Home Forums Hulpmiddelen Libre 2 , FSL 2 , Freestyle Libre 2 ervaringen delen

Libre 2 , FSL 2 , Freestyle Libre 2 ervaringen delen

Hoi allen op ons forum.

Wie heeft er (al ) ervaringen met de Libre 2.

Zodat wij van elkanders ervaringen kunnen leren :-)

Thnx, 6feet10

  • Zorua

  Ik heb vlak voordat de FSL 2 uit kwam nieuwe sensoren besteld bij Abbott. Dus ik moet nog eventjes wachten voordat ik de FSL2 kan proberen. Wel jammer dat er een nieuwe reader bij moet.

 • Tijdens het webinar werd de app op de mobiel nogal aangeprezen ipv reader 2. Dit omdat de communicatie met de zorgverleners makkelijker is. Dat hangt er volgens mij ook vanaf of die zijn aangesloten op de libre view. Dat zijn ze uit veiligheidsoverwegingen niet allemaal. Ik ben benieuwd of je met de app ook pdf bestand kan produceren, zodat ik die kan sturen naar mijn internist. Verder werd gezegd dat je de alarmfunctie of kan gebruiken met de reader 2 of met je mobiel, maar niet op allebei tegelijk.

  • @yvonne

   Idd. om veiligheidsredenen en libre view bij de DVK zou ik het persoonlijk nog niet willen delen met hen.
   Vier jaar nadat Windows XP stopte met ondersteuning werd er nog “vrolijk” op XP Pc doorgewerkt door betreffende DVK.

   Groet 6feet10

    • Ben42

    Idd. om veiligheidsredenen en libre view bij de DVK zou ik het persoonlijk nog niet willen delen met hen.
    Vier jaar nadat Windows XP stopte met ondersteuning werd er nog “vrolijk” op XP Pc doorgewerkt door betreffende DVK.

    Als je je zorgen maakt om inzage in je gegevens door mensen die daar eigenlijk geen toegang tot hebben, heb je misschien gelijk. Echter ik verwacht niet dat partijen die er toe doen zoals verzekeraars, andere zorgverleners deze methode gebruiken om aan gegevens van individuen te komen.

    Het gebruiken van een oud OS, geeft wel risico’s, maar die acht ik wat betreft de bloedsuiker gegevens niet heel erg groot.

    Omdat de gegevens ‘direct’ naar de cloud gaan en Abbott die gegevens beheerd zou ik met geen zorgen maken over de DVK die bij de gegevens kan maar eerder bij de ‘Amerikanen’ die bij de gegevens kunnen. Abbott houdt zich niet helemaal aan de regels. (B.v. volgens de wet zijn ze verplicht om als een gebruiker daar om vraag foute medische gegevens te verwijderen. Abbott zegt dat ze dat niet kunnen. Abbott beschikt van mij over bloedsuiker waarden in 2021, volgens mij zijn die gegevens niet correct, dus fout en ze hebben aangegeven deze niet te ‘kunnen’ verwijderen).

    Vriendelijke groet,
    Ben

  • BJMG

  Hallo Zorua,
  In het websiminar van Abbott zeiden ze dat scanner 2.4.8 ( zie instellingen-systeem informatie) het wel zou doen.Of de Freestyle LibreLink op de telefoon. Maar voorlopig nog even geduld. Ze gaan eerst de voorraad oude sensors opmaken.

 • Vandaag een nieuwe freestyle libresensor 2 opgestart met de oude reader en ook met mijn telefoon. Na 15 minuten stopte sensor ermee. Hij werkte niet meer. Ik had nog een sensor 1 en heb die nu maar opgestart. Dus maandag maar bellen. En tevens vragen voor een reader 2 om te scannen. Mijn telefoon vertrouw ik niet zo. De app is voor het laatst 1 half jaar geleden geüpdatet.

 • De reader 2 moet je aanvragen via de dvk. Bij mij komt hij nu mee als in februari de FSL 2 sensoren levering komt via de dvn winkel.

  • Wim

  Test Freestyle libre 2

  De FreeStyle Libre 2 stelt de gebruiker in staat om middels een twee-wekelijks te vervangen sensor continu de bloedsuiker waarde te registreren en uit te lezen.

  Voor het registreren en uitlezen is hier gebruik gemaakt van de FreeStyle Libre 2 scanner. Naast deze scanner is het ook mogelijk de sensor uit te lezen middels enkele specifieke smartphone’s die door de firma Abott zijn goedgekeurd. Aldus de leverancier. Deze test beschrijft uitsluitend de scanner.

  Het uitlezen van de sensor middels de scanner vind op twee manieren plaats:
  1. Automatische uitlezing met de scanner in de broekzak. Naar schatting wordt elke vijf minuten (of vaker) een meting geregistreerd.
  2. Handmatige uitlezing door de scanner vlak langs de sensor te bewegen.

  Wat onhandig is de tweede methode, omdat hierbij de scanner eerst middels een drukknop aan gezet moet worden, waarna de scanner langs de sensor bewogen moet worden. Eenvoudiger zou natuurlijk zijn wanneer de laatste meting (van de periodieke metingen) direct getoond zou worden. Mogelijk is dit een overblijfsel uit de serie libre 1 apparaten, die men eerder op de markt heeft gebracht.

  Volgens de website, zou de scanner gegevens moeten kunnen delen.

  Helaas echter blijkt dit niet te werken (testdatum 14-12-2020). Uitsluitend foto’s van de scanner kunnen tot op heden gedeeld worden.

  Ik heb op verzoek van de helpdesk verschillende browsers, usb-poorten, kabeltjes en pc’s geprobeerd. Geen van allen met een positief resultaat. Ik heb de helpdesk gevraagd of ze misschien logfiles wilden inzien om het probleem te analyseren. Ja, die wilde men wel ontvangen.

  Helaas echter is de helpdesk Nederland van Libreview ondermaats uitgevoerd:
  men kan geen pc van de klant overnemen
  men kan geen logfiles per e-mail ontvangen
  men heeft geen ftp-site om logfiles te kunnen uitwisselen
  men heeft geen rechten tot http://www.wetransfer.com
  men heeft geen toestemming om de ontwikkelaars (U.S.A.) te bellen

  Inmiddels staat op mijn pc in de map LibreViewDeviceDrivers maar liefts 135 MB aan logfiles, maar is de helpdesk niet in staat om deze uit te lezen. Of, hoe en wanneer de door mij ontvangen FreeStyle Libre 2 haar opgeslagen informatie met mijn behandelaar kan delen, is derhalve tamelijk ongewis.

  Een andere bug, is dat ik drie tot vier maal per nacht gewekt ben, door het alarm dat de scanner het contact met de sensor was verloren! Na drie nachten was ik dit zat en heb deze melding uit gezet. Omdat ik hierna geen hiaten in de grafiek met meetresultaten heb kunnen ontdekken, lijkt dit alarm een nodeloos storende bug te zijn.

  Het ziet er naar uit dat de verkoop van Libre 2 wat overhaast is gestart, zonder het apparaat eerst degelijk te testen. Immers dan had men de hier geconstateerde gebreken kunnen voorkomen.

   • Wim

   Op 15-12-2020 kwam de helpdesk van Abott met de onderstaande melding:

   De oorzaak is inmiddels bekend waarom de FSL-2 niet geupload kan worden, de Nederlandse versie van LibreView zal door de leverancier aangepast moeten worden, dit lukt niet met de huidige versie.

   Zij zijn inmiddels bekend met dit probleem, er is een release update nodig waarvoor een planning gemaakt dient te worden, momenteel is een datum voor de aanpassing niet bekend.

  • Het ziet er naar uit dat de verkoop van de Freestyle Libre wat overhaast is gestart, zonder het apparaat eerst degelijk te testen.
   Klantenservice dik onvoldoende, ze leggen het probleem bij de gebruiker neer. Het ligt aan je smartphone.
   Je kunt een gebruiker toch niet een korte lijst met compatible smartphones voorschotelen.
   OF MELD HET DAN OOK IN JE RECLAME SPOTJES, OP JE WEBSITES, ETC..

   Als het je smartphone niet in de huidige korte lijst voorkomt dan is de oplossing van klantenservice: Je kunt ook een reader aanschaffen, dan heb je geen problemen!

  • Ben42

  Wim, dank je wel voor je berichtgeving.

  Veel diabeten zijn inmiddels blij dat Abbott de FSL en nu de FSL-2 hebben uitgebracht en ondertussen kunnen we niet wachten op de FSL-3. Blij zijn we ook dat de FSL-2 als vervanging gaat dienen voor de eerste versie en dat deze ‘gewoon’ vergoed blijft door de zorgverzekeraars.

  Abbott is een groot bedrijf en ze zijn zo succesvol met de FSL, dat ze lange tijd de vraag niet hebben aangekund. Ze besteden veel aandacht aan hun product, hebben in een hoog tempo productielijnen opgezet. Ze hebben ervoor gekozen om een zo goed mogelijk product te leveren voor een prijs ver onder dat van de con-cu-legas. De individuele aandacht is daarbij duidelijk minder, ze zijn zeer vriendelijk bij de helpdesk, maar voor individuele gevallen hebben ze zeer vaak geen oplossing. Ook luisteren ze geduldig naar de verschillende individuen, maar ze hebben er als bedrijf geen oor voor. (Jammer, maar helaas).

  Het ziet er naar uit dat de verkoop van Libre 2 wat overhaast is gestart, zonder het apparaat eerst degelijk te testen. Immers dan had men de hier geconstateerde gebreken kunnen voorkomen.

  Ze hadden ook de keuze kunnen maken de Libre 2 meer gefaseerd uit te rollen, waardoor meer problemen tijdens het uitrollen ondervangen zouden kunnen worden. Dan had misschien het probleem met de Nederlandse versie opgelost voordat het product in Nederland beschikbaar zou zijn. Echter nu zijn er al veel mensen die de Libre 2 in Duitsland kochten en ik ben dan ook blij dat de Libre 2 beschikbaar is/komt in Nederland. Dat het product nog verbeterd zal gaan worden is dan mooi meegenomen.

  Wim nogmaals dank voor je berichtgevingen.
  Vriendelijke groet,
  Ben

  • Ben42

  Ondertussen mijn bestelling voor de volgende lading Freestyle Libre sensoren geplaatst.
  Op de bestelsite : (Freestyle Libre 2 sensor kit FGM).

  Ik neem aan dat dit versie 2 is.

  Nieuw ten opzichte van de versie 1 is dat je om de alarmen te krijgen niet als eerste met de oude reader dient te activeren, maar met je mobiele app. (De reader kun je daarna niet meer activeren). Met de nieuwe reader (2) kan dit wel.

  Ben heel benieuwd. Nog wel even de versie 1 sensoren op gebruiken. Maar waarschijnlijk tussendoor wel 1 of 2 keer de versie 2 proberen.

  Ben heel benieuwd hoe de alarm functie gaat bevallen, zowel overdag als ’s nachts, de vraag is kan ik de alarmfunctie op mijn mobiel wel aanzetten zonder dat ik gestoord wordt door allerlei andere apps. Ben benieuwd.

  Misschien zijn andere me voor met een verslag, zo niet dan volgt hier over een tijdje mijn verslag.

  Vriendelijke groet,
  Ben

   • Sang

   Hey Ben,

   Een android telefoon kun je op “niet storen” zetten, waarbij je individuele apps toestemming kan geven om tijdens die modus tóch meldingen te mogen geven. Wanneer je op je telefoon de alarmen instelt voor je FSL 2, dan zal de app je naar deze instelling leiden. Komt wel goed dus.

  • Zorua

  Gezien ik de sensoren zelf bestel en betaal bij Abbott wil ik dus nu een FSL 2 aanschaffen.
  Ik ga ervanuit dat als ik een FSL2 bestel ik die ook krijg? Niet dat ze eerst de FSL1 op gaan maken. Dat geldt toch alleen als je via bijv Mediq of DVN besteld?

 • Bel ze hoe hun voorraden zijn. Ik zou er niet blindelings vanuit gaan.

 • Hoi, wat keek ik uit naar de vernieuwde libre 2 met alarm voor boven en onder waarde….. Van het weekend geplaatst en helaas het alarm (op advies van klantenservice) uit moeten zetten! Dit omdat continue het alarm afging dat de sensor opnieuw gescand moet worden omdat het signaal verloren was? Ook geen alarm gehad toen ik op 3.1 zat. Het lijkt bij mij in de blue tooth verbinding te zitten. Hij zou het gewoon moeten doen…. hopen op dat de volgende wel “pakt” of worden we met een kluitje het riet ingestuurd en moeten deze sensoren verder doorontwikkeld worden? Ik hoop dat dit een gevalletje maandagochtendproductie was ;-)

  • Marinus

  Ik ben recent gestart met Free Style Libre.

  Heb een week geleden mijn derde sensor geplaatst.

  De eerste sensor werkte perfect en de twee sensoren daarna werken echt ronduit slecht. Waarde. volgens sensor is 26, en met bloedprikken 6!.

  Ik probeer juist nu een goed beeld te krijgen van mijn waardes, maar dat lukt zo dus niet.

  Klantenservice van Freestyle is erg vriendelijk, praat heel veel, maar zegt niks. En helpt mij niet!

  Het kost mij telkens een half uur aan de telefoon om nieuwe sensoren opgestuurd te krijgen.

  Erg jammer.

  • Hans65

  Ik heb gisteren een FSL2 sensor geplaatst uit de nieuwe zending. Vooraf telefoon update gedaan en alarmen ingesteld want ben wel benieuwd naar de werking van die alarmen.
  Hanteer de oude aanpak want heb nog geen FSL2 reader, dus eerst scan met reader FSL1 en dan telefoon, omdat omgekeerd de reader dan niet meer werkte bij de FSL1 sensoren en dat is onhandig. Helaas krijg ik de melding dat de telefoon nu eerst moet gescand, maar ik weet niet of de FSL1 reader dan nog werkt. Weet iemand dat?
  Ik hoef eigenlijk niet de alarmen óók op de reader dus wil met de FSL1 reader eigenlijk verder.
  Ik kan het in de enorme lijst van FAQ bij Abott niet vinden. En het is dan ook weer wat om a € 60 de FSL2 reader aan te schaffen want ik vermoed dat die niet wordt vergoed als je een FSL1 hebt. Maar dat heb ik gevraagd bij DVN winkel.

  Wie heeft er ervaring?

   • Hans65

   Ik ben er inmiddels achter dat als je de reader FSL2 én je telefoon wilt gebruiken om te scannen, alléén op de reader de alarmen werken. Dat is jammer want beide gebruiken is handig waarbij de telefoon dan de alarmen geeft. Maar dat kan dus niet. Wil je alarmen op de telefoon dan kan je de aanschaf van een FSL reader 2 beter niet doen en alleen de app op de telefoon gebruiken.

   Mij lijkt dat dit technisch toch wel moet kunnen maar ik denk niet dat Abbot daar op in zal gaan.

    • Ytsma

    Technisch haalbaar ja zeker, maar waarschijnlijk heeft het met 2 dingen te maken waarom ze dat niet doen.

    1. Het betekend een andere chip met de mogelijkheden die waarschijnlijk ook duurder is.
    2. Stukje veiligheid, de sensor wordt gelinkt aan je telefoon, en dan is het kanaal vol.
    mocht er ruimte zijn voor een tweede signaal dan zou je sensor mocht je er niet van gebruik maken gehacked kunnen worden. De kans is natuurlijk klein maar het is een risico dat je wilt vermeiden.

   • Het klopt dat bij opstarten met de reader de alarmen alleen op de reader aangezet kunnen worden. Ik verwijder na het opstarten van de sensor en scannen met de reader de app op mijn mijn Iphone en installeer deze dan opnieuw. Vervolgens werkt bij mij het alarm dan weer op de telefoon. Gegevens gaan niet verloren, om dat deze in Libreview staan.

    Hoop jullie hiermee geholpen te hebben

    Theo

   • Met de Freestylelibre 2 kun je alarmering bij hoge of lage bloedsuiker instellen. Probleem is dat als je opstart met de reader en daarna de app op de telefoon activeert, het alarm alleen maar op de reader actief is. Als je opstart met de app op de telefoon kun je de reader niet gebruiken. Via een kleine omweg is dat toch te doen:

    Start de sensor met reader op
    Start vervolgens de app op de telefoon op
    Na de opwarmtijd van 1 uur scan je met de telefoon
    Vervolgens verwijder je de app van je telefoon en download deze opnieuw
    Je kunt nu opnieuw aanmelden en je moet wat instellingen ingeven
    Stel de alarmen in op de app en voilà, het alarm werkt nu weer op de telefoon

    Er gaan geen gegevens verloren, omdat alles met Libreview in te zien is. Je ziet alleen op je telefoon niet meer de geschiedenis.

  • Ben42

  Gisteren ontvangen :
  Libre2

  Het wordt wel volgend jaar voor ik deze ga plaatsen, ik denk bij de eerst volgende sensor die ik ga plaatsen. Daarna ook nog de ‘oude’ Libre sensoren tussendoor gebruiken. Ik ben heel benieuwd.

  Ben

 • Hallo
  Ik heb net mijn nieuwe sensor met smartphone gekoppeld en gescand.
  Nu werkt echter mijn reader niet meer. En dat zou nog mogelijk moeten zijn. Andersom eerst de reader scannen en dan de smartphone zou verlies van alarm betekenen…maar dan zouden ze wel beide kunnen scannen..nu dus verlies van reader..en dat is ook niet echt fijn,mocht je batterij leeg zijn of een of ander defect, dan kan je je reader niet als reserve gebruiken.
  Iemand dezelfde ervaring of een oplossing ?
  Groetjes

   • Ben42

   Vetje74 schreef:

   ……beide kunnen scannen..nu dus verlies van reader..en dat is ook niet echt fijn,mocht je batterij leeg zijn of een of ander defect, dan kan je je reader niet als reserve gebruiken.
   Iemand dezelfde ervaring of een oplossing ?

   Deze vraag had ik nog even laten liggen, dit omdat ik dit zelf nog wilde controleren. Inmiddels heb ik dat gedaan. Als reserve zou je een tweede toestel (natuurlijk met NFC) kunnen gebruiken. Als je een partner hebt (of b.v. op je werk een collega), dan is het niet onwaarschijnlijk dat die persoon ook een toestel heeft, soms is een partner (of zelfs een collega) wel zo vriendelijk dat ze daarvoor het toestel wel beschikbaar willen stellen.
   Een oud toestel kan ook uitkomst bieden. Ondertussen heb ik meerdere toestellen in huis die als reserve zouden kunnen dienen.

   (Goed idee om de app ook te installeren op het toestel van mijn partner, dank je voor de vraag.)

   Vetje74 reageer even als je dit berichtje hebt gezien. Ondertussen is het aantal berichten onder dit bericht namelijk wat toegenomen.

   Vriendelijke groet,
   Ben

   Reader en twee telefoons werkt, of er een limit zit aan het aantal telefoons, nog niet gevonden.

   • Hoi Ben
    Zie nu pas je reactie er tussen staan! Bedankt voor de informatie.
    Ik heb ondertussen de app tijdelijk op een geleende iphone geinstalleerd en het werkt nu beter. Mijn huidige telefoon werkt niet met de app. Heb de reader 2 besteld en die zal bij de volgende sensor als eerste gekoppeld worden.
    Even de reader 2 alarmen uitproberen en dan kijken wat het fijnste werkt!
    Vond zo’n klein licht ding wel praktisch eigenlijk. Druk op de knop en piep,gescand! 1x pw de gegevens even uploaden is ook geen moeite. Het is voor iedereen even puzzelen en wennen en uiteindelijk als het werkt scheelt het toch heel veel meer bg prikken als zonder de fsl..en dan komt er ook nog een fsl 3 aan! En wat dacht je van de kunstalvleesklier? Het zit in de lift! Ik ben hoopvol gestemd!

    • Ben42

    Dank voor je reaktie.
    Op dit forum komen reacties op oude berichten onder het bericht waarop je reageert te staan. Lastig als je heel lange berichtlijsten hebt, de laatste berichten zijn dan eigenlijk niet te vinden. Maar je reaktie was best snel.

    Libre Gebruiker vanaf de eerst maand. (Koste wat, maar dan had je ook wat). Al weer ruim 5 jaar. Nu met de sensor 2 weer een stapje voorwaarts, straks de sensor 3. En wie weet ???

    Al 25 jaar volg ik de ontwikkelingen, maar de laatste jaren zijn er grote stappen gemaakt.

    Vriendelijke groet,
    Ben

   • Beste Ben42,
    Ik las ergens in een van je eerdere berichten dat je ervaring hebt met o.a. Samsung J5 en A71.
    Gezien de beperkte compatibiliteits-lijst van Abbott, daarom mijn vraag , of je ook ervaring hebt mbt de laatste software van librelink voor het gebruik van Libre2 sensors met alarmering; werkt dit ook met deze Samsung A71 ?
    Bedankt !!

    • Ben42

    Met de eerste sensor eerst de reader gebruikt, toen pas de telefoon. Dan zitten de alarmen op de reader. Ik moet ook nog mijn ‘oude’ sensoren op maken. In de toekomst zal ik ook wel een keer de alarmen op mijn A71 uit proberen, maar dat heb ik tot op heden niet gedaan.
    (Zag nu pas je bericht :-( Sorry.).

    Ben

  • Ben42

  Gisteren ook de eerste Libre 2 sensor geplaatst.

  Waar ik gisteren achterkwam is dat er geen alcohol doekjes meer in het doosje verpakt zitten, volgens de gebruiksaanwijzing zijn deze nog steeds nodig, maar Abbott bevestigde dat deze niet meer meegeleverd kunnen/mogen worden omdat ze voor de kwaliteit afhankelijk zijn van derden en dit mag volgens de regelgeving niet.

  Mogelijkeheden betreffende reader/telefoon :
  1.
  Met de telefoon scannen, dan heb je alarm mogelijkheid op je telefoon, de reader kun je dan niet meer gebruiken. (Zoals Vetje74 al had ondervonden.).
  2.
  Eerst met de reader (oude reader) scannen, dan met de telefoon. Dan mis je de alarm mogelijkheden.
  3.
  Eerst met de nieuwe reader scannen, dan met de telefoon. Dan heb je de alarm mogelijkheden op de reader en NIET op de telefoon, maar de telefoon kun je nog wel ‘normaal’ gebruiken voor scannen.

  De sensor kan maar met 1 apparaat tegelijkertijd het contact onderhouden voor de alarm functie. Een belangrijke reden hiervoor is dat contact onderhouden met 2 apparaten waarschijnlijk een forse aanslag op de batterij zou betekenen en de sensor dan niet meer 14 dagen mee zou gaan. 2 Apparaten zou ook de keuze’s complexer maken.

  Alarmen die ingesteld kunnen worden zijn hoge waarde, lage waarde (beiden instelbaar) en contact verlies met het alarmerende apparaat. (Alledrie afzonderlijk instelbaar) De reader (of telefoon) dus even op je bureau, thuis in de kleedkamer etc. laten terwijl je even wat gaat doen zou dus een alarm op de reader (of telefoon) moeten geven, dat zou hinderlijk voor anderen kunnen zijn en zelf zou de dat niet merken.
  Je sensor zou uit kunnen vallen, maar de sensor vergeten mee te nemen is wat minder waarschijnlijk.

  Ben

  Naschrijven:
  Zojuist mijn eerste alarm gehad van (te) hoge waarde. :-)

  • @ben42 e.a.

   Bedankt voor jullie duidelijke uitleg 🙏

   Groet 6feet10

  • Car77

  Hoi allemaal,

  Ik heb sinds afgelopen donderdag de FSL2 op mijn arm gezet. Nu valt me op dat ik te pas en te onpas alarmen krijg van hypo’s, hypers en signaalverlies, maar dat de metingen vaak niet kloppen. Zeker ’s nachts. Ik meet het nu dus na met een vingerprik. Gisternacht ging ik bijvoorbeeld van een bgw van 7,5 (na 3 dextrose) binnen 20 min naar een hypo (zonder enige insuline te hebben gespoten oid), terwijl de vingerprik aangaf dat mijn bgw 8,5 was. Dat leek me ook veel logischer. Ik heb volgens de FLS2 wel 3 hypo’s per dag/nacht, terwijl ik er met de FSL1 de afgelopen 21 dagen maar 2 heb gehad. Herkent iemand dit? Kan het komen, doordat ik op mijn arm slaap (zoals ik in een review heb gehoord?). Ik hoor graag ervaringen. Ik word heel onzeker van alle schommelingen. Groeten!

  • MiRoJo

  Gisteren de Freestyle Libre 2 ontvangen, ik dacht dat dat voor mij een enorme verbetering zou zijn, gezien het feit dat de app alarmen geeft bij een te hoge of te lage suikerwaarde. Ik ben een gebruiker van een insulinepomp en voel steeds vaker een hypo niet aankomen.

  Na alles gisteren geinstalleerd te hebben en ingesteld te hebben, dacht ik een stuk rust te zullen krijgen. Helaas is niets minder waar. Ik ben de afgelopen nacht gemiddeld 2 keer per uur gewekt met de melding dat de verbinding tussen de app en de sensor verbroken is. Toen ik mijn waarde vanmorgen op ging meten was deze 12,3. Ik heb de app ingesteld dat ik boven de 10 een alarm moet ontvangen. Naar aanleiding van deze problemen ben ik eens gaan Googlen en ben de ervaringen eens gaan lezen, welke onder de Freestyle Libre app in de iOS appstore beschreven staan. Hetgeen wat opvalt is dat ik zeker niet de enige ben met deze problemen, het internet staat er vol mee. Het tweede wat opvalt is dat Abbott netjes reageert, wel telkens met een standaard antwoord, dat ze graag verder helpen maar dat telefonisch contact noodzakelijk is.

  Vanmorgen gebeld met Abbott en kreeg een hele vriendelijke dame aan de telefoon. Het hele verhaal uitgelegd en zij heeft een hele vragenlijst met mij doorgelopen. Het nadeel hiervan is dat zij niet luistert naar wat je zegt. Ik heb werkelijk 6 keer moeten zeggen dat de telefoon binnen 6 meter bereik was/is en dat het volume van de meldingen hard staat, pfffff….

  Na alles doorlopen te hebben krijg je als antwoord dat het waarschijnlijk ontstaat door dat er iets tussen de telefoon en de sensor in staat of de dame geeft aan dat als je de telefoon in je broekzak hebt zitten de verbinding tussen de app en de sensor ook vaak verbreekt. Wanneer ik aangeef dat de sensor in mijn linkerarm zit, de telefoon op mijn nachtkastje (aan de linkerkant van het bed) ligt en dat er misschien een afstand is van max 70 centimeter tussen mijn telefoon en de sensor. De dame geeft aan dat het dan waarschijnlijk aan mijn NFC chip ligt en dat ik mijn toestel eens na moet laten kijken. Ik heb een iPhone 11 Pro, en het lijkt mij sterk dat de NFC chip ervoor zorgt dat de verbinding verbroken wordt.

  Verder kunnen zij niet helpen en is het probleem dus niet opgelost! Mijn ervaring is dus waardeloos en Abbott geeft eigenlijk aan dat het waarschijnlijk goed werkt als je de hele dag met je telefoon in je hand loopt.

 • Hoi,
  Heb soortgelijke ervaring, eerste dagen vaak grote verschillen in bgw en fsl2..snachts vaak lager, had dat ook wel eens met fsl 1.
  De eerste dgn vaak vals alarm en signaalverlies..heb de app compleet verwijderd en opnieuw geinstalleerd en gekoppeld. (Ook andere smartphone geprobeerd, je gegevens blijven in de app) Nu gaat het beter. Geen signaalverlies meer en waardes kloppen nu ook veel beter met hoe ik me voel.
  Het klopt dat als je er langer op ligt of slaapt dat het dan vaak veel lager toont dan de bgw. Sensor aan de binnenkant van je arm of anders plaatsen zodat je er niet op slaapt helpt zeker.
  En soms bij de 1e scan een hele lage waarde? Na paar minuutjes nog een keer scannen en dan doet ie het wel. Alsof de sensor even moet opstarten..
  Al met al veel bg moeten prikken en checken..maar nu werkt het beter. Ik zet snachts nog even alle alarmen uit en zet ouderwets weer de wekker om even snel te meten. Zo blijf je in je vertrouwde ritme. Eerst wat meer vertrouwen krijgen. De volgende sensor koppel ik aan de nieuwe reader, dat schijnt het beste te werken..fingers crossed!
  Groetjes

  • Hoi allemaal en specifiek Vetje 74
   Je schrijft: ”alsof de sensor even moet opstarten”. Dat idee had ik ook. Sinds ik de sensor ruim van te voren (ongeveer 8 uur) inzet voordat ik hem opstart, heb ik geen specifieke problemen meer bij wisseling van sensor. Wel ervaar ik verschillen tussen een sensormeting en bg meting op momenten dat ik sterk daal of stijg. Maar dat zal bij de meesten wel zijn.
   Ik heb trouwens ook alleen mijn signaalverliesalarm uitgezet. Het hoog en laag alarm blijft gewoon doorwerken behalve natuurlijk als je langere tijd geen bereik hebt.
   Slaap lekker allemaal.

  • Ben42

  In reaktie op de laatste 2 berichten:

  vriendelijke dame
  Ja, meestal heel vriendelijk.
  Verder kunnen zij niet helpen
  Ook niet ongebruikelijk. Mijn inschatting: Zij hebben zelf geen ervaring met diabetes, worden kort opgeleid voor deze ondersteuningsfunctie, krijgen nauwelijk informatie over allerlei problemen die zich in het verleden hebben voorgedaan. Bij het melden van problemen zijn ze heel emphatisch, maar het probleem dat je ze voorlegt kennen ze niet.
  Helaas, maar dat is de moderne tijd, ze kunnen/mogen/willen geen handige tips geven, het is een Amerikaans bedrijf, ze zullen dus ook geen informatie (die er wel is in het bedrijf) geven zolang een rechter ze er niet toe dwingt.

  Conclusie:
  De Free Style Libre is hun product, zeker niet perfect, maar voor het moment zullen we het ermee moeten doen.

  Wisselende waardes als je op de sensor ligt.
  Mijn indruk(/ervaring) als je op de sensor ligt, is de doorstroming van vloeistoffen (bloed en intercellulair vocht) anders is en ook de samenstelling van dit vocht is anders. De sensor is afhankelijk van de samenstellng en deze is dan minder in overeenstemming met de bloedsuikerwaarde in je bloed.
  Zelf heb ik bij het slapen mijn houding veranderd zodat ik minder op de sensor lig, hierdoor heb ik tegewoordig minder last van dit fenomeen.
  LET OP! Dit is mijn indruk. Eigenlijk zou ik dit eens moeten controleren door tegelijkertijd op beide armen een sensor te dragen.

  De alarmen.
  Het alarm voor contact verlies tussen de sensor en je reader/telefoon, is een mooie toevoeging, maar niet heel waardevol. Als het contact verbroken wordt voor korte tijd wil je hiervoor niet gestoord worden (in b.v. je slaap), alleen als het contact zelden verbroken wordt voor langere tijd, dan is het misschien zinvol hiervan op de hoogte gebracht te worden.
  Zelf gebruik ik momenteel de reader2 en heb de alarmen dus via de reader. Deze is ook niet helemaal gevrijwaard van contact verlies. Als dit ’s nachts wat vaker voorkomt ga ik dat alarm uitschakelen. Momenteel kijk ik het even aan.

  Verwachtingsmanagement.
  Tegenwoordig hebben we hoge verwachtingen van nieuwe producten. De Free Style Libre was een best behoorlijke stap vooruit op het moment dat deze beschikbaar kwam. De Libre2 is weer een klein stapje vooruit. Maar er zijn zeker nog verbeteringen mogelijk.

  Voor 60 euro (of 70 via de diabetesleverancier).
  Een aantal mensen vindt dat je voor 60 euro een perfect product moet kunnen leveren. Tegen die mensen zou ik zeggen ga je gang. Abbott levert voor een stuk minder kosten een systeem dat heel aardig tegen de enkele andere producten op kan. Natuurlijk hoop ik zelf ook nog op een aantal verbeteringen, maar met de Libre en de Libre2 ben ik al best wel heel tevreden.

  Mijn ervaringen zijn niet wetenschappelijk getoetst en het is best mogelijk dat wat ik hierboven geschreven heb absolute quatsch is.

  Mijn partner was wat minder blij met de alarmen.
  Vriendelijke groet,
  Ben

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.