Home Forums Medicijnen Metformine overslaan

Metformine overslaan

Hallo, ik vraag mij af als je de hele dag geen suiker eet, moet je dan toch de metformine innemen?

 • Hoi @spookyeen

  Metformine verbetert de gevoeligheid van de lever en de spieren voor insuline. Hierdoor wordt meer glucose in de lever en spieren opgeslagen en verdwijnt het teveel aan glucose uit het bloed.

  Metformine remt bovendien de eetlust en vermindert de opname van glucose uit de darmen. Bij mensen met overgewicht kan dat een extra voordeel zijn. Het werkt binnen één tot drie uur, waarna de werking vijf tot zes uur kan aanhouden.

  Effect
  De verschijnselen van diabetes nemen geleidelijk af. Dorst, vaak plassen en een droge mond verdwijnen meestal binnen enkele dagen. Vermoeidheidsklachten verminderen meestal binnen enkele weken. Behalve als uw vermoeidheid door iets anders komt dan door de diabetes.

  Het is belangrijk dat u dit medicijn elke dag inneemt. Op de lange termijn zult u dan minder kans hebben op oogschade, nierproblemen, slecht genezende wonden, zenuwpijn, beroertes en hartklachten.

  Groet 6feet10

 • Dank u wel.
  Toch zijn er mensen die de medicatie niet meer innemen en een koolhydraatarm doet volgen en die vielen zich beter dan ooit en de suikerwaardes zijn verbeterd,

  • Dat effect treedt niet na een dag zonder koolhydraten al op. Daarvoor moet u langere tijd een koolhydraatarm dieet volgen en eventuele andere aanpassingen aan uw leefstijl doen. Dan is het in sommige (niet alle!) gevallen mogelijk om in overleg met de behandelaar de hoeveelheid metformine te verlagen of ermee te stoppen.
   Metformine is niet bedoeld om de koolhydraten te compenseren, maar het belangrijkste effect is de remming van glucose-aanmaak door de lever.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.