Home Forums Nieuw met diabetes Metformine en diarree

 • Yeddo

Metformine en diarree

Hallo allemaal, Ik slik sinds een maand of 10 Metformine omdat er Diabetes type 2 geconstateerd werd.
Ik begon met 1 tablet Metformine 500, dit bleek niet voldoende te zijn en inmiddels zit ik op 3x 1000 Metformine per dag samen met 1 tablet tolbutamide. Hiervoor had ik in plaats van Tolbutamide 1x daags gliclazide.
Met de gliclazide waren de diarree bijwerkingen echt heel erg, maar ook met de Tolbutamide is het nog steeds niet erg prettig!

Ik zou eigenlijk moeten gaan wandelen en fietsen, ook om af te vallen, maar ik durf eigenlijk het huis niet uit, of er moet een toilet in de buurt zijn.

Ik heb het met de arts besproken, maar die zegt het gaat vanzelf over, maar ik wordt het een beetje zat!

Wellicht heeft iemand dit ook gehad, en misschien een tip.
Op een Belgisch form las ik dat ze een anti diarree middel namen. Dit lijkt mij niet erg goed?

Groet en bedankt alvast!

 • Dit probleem komt mij bekent voor. Alleen heb ik het 3 jaar aangezien. Ook niet van huis durfen zonder eerst een tijd op de wc gezeten te hebben. Ik heb het toen met mijn POH besproken en zei zij dat ik zo geen leven had. Ik ben toen terug gegaan naar 500mg per dag en dat ging goed. Toen weer 500mg erbij en toen ging het mis. Dus 500mg kon mijn lichaam nog aan, maar meer niet. Helaas moest ik toen vanaf dat moment spuiten, maar liever dat dan die eeuwig durende diaree. Ik slik nu dus 500mg metformine en ’s avonds spuit ik levermir.(langwerkende insuline) en dat gaat goed. Heeeeel soms niet, maar daar valt mee te leven.

   • Yeddo

   Bedankt allen voor de adviezen en eventuele mogelijkheden! Toch schrik ik er wel van, omdat ja in het begin denk je een pilletje en dan wordt het beter, dat pilletje werd verdubbelt, met 100% verhoogt en nog eens en nog eens! En de waardes gaan wel iets naar beneden maar niet genoeg!
   Als ik dan jullie verhalen lees van spuiten en insulinepompen dan heb ik wel iets van oh oh!
   Het is goed dat het er is, maar toch.

   Over hypers heb ik geen weet van, ik heb totaal geen last van de diabetes, geen droge lippen, kramp in mijn kuiten, geen dorst helemaal niks, met of zonder pillen! ja van de Gliclazide kreeg ik een enorme trek. Ik at zelfs de dingen die ik normaal niet eens lekker vond! De klachten die ik heb, komen vooral nadat ik medicijnen ben gaan slikken!
   Ik ben ruim 50 kilo te zwaar, ik ga mij daar eens op focussen!

   Ik hou jullie op de hoogte!
   Dankjewel
   Yeddo

    • Yeddo

    Even een kleine update, na overleg met arts, nu naar 3x halve dosering Metformine. 500 mg dus.
    Kijken of dat beter gaat!

    Groet Yeddo

   • Hallo Yeddo,
    ik heb zes jaar lang metformine geslikt, met de daarbij behorende extreme diarheeklachten. Voor de darmklachten heb ik allerlei darmonderzoeken ondergaan, naar specialisten geweest, totdat de laatste internist suggereerde om eens te stoppen met Metformine. Darmklachten weg. Alles weer normaal.
    Van huisarts veranderd, omdat de praktijkondersteunster van de oude huisarts niet meer deed dan protocollijstjes afwerken.
    Na een jaar Tolbutamide nu ook daarmee gestopt. Onder begeleiding van een vriend op een strikt dieet (hij had daarmee zijn glucosewaarden weer terug bij normaal, en was 30 kg afgevallen). Geen suiker, geen koolhydraten. En in de eerste drie maanden drie maal per week een vastendag, d.w.z. overdag niet eten, wel veel drinken, en pas ’s avonds een (royale) maaltijd. Dan val je wel af. Het hongergevoel went en verdwijnt. Je smaak verandert. De lol zit hem niet meer in de pasta, het brood, het bier of de wijn, maar in vis en eieren, groente en salades, soepen, bonen en noten, en sporadisch fruit. Vlees mag ook, en vet… prima! Lekker mayonaise bij je visje. Ben zelf nu 10 kg afgevallen, het hoeft niet meer, maar ik blijf dit dieet houden, het doet me goed. Lees bijvoorbeeld Broodbuik, of bezoek de site van Jasper Alblas. Heel veel succes!

    • Yeddo

    Hallo Vanessa, dankjewel voor je verhaal. zes jaar lang met diarree klachten is wel ernstig ja!
    Ik zou niet weten hoe je dan normaal zou moeten functioneren! Ik moest meer bewegen van de arts ook, maar als je geen 100 meter van je huis weg durft is dat lastig!
    Ik zal Jasper en broodbuik eens opzoeken, in het verre verleden heb ik al een aantal diëten gevolgd, waaronder Atkins, en heb nog altijd het vermoeden dat dit mijn galblaas geen goed heeft gedaan, totdat die er uit moest! Montignac was eigenlijk ook wel zoiets, absoluut geen suiker, maar dan alleen de juiste koolhydraten. Ik ga het eens bestuderen!
    In ieder geval met de halvering van de Metformine, gaat het de volgende dag al een stuk beter!
    Niet met mijn suikerspiegel waarschijnlijk, maar wellicht met minder koolhydraten gaat dat ook de goede kant weer op!

    Ik kan het allicht proberen, wat je opnoemt klinkt goed!

    Dankjewel en groet!
    Yeddo

  • Ruud

  Yeddo,

  Dat komt me ook bekend voor. Hier eerst hetzelfde probleem. Eerst experimenteren met andere diabetes middelen. In mijn geval wisselen van Metformine naar Gliclazide. Daarna gaf de huisarts aan dat ik er maar mee moest leren leven. Ik heb toen zelf Imodium gekocht. In no time (een uurtje) van het probleem af. Probleem is nu helemaal verdwenen. Imodium heb ik liggen en gebruik het nu sporadisch. Doe met een doosje van 10 smelt tabletten heel veel maanden. Heeft mij heel veel rust gegeven.

 • Ook ik heb 3 jaar getobd met Metformine 3x daags 1000mg. Elke dag diarree! Ik was dit enorm zat en heb dit besproken met huisarts en internist en toen ben ik insuline gaan spuiten. Novo rapid en lantus, na 1 jaar ben ik overgegaan op de insulinepomp omdat ik allergisch reageerde op Lantus. nu 3 jaar later ben ik hier nog steeds erg blij mee. Nu nog CGM, helaas wordt dit momenteel alleen gedaan bij hypo unawereness. Dus als je een hypo niet voelt. Heel jammer want vaak veel hypers hebben is ook heel gevaarlijk voor je organen, denk even aan ogen en hersenen! Hypers kun je ook niet aan voelen komen. Als we hier ook beter op zouden kunnen letten, dan besparen we uiteindelijk ook weer meer ziektekosten!

  • Yeddo

  Hallo Allen, het lijkt wel of er met de halvering van de metformine een soort lichtknopje omgegaan is!
  De problemen zijn meteen over, ik voel me ook minder moe, en belangrijk ook, minder hongerig!
  Die Diarree kan je dus aardig vermoeien en in de war gooien!
  Volgende week laat ik mijn waardes controleren.

  Groet Yeddo

  • Niek

  Klinkt erg bekend. Vanwege altijd “net goed, maar het kan beter” bij elk bezoek aan de diabetesverpleegkundige of de huisarts maar eens rigoureus overgestapt op het totaal bannen van suiker in de dagelijkse maaltijden en daartussen in. Niets, ook niet als ik het later compenseer. Totaal geen suiker. Ook het “weekendbiertje” maar eens vervangen door een Spaatje of door een glas witte droge wijn. Medicatie (w.o. 3000 mg Metformine) bleef gelijk. Ik kreeg pijn in de buik met zeer onregelmatige stoelgang. Na onderzoek geen ontsteking of ernstige obstipatie, maar….wel erg veel gas. Dieet aangepast, waaronder meer sla, natte groenten en ook ananas en 1000 mg Metformine minder per dag. Je probeert wat niewaar? Bloedsuikerwaarden zijn substantieel gezakt en het opgeblazen gevoel evenzeer.
  Groet, Niek (en geniet van deze mooie dag…)

  • Anoniem
  • Inactief

  Ook hier 4 jaar metformine geslikt met diarree, kramp, opgeblazen gevoel etc. Toen over op glimepiride, eerste 2-3 weken nog milde klachten. Nu gaat het qua buikklachten goed met glimepiride, alleen mijn bls komen niet meer onder de 10. Morgen naar endocrinoloog, ben dat geklungel aardig zat. Ik hoor steeds dat je bijwerkingen en/of te hoge waarden maar moet accepteren. Maar aan de andere kant wordt er zo hard gewaarschuwd tegen diabetescomplicaties….

  • Hoekie

  Ooit ontving ik de tip Molkosan te nemen. Verlaagde de bloedsuikerwaarde niet maar stopte wel de winderigheid en diarree.
  Na het ontbijt neem ik een dop in een glas water. Daarna wel goed spoelen om het gebit te beschermen.
  Bloedsuiker reguleren lukte goed met een koolhydraat beperkt dieet. Kijk eens bij Voeding Leeft.

  • caesar

  Ik had exact dezelfde problemen, en dat begon ook al bij 500mg tabletten. Ik kwam er al gauw achter dat dit een heel algemeen probleem is bij Metformine, maar dat er een slow release variant van Metformine bestaat die voor veel patiënten een oplossing biedt. Die variant lost langzamer op in je ingewanden, en dat voorkomt de problemen. Gliclazide wordt standaard ook in een slow release versie geleverd.

  Die slow release variant van Metformine heet Glucophage-SR, en die wordt in Nederland niet geleverd. De reden is dat men in Den Haag bij het bepalen van het al dan niet vergoeden van een medicijn alleen maar kijkt naar de werkstof. Deze tabletten kosten geen kapitaal, maar zijn toch relatief aanzienlijk duurder als de generieke Metformine tabletjes van een paar cent per stuk. Dat veel patiënten de gewone tabletten niet verdragen en daardoor moeten uitwijken naar duurdere medicatie, of soms maanden in de ziektewet zitten, kniesoor die daar op let.

  Ik ben er toen maar zelf achteraan gegaan, en kwam er achter dat mijn apotheek via de international apotheek in Venlo deze tabletten kon bestellen. De huisarts vond het een leuk idee, en werkte ook mee. Tabletten geprobeerd, en problemen voorbij! Toen heb ik geprobeerd dit medicijn vergoed te krijgen van de zorgverzekeraar. Menzis deed er een paar maanden over om nee te zeggen. De Friesland deed er een dag over om ja te zeggen, mits ik een brief van een specialist kon overleggen. Dus ik ging over naar De Friesland, en zorgde voor een brief van een specialist van het UMCG. Ik slik nu 2 x 1500mg per dag, en vrijwel altijd zonder problemen. Ik moet de tabletten alleen wel innemen met een flinke maaltijd.

 • Dit topic over metformine en diarree is al tijden een van de meestgelezen onderwerpen. Veel mensen kampen blijkbaar met bijwerkingen van metformine en zoeken via Google naar informatie hierover.

  Onderzoek naar bijwerkingen metformine
  Onlangs verscheen een onderzoek naar de bijwerkingen van metformine, van bijwerkingencentrum Lareb: http://www.lareb.nl/Publicaties/2015_3_bijwerkingen_metformine_verdwijnen_PW.aspx. Een derde van de mensen die metformine slikte, gaf aan bijwerkingen te hebben. De meest gemelde bijwerking is diarree; 15% van de deelnemers gaf aan hier last van te hebben.
  11% van de patiënten zei dat ze binnen één jaar na de start van metformine, weer waren gestopt. De helft van hen deed dit omdat ze teveel last hadden van bijwerkingen. De mensen die het middel bleven gebruiken, gaven meestal aan dat de bijwerkingen vanzelf overgingen na verloop van tijd.

  Bijwerkingen verminderen

  Om de bijwerkingen te verminderen, kan het helpen om de metformine in twee of drie dagelijkse doseringen tijdens of na de maaltijd in te nemen, in plaats van in één dosis. Ook een minder snelle ophoging van de dosering kan problemen voorkomen. Soms is verlaging van de dosis, of stoppen met dit middel nodig. Gelukkig zijn er andere soorten glucoseverlagende middelen waaruit u samen met uw arts kan kiezen, als metformine te veel hinder geeft.

  In onze december-nieuwsbrief voor zorgprofessionals hebben wij nogmaals het belang van goede voorlichting over mogelijke bijwerkingen benadrukt. Mensen met diabetes die met deze problemen kampen, adviseren we om dit aan te geven bij hun behandelaar.

 • 3×1000 metformine lijkt mij wel erg veel kun je beter vragen of je niet kunt gaan spuiten .

  • caesar

  3000mg per dag is bij mijn weten het maximum, ik gebruik zelf 2 x 1500mg.

  In Engeland en Schotland vergoedt de National Health Service de slow release variant van Metformine, als dat probleem van ernstige bijwerkingen bij een patiënt verhelpt. Zo ver zijn de spreadsheet ridders in Den Haag natuurlijk nog niet, zoals gezegd kijken ze daar alleen maar naar de werkstof.

  Als de Diabetes Vereniging nu eens met zorgverzekeraars de afspraak zou maken om die SR variant van Metformine ook te vergoeden als een patiënt daar baat bij heeft? Is allicht goedkoper en minder belastend voor de patiënt als overgaan op insuline. Dat lijkt mij – met alle respect – meer op de weg van de DVN liggen dan het regelen van collectieve korting op de zorgverzekering.

 • Helaas, de slow release variant van metformine is door de producent niet op de Nederlandse markt gebracht. De omzet zou in ons land te klein zijn, in relatie tot de kosten van het registratie traject. Zo doende is het middel niet opgenomen in het Geneesmiddelen VergoedingsSysteem (GVS) en wordt het dus ook niet regulier door apothekers verstrekt. Het zijn dus niet de Zorgverzekeraars die hier een stok tussen de spaken steken, maar de producent.

  • caesar

  De Slow Release variant wordt in Engeland en Schotland wel geleverd, en vergoed door de NHS. Dus daar is het wel geregistreerd, en dan geldt die registratie ook in Nederland (Europese wetgeving).

  Ik heb begrepen dat het niet in het GVS opgenomen is omdat de werkzame stof gewoon Metformine is, en de tablet is veel duurder is dan generieke Metformine. Omdat er voor de vergoeding uitsluitend gekeken wordt naar de werkzame stof, en naar geen enkel ander aspect, wordt de SR variant als veel te duur beschouwd om opgenomen te worden in het GVS.

  Dat is mij door de betreffende autoriteiten expliciet medegedeeld.

 • Goedemiddag, via de nieuwsbrief vond ik dit trefpunt en zojuist heb ik me aangemeld voor dit topic.
  Ik heb al 15 jaar diabetes 2. Een erfelijke kwestie.
  Al die jaren slik ik Tolbutamide eerst 500mg en twee jaar geleden werd dit verdubbeld.
  Gisteren vond mijn immunoloog dat ik naast de tolbutamide ook metformine in een lage dosis erbij zou moeten nemen.
  Ik ben daar zeer huiverig voor want als ik jullie berichten over diarree zo lees dan weet ik in ieder geval dat ik dat niet wil.
  Van september 2013 tot november 2014 heb ik ernstige diarree gehad wat uiteindelijk na een colonscopie colitis collagenosa bleek te zijn.
  Nog niet zo lang geleden mocht ik stoppen met de medicatie hiervoor, en dat wil ik graag zo houden.
  Wel spreekt mij het medicijn waar Caesar het over heeft zeer aan.
  Helaas zijn wij collectief bij Menzis verzekerd en zal het dus niet lukken?
  Hoe dan ook, mijn huisarts moet een en ander nog met me doorspreken, maar het lezen van jullie verhalen doet mij zeker niet over een nacht ijs gaan.
  Ik ga ook nog even bij “Mijn Medicijn” naar positieve metformine verhalen kijken.
  groetejs roelinde

  • caesar

  Niet iedereen is overgevoelig voor Metformine. Probeer het gewoon, en gaat het niet goed vraag je huisarts dan een recept uit te schijven voor één doosje (56 tabletten) Glucophage SR 750mg (door je apotheek te bestellen via de internationale apotheek in Venlo!). Dat zal je vermoedelijk ca. €20 kosten, maar dat is dan voldoende voor ca. 2 maand uitgaande van die lage dosering waar je het over had. Dan kun je dat ook proberen.

 • Dankjewel voor je reactie jouw advies vind ik heel waardevol. Ik zal later laten weten wat ik gedaan heb.

 • Hoi Roelinde
  Als jouw huisarts jouw diabetes behandelaar is, dan zou ik het mooi aan hem overlaten wat je moet doen. Ik kan je schrik heel goed begrijpen. Als je het op tolbutamide goed doet, waarom moet er dan veranderd worden? Ik vind het bewonderingwaardig dat je toch enigszins er voor open staat.

  • caesar

  De specialist schreef haar Metformine voor! Verder overleg ik altijd met mijn artsen over mijn medicijngebruik. Had ik dat niet gedaan, dan zat ik nu al lang aan de insuline injecties. Nu kan ik het nog met pillen af. Nooit alles maar klakkeloos accepteren, het gaat over jouw lichaam en jouw leven. Een goede arts vindt het helemaal niet vervelend om daar over te praten.

 • Ik heb dezelfde problemen gehad met Metformine 500mg. En de DV maar volhouden dat dat niet mogelijk was en de bijwerking tussen mijn oren zat.
  Ik kwam ook de deur niet meer uit.
  Wat ik erger vond is dat de bloedsuikers dan te snel daalden en daardoor viel ik weg. Ik heb wat verwondingen opgelopen door het onverwacht vallen.
  Op een gegeven moment besloten dat ik geen Metformine meer wilde nemen. Het hielp ook niet om de bloedsuikers voldoende te verlagen. Ook niet in combinatie met andere medicijnen.
  Deelnemen aan het verkeer was niet meer mogelijk, vanwege het gevaar van wegvallen.
  Bovendien kreeg ik elke keer weer een ander fabrikaat. Ik ben intolerant voor veel kleurstoffen en toevoegingen, dus dat is dikke pret.

  Sinds ik weiger om Metformine te slikken heb ik zelden diaree en ben nooit meer weggevallen.

  Sinds twee weken van 2mg Glimeperide naar 4mg.
  Ik ben erg moe en lusteloos en dat schijnt een bijwerking te zijn.
  Maar liever dat dan de bijwerkingen van Metformine.

  • caesar

  Ook aan jouw het advies, vraag je huisarts eens om een recept voor een doosje van 56 tabletten Glucophage SR 750mg. Dat is langzaam oplossende Metformine, en zou je diarree en wegval problemen kunnen oplossen. Probeer het eens.

  Overigens verbaasd mij dat wegvallen wel. Dat lijkt op een hypo te duiden, en juist van Metformine wordt gezegd dat je er geen hypo’s van kunt krijgen.

  • Dank je wel voor het advies. Ik zal eerst moeten uitzoeken of dat vergoed wordt. Helaas ben ik gedwongen collectief verzekerd bij Menzis.
   Het vreemde van dat wegvallen was, dat ik het nooit voelde aankomen.
   Ik heb genoeg hypo’s gehad om signalen te herkennen, maar had die nooit voor het wegvallen.
   Wel gebruikte ik nog veel andere medicijnen, die ik sindsdien ook heb afgeschaft.
   Misschien een wisselwerking.
   Maar de diaree is een te bekende bijwerking om daar weer voor te willen kiezen.
   Zal wel informeren hoe het met de vergoeding van SR zit. Dank.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.