Liever een piek in de kerstboom dan in mijn bloedsuikers!

Tijdens de feestdagen dacht Astrid terug aan wat in 2017 allemaal gebeurde met haar diabetes.

“Dit jaar heb ik voor mezelf gekozen. Ik ga niet meer door tot ik erbij neer val.”

Pieken en dalen
Tot eind 2016 spoot ik 4 keer per dag insuline en hield ik me verder zo min mogelijk bezig met mijn ziekte. Ondertussen voelde ik me vaak lamlendig door hypo’s en hypers die ik kreeg door slecht diabetesmanagement. Ik voelde niet of mijn bloedsuiker hoog of laag was. Mijn lichaam was zo gewend aan pieken en dalen dat ik geen signalen door kreeg. Met de feestdagen genoot ik van een flink stuk banketstaaf, kerstkransjes, kerststol, gourmetten en een 7-gangendiner bij mijn ouders. Eén keer per jaar moet dat kunnen, toch?  Maar omdat ik weigerde tussendoor te meten en extra te spuiten, moest ik daarna dagen lang bijkomen.

Uitdagingen
Sinds vorig jaar november ben ik vastgeketend aan een insulinepomp en een CGM, die de hele kerst voor mij vastlegt. Na anderhalve maand had ik de basis redelijk in de smiezen. Maar kerst was een bijzondere uitdaging. Eerste kerstdag kregen we een uitgebreid diner bij mijn ouders. Alles ging goed tot de 4de gang. Mijn suiker vloog voorbij de 20, terwijl ik daarvoor uren lang rond de 7 mmol/l zat. Waarschijnlijk was het de ‘Spoom’ met een beetje alcohol en sorbetijs. Perfectionistisch als ik ben, ging ik overreageren. Ik pompte een geschatte lading insuline erbij, zonder de wizard van mijn Medtronic 640 te gebruiken. Het gevolg kwam midden in de nacht en pakte uit in een 2 uur durende hypo. En dat was pas eerste kerstdag…

Genieten 
Afgelopen jaar heb ik veel geleerd door het gebruik van een CGM. De invloed van snelle en langzame koolhydraten. Vetten die roet in het eten gooien en de onzichtbare, onmeetbare invloed van stress op mijn bloedsuikers en lichaam. Dit jaar heb ik voor mezelf gekozen. Ik ga niet meer door tot ik er bij neer val, ik ga voor mezelf zorgen waardoor ik energie over hou om te genieten. Ik zie de feestdagen als uitdaging om mijn suikers goed te houden, zonder dat ik er de hele dag stress om heb of iets lekkers hoef te laten staan. Stress heb ik dit jaar al genoeg gehad en ook ik proost maar al te graag met een lekker glaasje champagne om het nieuwe jaar in te luiden: Op naar een nieuw jaar vol mooie momenten, waarin we ondanks onze ‘diabetes-struggles’ toch mogen genieten!

  • Astrid, veel succes met je diabetes management in dit nieuwe jaar.
    Met vallen en opstaan kan je toch ver komen en veel leren.
    Hou vol !!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.