Home Forums Medicijnen maximale dosis Insuline

maximale dosis Insuline

Ik heb een vraag met betrekking tot het gebruik van insuline.

Wat is volgens jullie de juiste maximale, in één keer toe te dienen, dosis insuline?
Kijken jullie naar de maximale aantal eenheden of naar het injectievolume?

En wat zijn de redenen daar achter? Is dit zo aan je voorgelicht, ervaar je op deze manier minder pijnklachten of heb je een andere reden?

  • Momo

  Hallo Tycho,

  Het zou fijn zijn als je jouw vraag wat nader zou kunnen toelichten: wat is de reden van je vraag? Heb je hier zelf mee te maken?

  Ik denk dat deze vraag alleen kan worden beantwoord door mensen die grote hoeveelheden insuline moeten gebruiken. Ik heb hier zelf namelijk geen ervaring mee.

 • Hallo Tycho,

  Ik injecteer maximaal 50eh in één keer. Als ik meer dan 50eh nodig heb spuit ik dus 2 keer.
  Hoeveel ik ga injecteren is afhankelijk van mijn blds.

  • Ben42

  Bij injecties met grotere volumes, is volgens mij het volume de oorzaak van dat het pijnlijk wordt. Langzaam injecteren helpt dan wel, maar bij grotere hoeveelheden kan de tijdsduur dan wel eens bezwaarlijk worden.

  Als ik mij goed herrinner,
  Injectie in de bovenbenen was 30 eenheden bij mij ongeveer het maximum. (Dit was langwerkende insuline) En na verloop van tijd werden de injectie plekken ook een probleem.
  Injectie in de billen (ook weer langwerkend) was tot 40 eenheden vrij goed te doen.
  Injectie in de buik (kortwerkende) werd vaak al om andere redenen in meerdere injecties gedaan, maar daar begon een injectie van boven de 30 echt bezwaarlijk te worden.

  De langwerkende injectie heb ik op een gegeven moment gesplitst in een deel ’s avonds en een deel ’s ochtends, omdat het toch in twee injecties moest en ik het ook maar op twee tijdstippen gedaan.

  Natuurlijk is een en ander afhankelijk van je behandel schema. Je kunt b.v. ook de maaltijden wat anders gebruiken. B.v. bij de maaltijden waar je het meeste spuit de koolhydraten wat meer beperken en deze dan b.v. bij een andere maaltijd ‘wel’ gebruiken. Als je dan b.v. een keer een feest hebt waarbij je relatief veel eet, dan b.v. in meerdere keren de insuline toedienen. (Bij uit eten gaan, bepaalde ik mijn bloedsuiker b.v. nog een keer voor het toetje en deed dan ook nog een injectie).

  Standaard bij mij was: 3 maaltijd injecties en 2 langwerkende injecties en ook nog wel eens een corrigerende injectie. Gemiddeld denk ik dat ik in de buurt van 6 injecties per dag kwam.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  • Chaim

  Dat is een goeie zeg!!
  Ik heb Levemir gespoten en dat moest in doseringen van 50 eenheden. Ik spuit sinds 1,5 jaar Tresiba en daar is destijds van gezegd dat het in 1 keer kon. Maar ik ben begonnen met 70 eenheden en dat kon in 1x. Maar inmiddels spuit ik 82 eenheden en nooit meer aan gedacht of dat in 1x kon.
  Ergens anders wordt opgemerkt dat diabetes een doe-het-zelf ziekte is. Oftewel, je mag het zelf uitzoeken.
  Nou zal het allemaal wel niet zo’n paniek zijn. Mijn waarden zijn nu al een week lang fantastisch voor mijn doen.
  Maar misschien kun je jezelf pijn besparen als je het verdeelt. Aan de andere kant doet het prikken zolangzamerhand overal pijn. En dan vermijd ik liever 2x prikken. Soms moet dat omdat er nog teveel in de ene pen zit, maar niet meer genoeg voor 1 dosis.

  Ik wacht even af of er nog iemand reageert en anders ga ik mijn dvk eens mailen hoe dat nu zit.

  Ik zoek het net op in mijn zoekmachine en er is al een topic over dit onderwerp op dit forum: https://nldiab-menauhant.savviihq.com/bericht/maximum-insuline-hoeveelheid-spuiten-per-dag/

  Daar wordt door Pedro geschreven:

  Eigenlijk is er geen maximum, ik vroeg het mij ook een keer af met betrekking tot Levemir, de langwerkende insuline, die is bij mij ook iedere keer opgehoogd, ik zat op een gegeven moment op 96 eh. en moest die dus in tweeën splitsen omdat de dosis te hoog werd om het op 1 plek te spuiten.
  Navraag bij Novo Nordisk en specialisten leerde dat er geen maximum is wat je kan spuiten.
  Nu zit ik aan de Tresiba 82 eh, Dit s de Tresiba met 200 eh per ml (dus de dubbele hoeveelheid eh per ml) Ik kan nu die 82 eh in één keer spuiten en hoef de dosis dus niet te splitsen

  Beantwoord in elk geval mijn vraag. Misschien ook de jouwe?

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.