Home Forums Bloedsuikerwaarden Metingen vals positief of negatief?

Metingen vals positief of negatief?

Ik vraag me af of metingen vals positief of vals negatief kunnen zijn. Toen ik in maart de diagnose DM2 kreeg waren mijn waardes
Hba1c 57 en glucose nuchter 8,1. Dat was in het lab op verzoek van de huisarts. Nu moest ik voor heel iets anders bloed prikken (ik heb zoiets wissel even waardes uit) en nu zou mijn glucose nuchter op 8,5 zitten en mijn hba1c op 31.
Ik vind vooral die daling van hba1c bijzonder. Het zou mooi zijn als dit zo is maar het kan natuurlijk niet. Helemaal omdat ik echt nog niet veel lagere waardes overdag heb door de eetbuien. Dat gaat echt stukken beter maar ze komen nog wel voor. Nu vraag ik me af of waardes ook vals positief of negatief kunnen zijn. Straks is er helemaal geen sprake van DM2 en slik ik de medicatie voor niets.
Ik wilde een bijlage toevoegen met de labwaardes maar zie dat dat niet kan.

Wie weet of dit wel vaker voorkomt? Kan het zo snel zakken (lijkt me niet aangezien het over een langere periode gaat)
De nuchtere waarde gaat ondanks de medicatie maar niet omlaag. Dat vind ik ook vreemd.

  • AeneA

  Wat bedoel je met: (ik heb zoiets wissel even waardes uit)
  Als ik je bericht nl. goed begrijp, dan heb je nu bloed laten prikken voor andere zaken dan Diabetes type 2, toch?

  • Ja dat klopt maar toen ik destijds liet prikken werd er ook op meer geprikt.
   Ik wil ivm privacy niet alles neerzetten maar op 1 of 2 dingen na die meer standaard aangekruist werden overlapte alles elkaar.
   De dingen die ze moesten weten waren net geprikt.
   Dit werd gewoon meer gedaan als we doen dit altijd dus nu ook. Daar kan ik niet zo goed tegen. dan denk ik kijk even in de computer en wissel het uit en laat me niet onnodig bloed prikken.

  • AeneA

  Ik heb me even ingelezen in jouw berichten en het verloop van de diabetes.
  Allereerst: diabetes is een eigenzinnige ziekte: als ik 5 dagen het zelfde eet, het zelfde doe en hetzelfde beweeg, dan nóg zullen de waardes van de vingerprik verschillend zijn. Dit komt omdat de bgw van zoveel andere factoren afhankelijk zijn. Dus jouw wens om DM type 2 volledig onder jouw wil te leggen, dat lukt je niet.
  Dan zijn er in grote lijnen 2 types patiënten: de slikkers en de spuiters. Type 2 begint met pillen – dus de slikkers, waar jij nu ook onder valt – en die hebben geen controle over de bloedglucosewaardes (bgw); dat wil zeggen: bij te hoge waardes kunnen zij niet bijsturen om die snel te verlagen. Daarom krijgen slikkers geen meter voor de vingerprik, want het is vrijwel zinloos, het maakt de patiënt alleen maar onrustig (kijk naar jezelf).
  Diegenen die spuiten die hebben geleerd koolhydraten (kh) te tellen, en te interpreteren – zij weten hoe zij te hoge waardes kunnen verlagen. Alleen zij krijgen de meter voor de vingerprik omdat deze van onschatbare waarde is voor de behandeling.
  Artsen gaan altijd uit van hun eigen onderzoeken en bevindingen: hebben zij waardes nodig, dan laten zij die prikken, ook al ben je net bij het lab geweest voor een andere arts (huisarts in dit geval). De artsen hebben hiervoor hun eigen redenen, leg je hierbij neer…

  Terug komend op jouw vraag: nee, metingen zullen en kunnen in 99,9% géén valse uitslagen geven, bedenk echter dat alleen de arts de uitslagen op de juiste manier weten te duiden en aan ons weten uit te leggen. Ga dus niet zelfstandig uit van de cijfertjes die je (misschien toevallig) ziet, maar vraag de arts wat de uitslag inhoudt. Bedenk daarbij dat iedere arts zijn eigen specialiteit heeft: voorbeeld – een longarts zal niet ingaan op je HbA1c, dat ligt bij een internist.

  terug naar je diabetes. Je bent (zeker in mijn beleving) nog vrij jong (40+) en hebt overgewicht: de klassieke achtergrond voor de huidige diabetes type 2, wat betekent dat je met een adequate inzet diabetes kunt “omkeren”. Je schreef: ik ben zo kwaad op mezelf”… mooi, want die energie kun je omzetten in kracht om voor jezelf het beste te doen, zorg dat je de diabetes om gaat keren – jij kunt nog naar alle waarschijnlijkheid afkomen van de pillen, alleen dat vraagt een kracht, een wil, een inzet en vooral: doorzettingsvermogen !

  Je schrijft ergens: 4 boterhammen met (hazelnoot)pasta: weet je hoeveel kh je in die paar minuten tot je neemt? 100 gram kh, de toegestane hoeveelheid voor de gehele dag ! Daar heeft jouw lichaam de grootst mogelijke moeite mee om die suikers te verwerken. Vergelijk dit met een alcoholist, die een krat bier naar binnen werkt: hoeveel uren heeft het lichaam nodig om die alcohol weg te werken? Uren, en uren… en zo ook jouw lichaam, die doet er uren en uren over om al die suiker(s) weg te werken…

  Wat te doen?
  Stap 1 is alle bewerkte producten (pakjes, zakjes, doosjes, blikjes, etc) te laten staan en te vervangen voor onbewerkte producten: alle producten die Moeder Aarde ons schenkt zijn toegestaan. Alle producten die uit de fabriek komen, bevatten veel te veel suiker, zout en chemische ongein waar diabetes geen raad mee weet.

  Stap 2 is bewegen: naar mate je sterkere spieren krijgt, zal het verbruik van glucose snel toenemen: sterke spieren gebruiken veel meer dan slappe spieren. Dus – doe iedere dag mee met Nederland in beweging, train je spieren zelf thuis nu de sportscholen dicht zijn. Blijf wandelen, maar ga steeds pittiger lopen, maak meer snelheid en maak grotere rondjes

  Stap 3 is rust: rust in lijf en geest, want stress is killing voor het verloop. Dat betekent dat je vertrouwen mag/moet hebben in je behandelaar – hij/zij heeft er voor geleerd en weet wat je nodig hebt aan medicatie. Hou je aan de voorschrift, ga niet zelf “dokteren” en gooi jouw meter aan de kant, het heeft in jouw geval nauwelijks meerwaarde, maar geeft veel te veel stress. Je schrijft ergens: je hebt een controle-dwang, van daaruit wil je jouw diabetes onder controle krijgen, hebben en houden – zoals eerder al uitgelegd, dat lukt je toch niet – dus weg met die controle dmv de vingerprik en vertrouw op de behandeling, neem je medicatie regelmatig en op tijd in volgens de voorschriften van je arts, laat slechts 1 x in de 3 maanden het HbA1c prikken, eet gezond en beweeg volop, ga op tijd naar bed en wees vooral lief voor jezelf !

  Stap 4 is kook met liefde voor jezelf (en eventueel je naasten); je lichaam heeft voeding nodig, geen vulling, geen troep en zeker geen drab

  Wil je meer lezen over Diabetes?
  * het boek: Maak jezelf beter van Karine Hoenderdos & Hanno Pijl, hierin staan alle stappen om diabetes om te keren beschreven en uitgelegd, ook staan er leuke recepten in
  * suiker-challenge van Carola van Bemmelen en het diabetesfonds
  https://www.de-gelukkige-eter.nl/cb-home-carola-van-bemmelen/carola/
  https://www.diabetesfonds.nl/minder-suiker/suiker-challenge/inschrijven
  * de eetmeter van het voedingscentrum, hier kun je per dag invullen wat je eet, en je ziet meteen hoeveel kh (én kcal, vetten en eiwitten) je tot je neemt. Zo leer je gaandeweg om te gaan met kh.
  Vul eerst een dag in zoals je die gewend was te eten, schrap dan alles wat uit een potje, zakje, blikje etc komt, en ga zo langzaam aan je voeding veranderen.
  Eet liever iedere 2 tot 3 uur een klein beetje kh-arm dan 3 grote maaltijden.

  Ik hoop dat je hiermee verder kan, en bedenk: je kunt veel meer dan je denkt !
  Go for it !

  • Bedankt voor je uitgebreide reactie!

   Ik snap helemaal wat je schrijft.
   Je schreef ook laat je hba1c pas na 3 mnd weer prikken. Het was niet mijn keus om het elke keer te prikken. Ik ben juist voorstander van minder (eigenlijk gek omdat ik alles onder controle wil houden) prikken.

   Misschien moet ik over sommige dingen iets opener zijn zodat mensen het wat beter begrijpen maar dat vind ik lastig omdat ik bang ben dat ze mij herkennen

   Ik liep ooit en loop nu ook weer bij de internist. Die prikte de laatste keer bloed oa omdat er iets anders speelt wat helemaal los hiervan staat maar waarvoor ik wel medicatie slik en die heeft ook een negatieve invloed op het ontstaan van DM2.
   Ik meet nu amper nog thuis omdat ik weet dat het me gek maakt alleen was (en is) aan mij gevraagd, wil je kijken als je denkt dat je hoog uitkomt, na een eetbui en hoe snel het dan weer zakt. (Elk uur even checken) Hier zit een reden achter vanuit de behandelaren. Als die vraag er niet was geweest had ik waarschijnlijk al niet meer gekeken. Het is anders ook een dure hobby want die stripjes zijn behoren prijzig.
   Ik schreef het al in een ander stukje dat ze overwegen om toch vrij snel de stap naar zelf insuline spuiten te gaan maken. Dit omdat ik vooral na eetbuien zo hoog kan zitten en het veel te lang duurt voor het zakt. Voorbeeld van woensdag
   – na de lunch gelijk een grote eetbui. Om 14.00 voor het laatst iets gegeten.
   – Om 16.00 zit ik op 16,7
   – Om 23.20 zit ik op 11,9
   – om 08.30 dit ik op 8.7 nuchter

   Dat vinden ze te lang te hoog

   Dat is ook een van de redenen dat het zo gek is dat de hba1c zoveel lager is.

   De eetstoornis hulp loopt. Die is hard nodig en hoe graag ik per direct zou willen stoppen met de eetbuien is het niet realistisch te denken dat dat mogelijk is zeggen ze. Het gaat gelukkig echt veel beter. Het aantal is zeker gehalveerd en de hoeveelheid eten per keer ook.
   Ondertussen probeer ik de schade te beperken, veel te bewegen, gezond te eten, inderdaad zonder pakjes en zakjes en doe ik wat ik kan doen.
   Alleen is nu de grote vraag wat het plan van aanpak wordt.
   Zit eigenlijk niet te wachten op nu al insuline gaan spuiten maar zij zeggen voordat het enigszins genormaliseerd is, is er weer een nieuwe eetbui die de boel ontregeld. Dit hoge is ook niet goed. Ik doe m’n best en meer kan ik niet doen.
   Alleen die ene losse waarde die zo naar beneden is is gek. We wachten de volgende keer wel af

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.