Home Forums Behandelaren Metformine, vitamine B12 gebrek en bloedarmoede

Metformine, vitamine B12 gebrek en bloedarmoede

Ik ben Angelique, ik slik sinds 2007 metformine bij DB2. Nu heb ik sinds een jaar een heel lage hb-waarde en natuurlijk dan ook een laag ijzergehalte in mijn bloed. De internist heeft mij 3x daags ferrofumaraat 200mg voorgeschreven, maar er niet bij verteld, dat het door de metformine komt. Als straks mijn bloedwaarden niet gestegen zijn, wil ze mij een gastrocopie laten ondergaan om te onderzoeken of ik een kleine bloeding in mijn maag heb, maar volgens mij komt dit gewoon door het jarenlange metformine slikken. Ik durf mijn mening helemaal niet te geven aan mijn internist, omdat ik geen arts ben. Heeft iemand ervaring met deze gezondheidsklachten?

 • Beste Angelique, Ik wens je veel sterkte op je eenzame weg, die ik herken! Ik ben nu een jaar bezig met het leren kennen van de verschijnselen van de vervelende ziekte diabetes type 2, waarvan ik de diagnose 11 jaar geleden kreeg en nu sinds een jaar Metformine slik en er seieus mee bezig ben. Ikzelf heb dingen ontdekt, die volgens mij verband houden met de ziekte en medicatie die in het gewone circuit van huisarts en andere artsen niet onderkend wordt. Maar ik sprak met een wetenschappelijk onderzoeker die mijn bevindingen erkende, maar zei dat er geen geld voor onderzoek is. Sta voor je mening en draag het uit als kritische patiënt. Het is wel jouw lijf. Mijn ervaring is, dat als je artsen, die vaak solisten zijn en gespecialiseerd in een enkel stukje, vriendelijk maar beslist je bevindingen mededeelt, ze zeker geneigd zijn naar je te luisteren en je observaties serieus mee laten wegen in je behandeling. Ook het feit dat hij/zij je niet vertelt welke bijwerkingen Metformine dus blijkbaar veroorzaakt is een ernstige omissie, waarop je hem/haar aan kunt spreken! Momenteel doe ik mee aan een ander wetenschappelijk onderzoek, ik zal daar navragen of dit bekend is.
  Sterkte.

 • Wat vervelend, laag ijzergehalte.
  Als je metformine slikt kan het zijn dat je daarnaast extra vitamine B12 nodig hebt. Want metformine hindert de opname van B12. Een flinke hoeveelheid extra kalk (melk kaas ed of evt een tablet) helpen dat euvel van Metformine tegen gaan.
  Vitamine B12 is nodig voor het vormen van rode bloedcellen waarin het ijzer zit. Als die cellen niet goed gevormd kunnen worden, kan je dus bloedarmoede krijgen. Met alle akelige verschijnselen die daarbij horen.

 • Beste Truitje en Pachelbel,
  Bedankt voor jullie antwoorden. Ik zal nu zeker wel mijn mening geven aan de internist. Een gastrocopie onderga ik namelijk liever niet voor mijn plezier. Ook zal ik mijn dieet aanpassen op het ijzergebrek en metforminegebruik.

 • Het is altijd spannend om tegenover het ‘bevoegd gezag’ je eigen mening te geven. Goed dat je dat toch doet! Zo leren artsen ook weer bij. Als het over voeding gaat, heb ik zelf veel aan de wijsheid van Rineke Dijkinga. Zij geeft op haar website gratis veel informatie over allerhande zaken die met gezondheid en voeding te maken hebben. http://www.rinekedijkinga.nl groetjes

   • Hyati

   Interessant die site van Rineke. Bedankt Josee ik ga er maar eens lekker neuzen….

  • SimonW

  Ben je al getest op vitamine B12? Dat heeft mijn huisarts laatst wel gedaan (ik denk mede omdat ik maagklachten had). Bleek bij mij overigens in orde (mogelijk omdat ik preventief vitamine B complex neem).

 • Het vervelende van metformine is dat het de opname van vitamine B12 door je darmen kan tegenhouden. Dan helpt het dus gewoon niet om meer B12 te nemen (in je voedingspatroon en in het slikken van vitaminepillen).
  Ik bleek een flink B12-tekort te hebben en mijn ha weet dat eerst aan het feit dat ik vegetariër ben, maar toen ik met mijn dv goed naar m’n voedingspatroon keek, bleek ik meer dan genoeg B12 binnen te krijgen via voedsel. Daarbij slikte ik ook supplementen, oa vitamine B-complex.
  Uiteindelijk heb ik een jaar lang B12-injecties gekregen tot mijn niveau weer normaal was. Nu mee gestopt, bloed wordt om de paar maanden getest en de B12 begint helaas langzaam weer te zakken. Om dat iets te vertragen gebruik ik smelttabletten, die worden op een andere manier opgenomen door je lijf. Ik hoop de injecties zo lang mogelijk uit te kunnen stellen, want ik vond ze pijnlijk en moest er ook elke week voor naar de ha.

  Maar goed, dat is mijn ervaring, ieder lijf reageert natuurlijk anders. Als je door metformine minder B12 opneemt ipv het helemaal niet meer opneemt, dan lijkt me dat je daar zelf met voeding best nog invloed op kunt hebben.

  • bdmesq

  Het niet voorschrijven vanb B12 voor iemand die metformine neemt mag beschouwd worden als een ernstig gebrek van geneeskundige kennis ! Moeilijk te verdedigen.
  Een B12 gebrek kan soms plotseling zeer ernstige gevolgen hebben, een bloedwaarde is niet genoeg om een gebrek uit tesluiten [soms kan er een ernstig gebrek zijn met “normale bloedwaarden” omdat het routine b12 onderzoek niet voldoende betrouwbaar is]
  In het kort” elke patient die metformine neemt hoort b12 supplementen te nemen.
  Zal niet niet ingaan op de vraag hoeveel en in welke vorm [zuigtabletten of soms injecties]
  Uiteraard kan er bij een B12 gebrek ook een ijzer tekort bestaan en het gebrek aan B12 kan de opmname van ijzer negatief beinvloeden [slechtere absorptie, ook van andre vitamines]
  Beterschap!

  Voor meer vrije medische informatie [artikelen in het Engels vnl] https://dr-bueno.com/

 • Ik neem ook metformine en heb ijzertekort.ook mijn arts raad mij een coloscopie aan.Is dit wel aan te raden .of is dit geldgewin.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.