Home Forums Nieuw met diabetes Loslaten infuuspleister door overmatig zweten

Loslaten infuuspleister door overmatig zweten

Hoi,

Ik ben 51 jaar en heb al sinds mijn 25e diabetes.
Ik heb een eigen bedrijf in zonnepaneelsystemen en installeer ook zelf op het dak.
Ik gebruik een Medtronic insuline pomp (naar tevredenheid) in combinatie met een Quickset infuussysteem.

Nu wil het zo dat indien ik op het dak werk, ik altijd een vanggordel draag.
Dit is een systeem dat er als zekerheid dient en me opvangt, indien ik uitglijd of iets dergelijks en ik van het dak dreig af te vallen.
Bij mijn werk transpireer ik nogal veel, daardoor en in combinatie met de vanggordel, laat heel vaak de pleister, waarmee de infuusset op mijn onderbuik geplakt zit los.
Heeft iemand (als lotgenoot) hiermee ervaring of een oplossing?

Kan dit opgelost worden met bijvoorbeeld cavilonspray of een pleister in spray uitvoering die ik dan, voordat ik het infuusset aanbreng op mijn huid spray?

Ben benieuwd of meer mensen deze problemen ondervinden.

Vriendelijke groetjes,

Marcel

 • He Marcel,

  Je kan ook een scin tac gebruiken.

  https://www.dvnwinkel.nl/product/2816/skin-tac-wipe

  • marit

  Je kunt er ook gewoon een pleister over aanbrengen. Ik heb er ’s zomers last van en plak op de randjes van de pleister goed plakkende pleister. Eronder doe ik dan Cavilonspray om de huid te beschermen. De cavilonspray kan ik voor mijn punten bestellen bij het puntenplein van dvn-winkel.

  • Anoniem
  • Inactief

  Vroeger gebruikte ik vleugelnaaldjes voor het infuus (er was toen niets anders). Daar overheen plakte ik een infuuspleister, Tegaderm. Opsite heeft iets soortgelijks. Dit zat muurvast. Eigenlijk lijkt het op een stukje plakplastic van ca 6 bij 9 cm, wat je over het infuus heen plakt.

  • marit

  Dat gebruik ik over mijn sensor maar laat bij warm weer ook los, moet ik de randen ook vastplakken.

  • annem

  Ik gebruik skin tac. Top spul! Moet nu soms zelfs met olie losweken.

  Ik gebruik nu ook een sensor, en die wil ik lang mogelijk laten zitten. Ik heb de pleister extra vastgeplakt met ouderwetse leukoplast (waar ze bij het lab ook je watje mee vastplakken).
  Werkt ook heel goed.

  Succes ermee

 • bij het gebruik van een klimgordel is natuurlijk de kans groot dat deze tegen de infuusset aankomt, ik gebruik zelf ook de Quickset en merk dat als hij in de buurt van mijn broeksriem zit hij losgaat, onbewust gaat hij dan losgeduwd worden, dus ik zou de oorzaak niet zoeken in transpireren maar in de plaats waar hij zit, in plaats van de buik (waar ik aanneem dat hij bij jou zit) zou je eens je been kunnen proberen of achterkant van je arm (er zijn ergens wel plaatjes te vinden van alternatieve spuitplekken).

 • Meer mensen hebben af en toe last van loslatende pleister, pod of sensor. We hebben de tips die we in verschillende topics voorbij zagen komen op een rijtje gezet:

  – Na het plaatsen vastplakken met leukoplast pro LF; dat is een pleister met katoen en blijft ook na het bad goed zitten
  – je kunt een alternatieve plek proberen voor je pod, bijvoorbeeld je bil, zodat-ie onder je onderbroek zit
  – Bij de duitse website http://www.zuckerschmuck.com heb ik pleisterringen aangeschaft, die er ook nog eens leuk uitzien.
  – sporttape gebruiken
  – In het begin had ik met name ‘s-zomers door transpiratie nogal eens last van het loslaten van de infuusnaald (op de buik). Dat heb ik opgelost door eerst een Tegadermpleister te plakken, dan de infuusnaald er doorheen te prikken. Het plakoppervlak is dan veel groter
  – ‘s nachts of als ik met mijn rugzak op stap ga, doe ik er elastisch fixatietape om
  – fixomull, dat is wat zachter voor de huid
  – Je huid vooraf goed ontvetten, met bijvoorbeeld een alcoholdoekje, als er geen vet op de huid zit, blijft de pleister beter zitten.

  Heb je nog een tip die hier niet bijstaat? Deel die dan hier op DiabetesTrefpunt!

  • marit

  Ik gebruik sinds een tijdje ook eerst de scin tac en alles blijft nu prima zitten ook bij transpireren. Je kunt het bij de dvn winkel kopen. Het wordt helaas niet vergoed maar als je de verpakking weer sluit kun je het nog een keer gebruiken.

 • bij de action kun je aqua protect pleisters krijgen 5x8x10 zit in het midden een gaasje er omheen sluit hij af ik gebruik deze al een tijdje voor mijn sensor te beschermen

  • marit

  Maar die betaal je zelf, als je een pomp hebt kun je bv tegadermpleisters of opsite vergoed krijgen.

 • Wij zijn net nieuw op deze site en wonen in het buitenland met gemiddelde temeratueren van 40 graden. Dus volop problemen met zweten maar ook door veel watersport en dus loszittende pleisters.

  Hoe langer de pomp, pod of sensor zit hoe meer deze problemen komen, daarnaast ook veel huidirritatie (Rode pukkeltjes en jeuk).

  Met name voor de sensoren en de pods geldt.

  -Cavilon spray geeft bij ons veel huid irritatie en metname loslaten van de pleister door uitdroging van de pleister lijm.
  – Tegaderm werkt erg goed maar geeft na 12 uur huid irritatie idem voor leukoplast, sporttape en leukoplast.
  – Fixamol helpt goed en is zacht voor de huid maar als je deze langer op de huid laat zitten krullen de hoeken en irriteerd de huid na verwijdering. Beste om de pleisterhoeken af te ronden (geen gekrulde hoeken) en olie lost de lijm van de pleister op na ongeveer 30 min valt deze uit zich zelf van de huid)zonder irritatie.
  – Stiri strips is een hechtpleister voor kleine tot middelgrote wonden en verkrijgbaar via een apotheek (iom huisarts ook op recept en dus vergoed).
  Deze is verkrijgbaar in verschillende maten en plak je op de randen. De steri strip blijft ip ondanks water door zweet of zwemmen goed zitten daarnaast is het bestand tegen druk en zwaartekracht (klimharnas of veelvuldig gebruik van water glijbanen)

 • Hallo, Ik ben een nieuwe insulinepomp gebruiker (2 weken) en loop tegen problemen op met de hechtpleisters. De witte standaardpleister gaat bij de hoeken opkrullen en zit tegen de tijd dat die eraf moet zo vast dat ik mijn huid kapot trek. Inmiddels heb ik Tegaderm ontvangen om mijn huid te beschermen maar bij deze kan ik mijn inbrenghulp (accu chek insight) niet gebruiken. Moet ik dus de naald zelf naar buiten klappen en deze in mijn buik steken. Sinds ik de pomp gebruik (lees hechtpleister) reageert mijn huid met allergie. Op bepaalde plekken heb ik rode blaasjes die zich vermengen tot grote rode vlekken en deze jeuken ontzettend. Nu heb ik een aantal reacties gelezen waarin wordt gesproken over cavilon spray. Kan ik daar wel de inbrenghulp van Accu chek bij gebruiken? Met Tegaderm lukt dit dus niet, hij komt niet door het plastic heen.

  • Hallo Poldermeisje,

   Tegaderm is veel dikker dan de cavillon spray, deze spray brengt een heel klein laagje aan waardoor de naald makkelijk heen gaat. Je zou het kunnen proberen, persoonlijk had ik wel een korte periode jeuk na het aanbrengen van de naald. Maar dit verdween ook weer snel.

   Met vriendelijke groet,

   Thijs van Vilsteren, Medewerker Klantenservice/Diabeteslijn van de Diabetesvereniging Nederland

   Leden van Diabetesvereniging Nederland kunnen ons altijd bellen of mailen voor persoonlijk advies. Lid worden? Bel of meld je aan op http://www.dvn.nl

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.