Home Forums Medicijnen Metformine Gliclazide Forxiga Sitagliptine

 • OJF1976

Metformine Gliclazide Forxiga Sitagliptine

Goedemiddag

Even een kleine update sinds ik in deze vreemde wereld wakker werd.. nu ruim 2 jaar geleden.

Cijfers
Metformine 4×500 per dag
Glicazide 1x 30mg
Sitagliptine 1x 50mg
Forxiga 1x 10mg sinds 11/11

Metingen
11/11 hba1c 61. Glucose nuchter 8.7
29/12 hba1c. 53. Glucose nuchter 7.9

11/11 bezoek aan internist en was er weinig verandering aanwezig in waarden, Forxiga toegevoegd aan het pillendieet en ruim een maand later 29/12 is er wel daadwerkelijk een verbetering te zien, bij een tussentijdse meting. Aankomende week staat er weer een onderzoek en gesprek met internist in de planning en hoop dat deze verbetering heeft doorgezet en dat er wat aangepast gaat en kan worden aan het pillendieet.

Nu wel een ander punt van zorgen; ook in aanloop naar de meting is dat ik sinds twee weken voorheen Januvia kreeg en nu aan de Sitaglipine zit (weet dat Januvia het merknaam is, dus hoef ik daar geen reactie op hebben) dat ik hiervoor relatief geen bijwerkingen ervoer tijdens het starten met Forxiga en nu lijkt het wel of bijwerkingen met terugwerkende kracht en in vol ornaat aanwezig. Oa. Jeuk aan benen/voeten, koud gevoel in voeten, afscheiding/ontstoken gevoel bij bepaald lichaamsdeel, hoofdpijn… ik prik mezelf momenteel niet meer, dus of mijn suikers weer schommelen weet ik niet zeker maar alle tekenen wijzen er weer op;

Wat is dan de reden dat je geen Januvia meer krijgt? Omdat de zorgverzekeraar heeft besloten zonder enige vorm van overleg of informatie deze niet meer te vergoeden! Tja de marktwerking en zal daar maar even niets over schrijven.

Ik hoor graag andere ervaringen, en eventueel informatie die ik ook mee kan nemen naar de internist..

Bij voorbaat dank!

  • daven

  welkom ,

  Pfffff je slikt me nogal wat zeg !😏🤐🤐🤐 Ik neem aan dat je type 2 bent ,maar als je op deze weg doorgaat zal je eindigen als type 1 en uiteindelijk aan de insuline moeten ! ( niet aanvallend of persoonlijk bedoeld 😉) Ik snap dat je dit krijgt voorgeschreven door medici ,dus je vertrouwd hen !😇 Maar als ik jou was zou ik me eens wat meer gaan verdiepen over insulineresistentie (mij hebben de filmpjes van dr berg goed geholpen op you tube ,ga ze hier niet plaatsen anders worden de mensen gek van al die filmpjes over dr berg !😉evt in mijn topic staan er nog een paar )
  Ik slik geen medicatie voor de diabetes ,dus kan je geen ervaringen delen ! (hoop dat je wel nog wat response krijgt !🤗)

  Wil je wel een tip megeven ,vraag de volgende keer aan je internist of hij je homa ir wil prikken ! Zie stukje hieronder :
  Inzicht in de Homa index van de cliënt met de Homa ir test (insulineresistentie test)
  Bij een Homa-IR test wordt gekeken naar de Homa Index, dit is de verhouding tussen insuline en glucose in het bloed. Wanneer het bloed naar verhouding te veel glucose bevat is spreken we van een hoog homa ir. Als er lange tijd sprake is van een hoog Homa index kunnen de cellen ongevoelig raken voor insuline, insulineresistentie. Met de homa ir test kom je er direct achter of jouw lichaam nog goed reageert op de werking van insuline.

  Tip 2 mocht je lichaam nog enigzins reageren op de werking van isuline ,neem een goede voedingsdeskundige in de arm ,die je mede in overleg met je arts ondersteund om je insullineresistentie te verbeteren !(gemiddelde duur 3 tot 8 maanden tot 1 jaar )
  Ik ben net een aantal weken begonnen en mijn bloesuikers beginnen al te verbeteren ,maar ik ben er nog lang niet !(kom van een hba1c van 95 zonder medicatie en hoef ook geen medicatie !)

  Sterkte ermee en beterschap met je klachten !🤗

  Note : ik beweer niet dat je van alle medicatie afkomt (dit is afhankelijk van de uitslag ,maar je moet er toch een aantal kunnen stoppen als je eraan werkt !)

   • OJF1976

   Dank voor de reactie

   Helaas niet echt veel response, zal wel aan de vraagstelling liggen 🧐
   Anyway ik heb het een en ander eens bekeken en het is interessant, en sommige zaken ter overweging nemen.

   Volgens de internist, aangezien het een en ander toch zijn werking doet (in 2.5 maand van 61 naar 51 ben ik nogthans niet insulineresistent) en een gezondere levensstijl van het reduceren van diverse stressfactoren doet ook zijn ding.
   Wat stress is toch wel de hoofdoorzaak van het ontstaan van (na enig recherche werk) ik val met een “normaal” gewicht, voorheen een zeer sportief persoon zonder suikers en wel wat meer aan koolhydraten na sport(wat ik toen der tijd voorgeschreven kreeg door mijn sportinstructeur ter bevordering van herstel en opbouw spiermassa) niet in de typische DM2 gebouwd persoon.

    • daven

    Iedere diabetes type 2 of prediabetes is insulinie resistent (de mate waarin verschilt )
    Als ik zie wat jij allemaal slik ben jij zeker insulineresistent !
    Een lichaam heeft helemaal geen koolhydraten nodig (maar zonder is niet te doen want dan kun je bijna niets meer eten .😉) Ik haal alleen de koolhydraten uit groenten en evt wat blauwe bessen .(meer niet en drink ook geen alcohol want daar zitten ook koolhydraten in .)
    iedere keer als jij koolhydraten eet of drinkt krijg je een insuline stijging in je bloed en deze is al te hoog in je bloed !https://www.youtube.com/watch?v=92lqVZ22rfA&t=137s
    Verdiep je eens wat meer in zijn filmpjes ,zo verhelderend he ! en laat je diabetes niet bepalen door een sportinstructeur ,want dit was een slecht advies !(en maakt je diabetes alleen maar erger )
    Die sitagliptine zou ik meteen stoppen ,dat is de grootste rotzooi en zorgt alleen maar voor spierafbraak (slik anders de natuurlijke vorm rode gist in combinatie met q10 ,geeft minder bijwerkingen )Maar zolang jij slechte koolhydraten blijft nemen en je suikers hoog blijven ,heb je meer ontstekingen in je lichaam en zal je lever meer cholesterol aanmaken !
    Mijn advies neem ook een goede voedingsdeskundige in de hand !(en bekijk het topic Moe van Cruella De Vil en vraag haar anders om advies of hopenlijk rageert ze zelf nog )
    Elke pil eraf is zeker winst ,maar in mijn ogen slik je voor de suiker nog veels teveel !(en zou je zelfs helemaal zonder moeten kunnen ,als jij if(intermittent fasting ) en koolhydraatarm gaat leven ) Het is een keuze en is niet gemakkelijk !😏

    je hba1c is mooi gedaald (alleen jammer dat dit door al je medicatie komt ,maar dit is mijn persoonlijke ,eerlijke mening )

    Ben blij dat je er toch mee bezig bent en over nadenkt !👍

    Zou ook eens wat meer etiketten gaan lezen (als je dit nog niet doet ) je zal schrikken waar allemaal verborgen suikers inzitten bv in melk etc )

    Nog eentje dan 😇 https://www.youtube.com/watch?v=NQXGXfpV9d0 Ik zou dus je vet intake verhogen en daar kan een voedingsdeskundige die ook verstand heeft van diabetes je beter meehelpen als een van ons !😉

    Dr berg heeft zelfs een filmpje over stress verminderen en cortisol(stresshormoon )te verlagen .(Heb deze nog niet bekeken )

   • Nogmaals dank voor de reactie.

    Ben er relatief gelukkig mee dat de waarden teruglopen en ja overgroot deel zal met de medicatie te maken hebben, dat is tegenvallend.

    Tja… diëten, na wat geprobeerd te hebben heb ik nog eens moeite mee, aangezien ik absoluut niet meer wil en kan afvallen. 80kg met 183 is een gezond gewicht en voel me daar ook goed bij. Eliminatie van (snelle) koolhydraten en suikers is wel leidend.

    Verder door herstel uit stress/burnout en een vorm van PTSS zal een verder herstel bieden uit deze situatie.

    Stressreductie en beweging is key! En weer gewoon eten met meer vers en gezond voedsel, en zo ook geen “honger”gevoel en weg met de hypo’s..

  • johnny

  Probeer dit eens…
  Als jij vier medicijnen moet nemen voor te hoge suiker, waarom eet je dan nog zoveel koolhydraten en suiker?
  Er zijn genoeg websites en filmpjes te vinden over lowcarb of koolhydraat arme leefstijl!
  Denk maar aan pinda allergie, dan eet je ook geen pinda’s meer, toch?

   • OJF1976

   Dank je @johnny voor uw reactie

   Vraag; waar haalt u uit dat ik veel suikers en koolhydraten tot mij neem?

  • OJF1976

  Gisteren 23/2 na consult met internist;

  Na 2.5 maand Hba1c van 61 naar 51
  Nuchtere waarden in de ochtend valt ook redelijk stabiel te noemen. Ook de waarden schommelen tussen 7.5 en 8 voor de laatste 2.5 maand.

  Voorgesteld is onderstaande pillendieet te wijzigen naar;
  Metformine 4×500 per dag
  Glicazide 1x 30mg
  Sitagliptine 1x 50mg
  Forxiga 1x 10mg sinds

  Naar
  1x maal daags 2000mg timereleased metformine/glucient (merk)naam is mij zo vroeg in de ochtend even ontschoten)
  Glicazide 1x 30mg
  Forxiga 1x 10mg sinds

  Kortom van 7 naar 3 pillen, en dan ook niet meer verspreid over de dag zie ik voorlopig nog als winst, in ieder geval wat vriendelijker.
  En dan natuurlijk de Sitagliptine die eruit wordt gehaald.

  Neemt niet weg dat ik nog steeds een licht wantrouwen voel bij alleen medicatie en zeker nog bezig ben met andere bijkomende en gezondere zaken.

  28 april staat er weer een nieuwe afspraak bij de internist.

  Voorwaarts mars naar een volgende mindering in medicatie….

  • Mr. M

  Mooi, positief nieuws. Iedere twee maanden de internist zien ik ook fijn.
  Normaliter worden type 2 (heb je dat?) begeleid via de huisartsen praktijk.

  gr Marten

  • Dank voor de reactie.

   Ja ben een type 2, al was er een moment dat ik misschien LADA zou zijn en het misschien nu wel beter was om mij onder toezicht van een internist te plaatsen. Heb er zelf ook voor gekozen en geeft mij ook een beter gevoel, al duurde dat even na tegenvallende resultaten.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.