Home Forums Medicijnen lispro in plaats van humalog in de insulinepomp; eeft iemand al ervaringen?

 • iris

lispro in plaats van humalog in de insulinepomp; eeft iemand al ervaringen?

hallo Ik ging afgelopen week insuline ophalen en mijn apotheker vertelde dat ik nu lispro van sanofi krijg in plaats van humalog, omdat dat preferentiebeleid is. het is iets goedkoper dan de humalog die ik nu al jaren gebruik. Zijn er mensen die al ervaring hebben met deze overstap? meer overgevoeligheid, andere werkingscurve? ik ben benieuwd, ik heb komende week een telefonische afspraak met mijn internist, dus fijn als ik ervaringen hoor, dan kan ik gerichter vragen bij hem. Iris

 • Wedervraag:

  Is dit gegaan vanuit de apotheek? Zoja dan terugverwijzen naar je behandelaar want die is de enige die een verandering van in dit geval de insuline mag geven. Niet de apotheek en niet de verzekeraar en daarbij is ook afgesproken dat dit in overleg moet gaan.

   • koen

   Dat lijkt me toch ook moeilijk haalbaar nog los van de covid drukte.

   Dan moeten verzekeraars voor 1 januari alle internisten berichten over nieuwe voorkeursmedicijnen van dat jaar en moet de internist z’n hele patiëntendossier doorzoeken voor wie er wat veranderd en vervolgens actief benaderen bij het begin van elk nieuw verzekeringsjaar.

   Ik dacht dan ook dat er een intentieverklaring lag en dat harde afspraken niet gelukt waren hierover waardoor het wel in de lijn der verwachting lag dat dit soort dingen zo zullen gebeuren.

   Kijkend naar mijn verzekeraar en de voorkeursmedicijnen verwacht ik ook een overstap die als eerste zal worden ingezet door de apotheek.

   • Ben42

   Zoja dan terugverwijzen naar je behandelaar want die is de enige die een verandering van in dit geval de insuline mag geven.

   Een arts mag wel een medicijn voorschrijven, maar niet een merk. Het veranderen van merk wordt overgelaten aan apotheek en verzekeraar. Biosimilar insuline wordt gezien als hetzelfde, als het oorspronkelijke medicijn. Voor de gewone medicijnen is het zo dat bij uitzondering een arts mag ingrijpen in deze verandering, hiervoor moet de arts dan actie ondernemen.

   Hoe het overzetten van een insuline naar een biosimilar wordt gedaan, dan zal nog uit de praktijk moeten blijken. Bij de meeste medicijnen is namelijk het medicijn zelf gelijk, maar de hulpstoffen vaak anders. Voor een biosimilar is de werking (nagenoeg gelijk), chemisch is de samenstelling van biosimilars (?bijna?) gelijk maar het ‘opvouwen’ kan iets anders zijn. Dat maakt het vergelijken wat complexer.

   Ben

 • Biosimilar insulines; preferentiebeleid
  Sinds kort wordt door zorgverzekeraars een preferentiebeleid t.a.v. insulines gevoerd. De Nederlandse Diabetes Federatie en DVN hebben een stappenplan opgezet om mensen met DM om te zetten van originele insuline naar biosimilar insuline.
  Om mensen met DM en zorgverleners te informeren wat biosimilar insulines precies zijn is mij, als lid van de kerngroep “Biosimilars Nederland” gevraagd tijdens een diabetes café uitleg te geven over biologische geneesmiddelen en biosimilars hiervan, speciaal insulines.
  Om goed voorbereid te zijn verzoek ik lezers van Diabetes Trefpunt mij vragen en problemen te sturen, die ik tijdens zo’n diabetes café kan behandelen.
  Jullie “input” kun je op deze pagina van het Diabetes Trefpunt plaatsen of sturen naar l.spaapen.dvn@outlook.com

  • jwvos

  hallo

  ik ben ook zo maar van de humalog op de lispro gezet zonder overleg en zonder bericht.
  bij de apotheek zijden ze dat de humalog niet meer vergoed zou worden door de verzekeraar.
  verzekeraar gebeld en die zijden dat alleen de arts mij weer terug kon zetten op de humalog.
  ik gebruik nu dus een aan tal weken de lispro en kan je zeggen dat mij dat totaal niet bevalt
  in het begin had ik het iedee dat hij niks deed dus continu te hoog in waardes.
  terwijl dat met de humalog niet zo was
  ik gebruik de metroniq minimed 670 G met sensor.
  de laste paar weken voel ik met niet zo goed meer en krijg steeds meer lichamelijke klachten.
  waar onder uitslag en heel veel problemen met mijn voeten.
  ik gebruikte 30 jaar humalog
  woensdag ga ik naar de huisarts voor overleg.

   • jwvos

   Hallo

   Dinsdag naar huisarts geweest en ook over de insuline gehad nou dit wordt nog leuker.
   Huis arts kan briefje schrijven met medische noodzaak
   Maar zal niet helpen de apotheek bij mij staat onder druk bij vgz en zal nooit meer humalog voor schrijven ook overstapen naar een andere apotheek zal niet helpen

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.