Home Forums Voeding Mag dit nou echt met diabetes type 1?

 • Gwenh

Mag dit nou echt met diabetes type 1?

Hoi allemaal,
Me vriend drinkt heel veel frisdrank, eet onregelmatig en veel vette troep, zoals chips en eigenlijk al het junkfood wat lekker is. Ik spreek hem altijd aan, maar hij blijft bij hoog en laag volhouden dat zijn diabetes verpleegkundige steeds tegen hem zegt dat hij alles mag eten en drinken wat hij wil, zolang hij maar “bolust” dus op zijn kastje drukt. Is dit nou echt waar of loopt ie de boel in de maling te nemen? Ik ken hem als een oprecht persoon, maar ook nog maar pas. Ik wil gewoon weten of dit nou het geval is of n iet… groetjes G! En thanks alvast :)

 • ik heb hier al op gereageerd in je vorige topic ik ben geen voorstander van die uitspraak je kunt alles (lees ongezond) blijven eten en drinken je kan het immers weg spuiten .
  Het blijven suikers en voor een diabeet dus vergif !!!

  Je vriend is nog jong en heeft nu al last van zijn ogen ,met de instelling ik mag ongezond eten en drinken van de dokter want ik kan het wegspuiten ,is het wachten op complicaties ;-)

   • Gwenh

   Hoi Dave, ik heb deze onder een andere topic met andere tags gezet dacht ik zodat ik ook reacties van nieuwe mensen kan bekijken. :) dankje voor je reactie gr. G

 • Het wordt inderdaad gezegd bij Diabetes type 1. Ook mijn dvk zei het toen ik vlak na de diagnose daar voor de eerste keer was.

  Ik ben het niet eens met die uitspraak en ik merk ook dat hoe meer ik ‘ongezond’ eet en drink, dus met veel koolhydraten, hoe lastiger de diabetes te managen is. Sommige dingen zijn gewoon niet goed weg te bolussen. Dus of het verstandig is van je vriend om dat advies zo letter te nemen… ik weet wel zeker van niet, zeker niet op de lange termijn.

  Ik vind het zelf ook erg jammer dat het zo nadrukkelijk wordt gezegd bij type 1. Naar mijn idee is er ook veel te weinig aandacht voor wat je eet en drinkt bij de behandeling van type 1. Voor mij echt een punt dat bij de behandeling van type 1 zou moeten veranderen.

   • Gwenh

   Hoi Raafke, ik vind het ook erg raar, maar als de deskundige het zegt zou je zeggen dat het een professionele medische beslissing is.. het is naar dat dit zwaarder weegt voor hem dan mijn zorgen.. bedankt voor je reactie en mening. Gr. G

 • Ja, je mag alles eten en drinken, maar niet ongelimiteerd. Zoals alles met mate. Maar vaak horen mensen alleen wat ze graag willen horen of interpreteren dat op een voor henzelf zo gunstig mogelijke manier. Ik denk niet dat de verpleegkundige het eens zal zijn met de wijze waarop je vriend haar of zijn woorden uitlegt en toepast. Maar hoe kan je die terugkoppeling voor elkaar krijgen?

   • Gwenh

   Dankjewel voor je reactie, het bevestigd me vermoeden al met hoe hij ermee omgaat.. hij let wel of er suiker in de frisdrank zit, maar nu lijkt me dat meer frisdrank (met vele zoetstoffen, wat ook niet gezond is) drinken dan water ook niet oke is. Ik moet maar een keertje mee naar de diabeet verpleegkundige denk ik, maar aan de andere kant.. hij is 26, ga het zelf eens regelen weet je.

  • Ytsma

  Er wordt inderdaad gezegd dat je alles kunt eten wat je wilt. En als je verder niet met je eten bezig bent, zal je doorgaan zoals voor de diabetes. Zelf heb ik gelukkig na een paar jaar zelf het initiatief genomen om mijn eten aan te pakken. Eet nu volledig vegan. Met veel koolhydraten en weinig vetten. Voor mij een verademing. Maar zolang je niet inziet dat het verkeerd gaat dan blijft het lastig.

  Ik zou zeggen dat last van een oog al een eye-opener zou moeten zijn.

  Met vriendelijke groeten

  Berend 16 jaar type 1

   • Gwenh

   Hoi Berend, wat goed van je dat je op zo’n jonge leeftijd al zo goed weet om te gaan met je diabetes! Dat is heel knap van je en lijkt me niet makkelijk. Bedankt voor je reactie en dat je je vegatarische dieet deelt! Helaas worden niet alle mensen zo snel wakker als ze een ziekte hebben, mooie woordkeus ”met zijn oog, eye-opener” dat had het moeten zijn inderdaad. Ik ben me alleen ten einde raad hoe ik zijn ogen moet openen, voordat zijn andere oog eraan gaat! Gr. Gwenh

   • Gwenh

   Oh en wat ik was vergeten bij te typen: Hij zegt dat zijn oog resultaat is dat hij niet goed heeft bijgehouden voorheen en dat dat kwam omdat hij in een depressie zat. Dat snap ik ook wel, ik weet hoe het is om depressie te hebben, maar je zou zeggen dat je nu alles moet omgooien omdat je schrikt van het idee dat je blind kan raken. Allebei zijn ogen hebben al een sterke bril nodig (ik geloof +4.5).

   • tom96

   diabeet type 1 4 jaar 23 jaar oud

   Kijk ! ik ben blij om dit te zien. Jammer genoeg zijn er teveel diëtisten die te simpel advies geven aan type 1 patienten. Een verantwoordelijke voedingspatroon is een must voor type 1 patienten die naar stabielere bloedsuikerwaardes streven.
   Ik zelf probeer nu al 2 jaar lang stabiele waardes te krijgen door een dieet te volgen dat voornamelijk uit plantaardig voedsel bestaat. Hier heb ik erg veel baat bij, ik begon na me diagnose met 10 eh langwerkende insuline en gemiddeld 20 eh snelwerkende insuline op een dag. Door me eigen voedingspatroon te veranderen en veel informatie op het internet te zoeken heb ik uiteindelijk me lang.werk naar 5 eh kunnen brengen en snelwerkend doe ik nu nog maar met gemiddeld 1 eh per dag !
   De hoeveelheid verschilt natuurlijk per diabeet maar het is dus mogelijk om verbeteringen te zien maar dan moet een diëtist dat wel aansporen ipv hetzelfde voedingspatroon aan te houden als voor de diabetes.

 • @ berend eet je sinds je vegan bent niet meer koolhydraten dan voorheen en gebruik je dan niet meer insuline ?

  ik ben meer een type hoe minder medicijnen ,hoe beter ;-)

  Note: zeg niet dat vegan slecht is ,maar neem aan dat je veel fruit eet waar veel suikers in zitten . Lijkt mij dat je als type 1 dan meer moet spuiten of bolussen ?

   • Ytsma

   @daven

   Ik eet inderdaad veel meer fruit dan eerst, maar ik neem minder insuline tot mij, dan voordat ik veganistisch ging eten. Ook viel ik eerder altijd af als ik een drukke tijd op het werk had, en nu blijf ik mooi op gewicht.

   In fruit zit veel meer dan alleen maar suiker, eigenlijk kun je het ook geen suiker noemen maar zou je moeten zeggen koolhydraten. Suiker is dat ongezonde spul wat talloze bewerkingen heeft gehad en mensen door hun eten smijten en in hun koffie of thee doen.

   Een stuk fruit bestaat niet alleen maar uit koolhydraten maar ook uit bijv. vezels,welke helpen bij het verwerken van de koolhydraten in het lichaam.

   Op een gewone dag eet ik ongeveer 450 gram koolhydraten en spuit ik in totaal(nacht en dag) 31eh insuline.
   Voordat ik zo at, spoot ik 12 eh meer.
   Dus meer eten minder spuiten.

   • Gwenh

   Heyy Dave, ik wilde even tussendoor zeggen dat ik het zo mooi vind om te zien hoe je interesse toont in anderen, ga zo door! Groetjes Gwenh :-)

 • Hey Gwenh ;-)

  Dank je :-) het werkt wederzijds ,ik haal veel pos energie uit om mensen te helpen en jou antwoordt geeft mij een goed gevoel .

  neej mensen ik ben geen narcist en weet echt niet alles over diabetes en heb zelf ook nog een hoop te leren ! Ik draaf misschien soms wat door ,maar mijn bedoelingen zijn altijd goed .

  @ytsma

  Oké ik blijf me verbazen hoe verschillend die bloedsuikers kunnen werken bij mensen ,als ik bv 1 banaan eet stijg ik behoorlijk ,terwijl daar ook veel vezels inzitten .

  Ik heb ergens gelezen dat voor een diabeet 1 stuk fruit per dag genoeg is .
  Ik eet ook mijn fruit mn bosbossen schijnt een goeie antioxidant te zijn .

  • Ytsma

  @daven Het verhaal is wel een beetje groter dan alleen de vezels.
  Ik wil er binnenkort nog eens weer een blog over schrijven, maar dat lukte de laatste tijd niet.

  Het heeft in elk geval ook te maken met Insulineresistentie en insuline gevoeligheid.
  Je ziet bij veel mensen die weinig koolhydraten eten dat een beetje koolhydraten al een Flinke stijging kan veroorzaken, maar dat komt vooral ook door dat de cellen in het lichaam niet goed reageren op de insuline, en eigenlijk resistent zijn voor de insuline. Als je lichaam een lage resistentie heeft voor insuline heb je ook maar weinig nodig om glucose toe te laten in de cellen.

  Een klein voorbeeld en dan hou ik weer op.
  Ik heb een 40 dagen rawtil4 gegeten, dus eigenlijk alleen maar fruit tot 4 uur smiddags.
  Mijn insuline tot koolhydraat ratio was toen rond de 1:40. Dus met 1 eenheid insuline kon ik 40 koolhydraten weg eten.

  Fijne avond, en blijf gezond

 • oké interessant en na 4 uur niets meer , of gewoon alles eten ?

  jij ook ;-)

   • Ytsma

   Na 4 uur weer normaal gekookt eten. Dus de aardappelen, rijst, pasta of bonen enz….

  • Ping

  Hoi Gwenh,

  Ik ben het hier aan de ene kant mee eens, aan de andere kant niet.

  Ik denk dat de uitspraak “iemand met diabetes kan alles eten” er vooral op gericht is om onduidelijkheid uit de wereld te helpen. Veel mensen denken namelijk nog steeds ten onrechte dat mensen met diabetes (in de volksmond nog vaak “suikerziekte” genoemd) ziek worden van suiker.

  Dat is natuurlijk niet zo, iemand met diabetes krijgt geen rare vlekken of buikkrampen van suiker. En zolang je op de juiste manier “bolust” zal je er verder ook weinig andere (directe) klachten van hebben.

  Het is natuurlijk wel zo dat bepaalde dingen kolen op het vuur zijn voor diabetespatiënten. Zie het als een reservewiel (thuiskomertje) onder een auto. Je kan er overal mee naartoe rijden net als iedere andere auto, maar je moet er natuurlijk wel rekening mee houden dat het geen volwaardig wiel is en dat je niet te hard moet rijden, want dat is extra gevaarlijk met zo’n dun bandje. Hard rijden is voor iedereen gevaarlijk, maar voor iemand met een thuiskomertje onder zijn auto is het extra gevaarlijk!

  Zo is het ook met diabetespatiënten. Iemand met diabetes kan gewoon alles eten en drinken, ook chips en frisdrank. Echter chips eten is voor niemand goed en voor een diabetespatiënt al helemaal niet! Hetzelfde geldt voor frisdrank.
  Het vervelende met chips is dat dit heel veel koolhydraten zijn in een zak die je misschien wel makkelijk in je eentje naar binnen schuift. Omdat dit ook nog eens “langzame koolhydraten” zijn heb je hier als diabetespatiënt gewoon uren last van en eigenlijk is hier helemaal niet goed tegen op te bolussen. Hetzelfde geldt voor suikerhoudende (fris)dranken. De suikers die hierin zitten zorgen voor zo’n snelle stijging van de bloedsuiker, dat je je af moet vragen of je dit jezelf aan wil doen als diabetespatiënt.

  Mogelijk heeft je vriend moeite met de acceptatie van zijn ziekte en dat is heel herkenbaar, zeker bij jonge diabetespatiënten. Helaas is de prijs van langdurige ontregeling heel erg hoog. Complicaties die veroorzaakt worden door diabetes zijn vaak onomkeerbaar.

  Wat je kan doen is vragen of hij het goed vindt dat je een keer mee gaat naar zijn bezoek aan de diabetesverpleegkundige. Probeer dan niet zijn gedrag te veroordelen en je gelijk te halen bij haar. Maar probeer meer inzicht te krijgen in hoe je hem kan steunen om zijn ziekte te accepteren en een gezondere leefstijl aan te nemen. Iets dat voor diabetespatiënten ECHT nog veel belangrijker is dan voor mensen zonder diabetes. Want met diabetes type 1 sta je gewoon al 0-5 achter op je gezondheid, hoe goed je er ook mee omgaat.

  Heel veel succes!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.