Home Forums Oproepen Meer dan alleen diabetes?

Meer dan alleen diabetes?

Hallo allemaal,

Als arts-onderzoeker aan het Erasmus MC verricht ik onderzoek naar het hebben van meer dan 1 chronische aandoening. Het gaat hier om bijvoorbeeld het hebben van diabetes, en een hartvaatziekte of bv diabetes met een longaandoening. We weten uit eerder onderzoek dat dit bij een derde (!) van de mensen in de bevolking voor komt. Ik ben erg benieuwd naar mensen die hierover hun ervaringen willen delen.

Momenteel ben ik bezig om een aanvraag te schrijven voor meer onderzoek naar het ontstaan van meerdere chronische ziekten binnen 1 persoon. Dit kan leiden tot een grote belasting voor patiënten; te denken valt aan veelvuldig ziekenhuisbezoek, vele medicamenten die door elkaar gebruikt worden en specialisten die verschillende medisch beleid kunnen geven. Deze groeiende groep mensen in Nederland valt dan ook tussen wal en schip in het huidige gezondheidsstelsel dat ingericht is op de preventie, diagnostiek en behandeling van individuele ziektes.

Momenteel bevindt zich het voorstel in het beginstadium van de aanvraag, en moet veel nog op papier gezet worden.
Graag zou ik aan jullie willen vragen of jullie ervaringen kunnen delen hierover? Bv hoeveel medicijnen gebruik je? Zijn er veel bijwerkingen van? Is er vaak ziekenhuisbezoek nodig etc?

Alhoewel de deadline van de aanvraag snel nadert (7 januari), hoop ik toch dat u kans ziet om mij hierin te helpen. Dank u wel,

Met een hartelijke groet,
Silvan

  • Ben42

  U heeft een PriveBericht van mij.
  Vriendelijke groet,
  Ben

  Ga naar uw eigen profiel klik op uw eigen naam. En vervolgens op het tabblad berichten.

  • iris

  halllo silvan,
  mooi dat je dit gaat onderzoeken. Ik heb in 2011 onderzoek gedaan naar zelfmanagement bij mensen met multichroniciteit via een panel waar mensen inzaten die meerdere chronische ziektes hadden. Wat me nog bijstaat is iemand met een psychiatrische diagnose en astmatische klachten. hij kon zo goed aangeven welke strijd hij had gevoerd om de somatische behandelaars duidelijk te maken dat als hij een astmaanval had ook zijn psychistrische klachten toenamen en hij dus ook daarvoor mediactie voorgeschreven moest krijgen. Enkel anderen hadden naast hun ander ziekte diabetes gekregen en moesten zo veel bepleiten en regelen dat als er met hun diabetes iets was de interne afdeling ook de andere specialist raadpleegde hoe zij met hun medicatie bij moesten stellen. Enkelen hadden een afspraak dat ze bij crisis altijd hun specialist mochten bellen.zie ook artikelen over zelfmagement bij chronische ziektes( CBO en Vilans: https://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=6&ved=2ahUKEwjt7dDY1rDmAhWJyaQKHQCaDWkQFjAFegQIBhAC&url=https%3A%2F%2Fwww.vilans.nl%2Fdocs%2Fproducten%2Fondersteun_zelfmanagement.pdf&usg=AOvVaw3JrJiizDqLSZggShfaTeck en https://mijn.venvn.nl › databanken › richtlijnen › Lists › Dispform_custom

  bij mijn zwangerschappen ( ik heb diabetes type 1) merkte ik ook hoe lastig soms die combinatie was. Een internist uit het ziekenhuis waar mijn bevalling plaats vond, die net daarna zei dat ik vast geen echte diabetes had, mijn insulinebehoefte was zo laag! terwijl ik dus bezig was met een hormoonomschakeling. Het voelt zeer onveilig op zo’n moment. Ik heb de verpleegkundige toen overgehaald dat ik met mijn eigen internist mocht bellen over de hoeveelheid insuline die ik toe moest gaan dienen.Ook heb ik een keer in de voornarcose voor een neusoperatie een hypo gekregen. ik werd er gelukkig wakker van en kon zelf waarschuwen, maar ze riepen eerst het lab erbij om de hypo vast te stellen voor ik iets te eten kreeg. sindsdien neem ik altijd mijn eigen glucose en eetwaar mee voor in mijn ziekenhuiskastje.
  Op dit moment heb ik naast de diabetes een voedselovergevoeligheid voor koemelkeiwit en gluten, selderij.door maagproblemen(neuropathie) verdraag is weinig rauwkost. Er is niet veel hulp te vinden om een goed dieetplan op te stellen om deze hobbels te nemen.
  veel succes met het onderzoek

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.