Home Forums Bewegen Limited joint mobility

 • etup

Limited joint mobility

Hallo
Ik heb al jaren diabetes type 1 en heb steeds meer problemen met mijn pezen, kalkafzetting en stijfheid. Ook verandert de stand van mijn voeten en handen en polsen.
Wat kan je hier aan doen?

 • Ondanks de stijfheid e.d. is het goed te blijven bewegen, eventueel laten masseren en naar een fysio.
  Het is meestal erg lastig, zeker bij meerdere klachten, om daar een juiste weg in te vinden. Overleg met je arts wat hierin het beste zou zijn voor je.
  De veranderende stand van handen en voeten kan neuropathie zijn, maar ook dat is aan de arts, of een neuroloog om dat te testen en te beoordelen.
  Hierbij de link naar een stuk over complicaties op de site van de DVN
  https://www.dvn.nl/wat-is-diabetes/lichamelijke-complicaties/gewrichten

  • Yvonne

  Niet belast bewegen met oefeningen, die ik heb geleerd van een fysiotherapeut, heeft mij geholpen. Dit wel na een paar jaar ellende van zoeken naar de juiste behandelaar en accepteren dat er geen wondermiddel is.

  • iris

  Heel herkenbaar die stijve handen, mijn vingers staan ook krom. Het is bij mij erger geworden toen ik een sportprogramma volgde, (dat verder heel goed werd begeleid, zodat ik geen hypo’s kreeg en fitter werd), waarbij de meeste oefeningen gebeurde met instrumenten die ik met mijn handen vast moet pakken. Mijn spieren werden getraind, maar mijn pezen zijn er blijkbaar niet tegen bestand. ik heb nu dan ook schroom om weer een sportprogramma te volgen. Ik zal in ieder geval erop letten dat het niet allemaal apparaten zijn die ik met mijn handen moet vastpakken.

  • Jeetje, Iris, ben je goed sportief bezig, krijg je er peesproblemen bij cadeau :-(. Sterkte!

    • iris

    hallo Inge, dank je wel,het is al paar jaar geleden, maar mijn handen gaan niet meer vooruit, die blijven krom.
    maar ik vraag niet om medeleven. Ik vraag me af of meer mensen daar last van hebben en het een signaal moet zijn naar sportscholen die mensen met diabetes begeleiden. horen jullie dit signaal wel vaker? dan lijkt het me dat jullie alert moeten zijn.Je zou er ook gericht naar kunnen vragen na dit signaal, ik kan dat niet inschatten.

  • aakje

  Hoi iedereen met LJM,
  Ik ervaar dat hier inderdaad weinig aandacht voor is en dat sportinstructeurs en -begeleiders slecht in kunnen schatten wat de gevolgen zijn. Ook thuis merk ik dat men ervan uitgaat dat ik altijd kan bewegen zonder rare gevolgen zoals bijvoorbeeld ontstekingen.
  Blijkbaar is LJM nog niet bekend als een van de complicaties die je met diabetes kunt krijgen. Ook mijn internist en diabetesverpleegkundige kunnen niet meer dan zeggen dat het vervelend is. Gelukkig kan mijn fysiotherapeut wat meer doen met mijn peesontstekingen, frozen shoulder en weefselverklevingen, ook al is het niet meer helemaal goed te krijgen.
  Wat meer voorlichting zou al helpen, het blijft nu hangen bij de mensen die het treft.

 • Hallo,

  Ik heb nu ongeveer 21 jaar diabetes en doe aan krachtsport en zwemmen. Ik heb sinds een paar maanden last van mijn hiel, wederkerend eigenlijk. Veel verschillende schoenen geprobeerd maar ik merk ook echt verschil van schoenpaar tot schoenpaar. Schoenen die zeer geven aan mijn achillespees probeer ik zsm weg te donderen. Na sport heb ik ook last van verkramping/ verzuring wat ook wel een gezond teken is. Soms kraak ik er helemaal van, maar als ik visolie en wat basischer voedsel eet, wordt het ook weer minder. Tip: blijf bewegen, forceer niet en let op voldoende inname gezonde vetten zoals visolie. Ook lichaamshouding. Ook sauna met visolie helpt of massage, dat doen sommige topsporters ook. Of wisselbaden (warm koud). Na een hyper neem ik vooral zure voedingsmiddelen of koffie of thee, daar krijg ik ook trek in door de smaak in de koffie. Helaas verzuur je er wel wat van, te veel koffie. Veel water drinken helpt ook. Misschien dat cola zo dun blijft, ondanks dat het veel suikers bevat, wegens zuren daarin? Ik ben nog aan het onderzoeken maar mineraal samenstellingen in het bloed hebben veel invloed op hoe je je voelt, denk aan te kort ijzer (bloedarmoede en symptomen), te kort glucose (gevoel van een hypo). Te veel zuren hebben ook effect, denk aan melkzuur na sport (verstijving). Succes met sporten!

 • Ik heb nu 25 jaar diabetes (ik ben nu 54 jaar). Vorig jaar ben ik er via internet achtergekomen dat ik ook LJM heb. Al jaren last van stijve heupen. Sinds 3 jaar een frozen shoulder die niet wil ontdooien. Ik krijg nu ook steeds meer last van mijn handen. De duimbasis wordt steeds dikker en lijkt wasachtig. Mijn duimen groeien steeds verder naar beneden waardoor ik geen grote en kleine dingen meer goed kan vastpakken. Geregeld fysiotherapie gehad met mijn schouder en handen, maar er heeft nog NOOIT iemand het woord LJM genoemd!Ik heb steeds het gevoel dat hier niemand iets vanaf weet, laat staan wat de gevolgen zijn en wat ik ermee moet doen.Maar met de fysiotherapie hebben ze wel mijn schouder en duim overbelast waardoor ik alleen maar meer pijn kreeg…
  Nu een afspraak gepland bij een handencentrum. Misschien een spalk? Heeft iemand hier ervaring mee? Of zijn er andere manieren om dit te stoppen? Ik ben bang dat het steeds erger wordt en ik helemaal niets meer kan vastpakken!
  Graag tips!

 • Zoek maar eens op tenosynovitis.

  is er wat aan te doen, nou vooral bij de handen helpt het bij mij om de doorstroming te stimuleren, niet een of ander heel duur apparaat met een ding van e-bay van 2 euro (incl verzending)
  https://www.ebay.nl/itm/Finger-Pflege-Massagegerät-Gelenk-entspannend-glatt-Handgehaltene-Hand-J6X3/263636587526?ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT&_trksid=p2060353.m1438.l2649

  • Mark bedankt voor de links met informatie! Fijn om er meer over te lezen!

 • Over de spalk. Zo’n 8 jaar terug eentje voor mijn linkerduim gekregen. Werkte voor die hand goed, maar toen moest ik alles met rechts doen (ben ik ook). Dus toch maar mee gestopt, want die rechter sleet daardoor nog harder. Verschillende oorzaken, maar alletwee diabetes gerelateerd. Nu is het hanteerbaar door zo min mogelijk het duimgewricht zwaar te belasten. Dus alles anders optillen, zoals met de duim langs de rest van de hand en niet om een handvat heen. Geen kracht zetten met een fles opendraaien, maar een hulpmiddel gebruiken. Enz. Sinds mijn vervroegd pensioen weer begonnen met breien en dat gaat tot mijn verbazing goed. AL met mijn tweede vest bezig.

  • Yvonne, fijn dat het toch beter gaat nu. Maar jammer dat je niet meer alles kunt doen hoe je gewend was…
   Zo gaat het bij mij waarschijnlijk ook. Bewust je handen gebruiken…en niet verkeerd belasten.
   Ik heb net te horen gekregen dat ik ook fikse duimbasis artrose heb. Dus waarschijnlijk een combinatie van LJM en artrose.

  • Hallo,
   Voor de beweging van mijn pijnlijke stijve vingers oefen ik in lauw tot warm water en afwasmiddel ongeveer 10 minuten. Net of je aan het afwassen bent

 • Jeanette, Zuur dat je dit er bij hebt gekregen, sterkte. Yvonne

  • etup

  Bedankt lieve mensen voor al jullie berichten. Ik ben niet zo’n forum bezoeker, maar dat gaat veranderen.
  Mijn fysio had nog nooit gehoord van ljm. Te gek om los te lopen. Ik heb dus die peesproblemen in mijn achillespees. Na 2 jaar kan ik weer een kleine 3/4 U wandelen. Verder doet het regelmatig pijn als ik opstart. Het is afhankelijk van andere activiteiten.
  Wat mijn orthopeed voorstelde was geen traptreden oefeningen te doen omdat deze de achillespees in mijn geval kunnen irriteren, ondanks dat dit een voorstel was van verschillend3 fysiotherapeuten!
  Nu houd ik me daaraan en het gaat stukken beter.
  In sept moet ik terugkomen voor een eventuele operatie, waarbij ze de kalk verwijderen en de achillespees losmaken op het hielbot.
  Heeft iemand hier ervaring mee??
  Ik weet dat het minimaal 10 weken gaat duren voordat hij weer belast kan worden.
  Wie heeft hier ervaring mee?..
  Hartelijke groet
  Etup

 • Ik heb ooit ook een uitgevallen achillespees gehad, ik dacht een jaar of 15 geleden. Vanwege de neuropathie wilde ik naar een goed acupuncturist. Die heb ik gevonden toen en binnen een paar weken deed de pees het weer en ben ik verder onder behandeling gebleven voor de neuropathie. Ik ben er dus nog steeds.
  Als je daar belangstelling voor hebt kan je kijken op neuropathie.nu

  Groet, Elly

 • Hallo,
  Ik kreeg na 2 jaar onverklaarbare klachten te horen door een reumatoloog dat ik LJM heb. In ieder geval veel bewegen. Ik liep hard, doe ik nog steeds. Meer wandelen af gewisseld met joggen. Fietsen en sportschool. Gewrichten trainen, zonder gewicht. In het begin nam ik paracetamol of naproxen, ibuprofen, maar dat hielp niet tegen de pijn. Ik gebruik nu tramadol 50 mg. De scherpte van de pijn is minder. Ik kan daarbij redelijk de dag doorkomen.

 • Ik heb al 10 jaar last van stijve gewrichten en bindweefselplaten. Dit is begonnen in mijn nek,maar zit nu overal in mijn lichaam, de ene plek ernstiger dan de andere. De eerste 2 jaar geknoeid bij de huisarts,die het psychisch vond. Toen mijn internist gebeld die me meteen serieus nam en pijnstillers voorschreef. Jarenlang massages gekregen, wat weinig hielp maar iets is beter dan niets…
  Het laatste jaar krijg ik tramadol en sinds september ga ik naar een fysiotherapeut die de 4xT methode gebruikt,dit is best pijnlijk iedere week.hij trekt en duwt letterlijk het bindweefsel los. Maar het werkt wel meestal met 2 stapjes vooruit en 1,5 terug,maar uiteindelijk wordt de beweging beter.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.