Home Forums Behandelaren Metformine en Gliclazide

Metformine en Gliclazide

Hallo

Heeft iemand ervaring met bijwerkingen door het gebruik van Metformine (2x daags) en gliclazide (2x daags)?

Na innemen van beide medicijnen voel ik me erg misselijk en moe. Neem ik de medicijnen niet in dan gaat het goed, dan heb ik nergens dan last van. Zijn dit normale bijwerkingen van deze medicijnen?

 

 • Ik gebruik ze ook allebei, ‘s morgens 2 metformine 500 en 4 gliclazide 30, tussen de middag 1 metformine en ‘s avonds weer 2, de gliclazide gebruik ik alleen ‘s morgens. Maar ik moet zeggen dat ik helemaal geen bijwerkingen heb met geen van beide, misschien is dat ook wel uitzonderlijk, maak ik word er niet moe of misselijk van.

   • sunny

   Van de gliclazide (3 ‘s morgens) heb ik geen bijwerkingen alleen van de metformine (2 per dag) werd ik misselijk en doorlopend diarree. Ik kon de deur niet meer uit. Sinds ik lantus spuit mocht ik 1 metformine laten vallen en bleef 1 over. Daar heb ik nu verder geen last van.

  • Mel83

  Tip van mijn DVK, probeer de metformine eens direct na de maaltijd in te nemen in plaats van ervoor. Ik ben ook erg misselijk geweest en dit heeft mij wel geholpen.

 • Diabetesmedicijn werkt averechts
  .
  .
  .
  MAASTRICHT – Een door tienduizenden Nederlandse diabetespatiënten gebruikt medicijn om minder snel een ’hypo’ te krijgen, werkt juist averechts.
  .
  .
  Het middel, Gliclazide, blijkt een even groot risico te hebben op het ontstaan van zo’n te lage bloedsuikerspiegel als de meeste vergelijkbare medicijnen voor de behandeling van type 2 diabetes (’ouderdomsdiabetes’). Het medicament werd juist voorgeschreven omdat het dat hypo-nadeel níet zou hebben.
  .
  .
  Onderzoek door artsen van het universiteitsziekenhuis van Maastricht en de Universiteit van Utrecht heeft al jaren bestaande patiëntenklachten daarover nu bevestigd. De onderzoeksresultaten zijn zojuist gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift British Medical Journal.
  .
  .
  Ziekenhuisapotheker dr. Frank de Vries van het Maastricht UMC ontdekte met zijn Utrechtse collega’s dat het door voorschrijvende collega’s genoemde voordeel van het middel – ’Het leidt minder snel tot een hypo’ – eigenlijk niet bestaat. ,,Onze onderzoeksresultaten weerleggen dat voorschrijf-argument”, zegt De Vries nu. Hij en zijn collega’s analyseerden gegevens van ruim 120.000 Britse patiënten met diabetes mellitus type 2 in de periode tussen 2004 en 2012. Daaruit blijkt de kans op een hypo 2,5 keer verhoogd te zijn bij Gliclazide-gebruikers. Ook vergelijke middelen zoals glipizide of glimepiride kennen hetzelfde probleem.
  .
  .
  Een te lage bloedsuikerspiegel of ’hypo’ geeft een ziek gevoel met trillen en transpireren, duizelingen, hoofdpijn en kan bij een erg lage bloedsuikerstand zelfs tot bewusteloosheid (’coma’) leiden. Patiënten kunnen kort of urenlang last van hebben van zo’n algeheel gevoel van malaise. Zelf kunnen zij maatregelen nemen om de bloedsuikerspiegel weer vlug op peil te brengen door bijvoorbeeld wat druivensuiker te nemen of een suikerhoudend drankje te drinken. Bij ernstige symptomen moet een patiënt echter worden opgenomen in het ziekenhuis.
  .
  .
  De onderzoekers concluderen tevens dat gliclazide-gebruikers met een slechte nierfunctie nog eens een dubbel zo hoog risico op een hypo hebben ten opzichte van mensen met een gezonde nierfunctie. De bijsluiter raadt artsen af om gliclazide-achtige geneesmiddelen voor te schrijven aan patiënten met ernstige nierfunctiestoornissen. Toch gebeurt dat volgens apotheker De Vries wel.


  Bron:
  http://www.telegraaf.nl/gezondheid/26208232/__Diabetespil_werkt_averechts__.html
  .
  .
  Hier het onderzoekartikel van het UMC Maastricht in BMJ:
  http://www.bmj.com/content/354/bmj.i3625

  .

 • Lees de reactie van DVN op het artikel in de Telegraaf op dvn.nl.

  • Mag ik de DVN vragen waarom er staat:
   Lees de reactie van DVN op het artikel in de Telegraaf op dvn.nl.
   .
   Nu lijkt het alsof De Telegraaf “de boodschapper van het slechte nieuws is” en het aangehaalde artikel ongeloofwaardig is.
   Svp, corrigeer mij als ik dit verkeerd interpreteer.
   .
   .
   Er zijn meer bronnen die de studie van o.a. MUC Maastricht aanhalen o.a.:
   persbericht op de website van de Universiteit van Utrecht:

   Utrecht, 14 juli 2016
   Vooral alert zijn bij patiënten met verslechterde nierfunctie
   Diabetesmedicijn ten onrechte eerste keus
   http://pers.uu.nl/diabetesmedicijn-ten-onrechte-eerste-keus/
   .
   .
   En de NRC heeft vandaag deze publicatie op de website geplaatst:
   15 juli 2016
   Twijfels aan de veiligheid diabetespil
   .
   http://www.nrc.nl/nieuws/2016/07/15/twijfels-aan-de-veiligheid-diabetespil-3245616-a1511675
   .
   .
   Ik hoop dat de DVN inderdaad snel duidelijkheid kan verschaffen.
   Het “geluk” heb ik wel mee dat ik vandaag bloedcontrole heb gehad en volgende week afspraak heb met de dvk,
   dan kan ik daar aankaarten of ik glicazide veilig kan blijven gebruiken.
   .

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.