Home Forums Bloedsuikerwaarden Meter afgekeurd

Meter afgekeurd

Afgelopen week moest ik laten bloedprikken voor mijn HbA1c, en werd mijn meter gecontroleerd. En afgekeurd.

Ik dacht dat ze dat met een controlevloeistof deden, maar ze deden een vergelijking tussen mijn eigen meter en een geijkte meter van het ziekenhuis. Ik moest een vingerprik doen, waarbij het bloed uit dezelfde druppel beide op teststrips werd gebruikt.
Mijn meter gaf 7,3 aan en die van het ziekenhuis zelfs 9,2. Abnormaal hoog voor mijn doen, maar ik had niet mijn handen gewassen, net een eind gefietst, het was warm, enz… De waarde op zich was van minder belang dan het verschil tussen de twee meters.
De laborante twijfelde of dit verschil nog binnen de tolerantienorm was, en nadat ze dat had gecontroleerd, bleek dat het net buiten de grenzen viel. Ze legde uit dat door gebruik de nauwkeurigheid langzaam afneemt, en dat dat normaal is.

Ik heb mijn meter pas ong. 1,5 jaar (dit is mijn eerste), en ik vind dit best wel snel. Ik had verwacht dat hij langer mee zou gaan. Ik heb een Glucomen LX Plus.

A.s. maandag moet ik op controle bij de verpleegkundige. Zij zal vast wel de uitslag krijgen en advies kunnen geven. Het liefst wil ik wel een zelfde meter, want ik vind het op zich een fijn ding.
Ik heb ook nog een Ht One Gmate Wheel, die mij min of meer was opgedrongen door de apotheek, toen ik pas na mijn diagnose zonder teststrips voor de Glucomen kwam te zitten. Het ding zit nog ongebruikt in het doosje…

Ongetwijfeld hebben meer mensen ervaring met meters, dus ik ben benieuwd daarnaar…

 • Hmm geen ervaring met een afgekeurde meter. Maar uit een artikel in de diabc lees ik dat de afwijking maximaal 15% mag zijn. Zoek eens op het trefpunt met de opdracht bloedsuikermeter, veel informatie te vinden of de goedgekeurde meters, anders http://www.tuv.com

 • Hij is wel TÜV goedgekeurd je meter (en dat is Nederland een strengere norm dan ISO heb ik begrepen). Ik heb eigenlijk geen idee wat zo”n geijkte meter in het ziekenhuis nu eigenlijk zegt. Het is immers geen vergelijking van jouw meter met een labtest en ik meen dat je bloedglucosemeters niet zo maar onderling mag vergelijken. En hoort een laborante niet te zorgen dat je je handen hebt gewassen? Vind het maar een vreemde aanpak.

 • PS: ik lees in het protocol NHG bloedglucose meters dat ook geijkte meters een afwijking van 10 á 15 procent kunnen hebben. Tel dat op bij de 15% afwijking die jouw meter mag hebben dan zou je op basis van deze uitslagen volgens mij niet de conclusie kunnen trekken dat je meter niet voldoet. De meting is sowieso niet volgens NHG protocol uitgevoerd dus zegt volgens mij niks. Zie …
  https://www.nhg.org/themas/artikelen/protocollen

 • @simonw: dankjewel voor de info. Ik wist al wel dat mijn meter TUV-gekeurd is, dat had ik nav. alle gedoe met vergoedingen en de uitzending van omproep Max al eens opgezocht.

  Omdat dit mijn eerste meter is, en de eerste controle ervan, wist ik niet hoe dat precies in zijn werk zou gaan. Ik had al wel ergens gelezen dat ze dat met een controlevloeistof doen, en ik vond het zelf inderdaad ook raar dat het op deze manier gebeurde…
  Ik ga dit zeker aankaarten bij de dvk morgen. Want inderdaad, als beide meters 10-15% mogen afwijken, kan er al een verschil van 30% zijn tov. elkaar. Mij lijkt het dat een controlevloeistof met een vastgestelde glucosewaarde veel betrouwbaarder is.

 • Uitgaande dat de metingen een afwijking van 15% mogen hebben.
  Dat betekent dat bij die ziekenhuis meting van 9,2 dat de echte waarde tussen de 7,8 en 10,6 kan liggen.
  En je eigen meting van 7,3 kan de echte waarde tussen de 6,2 en 8,4 liggen.
  Daarbij zit de overlap van beide metingen tussen de 7,8 en de 8,4. ALS je echte bloedglucosewaarde tussen de 7,8 en de 8,4 was dan hebben beide meters niet meer dan 15% afgeweken dus ze kunnen dan nooit zeggen dat je meter niet voldoet.
  Een vergelijking van jouw meting met een labmeting lijkt mij veel nauwkeuriger. Bij een controlevloeistof blijf je het probleem houden dat beide meters 15% mogen afwijken. Je sluit hoogstens vervuiling van het sample uit door niet wassen handen.

 • Vandaag op controle geweest bij de dvk. Zij was ook verbaasd dat mijn meter al na 1,5 jaar afgekeurd was, omdat de Glucomen LX Plus normaal erg nauwkeurig is volgens haar. Zeker zo’n “maandagmorgen” model… :/
  Ze heeft meteen een vervangend exemplaar besteld, en met een beetje geluk heb ik dus binnen een paar dagen een nieuwe, zelfde, meter. Tot dan toe gebruik ik mijn huidige meter nog maar. Mijn reservemeter die de apotheek mij destijds opdrong blijft nog werkloos in zijn doosje…

 • Nou moet je toch eens voor de lol nieuwe en oude Glucomen LX Plus hetzelfde bloedsample laten testen … zal mij benieuwen!

 • Inmiddels heb ik mijn nieuwe meter een week in gebruik. Vrijdag 12 juni werd hij bezorgd.
  (Helaas had ik nog niet eerder tijd om hier te posten).

  Gedurende 2 dagen heb ik met 2 meters getest. Zelfde druppel, 2 strips. Net zoals ze in het ziekenhuis deden.

  Hier de resultaten (oude meter/nieuwe meter):
  Vr. 12 jun: VA 5,0/5,9; NA 3,1/3,6; VS 6,8/6,4
  Zo. 14 jun: N 6,1/6,1; VM 5,2/5,0; VA 5,8/5,3; VS 6,2/6,3

  Het lijkt er inderdaad op dat mijn oude meter niet meer erg constant is, en ik denk dat hij tijdens de lab-test juist een slecht moment had. Anders zouden de verschillen toch groter moeten zijn, lijkt mij?

  Nou ja, hoedanook heb ik tenminste nog een reserve-meter…

  • SimonW

  Volgens mij kan je niet concluderen dat één der meters beter is dan de ander. Dan zou je het met een laboratorium meting moeten vergelijken. Het ziekenhuis heeft methode “Omroep Max” gehanteerd en dat zegt dus niet zo heel veel (ik begrijp ook niet dat dit zo mag want een zogenaamde geijkte meter is amper meer precies dan een meter die diabetici gebruiken dus hoe kan je daar een meter mee afkeuren?). Maar ik vind het voor de lol wel leuk de meetwaarden te vergelijken en constateer dat het gemiddelde van beide meters voor de 8 metingen 5,5 is. Maar ook als je het individueel per meting bekijkt: alleen bij de eerste meting verschillen ze meer dan 0,5 van elkaar (heb je daar iets anders gedaan?). Sowieso als ze beide 15% mogen afwijken kan je bij geen der metingen zeggen dat de meetwaarden te ver uit elkaar liggen. Ik zou ze dus allebei bewaren en ben het niet met het ziekenhuis eens dat er iets mis zou zijn met je meter op basis van hun ‘onderzoek’.

  • mike

  aangezien je beide meters redelijk dicht bij elkaar in de buurt meten, zouden ze in het ziekenhuis je nieuwe meter eigenlijk ook moeten afkeuren…….
  of zou dan toch hun methode niet waterdicht zijn, of hun geijkte meter gewoon fout zitten ;-)

 • Ik denk dat de ziekenhuis methode niet correct is. Houd de oude gewoon als reserve.

 • Wat gek dat ze een andere glucosemeter als referentie gebruiken. Je hebt gewoon controle vloeistof op de markt die je als benchmark kan gebruiken.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.