Home Forums Behandelaren Luchtbellen in het infuus

Luchtbellen in het infuus

Hallo,

Ik ben nieuw op dit forum. Mijn naam is Jellie en ik heb sinds mijn 15e Type 1 diabetes. Ik ben nu 35. Eerst 2x per dag met een pen gespoten, maar nu al jaren over op de pomp.
Ik ben pasgeleden overgegaan naar de nieuwste pomp van Medtronic, de Paradigm 640G.
Hiervoor had ik de Paradigm Veo. Toen had ik ook al veel last van luchtbellen in mijn infuusslang en ik hoopte met de nieuwe pomp dat dit veel beter zou gaan. Dit verzekerde mijn diabetesverpleegkundige mij ook. Zij konden mij ook niet echt een duidelijk antwoord geven waar het dan wel door zou komen.

De eerste twee dagen met de nieuwe pomp waren perfect twee hele dagen een bloedsuiker onder de 10 met één uitschieter van 10 mmoll, maar helaas de derde dag was het weer mis met luchtbellen en daardoor hoge bloedsuiker waarden.

Nu had ik gisteren bezoek gehad van een instructrice van Medtronic, om alle nieuwe functies van de Paradigm 640G nog eens kort door te nemen. Haar heb ik ook vertelt van mijn problemen met de luchtbellen. Zij wist ook niet waardoor dit kon komen, omdat ik qua vullen alle regels volg:

– insuline op kamertemperatuur
– de zuiger eerst een aantal x op en neer bewegen door het flesje
– en de bellen eruit drukken
– na 2 á 3 dagen het infuus vervangen

Maar toen vertelde ik dat ik een aantal ampullen (zo’n 10 stuks) van te voren vul, omdat dit gewoon makkelijk is. En zij vertelde mij dat dat dus niet de bedoeling is. Je moet berekenen wat je voor zo’n drie dagen nodig hebt en dan altijd een nieuw reservoir moet vullen en gelijktijdig een nieuw infuus moet aansluiten.

Dit is nodig omdat de werking van de insuline steeds minder wordt en het gaat reageren met het kunststof, het gaat kristalliseren en dit veroorzaakt luchtbellen. De werking van de insuline is dus hooguit drie dagen te garanderen.

Ik ga dit nu uitproberen, want ik ben natuurlijk heel benieuwd of dit gaat werken. Ik heb hierover niks kunnen vinden op internet en blijkbaar zijn mijn internist en diabetesverpleegkundig(en) hiervan ook niet op de hoogte.

In het verleden vulde de apotheker altijd reservoirs voor mij, maar toen werd dit ineens uit het ziekenfonds pakket gehaald met de reden dat dit te duur zou zijn. De werkelijke reden blijkt dus te zijn dat insuline reageert met kunststof en dat ze het daarom niet meer van te voren mogen vullen. Dit hebben zij mij nooit vertelt.

Nu ben ik heel benieuwd naar ervaringen van andere mensen. Is er iemand bekend met dit verhaal en hoe vaak vullen jullie een reservoir? Elke keer een nieuwe samen met een nieuw infuus of ook wel voor gevulde ampullen?

Vullen jullie je reservoirs vanuit de 10 ml flesjes (Humalog) (zoals ik nu doe) of uit ampullen die normaal in een insulinepen gebruikt worden? En zo ja welke ampullen gebruiken jullie dan?

Ik hoop echt dat deze manier mij van de lucht in het infuus af zal helpen, want als ik daar geen last van heb. Heb ik in combinatie met de bolus wizard hele goede bloedsuikers met een enkele uitschieter.

  • Ben42

  Hallo NHaleen,

  Lees ook eens de onderstaande draad:

  Luchtbellen in infuusslang.

  Geef dan allereerst een reactie. (Of je er wat aan hebt of niet ?).
  En als je nog vragen hebt kun je die daarna stellen.

  Vriendelijke groet,
  Ben

 • ik vul atijd de ampullen per 5, net zoveel als er in het doosje zitten, luchtbellen krijg ik enkel als ik te snel de insuline in de ampul wil doen, dan is het even tikken luchtbel eruit persen en weer insuline erin doen.

 • Hallo Nhaleen
  Ik heb al wat over luchtbellen geschreven onder het topic luchtbellen, maar vertel je graag over mijn ervaringen. Ik heb dezelfde pomp als jij en heb een jaar lang elke dag met luchtbellen geworsteld. Ik heb de insuline ampul laten opsturen naar de fabrikant; de conclusie was dat er lucht in zat maar dat dit binnen de norm valt. De diabetesverpleegkundige zegt dat er in vloeistof altijd gassen zijn. Ook bij mij is iemand van medtronic geweest. Ze vertelde dat je bij het vullen van het reservoir zowel de insuline als het reservoir op dezelfde temperatuur moet hebben. Temperatuurverschil zou dé grote boosdoener zijn van de bellen, en wel als je van koud naar warm gaat. Verder geeft tikken tegen de bellen weer nieuwe bellen (vgl. shaken). Ze heeft voorgedaan hoe je op simpele wijze bellen uit het infuus krijgt zonder veel getik. Er blijven echter altijd nog wat kleine belletjes in het reservoir achter die bij mij weer luchtbellen en dus afsluiting van de infuusslang veroorzaken, ik was soms tot driemaal daags bezig de bellen eruit te krijgen, om gek van te worden.
  Zowel de diabetesverpleegkundige als deze voorlichtster kwamen tot de conclusie dat ik zó weinig insuline gebruik dat de bellen er met een bolus niet uitgaan en ik ook geen alarm krijg van een blokkering.
  Ik spuit sinds een maand weer na 15 jaar pomp en het bevalt me tot nu toe goed, geen bellen en onverklaarbare hoge waarden (door luchtbellen) meer; af van het gezeur.
  Ik ben benieuwd hoe je er verder mee om zal gaan. Sterkte van svarup

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.