Home Forums Nieuw met diabetes Metformine en obstipatie

Metformine en obstipatie

Hallo mensen,

Ik ben nieuw op dit forum. Vorige week diagnose diabetes type 2 gehad. Suiker en bloeddruk waren veel te hoog. Ik ben vooral heel erg boos op mezelf. Ik heb namelijk al jaren flink overgewicht. Maar goed, ik zal het ook met mezelf moeten doen. Van de dokter gelijk metformine meegekregen (1 tablet 500 mg/per dag). Bloed geprikt en over 2 weken afspraak bij praktijkondersteuner. Ben zelf al wel gelijk begonnen met een koolhydraatarm dieet samen met de metformine. Maar misschien iets te drastisch want ik heb nu erg last van obstipatie. Hebben jullie daar ook ervaringen mee? Mochten jullie nog tips hebben hoe ik hier mentaal mee omga dan hoor ik dat ook erg graag.

Dank!

 • Hoi, ik kreeg van de metformine erg veel last van diarree, het tegenovergestelde dus.
  Eet je genoeg vezels en drink je voldoende?
  Mentaal gesproken was ik ook best geschrokken, al wist ik dat de kans groot was dat ik DM2 zou krijgen ( 2x zwangerschapsdiabetes en verder zit het in de familie). Ik probeer z.s.m. in actie te komen om het tij te keren en zelf controle te behouden. Dus veel wandelen met de hond ( smartwatch gekocht), gezond eten ( letten op kleine porties, vet, koolhydraten, suikers; lees etiketten) en betrek mensen in mijn omgeving erbij door elkaar uit te dagen met nog lekkerder recepten voor elkaar te maken. Nu boos zijn is een negatief gevoel om iets dat je niet meer veranderen kunt. Dus nu verder op een nieuwe weg zodat je 100 jaar kunt worden met DM2!

  • Dank voor je tips en opbeurende woorden. Mocht je dieet tips hebben, dan ontvang ik ze graag🙂

   • Ik geef me bij elke actie van het diabetesfonds online op om via emails/nieuwsbrieven mrr te doen. Bv nu met de actie appeltje eitje. Dan krijg je mailtjes met heerlijke ovenschotels, koolhydraatarme gerechten enz. Je krijgt dan gratis een online kookmagazine of bedrukt voor nog geen 10 euro. Vanavond bv. spitskool, gehakt, tomaat en kaas plus kruiden. Google op “diabetes fonds actie appeltje eitje”. En schrijf je in voor hun nieuwsbrief. Vervang pasta en rijst voir volkorenproducten of koop bloemkoolrijst/broccolirijst ( of maak dat zelf in de hakmachine als je die hebt), ik heb ook een spiraalsnijder gekocht en maak spaghetti van courgette.

   • Dank voor de tips. Ik ga er zeker mee aan de slag. Er gaat een wereld voor me open😀

  • daven

  Persoonlijk denk ik niet dat je obstipatie van metformine heb (staat ook niet in bijsluiter ) ,maar eerder door je veranderd eetpatroon . Bewegen ,voldoende vocht en vezels is de key :-)
  Mocht dit niet helpen ,heb je nog movicolon of lactulose (maar hier zou ik niet aan beginnen ,maakt darmen lui ) Ik zou eerder minder eetmomenten per dag nemen (geeft minder insulinepieken ) Ik zou je aan raden om naar een diëtiste te gaan ,deze kan je vast wat meer tips geven en lees de etiketten goed want tegenwoordig gooien ze overal suiker in (ja zelfs in melk ) Als het kan schaf je een bloedsuikermeter aan en check regelmatig hoe je op bepaalde voedingswaarden reageert .(ieder mens is anders )

  Wees niet te streng voor jezelf ,allemaal neg energie waar je niets aan hebt .je hebt het nu ,dus het enige wat je nog kan doen is er zo goed mogelijk mee om gaan . Stel haalbare doelen voor jezelf .Ik wil bv mijn hba1c onder de 50 hebben . Ik ben een snoepkont en wil ook nog leven . Hou ik me strak aan een koolhydratenarm dieet heb ik een hba1c van 37 ,maar dat vond ik ook geen leven ! Raak ook niet gedemotiveerd /gefrustreerd als je eens wat te hoog zit (dit moet je leren ;-) ),soms kun je hier ook helemaal niets aan doen .

  In het begin zal je ook super gemotiveerd zijn en zie je je waardes zienderogen verbeteren ,maar we zijn allemaal mensen en dan sluipt een terugslag er weer in .Hou hier rekening mee
  en raak niet meteen gedemotiveerd en let de dagen erna weer wat beter erop;-)

  succes ermee en je kunt van de metformine nog afkomen ;-)
  oja een goeie kop zwarte koffie ,werkt ook goed voor de stoelgang lol

  • Ik denk dat je gelijk hebt. Na het plaatsen van het bericht moest ik ineens wel naar de toilet. Was aan de dunne kant. Maar goed, misschien is mijn lichaam aan het wennen. Die kop koffie drink ik nog genoeg (zonder suiker!)😏

    • daven

    Dit is aannemelijker van metformine ,maar daar zou ik mijn kopje koffie niet voor laten staan lol .

  • Zorua

  Volgens mijn internist krijg je van metformine diarree en kan je geen obstipatie krijgen van metformine.
  Ik denk dat het komt door je veranderde eetpatroon. Kijk naar producten waar veel vezels in zitten. Sommige mensen zweren bij kiwi’s bijvoorbeeld.
  Na een tijdje herstelt het vaak ook weer als het lichaam gewend is.

  • Thanks! Kiwi’s zijn ook nog lekker😀

  • Yboere

  Hoi Adrianus
  Ik heb ook diabetes type 2 en kreeg ook metformine en ik heb ook observatie van gekregen met 3 dagen gebruik
  Met meer problemen ben ik bij de internist gekomen en nu van de internist trajenta 5 mg per dag gekregen en dat gaat goed
  Ik weet niet of huisarts het mag voorschrijven .
  Mvg Yvonne

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.