Home Forums Medicijnen Medicatie metformine

Medicatie metformine

Goeden dag,

Vanaf feb.2014 heb ik diabetes ,,kreeg daarvoor metformine 500mg.en insuline tot okt 2017 (beginnend 20 en bij einddatum 30 eenheden)

Daarna met koolhydraatarm dieet en sporten kon ik zonder de insuline en was nuchter 5.3 (met 500mg metformine).

Nu weer wat aangekomen en ruim een jaar aan het tobben ,steeds boven de 12 tot max 18.5 (NUCHTER) In dit jaar van 1x 500 naar 2x 500mg metformine gegaan,daarna 2×850 metformine,en omdat de bloedwaarden niet lager ging nu 2x 1000 mg metformine en 14 eenheden insuline (langwerkend van toujeo) ik loop ook bij neuroloog voor concentratie verlies , vergeet dingen en af en toe kom ik niet op namen van bekende mensen en duurt dan 20 min voor ik het weet ,ook vaker moet ik zoeken naar woorden waarvan ik betekenis wel weet ..tevens last met dagelijkse werkzaamheden voor mn werk waarbij ik langer moet nadenken over wat ik moet doen. Daarbij heel erg moe en last van stemmingswisselingen ,dorst ,droge mond ..ik gebruik metformine dus al sinds 2014 is het zo dat dit niet meer kan werken ?

En zijn klachten waarvoor ik neuroloog bezoek mede hierdoor veroorzaakt? En is er een betere vervanging voor metformine ?

2 dagen nu 10 eenheden insuline gespoten met 2×1000 mg metformine en toch vanochtend nuchter 18.5 bloedwaarde.

Help ..

Met vriendelijke groet THOMAS Jansen

 • Hoi Thomas,

  Met je huidige nuchtere suikerwaarden lijken al de genoemde klachten wel daaraan toegeschreven te kunnen worden. Er kan altijd ook aan andere dingen gedacht worden maar kort door de bocht genomen kan het aangekomen gewicht er voor zorgen dat de voorheen afdoende hoeveelheid metformine nu niet meer voldoet, wat de bloedsuikers dus verhoogd wat weer een rits aan klachten veroorzaakt. Probeer te bewegen, veel water drinken en op de voeding te letten.

  Wanneer metformine niet meer afdoende helpt kom je uit bij insuline maar het mooiste is natuurlijk als je je lichaam kan helpen weer terug te gaan naar het niveau dat je zo’n mooie nuchtere waarde kan bereiken van 5,3 met enkel de metformine

 • Ik wil nog toevoegen dat je huidige suikerwaarden schadelijke gevolgen kunnen/zullen hebben. Probeer een kort lijntje te houden met de Diabetesverpleegkundigen, je wil toch graag wat bijsturen met die waarden maar dat kan flink ingewikkeld zijn in je eentje.

 • 18,5 nuchter is een hele goede verklaring voor veel van je klachten. Je kan pech hebben, doordat je alvleesklier harder achteruit is gegaan. Metformine is dan niet meer voldoende. Als het je lukt om af te vallen, is dat zeker een pluspunt. Meer bewegen zal lastig zijn, nu je zo moe bent als gevolg van de hoge bloedsuikers. Dus in goed en veel overleg met je behandelaars eerst de waardes snel omlaag krijgen. Waarom trouwens nu 10 eenheden insuline, als het eerst 14 was?

  • Dank voor je antwoord , het was sinds woensdag 10 eenheden en nu na overleg met diabetes verpleegkundige 14 eenheden

  • daven

  laat je vit b12 eens prikken voor de zekerheid een te kort kan oa geheugenverlies /concentratiestoornissen /stemmingswisselingen /vermoeidheid veroorzaken ! Metformine kan een te kort aan vit b12 veroorzaken .

  • Vandaag weer bloed laten prikken ,gister naar hap geweest rond 18 uur ivm hyper van 25,7.nu ook kortwerkende insuline indien nodig en langwerkende insuline naar 22 eenheden ..nu gemiddeld rond de 10,3 en 14 ..

 • Jammer dat je bloedsuikerwaarden alsmaar omhoog gaan. Als je nu meer insuline gaat gebruiken en je waarden gaan omlaag, kan dat gaan aanvoelen als een hypo. Dit terwijl je nog lang niet in de buurt van de 4 bent. Je lichaam moet gaan wennen aan de normale waarden.

 • Hallo Thomas,
  Ik heb ongeveer dezelfde verschijnselen mbt de bloedsuikerwaardes gehad en ben door een vriendin geattendeerd op Ozempic. Dit is een injactoie die jij 1 x per week op een vaste dag moet spuiten, beginnend met 0.25 mg en in mijn geval eindigend op 1 mg.
  In nbegin had ik wel last van misselijkheid en braakneigingen tot ik op de juiste dosering zat. Jij valt er zelf mee af en eet ook automatisch veel minder omdat dit product de eetlust ook nog eens remt.
  Spreek je diabetesverpleegkundoige hierop aan en laat je informeren.
  Dirtis de voorloper voor insuline, want ik weigerde om nu al insuline te spuiten. Ik ehb sinds 13 jaar diabetes en werk als zorgverlener en weet daarom dus opok een stuk af dat er meer mogelijkheden zijn dan insuline spuiten, wat ook niet altijd een garantie van goerde bloedsuikerwaardes geven..Heel veel succes gewenst.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.