Home Forums Nieuw met diabetes Mij even voorstellen: Marten

 • Mr. M

Mij even voorstellen: Marten

Dag, ik Marten, 68 jaar uit Wageningen en heb Diabetes 1, 2, LADA, etc ???

De grap is dat ik in een jaar tijd 15% lichaamsgewicht verloor en huisarts niet wist waarom, mij door doorstuurde naar een internist hier in Gelderse Vallei ziekenhuis (Ede). Hoewel ik al een paar jaar bloed laat prikken (oa PSA), stonds helaas glucose niet in het rijtje.
De internist hoorde mijn verhaal aan, liet meteen bloed prikken/analyseren en belde ’s avonds op: U hebt suiker. Huisartsen waren op vakantie (beide!!), dus kreeg meteen recept voor Metformine van de internist.
Vanaf 11 augustus slik ik twee per dag.
Mijn echtgenote en ik drongen aan op verder onderzoek mbt type 1 of 2. Beetje doorduwen en verder onderzoek volgde: check op anti-stoffen.
Uitslag kreeg ik woensdag: kan vriezen, kan dooien; GAD is 0, AI-2 is 24 Niet zeker of het 1 of 2 is.
Gelukkig mag ik mij nu melden bij de Diabetes poli in de GelderseVallei. Morgenvroeg reeds een afspraak met een andere internist, gespecialiseerd in Diabetes. Erg blij hiermee, want de huisartsen… , ja daar baal ik wel een beetje van. Ik word een aantal maanden gevolg om te bepalen wat ik precies heb.
Ik heb eveneens een glucose meter aangeschaft (CareSense N Premier) en heb reeds wat metingen gedaan.
Paar van 8.5 en vandaag (voor ontbijt) 9.9. Ter vergelijk: op 10 augustus was de waarde 16,5 in de middag en nuchter een paar dagen later 11,5.
Ik voel mij goed, echt goed, maar mis heel veel kracht in mijn benen, spieren verzuren snel en fietsen niet echt leuk meer. Tempo is eruit en mensen fietsen zo van mij weg.
Ik heb twee issue/vragen:

 • 1. Hoe krijg ik de spierkracht weer op nivo. Morgen ook afspraak met de Fysio. Veel eiwitrijk voedsel, eiwit supplementen (zoals wei-poeder?). Krachttraining? Hoelang gaat dit duren.
  2. Ander ongemakje is tintelende voeten, tenen. Met name in de ochtend op bed als je wakker wordt. Eigenlijk voel je het door je benen en ook de vingertoppen hebben het een beetje. Gedurende dag, als in beweging bent, geen issue meer.

Tot zover deze korte introductie. Alvast dank voor jullie aandacht en opmerkingen!

Groet, Marten

  • Elly

  Marten, diabetes kan soms heel veel vragen van iemand. Heel goed
  dat je morgenochtend een afspraak hebt met de internist.
  Ik hoop dat hij je veel kan vertellen.
  Wat ik wilde zeggen is iets over het gemis aan spierkracht.
  Dat is iets wat vaker voor komt bij mensen met diabetes.
  Ik heb het zelf al heel lang. Ik ga er nu vanuit dat de arts
  weet wat het precies is. Wat helpt is met een goede voeten creme
  de huid insmeren, dan wordt het gevoel wat rustiger.
  Maar vraag de arts echt wat die er van denkt.

  Ik ben benieuwd wat die er van denkt. Wil je me dat morgen middag laten weten>>?

  • Mr. M

  Dank je.
  Dat gemis aan spierkracht is te wijten aan 12 kilo afvallen (met minder kilo spieren, minder spriekracht, eerder verzuren) en in sommige gevallen te kort aan Vit D. Dat had ik 2 jaar en een jaar geleden ook. Nu op nivo.
  Als jij het zo lang hebt, wordt mijn vraag nog belangrijker: hoe krijg ik de kilo’s spieren weer terug?
  Ik meld me morgen weer ;)

  PS: kun je na plaatsen van een bericht, deze naderhand niet bewerken? Om bv typo’s eruit te halen?

 • Ik denk dat er gewoon goede en minder goede dagen zijn. Soms heb ik ineens energie en soms helemaal niet. Ik wandel veel, maar heb ook verzuurde benen. Deels door fibromyalgie, maar ook door de dm. Dan voelt alles moeizaam of je lood in je benen hebt.
  Blijven bewegen, zo goed mogelijk je voeding aanhouden en met de arts je medicatie blijven monitoren is eigenlijk een beetje wat je kunt doen.
  En verder acceptatie en geen acceptatie: dat het zo is moet je accepteren. Wat je
  niet accepteert is opgeven . 🙂
  Als je je bericht hebt geplaatst kun je op “bewerken” klikken, onderaan je geplaatste tekst. Na het verbeteren van je typo’s klik je op “bericht plaatsen”, het wordt dan verbeterd geplaatst.

  • Mr. M

  Dank, maar dat bewerken zie ik nog niet staan :) hahaha
  Ben het niet eens met accepteren, dat alleen als ik die spieren niet meer kan aansterken.
  Ik kan de vraag ook anders stellen: ik val 12 kilo af, kan ik dat die er weer bij krijgen? Met de focus op spierenmassa en spierkracht. gr Marten

  PS: ik zie nu bewerken staan op deze reactie.

 • Als je diagnose met bijbehorende behandeling en leefstijl op orde is, is het mogelijk dat een en ander weer normaliseert.

  Met accepteren bedoel ik dat je DM ( welke vorm dat ook wordt) accepteert alszijnde bij jou horend en dat je daar altijd wel wat van zult merken, net als ouder worden.
  Met daarnaast ook níet accepteren bedoel ik dat je er dan alles aan doet om tot een optimaal resultaat te komen.

  Als je je bericht na het typen plaatst en terugleest, staat er onder je bericht, Reageer, bewerken, rapporteer.

  • Yvonne

  De medicatie moet een tijdje inwerken, spiermassa en gewichtsverlies is niet in één dag weer op peil. Gesprek met een diëtist is aan te raden voor het weer opbouwen en daarna op peil houden van je gewicht. Vooral je ochtendwaarde is nog hoog. Je lever gooit er ‘s-nachts een hoop glucose uit om je hersenen van brandstof te voorzien, dat gaat bepaald niet subtiel. Je alvleesklier kan dat niet bijhouden.

 • Hoi Marten,

  Dat klinkt allemaal heel herkenbaar: afvallen en krachtverlies. Ik heb zelf een tijdlang weipoeder gebruikt in de eerste maanden en krachttraining onder begeleiding van een fysiotherapeut gehad. Dat heeft inderdaad tijd nodig om echt te herstellen.
  Ik sluit me aan bij Yvonne. Diëtist kan helpen om je bloedsuikerspiegel wat beheersbaar te krijgen en te houden.
  Groeten, Bas

  • Mr. M

  Hoi Bas, dank voor je antwoord. Heb je met krachttraining en weipoeder goede resultaten geboekt? Kun je het schema delen van de krachttraining en gebruik van weipoeder? Gewoon mengen met de yochurt zat ik te denken, eiwit dubbel op. :)
  Gisteren bij de internist met specialisatie Diabetes.
  Zij gaat in eerste instantie toch uit van Type 1 en ik word ingelijfd in de diabetespoli van de Gelderse Vallei. Donderdag intake gesprek met de diabetes verpleegkundige, daarna de diëtist. De metformine wordt ingeruild voor insuline.
  Gisteren ook bij de Fysio geweest en zij gaan een plannetje maken. Dit bespreek ik dan weer in de Gelderse Vallei.

  Ik prik nu regelmatig en het is helder dat de Metformine niets gebracht heeft. Ik blijf rond de 9 – 10 hangen. Een fractie lager dan het begin bij de ontdekking op 10 augustus.

  Groet, Marten

  PS:

  1. De tintelingen zijn bij mij alleen als ik de benen horizontaal hebt en gaan over tijdens bewegen. Zij verwacht dat dat wel goed komt.
  2. Volgens de internist: alle wat je verliest aan gewicht door diabetisch (zonder het weten) komt terug tijdens de behandeling. Er is hoop! :)
  • Hoi Marten,
   Ik nam de eerste weken weipoeder met melk als ontbijt. Daarnaast had ik een koolhydraatarm dieet. Met metformine en gliclazide ging ik uiteindelijk naar stabiele waarden.
   De fysio gaf me oefeningen voor mijn benen, geen machines. Elke week ging het vooruit. Met name in de weekenden lange wandelingen gedaan, maar ook lunchwandelingen met collega’s helpt.
   Ik ben formeel “type 2, waarschijnlijk LADA”. Zo lang ik nog zonder spuiten kan gaan we zo door, maar teveel suikers kan mijn pancreas toch echt niet aan…

  • Yvonne

  Marten, nu je gediagnosticeerd bent als type 1 kan je de FSL, de sensor die continu meet, vergoed krijgen, dat scheelt enorm met bloedprikken en het instellen van je diabetes, zeker met de fysiotherapie erbij. Vraag daar donderdag bij de dvk naar.

  • Mr. M

  Yep, gaan we doen. Ik houd jullie op de hoogte.
  En ja, ik heb een hekel aan dat bloedprikken. ;)

  • Mr. M

  Vandaag een prima bezoek aan de verpleegkundige. Inmiddels insulinespuiten in de koelkast. Naalden, etc komen morgenvroeg met de post. Ik ga 1 x daags spuiten met behoud van Metaformine. Geen restricties in gedrag, eten en drinken: “Gewoon doorgaan zoals je gewend bent”.
  Maandag as de diëtiste.
  Alvast goed weekend, Marten

  • johnny

  Ik vind het heel jammer dat de verpleegkundige zegt: “doorgaan zoals je gewend bent.”
  Dat is al enkele jaren achterhaald, kennelijk is zij daar niet van op de hoogte.
  Jouw lichaam kan niet goed omgaan met suiker, je krijgt insuline en Metformine voorgeschreven omdat je lichaam niet zelfstandig de bloedsuiker kan verlagen.
  Wat is er dan logischer om minder suiker/koolhydraten te gebruiken dan voorheen?
  Hoe minder suiker…. Hoe minder problemen.
  Kijk eens bij “betermetdiabetes “
  Ik hoop dat de diëtiste wel “bij” is…
  Zij geven goede voorlichting.
  Het beste man!

   • Anke

   @johnny, je verwijst naar ‘betermetdiabetes’. Dat gaat over type 2 diabetes. Bij type 2 kun je inderdaad veel doen door minder koolhydraten te eten. Marten zegt dat er bij hem wordt uitgegaan van type 1. Bij type 1 kun je niet de diabetes ‘omkeren’ door minder koolhydraten te gebruiken. Bij minder koolhydraten eten heb je wel minder insuline nodig, maar als je teveel tegelijk verandert, zal ook het instellen op insuline moeilijk worden.
   @marten, wat jouw probleem van afvallen en spierverlies betreft: een diëtiste zal je zeker kunnen helpen, maar verwacht niet dat dit probleem heel snel is opgelost. Je kunt ook niet zomaar het schema van Bas overnemen. Voor iedereen is het anders.
   Sterkte met het geduld hebben.

  • johnny

  Dm1 en dm2 hebben problemen met suiker in het lichaam.
  Hoe minder daarvan, hoe minder problemen
  Ook mensen met dm1 kunnen er veel profijt van hebben….

  • Mr. M

  Tja, ik denk dat er groot verschil is tussen type 1 en 2 toch wel. Met LADA kom ik goed weg en mag ik best suiker nemen. Ik neem het trouwens nauwelijks meer. Mensen met type 1 eten soms heel veel suiker om bij te komen. Zak dextro bv.
  Dat slaat niet op mij, ik heb waarschijnlijk LADA en mijn eetgewoontes hoef ik niet aan te passen, behalve dan wat meer eiwitrijk voedsel, zoals yoghurt. Dat voor de spieren. Ook niet wat betreft alcohol. Sterker nog ik, afgelopen weekend een kampeerweekend met de motorclub, off-road gereden, inspanningen gedaan, 6,7 biertjes op een avond, geen verschil in de grafieken (lees glucose levels).
  Morgen weer bij de internist voor de interpretatie van de grafieken. Ik laat het weten!

  • Mr. M

  Met 6 eenheden langzame insuline gaat het ’s nachts goed, maar ja, twee pieken na ontbijt en diner. Metformine slikken houdt op, geen effect bij type 1 en zeker niet bij mij en dan snelle insuline (2 eenheden) voor ontbijt en avondeten. Es kijken of we tussen de lijntjes kunnen blijven kleuren ;)
  gr M

  • Mr. M

  Inmiddels ben ik twee maanden onderweegs. Ik spuit 6 eenheden (eh) langzame insuline en voor ontbijt/lunch (is 1 bij mij) 9 eh Rapid en 8 voor het diner. De ontbijpiek blijft vaak onder de 12/13 en het diner is rond de 12. Verder geen hogere waarden. Alcohol teruggebracht. Maar gisteren een feestje met een biertje of 5 en ik blijf netjes onder de 10 (9.7), niks extra’s bijgespoten. Heb wel last van neuropathie. Mag van de neuroloog pillen, maar doe dat nog niet. Het zijn geen pijnstillers, maar pillen die ingrijpen in je hersenen. Zit nu wel te denken aan compressie sokken, maar of die helpen? Zal er een draadje voor openen.
  gr Marten

   • daven

   welke medicatie is dat dan ?

 • Marten, wat ik bij jou proef is dat je je Diabetes graag wilt volledig wilt controleren. Maar diabetes (welk type ook) is nooit onder controle te krijgen, misschien op een enkeling na die dit wel lukt maar leer er mee leven en pas aan wat nodig is om er zo min mogelijk last van te hebben en geniet van wat je nog hebt. Tip ! Ga koolhydraten tellen, en ga een max en minimum instellen voor jezelf (ik ben blij tussen de 5 en 12mmol) heb een gemiddelde van 73 (hoog ja dat weet ik) maar ik voel me er prettig bij en geniet van wat ik nog heb.

  • Mr. M

  Dank voor je reply.
  Nee hoor, ik wil de boel beter begrijpen. Vandaar mijn ‘metingen’.
  Met app van het voedingscentrum weet precies (nagenoeg) wat ik eet. Koolhydraten tellen doe ik dus al, maar de internist heeft er niet zoveel mee. Haar visie: je hebt koolhydraten nodig om zwaarder te worden (ik was 15% kwijt en mager) en die mag je rustig eten, maar genoeg insuline spuiten om de glucose naar de cellen te krijgen.
  Ik zit rond de 140 gram koolhydraten per dag en tegen de 100 eiwit. Ben inmiddels 3 kilo aangekomen. Geen spillebenen meer … ;)
  Zit dus op 96 % in de groene zone met de glucose spiegel. Gemiddeld 7 – 8.
  En ik heb bijna niets aan mijn eetgewoontes veranderd (ja, minder alcohol).

  De pieken vallen dus mee en dat is wel belangrijk in mijn geval, want ik heb veel last van neuropathie. En dan is een goede controle wel degelijk belangrijk.
  Dus ja, toch weer die controle (lees pieken beheersen) waat je mee begon hahaha.

  Cheers, Marten

  • Elly

  Marten,

  Ik was steeds bezig met andere dingen en ook met de diabetes vereniging,
  maar nu eindelijk weer een berichtje van mij.
  Je hebt best goede tips gekregen van de mensen. Houd er echt wel rekening mee dat neuropathie
  alleen maar erger kan worden. Ik heb het nu vanaf 1986 in diverse stadia tot de arts
  David Kopsky een praktijk begon. Nu ben ik al bijna 20 jaar bij hem en dat zal wel zo blijven
  de rest van mijn leven.
  Als je eens naar hem toe wilt gaan merk je vanzelf dat het een goede arts is.
  Als je nog iets wil weten laat het mij dan weten, ik zal dan gelijk reageren.
  Elly

  • Mr. M

  Dank je Elly, voor neuropathie wellicht beter hier verder: https://diabetestrefpunt.nl/bericht/neuropathie-helpen-compressiesokken/#post-68096
  Daar geef ik ook reactie op het Inst. voor Neuropathische pijnen.
  Ik heb het inst. op mijn lijst staan om te bellen voor meer info.

  gr Marten

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.