Home Forums Behandelaren Meerdere keren na elkaar spuiten

Meerdere keren na elkaar spuiten

Er zijn mij in het ziekenhuis 2 belangrijke dingen meegegeven wat betreft spuiten (geldt misschien niet voor iedereen, maar het is mij persoonlijk zo geadviseerd):

-Spuit kortwerkende insuline nooit zonder te eten als je onder de 15 mmol/l zit, tenzij je daarna gaat slapen.

-Spuit nooit meerdere keren binnen 2 uur na elkaar.

Bij dezen geef ik alvast toe dat ik me aan beide ‘regels’ niet houd.
Ten eerste – als ik boven de 10 zit voel ik me al zo gefrustreerd en klote dat ik niet ga wachten tot ik naar 15 stijg of tot ik ga eten voor ik ga bijspuiten. Ik wil die bloedsuiker gewoon direct voorzichtig omlaag brengen. Dat is nog nooit fout gegaan.

En dan die 2e regel… Dat is echt iets waar ik héél erg tegenaan loop. Vooral met de combinatie hoofdgerecht – toetje. Thuis bepaal ik vooraf precies wat ik eet, maar als ik uit eten ben of voor ‘spontane’ eetsituaties sta (en net iets gegeten/gespoten heb), is dat echt een probleem. Met mijn afwisselende, onvoorspelbare leven komt dat nogal vaak voor, en ik wil gewoon meedoen met vriendinnen die spontaan een terrasje met cola (light) + appeltaart pakken en na de pizza tóch nog een ijsje pakken.

Maar daar is die 2 uur-regel…

Ik houd me er niet aan omdat ik het niet begrijp. Wat is het verschil tussen in één keer 12 EH spuiten voor pizza + ijsje of eerst 9 voor de pizza en dan 3 voor het ijsje. 9+3 is ook 12…

Ik snap dat gewoon totáál niet, en dan kan ik het ook niet opbrengen om me aan zo’n regel te houden.

Heeft iemand van jullie ooit gehoord van de 2-uur regel?
Houd je je daaraan?
Snapt iemand het principe erachter?
Heeft iemand oplossingen/tips?

 • Beide ‘regels’ zie ik als onzin, zit je boven de 10 dan iets bijspuiten naar gelang hoe hoog je zit en welke activiteit je denkt te gaan doen, en een 2 uur regel ? nog nooit eerder van gehoord, voor mij iets makkelijker te doen omdat ik een pomp heb, maar ook 20 jaar geleden toen ik nog met de pen spoot gingen beide ‘regels’ niet op.

  het probleem zit hem vaak in ‘specialisten’ die al hun kennis uit de boeken hebben en er zelf letterlijk geen bal van snappen, een lichaam gedraagt zich niet als een robot en je dagelijkse leven is niet te plannen tot in de puntjes.

  ik weet nog goed dat toen ik diabetes kreeg ik naar een dietiste werd gestuurd, kreeg een hele lijst te horen wat ik wel en niet zou mogen, wel veen groenvoer enz, ik heb haar letterlijk gezegd dat ik geen konijn was en ben weggegaan, dat ik diabetes heb wil niet zeggen dat ik als een plantje moet gaan leven.

  Mijn specialist in die tijd was er een die ook veel lezingen gaf en als een van de weinigen wel snapte hoe het werkte, hij had als standpunt ‘jijzelf bent de specialist want jij hebt diabetes en jij voelt je lichaam het beste aan’ hij kan je ideeen geven en een ongeveer richting geven maar zelf zul je uit moeten vinden wat voor jou het beste werkt.

  en het verdelen van de insuline over de maaltijd(en) dat kan zelfs met de pomp ingesteld worden dus zo gek is dat helemaal niet en ik doe dat zelf ook.

 • @anne1998; Zoals Markpompje ook heel treffend heeft verwoord; jij kent je lichaam het het beste. En ieder lichaam reageert anders op de insuline.

  Beide regels hanteer ik niet. Via de bekende weg van vallen en opstaan heb ik ontdekt/geleerd wat voor mij goed werkt.
  Met een score van rond de 8.0 werkt bij mij in Morpheus armen vleien goed. En wanneer ik s’nachts “call of Mother Nature” ontvang merk ik aan hoe ik opsta of controle nodig is. Val ik gelijk weer in slaap, prima. Val ik niet in slaap of ik word na een uur wakker dan weet ik al dat er iets niet geheel lekker “loopt”.

  En wanneer ik eet (spuit na het eten) dan neem ik heel vaak een toetje. Hier houd ik rekening mee.
  Wij drinken om 20.00 altijd een kopje koffie. Afhankelijk van de waarde eet ik wel of geen koekje.
  Bij een te lage waarde kan ik rustig een koekje eten zonder te spuiten. Uiteraard controleer ik voor het slapen nogmaals.

  Ook weet ik dat bij mij op zondag de zaak flink kan ontsporen. Net had ik een waarde van 11,1. Hier spuit ik rustig 1,5 E bij. (En volgens de “regels” is dit te veel, en zou ik aan 0,5E genoeg moeten hebben…)
  Heb ik doordeweeks deze waarde ben ik met een 05, of 1 eenheid al heel goed geholpen.

  De “specialisten” vergeten heel vaak rekening te houden met het feit dat jij diabetes hebt en dat betekend niet dat Diabetes jouw leven bepaalt.
  ==
  Ik sta s’ochtends meestal aan de lage kant op. De vorige DvK had hier ook de “oplossing” voor. De nachtshot moest ik verlagen en een week lang de nieuwe dosis uitproberen; kon mijn lichaam er aan wennen.
  Geprobeerd, en het resultaat was beroerd, de lage bloedjes bleven. Weer moest ik nachtshot verlagen met één eenheid. Na een week kwam ik nog beroerder uit. De lage bloedjes waren nog slechter (lager) en ik voelde mij lamlendig.
  Op een gegeven moment was autorijden ook onmogelijk geworden. Ik heb toen het roer finaal omgegooid en mijn nachtshot op de oude dosis gezet en ben begonnen bij het avondeten minder te spuiten…

  Binnen drie dagen begon ik al resultaat te merken. En mijn nuchtere ochtendbloedjes waren verbeterd en ik voelde mij echt opknappen.

  Drie maanden later terug voor de jaarlijkse APK en wat bleek.. alle waardes waren perfect!
  De DvK was erg trots op haar resultaat.. Alleen toen ik haar vertelde dat haar plan bij mij averechts werkte en ik dus zelf het heft in eigen hand had genomen was ze minder content.

  Dit resulteerde dat ik bij haar niet meer terug ben gekomen. En ik bepaal hoeveel ik injecteer.

  • Anoniem
  • Inactief

  Ook ik ben gewaarschuwd om niet binnen 4 uur weer te spuiten. 4 uur omdat Actrapid niet onder de ultrasnelle maar onder de snelle insulines valt. Het is me niet ‘verboden’ doch dringend afgeraden. Toch houd ik me hier ook niet aan ivm mijn onregelmatig leefpatroon. Ik zie ook het verschil niet tussen in 1 of meerdere stappen x eenheden te spuiten voor de koolhydraten die ik eet. Ik weet inmiddels redelijk hoe dat voor mij uitpakt, al meet ik natuurlijk wel eerst even alvorens kort na elkaar weer te spuiten. Ook corrigeren doe ik als ik denk dat dat nodig is, ik houd daarbij geen specifieke grens aan.

 • Ik corrigeer ook als ik boven de 10 zit. Net nu vanavond (zondagavond) zit ik op 11.8. dit komt niet vaak voor. Zit ik na een uur nog zo of wat hoger dan gaan er bij mij 2 eenh in. Ik zak dan na 2 uur op een waarde 8.4. Zit ik na 2 uur nog te hoog dan corrigeer ik nogmaals bij met 2 eenh. Dit komt meestal voor na een hypo. Het is mijn diabetes en die snap ik zelf het beste.

 • Update van mijn bericht hierboven: Na 2 uur was ik zonder bij te spuiten gezakt naar 9.2.

  • kdrkdr

  Toen ik diabetes kreeg zei mijn internist: “we gaan je vertellen hoe je je insuline moet doseren. Als het goed is weet je dat over een jaar beter dan ik”. Lijkt me een betere benadering.

  Volgens mij is dat advies alleen handig als mensen niet in staat zijn om te rekenen. Als je weet hoeveel insuline er nog actief is kan je natuurlijk met verstand bijspuiten.
  Met de pomp doe ik niet anders als ik dingen eet waarvan ik de koolhydraten moeilijk kan schatten. Als ik buitenshuis eet doseer ik vaak 3 keer bij een maaltijd. (voorgerecht, hoofdgerecht en toetje). Ik weet in een restaurant echt niet van tevoren of ik een toetje neem en al helemaal niet hoeveel KH er in zullen zitten.

 • Bekijk het zo er zijn pompgebruikers met dezelfde insuline en die spuiten de gehele dag.
  Dit is een geval ” de bel horen luiden maar niet weten waar de klepel hangt”.

  Deze adviezen horen in het land der fabelen

 • Maar wat maakt het dan uit hoeveel insuline er nog actief is?

  Als die actieve insuline daar zit voor de resterende koolhydraten die nog aan moeten komen, wat maakt het dan uit dat je meer insuline inbrengt voor nieuwe koolhydraten?

   • kdrkdr

   Als je bijspuit voor nieuwe koolhydraten dan maakt het inderdaad niet uit hoeveel insuline er actief is. Als je bijspuit omdat je hoog zit is het wel van belang. (bv snelle koolhydraten -> erg hoog. Niet corrigeren als er nog voldoende actieve insuline is)

 • ik spuit men novo rapid nu ook in 2 keer omdat deze zeker met deze temperaturen te snel werkt als ik dan alles in een keer spuit zit ik na een hal uur in een hypo en dan zonder dextro of wat dan ook in een hyper dus spuit voor het eten bv 4 en dan net na het eten weer 4 is samen 8 maar wat verdeeld ben dan een stuk stabieler lijkt me alleen maar beter

 • @kdrkdr
  Duidelijk antwoord. Daar was ik naar op zoek! Dankjewel. Klinkt heel logisch!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.