Home Forums Nieuw met diabetes mager en toch diabetes

mager en toch diabetes

Hallo, ik heb sinds 1,5j diabetes type 2.Ik ben 1m72 en weeg 55kg, hoe kan je dat nu krijgen?Het zit niet in de familie en ben eerder te dun.Type1 zei de internist omdat ik mager ben.Ik beweeg nu regelmatig en neem medicatie ik wil niet spuiten.Maar krijg mijn waardes maar moeilijk onder controle.Let ook goed op mijn eten maar helemaal koolhydraatarm eten is zo moeilijk.Zijn er nog die mager zijn en die diagnose hebben gekregen, want meestal moet je afvallen maar dat is voor mij geen optie.Ik kwam van 62 kg en weeg nu 55kg.Nu ik voel me goed maar heb wel een beetje angst voor al de complicaties die diabetes met zich mee brengt.Van die pillen heb ik ook steeds een ijzersmaak ik neem metformine 850 2x per dag en nu nog een derde pilletje.

  • Frankvo

  Je kan laten onderzoeken welk type diabetes je hebt. Vraag aan de Internist om dat onderzoek te doen.

  Als het type 1 is dan zult je aan de insuline moeten.

  Als je type 2 hebt dan kan je ook nog aan de insuline maar dit gaat dan in overleg met de behandelend arts.

  Maar eerst zorg dat je bloedsuikers op orde krijgt want anders val je nog meer af en dan is het BY BY.

  Maak er alsjeblief werk van en niet willen spuiten is iets waar je je overheen moet zetten als dit nodig is want zonder insuline kan je geen koolhydraten verbranden en dat is niet goed want de hersenen kunnen alleen op koolhydraten werken.

  Insuline zorgt dat de koolhydraten de cel kan binnen gaan en dan pas verbranding.

 • Ik snap dat het een behoorlijke stap is om te gaan spuiten, maar eigenlijk is dat niet echt iets waar je een keuze in hebt. Als het nodig is, is het gewoon nodig.

  Niemand spuit graag ;)

  Is het wel echt zeker dat je type 2 hebt. Ik zou het even laten onderzoeken i.v.m. je gewicht en het feit dat je met medicatie nog steeds ontregeld bent. Vraag het maar eens na :)

 • Bedankt voor jullie reactie, mijn internist zei dat ik type 1 heb maar dan krijg ik mijn ziekenfonds papieren en daar staat op type 2.Mijn alvleesklier maakt dus nog wel een beetje insuline aan maar niet genoeg om zonder medicatie te kunnen.Ik let echt heel fel op mijn voeding en sport regelmatig.In het begin had ik het goed onder controle waar mijn dokter niet uit wijs geraakte aangezien ik niet te dik ben.Pff dat spuiten mijn dokter zei dat ik dan terug een normaal leven krijg!Serieus…ik werk ben alleenstaande wat als ik hypo’s krijg s’nachts dan blijf ik er gewoon in zei ik.En dat spuiten was minder erg dan prikken zei hij.Is dat zo? Ik heb nooit medicatie genomen en nu alle dagen.Dat alleen al was een aanpassing.En nu nog gaan spuiten,zijn er hier die daar positieve ervaringen mee hebben of is het echt zo erg zoals sommige zeggen?

  • Frankvo

  Dit moet je ff melden aan de DVN. Je Internist zegt type 1 en je zorgverzekeraar type 2 ??

  Wie stelt hier de diagnose? De dokter of de verzekeraar??

  • Volgens mij ben ik een moeilijk geval :).Er zijn meer mensen die type 2 hebben dan 1.Nu ja de industrie moet blijven draaien, misschien krijgen ze wel bonussen voor die insuline spuiten.En ziek zijn kost geld, om de 3 maanden bloed laten trekken.Elke dag prikken, die strips zijn echt duur vind ik 25 eur voor 50 strips, daar kom je geen maand mee toe.En een internist werkt ook niet gratis dus die willen je regelmatig terug zien.Alleen het dokter bezoekje is gratis en de medicatie.Maar de rest is allemaal kassa kassa.Maar ik probeer positief te blijven.Spuit jij Frankvo? Oh ja ik ben 47j en Belgische, bij ons hebben ze zo geen forum.En het is altijd wel fijn om ervaringen te delen

 • @ilse
  Toen ik voor het eerst de diagnose Diabetes 2 kreeg, was ik ook te mager.
  Wel komt diabetes in mijn familie voor.
  Sommigen waren te zwaar, anderen zoals mijn vader veel te mager.

  Ik kan me zo voorstellen dat je je verzet tegen wat er nu met je gebeurt.
  De media vertelt ons dat we diabetes 2 hebben omdat we te dik zijn, te weinig bewegen en alleen maar liters cola en kant-en-klare happen eten.

  Niet iedereen doet dat, niet iedereen is te dik, niet erfelijk belast en toch kun je dan diabetes krijgen.
  Waarom? Ik denk dat de wetenschap daar nog geen antwoord op heeft.

  Ben je al eens bij een diëtist(e) geweest om te kijken of er iets met je dieet kan?
  Gaan sporten is altijd goed. Dat heeft niets met gewicht te maken.

  Spuiten kun je soms niet vermijden.
  Het is niet “zo erg als iedereen zegt”.
  Het is een enorme aanpassing, maar je kunt het net zo erg maken als je zelf wilt.

  Het is belangrijk dat je verzekering duidelijk heeft welk type diabetes je hebt, want dat bepaalt mede wat vergoed wordt en hoeveel. Zeker zolang je geen insuline spuit.

  Maar

  • Chaim,

   Bedankt voor je antwoord.Ja ik ben bij een diëtist geweest, ze vroeg naar mijn eetgewoontes.Ik drink geen alcohol snoep niet, drink ook nooit frisdrank.Het enige wat ik wel deed was teveel eten, wel gezond maar teveel.Nu ik werd er toch niet dik van.Wist ik veel dat mijn alvleesklier dit niet aan kon.Dus ik denk dat ik het daarvan heb gekregen ik was een gezonde veelwraat :).Maar nu zit ik er wel mee.Neem jij medicatie? En hoe ervaar jij dit?

 • Ik heb type 1 en ik spuit.

  Bij type 1 heb je geen keus. Ik heb geen moment gehad dat ik ervaan baalde, omdat het gewoon is zoals het is. Van de ene op de andere dag kom je in het ziekenhuis en moet je spuiten.

  Bij jou is dat een hele omschakeling i.v.m. de verkeerde type 2 diagnose.

  Of spuiten erg is? Ik vind het erg meevallen. Het is even ‘omschakelen’ inderdaad, maar het wordt een gewoonte. Daarmee wil ik niet zeggen dat het niks is, want het is verdorie behoorlijk klote om van iedere hap die er door je mond gaat de koolhydraten te moeten tellen.

  Dus: ja het is irritant en vervelend, maar het is gewoon nodig en op den duur wordt het routine.

  Wat pijn betreft zeggen artsen vaak dat spuiten minder zeer doet dat prikken. Persoonlijk ervaar ik dat dit per keer verschilt. Soms voel ik mijn spuit absoluut niet. Soms voelt het klote en voel ik het nabranden.

  Voor die spuiten zelf is echter een oplossing: er bestaan insulinepompen. Op den duur kun je daarvoor in aanmerking komen, als je het spuiten zelf vervelend vind.

  Realiseer je dat je, omdat je nu moet spuiten, geen ‘ergere’ diabeet bent, of dat je ‘erger’ ziek bent. Je hebt hetzelfde, maar spuiten is gewoon de juiste behandeling voor wat jij hebt.

  • Anne,

   Knap van je dat jij dit zo snel geaccepteerd hebt jou diagnose.Toen ik die kreeg van de dokter kwam ik in opstand.Ik moest normaal opgenomen worden in het ziekenhuis. Dat wilde ik niet, ik wilde eerst met pillen proberen.Na lang aandringen heeft mijn huisarts me medicatie gegeven en hij zakte langzaam.Waar hij niet wijs uit geraakte.Dan pas ben ik naar een internist geweest.Die zei na bloedtesten dat ik moest spuiten en begreep niet dat mijn suiker zakte met medicatie, en dat mijn alvleesklier na een tijd het ging opgeven.Lekker negatief dacht ik.En ging volhardend verder.Ik zie echt alleen maar nadelen aan dat spuiten.En misschien ga ik dat ooit moeten accepteren maar nu kan ik dat nog niet.ik voel me buiten dat ijzersmaakje echt goed.Ben actiever dan voor mijn diabetes.Ik hoop het met sporten en voeding een beetje onder te houden.Eet jij alles wat je wilt

 • @ilse
  Ik denk dat de kern van jouw probleem niet de diabetes is, maar het accepteren ervan?
  Je hebt te horen gekregen dat je een ziekte hebt die niet meer over gaat en waar je eigenlijk jezelf met insuline moet injecteren.
  Ik lees uit je berichten dat je je eigenlijk verzet tegen voorgestelde behandelingen.

  Dat je dan alleen maar nadelen ziet, is logisch. :-
  Je bent vooral opstandig en dan zie je niet wat helaas onvermijdelijk is.

  Wat levert het jou op om te weigeren om anders te eten en/of insuline te gaan spuiten als tabletten niet meer helpen?
  Het lijkt erop dat je dan je leven gewoon kunt blijven leven zoals voor de diagnose.
  Maar wat gaat er met je lijf gebeuren als je het blijft negeren? Dat zie je dan wel weer?
  Nee…volgens mij ben je een slimme meid en weet je wel beter.

  Je schrijft over een metaalsmaakje in je mond maar dat je dat niet zo erg vindt.
  Weet je internist dit? Ik zou het wel melden.

  Ik spuit sinds april insuline.
  Eerst was dat 1x per dag voor het slapen gaan, nu ook 3x per dag voor de maaltijd.
  Het went. Het is vooral een routine die je op moet leren bouwen.
  Soms is het spuiten een beetje pijnlijk, maar er zijn trucjes voor (zoals de huid even koelen met een koelelement) om dat zo mijn mogelijk te laten zijn.

  Jouw eerste stap is een manier vinden om te accepteren dat je een aandoening hebt die behandeling nodig heeft.
  Als je je been had gebroken had je ook gips geaccepteerd, omdat je anders niet zou kunnen lopen en je bot niet meer goed aan elkaar zou groeien.
  Bij diabetes heb je tabletten en vaak insuline nodig. Dat is nu eenmaal zo.
  Vraag hulp om daar een weg in te vinden.

  • Anoniem
  • Inactief

  @ilse 1998, kijk maar eens op http://www.diabetesforum.be

  Het is niet om je hier weg te halen maar zo kun je ook deelnemen aan een leuk forum met landgenoten. Misschien kun je dan ook wat makkelijker eens een persoonlijk treffen in je buurt regelen. Contact tussen gelijkgestemden kan je helpen je diabetes te accepteren.

  En niet onbelangrijk, je kunt daar vragen stellen over de behandelmogelijkheden in je eigen woonland. De verschillen per land zijn vrij groot. Zelfs de eenheid waarin je bloedsuiker wordt uitgedrukt, is in België anders dan in Nederland.

  • Bedankt allemaal :)

   Ik ga het allemaal is een beetje laten bezinken.Volgende maand moet ik nog eens bloed laten trekken en dan zal ik wel zien wat mijn waardes zijn.Misschien zijn ze nu wel goed na al mijn inspanningen.Elke chronische ziekte vraagt een aanpassing in je leven,als dat het maar is diabetes denk ik dikwijls er zijn ergere dingen op de wereld.Je leeft maar 1 keer en dat wil ik zo gezond mogelijk doen ook al heb ik diabetes.Maar bijna niks meer mogen eten is soms wel moeilijk,want in alles zit bijna suiker of koolhydraten zelf in groenten.Hebben jullie je eetgewoontes drastisch moeten veranderen?

   Groeten Ilse

  • Anoniem
  • Inactief

  Bij een normaal postuur is er sprake van een ander soort diabetes2.
  Dit soort diabetes 2 is niet met metformine te bestrijden. Metformine verhindert de opname van koolhydraten door de darmen en dat moet je met een slank postuur dus niet hebben. Wie wel baat hebben bij metformine zijn mensen met overgewicht.

  Dit soort diabetes2 komt bij ongeveer 30% van de diabetici2 voor.
  De hersenen produceren namelijk ietsje teveel adrenaline wat de alvleesklier dempt en je glucosespiegel doet stijgen.
  Dat is alleen te verhelpen met een beetje insuline, in de ochtend en avond.
  Voor meer info mijn blog : http://blog.devlaeminck.nl/2016/06/21/diabetes-2-mogelijke-oorzaken/

 • @Devla,
  Ik heb je blog gelezen. Interessante stellingen.
  Ik was ook iemand met licht ondergewicht die dichtgeplakt werd met 1000mg Metformine en Januvia omdat de bloedsuikers niet wilden zakken. En ik maar ziek zijn.
  Nu spuit ik Levemir en NovoRapid.

  • Anoniem
  • Inactief

  In Duitsland, waar ik woon, wordt inderdaad ook een onderscheid gemaakt tussen type 2 a en b. Dat wordt ingedeeld naar gewicht en insulineresistentie. De ene groep laten ze langer op leefstijlverandering, metformine en co. De andere groep gaat veel eerder over op insuline. Hier wordt overigens ook extra aandacht besteed aan t1 met overgewicht. Ook bij die groep valt winst te behalen met leefstijladviezen. Hoe minder gewicht, des te insulinegevoeliger men wordt. Dan kan de hoeveelheid insuline vaak omlaag. Laten we wel wezen, wie is er niet gebaat bij een gezonde levensstijl? Daar hoef je niet eerst een chronische aandoening voor te krijgen.

 • @Mir69 Een gezonde levensstijl is natuurlijk goed, maar wat ik nooit zo goed begrijp is dat alsmaar streven naar een lagere hoeveelheid insuline spuiten. Als je moet spuiten, moet je spuiten en een hogere koolhydraat-insuline ratio is echt niet beter dan een lagere. Dat is gewoon wat je lichaam nodig heeft, en wat het zelf ook zou maken.

  Ik ken mensen van mijn leeftijd met diabetes 1 die ongeveer even zwaar/groot zijn en ongeveer dezelfde levensstijl hebben. De een heeft een ratio van 1:30 en de ander van 1:3.

  @ilse – in principe eet ik alles wat ik wil, al merk ik wel dat ik, gedeeltelijk onbewust, mijn voeding wel wat heb aangepast (geen ontbijtkoek meer na het ontbijt, minder vruchtenyoghurt, minder zoet broodbeleg). Ik ontzeg mezelf echter helemaal niks. Als ik zin heb in een stuk taart, eet ik dat. Als ik chocopasta op mijn brood wil, doe ik dat.

  Interessant om de verschillen van type 2 te lezen. Ik heb nooit gehoord van een onderscheid tussen a en b, maar dat klinkt erg logisch!

  • Anoniem
  • Inactief

  @ilse1968
  Uit mijn betoog kun je afleiden dat diabetes2 klanten met een normaal postuur slechts een beetje insuline nodig hebben (meestal novomix).
  Pillen belemmeren de opname van suikers in de darmen en veroorzaken dus een lager gewicht (en een ziek gevoel). Dat is dus alleen maar goed voor mensen met overgewicht.

  Kenmerken van dit soort mensen zijn : slank, actief, laag cholesterol, workoholic.

 • Hallo Ilse,

  Ik heb je vraag en de reacties daarop gelezen.
  Kan het niet zo zijn dat je LADA hebt?
  Hierover zijn op Diabetestrefpunt meerdere berichten te vinden.
  Zelf was ik 45 toen ik de diagnose type 2 kreeg, maar na 10 jaar is dit veranderd in LADA. Dat is een type 1 die pas op latere leeftijd naar voren komt.
  Eerst werd ik dus behandeld als een type 2 patiënt, alleen met medicijnen, later moest ik insuline spuiten, en daarna kwam pas de diagnose type 1 (LADA).
  Het belangrijkst is: hoe moet ik leven en handelen om zo gezond mogelijk te zijn.
  Al eerder las ik een reactie dat je bloed kan laten prikken (trekken noemen jullie Belgen dat), en dan weet je officieel welk type je hebt.
  Heel veel sterkte en succes.

  • Anoniem
  • Inactief

  @devla000

  Het werd al genoemd:LADA. Een vaak gemiste diagnose bij ‘niet standaard’ type 2 diabeten. En er zijn meerdere weinig voorkomende diabetesvarianten die voor kunnen komen bij mensen met vermeende type 2 diabetes die slank en actief zijn en een goed cholesterol hebben. Helaas worden ze vaak niet herkend door de heren doktoren. Kan je ze ook niet helemaal kwalijk nemen als iets zo weinig voorkomt. Je hebt als patiënt altijd een eigen verantwoordelijkheid om zo goed mogelijk mee te denken en aan te geven wat je niet bevalt. Je moet jezelf dan wel zo goed mogelijk informeren.

  Jouw tweedeling type 2 dik/dun lijkt me toch wat te recht toe recht aan. Ook ik voldeed niet aan dat wat velen een klassieke type 2 diabeet noemen. Ik heb van mijn arts verlangd dat hij het standaard pad verliet en verder keek dan de gangbare diagnosecriteria en diabetesbehandeling. De behandeling met tabletten heb ik in overleg stopgezet om over te gaan op insuline.

  Waarschijnlijk ben ik een LADA diabeet maar dat etiket vind ik eigenlijk niet zo boeiend. De hoofdzaak is dat ik nu behandeld word op een goede manier. Daarvoor moest ik wel eerst de arts wakker schudden dat hij verder moest kijken dan het reeds gebaande pad. Gelukkig was hij daartoe bereid, het loopt nu prima. Er wordt naar me geluisterd en andersom doe ik natuurlijk ook wat met zijn argumenten. We regelen mijn behandeling in overleg en er wordt serieus gekeken naar mijn eigen probeersels en ideeën. Ook als ik er helemaal naast zit omdat ik domwrg geen arts ben. Gelukkig heb ik een arts die niet zegt dat hij alwetend is en dat ik zijn advies blindelings op moet volgen.

  • Anoniem
  • Inactief

  @anne1998, naar het schijnt krijg je eerder last van insulineresistentie als je veel insuline spuit en overgewicht hebt. En de hoeveelheid benodigde insuline is vaak hoog door insulineresistentie. Daarmee is het kringetje rond en moeilijk te doorbreken. Een overmaat aan insuline zou dan weer worden opgeslagen als vet. Vandaar dat overgewicht bij t1 en t2 niet goed is, je insuline werkt dan minder goed door resistentie en dat bemoeilijkt je regeling. Vandaar ook de onderverdeling in subtype 2a en 2b. De één maakt nog voldoende insuline aan maar deze werkt niet goed waardoor het lichaam nog meer aanmaakt. De ander maakt te weinig insuline aan waarvoor een andere behandeling nodig is. Natuurlijk is dit niet de enige en sluitende verklaring voor het krijgen van type 2, er zijn meer factoren die dat bepalen. Hoe en wat precies wordt nader onderzocht.

  • Anoniem
  • Inactief

  De invloed van je stimulerende hormonen (adrenaline, dopamine, endorfine) is enorm.
  Dat is tamelijk logisch. Wanneer je je gaat inspannen heb je adrenaline nodig en moet de alvleesklier de insuline productie verlagen en dus de lever aanzetten tot het loslaten van de opgeslagen suikers, omdat je spieren suiker nodig hebben. Wanneer je daarna rust neemt gaat de insulineproductie omhoog en gaat de lever de suikers weer opslaan.

  Bij diabetes 2a maken mensen continu ietsje teveel adrenaline aan en zet de alvleesklier productie ietsje lager. Dit type diabetes is dus geen ziekte. Dat maken artsen ervan.

  De toepassing van Metformine is dan contra-productief. Huisartsen zeggen dat Metformine niet alleen de suiker aanpakt, maar je hele suikerhuishouding regelt. Dat is het sprookje van de Pharmacie ,die metformine aanprijst als een panacee, wat eigenlijk iedereen zou moeten slikken.

  Gelukkig ben ik niet de enige die dat weet. Geriatrie Eindhoven weet het ook, maar durft de nadelen van metformine niet openlijk uit te leggen, maar corrigeert in individuele gevallen (ik) de huisarts, die op mijn eigen verzoek insuline verstrekte.

 • Hoi Ilse,

  Kan het zijn dat je LADA hebt?
  Dat lijkt in eerste instantie op type 2, maar is echt een type 1.
  Ik snap ook echt niet dat een zorgverzekeraar zegt dat je type 2 hebt.
  Het maakt niet uit welke vorm je hebt, als je behandeling maar goed is.
  Succes!

  • Cor1972

  Toen ik de diagnose diabetes kreeg wist de internist niet welke vorm. Ik werd behandeld als type 2. Ik heb ook geen overgewicht. Uiteindelijk bleek ik de genafwijking Mody5 te hebben. De diabetes lijkt op diabetes type 2, maar heeft een heel andere oorzaak! Er bestaan dus nog meer vormen van diabetes dan type 1 en 2. Misschien is het de moeite waard om te laten onderzoeken of je een van deze vormen hebt!

 • Misschien hebben jullie iets aan deze informatie https://www.dvn.nl/diabetes/wat-is-diabetes/typen-diabetes
  Hier staat meer informatie over Mody, LADA en de verschillen met type 1 en 2.
  Ons advies is: laat het goed uitzoeken door je behandelaar. Laat je niet met een kluitje in het riet sturen, maar vraag door tot de juiste bloedonderzoeken gedaan worden en het voor jouw situatie duidelijk is wat je precies mankeert. Goed diabeteszelfmanagement kan alleen bij de goede diagnose!
  Succes allen (en bedankt voor het delen)
  Moderator

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.