Home Forums Medicijnen lispro in plaats van humalog in de insulinepomp; eeft iemand al ervaringen?

 • iris

lispro in plaats van humalog in de insulinepomp; eeft iemand al ervaringen?

hallo Ik ging afgelopen week insuline ophalen en mijn apotheker vertelde dat ik nu lispro van sanofi krijg in plaats van humalog, omdat dat preferentiebeleid is. het is iets goedkoper dan de humalog die ik nu al jaren gebruik. Zijn er mensen die al ervaring hebben met deze overstap? meer overgevoeligheid, andere werkingscurve? ik ben benieuwd, ik heb komende week een telefonische afspraak met mijn internist, dus fijn als ik ervaringen hoor, dan kan ik gerichter vragen bij hem. Iris

 • Wedervraag:

  Is dit gegaan vanuit de apotheek? Zoja dan terugverwijzen naar je behandelaar want die is de enige die een verandering van in dit geval de insuline mag geven. Niet de apotheek en niet de verzekeraar en daarbij is ook afgesproken dat dit in overleg moet gaan.

   • koen

   Dat lijkt me toch ook moeilijk haalbaar nog los van de covid drukte.

   Dan moeten verzekeraars voor 1 januari alle internisten berichten over nieuwe voorkeursmedicijnen van dat jaar en moet de internist z’n hele patiëntendossier doorzoeken voor wie er wat veranderd en vervolgens actief benaderen bij het begin van elk nieuw verzekeringsjaar.

   Ik dacht dan ook dat er een intentieverklaring lag en dat harde afspraken niet gelukt waren hierover waardoor het wel in de lijn der verwachting lag dat dit soort dingen zo zullen gebeuren.

   Kijkend naar mijn verzekeraar en de voorkeursmedicijnen verwacht ik ook een overstap die als eerste zal worden ingezet door de apotheek.

   • Ben42

   Zoja dan terugverwijzen naar je behandelaar want die is de enige die een verandering van in dit geval de insuline mag geven.

   Een arts mag wel een medicijn voorschrijven, maar niet een merk. Het veranderen van merk wordt overgelaten aan apotheek en verzekeraar. Biosimilar insuline wordt gezien als hetzelfde, als het oorspronkelijke medicijn. Voor de gewone medicijnen is het zo dat bij uitzondering een arts mag ingrijpen in deze verandering, hiervoor moet de arts dan actie ondernemen.

   Hoe het overzetten van een insuline naar een biosimilar wordt gedaan, dan zal nog uit de praktijk moeten blijken. Bij de meeste medicijnen is namelijk het medicijn zelf gelijk, maar de hulpstoffen vaak anders. Voor een biosimilar is de werking (nagenoeg gelijk), chemisch is de samenstelling van biosimilars (?bijna?) gelijk maar het ‘opvouwen’ kan iets anders zijn. Dat maakt het vergelijken wat complexer.

   Ben

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.