Home Forums Voeding Mijn leven als diabeet

 • Efie

Mijn leven als diabeet

Hallo,

Ik ben Efie, 54 jaar en sinds 3 jaar D2, en het nog zeker niet geaccepteerd.

Sinds 2 jaar heb ik met “draai diabetisch om” besloten samen met praktijkondersteuner en diëtiste dat ik koolhydraatarm ging eten en wat vettere producten zoals volle kwark.

In mijn waardes merkte ik hier niet veel van, wel meer bewegen zorgde voor een lagere waardes.

Nu moest ik een echo van mijn buik laten maken voor een andere reden en kreeg ik te horen dat ik wat vet om mijn lever had die ik 3 jaar geleden nog niet had. Ik schrok hier enorm van dus ben meteen van mijn wat vettere producten afgestapt en terug op mager.

Het is een eeuwige strijd over wat wel en niet werkt en ik denk ook zeker dat wat voor de een goed is voor de ander helemaal niet werkt.

Ook heb ik echt last van de medicijnen met mijn ontlasting dus wil wel echt van die medicijnen af!!!

Een maand geleden zag ik het programma “What the Health” op aanraden van een vriendin. Ik was verbijsterd over wat daar allemaal vertelt werd. Ik haal wel natuurlijk over de 100% Amerikaans een 20% Nederlands filter maar dan nog was het te erg.

Ik heb eruit gehaald wat ik belangrijk vond en dat betekent dat ik sinds een maand Vegan ben. Lastig kan ik je vertellen maar het eten is echt heerlijk! Ik was al niet een grote vleeseter dus dat mis ik niet maar mijn KAAS ohhhhhh die mis ik zo. Er zit ook in veel Vegan producten veel suiker dus die weg maakt het nog iets lastiger. Dus 90% alles vers en 10% in verband met gewoon te druk zijn bewerkte producten met zo min mogelijk suiker.

Hoe ik me nu voel, heel raar als ik het tegen anderen zeg, Ik voel me helder! Mijn waardes zakken ook iets als ik me goed aan alles houd. Met alle ontwikkelingen “Corona” en thuiswerken en onrust is dit nog weleens moeilijk.

Mijn vraag aan jullie allen: Heeft iemand een oplossing voor het ontlasting probleem wat bij deze medicijnen bij veel personen een ding is?

Ik wens jullie een gezonde, actieve en virusvrije dag.

Efie

 • Tarwezemelen gebruiken tegen verstopping

   • Efie

   Hi,

   Dank je wel voor het reageren.
   Ik heb geen verstopping, juist het tegenovergestelde.

  • Ytsma

  Zelf heb ik type 1 en eet sinds vele jaren vegan, door de vele inname van fruit en groenten is het aantal vezels dat je als vegan binnen krijgt al veel hoger.

  Ik had 31 maart (Cronometer) een vezel inname van 85 gram.
  Extra vezels is hier dus niet nodig, dat is het probleem dus niet.

  Probeer gewoon eens te kijken hoe de verhoudingen van koolhydraten vetten en eiwitten is.
  Het kan zijn dat de hoeveelheid vet dat je binnen krijgt nog wat aan de hoge kant is.
  Het beste is om vet onder de 15% te krijgen, maar dat kan wel grote gevolgen hebben voor je insuline gevoeligheid. Hoe lager het vet % hoe groter de gevoeligheid word.

  Zelf heb ik een ratio van 1 eenheid insuline op circa 30 koolhydraten.

   • Efie

   Dank je wel voor je bericht. Hoe minder koolhydraten ik eet hoe meer last van mijn ontlasting. Ik heb van die zakjes gekregen die normaal werken om dunnere ontlasting te krijgen maar met weinig water innemen het tegenovergestelde doet. Voor nu even rust daarmee en dan ga ik later uitvinden of ik dit kan reguleren met voeding. Mijn waardes gaan goed naar beneden dus ik hoop dat ik binnenkort een pilletje minder mag.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.