Home Forums Nieuw met diabetes Mijn verhaal: type 2 en een ommekeer maken

Mijn verhaal: type 2 en een ommekeer maken

Sinds 2006 heb ik diabetes. Niet door overgewicht. Nu ben ik 54 jaar en begonnen met 2 keer 500 metformine en een tablet voor cholesterol. Sinds 3 weken gebruik ik de prikpen (hoeveelheid 12 en prikken gaat goed) en een metformine 1000 in de ochtend en een 1000 plus een tablet voor cholestorol voor het avondeten.

Een keer in de 3 maanden ga ik naar de diabetesverpleegkundige (een week voor bezoek suikerwaardes en 1 keer per jaar urineonderzoek) Zonder al te veel complicaties en dagelijks gemiddeld 3 flesjes bier plus een gebakje sla ik nooit af, heb ik de eerste 10 jaar goed kunnen leven.

Een belangrijk punt is nu dat de meeste uitslagen niet goed zijn bij de verpleegkundige en ik een ommekeer moet gaan maken. Laatste keer eiwit in urine en sporen van bloed plus insuline spuiten aren mij zorgen. Ik zoek lotgenoten die acties hebben ondernomen en tips hebben hoe ze dat gedaan hebben en het onderling uitwisselen van ervaringen

  • marit

  Hallo Fastandre,
  Ik heb zelf geen type 2 maar type 1. Eiwit in urine is inderdaad niet goed. Er zijn hier verschillende onderwerpen waar je iets aan kunt hebben.
  Mijn bloedsuikers blijven erg mooi met koolhydraatarm eten maar dan zou je je biertje moeten vervangen voor een wit wijntje.
  Verder kan bewegen je helpen betere bloedsuikers te krijgen.
  Leven met diabetes vraagt inderdaad om aanpassingen en dat is niet altijd eenvoudig. Als je vragen hebt horen we het wel. Sukses!

  • Bedankt Marit. De medicijnen lopen op en de complicaties breiden zich uit. Tot nu toe kalknagels, soms als de bloedsuiker te laag is een trillerig gevoel waarbij ik vlug een boterham neem. De ogen die qua lezen achteruit gaan (kan ook ouderdom zijn) en soms een prikkend gevoel geven en zoals ik al aangaf de waarde die achteruit gaan waarschijnlijk door geen optimale leefstijl. Jij geeft aan dat een koolhydraatarm dieet een optie is die ik zeker met de verpleegkundige ga bespreken. Ook zou van mijn 87 kilo er 5 van af kunnen. Mijn gedachte zijn hierbij wel om medicijnen af te bouwen en wil ook graag horen of dat wel of niet mogelijk is. Het witte wijntje is een droge waarschijnlijk ivm minder koolhydraten maar zijn er nog meer redenen waarom dat beter is??

  • marit

  http://nldiab-menauhant.savviihq.com/vraag-en-antwoord/bericht/koolhydraatbeperkt-eten-ervaring-uitwisselen/

  Witte wijn heeft minder koolhydraten en minder kcal. 2ijn is niet gezond dus niet beter. Zie link hierboven over koolhydraatarm eten.

  • Bedankt voor de link. Zie wel dat je dan niet eenvoudig een boterhammetje pakt maar dat er veel discipline vereist is om je hier aan te houden. Het biertje lijkt me dan lekkerder in combinatie met een glaasje spa rood. Ben vandaag gestart met 8 keer wat te eten en een liter water en bij alle 3 de metingen onder de 7 gebleven. Nog precies erachter zien te komen wat de beste tussendoortjes zijn en het moet gaan lukken

 • komende 3 weken een programma volgen
  nuchter meten was vandaag 6,1.
  insuline spuiten (12) en metformine 1000

  8.00 2 koffie met zoetje en koffiemelk
  8.30 1,5 boterham met 1 ei en 1 tomaat gebakken in vloeibare boter
  9.30 1 thee
  11.00 1 boterham met kaas en tomaat en 1 koffie
  13.00 1,5 boterham met mager vlees kip,rookvlees,filet plus flesje water
  14,30 sinaasappel
  15.00 thee
  16.00 appel
  17.30 groente niet teveel aardappelen en bij voorkeur vis of kip en toetje yoghurt met kaneel
  plus inname 1000mg metformine en choresterol tablet
  18.30 1 koffie
  20.00 1 thee met meergranen koekje
  21.00 combinatie 1 flesje spa en 1 flesje bier en nootjes

  • marit

  Sukses met je eetschema, fijn dat je zo een mooie bloedsuiker hebt. Een eetschema is goed maar je moet er ook vanaf kunnen wijken als er iets byzonders is zoals een feestje of verjaardag. Dan moet je gewoon een gebakje kunnen eten, dan lig je die dag met je suikers wel wat hoger maar dat daalt de dagen erna weer. Ook zou je het in kunnen ruilen voor wat brood, dat je daar dan minder van eet.
  Ben je wel eens bij een dietiste geweest? Dat kan je een hoop ondersteuning geven.

 • Ik zit ook in een vergelijkbare situatie, ben pas begonnen met spuiten en heb er ook nog medicatie bij. Ik moet zeggen, op de weekdagen dat ik werk (ik doe op 4 dagen per week vrijwilligerswerk) lukt het me beter om me aan een schema te houden dan in het weekend. Hoe doen jullie dat?

  • Wat jij zegt is heel herkenbaar, ik doe ook 4 dagen per week vrijwilligerswerk en ook ik heb in het weekend meer moeite om me aan een schema te houden, dan zijn er vaak meer bijzondere dingen en wijk ik weleens af van wat gezond is, wat ik dan meteen terug zie in mijn waarden. Ik ben wel bij een diëtiste en van haar krijg ik wel tips waar ik wat aan heb, ik gebruik door de week koolhydraatarm brood en als ik een wijntje neem, drink ik er water bij, dat werkt voor mij ook.

   Miepie

   • Hoi Miepie,
    de medicatie is nu ochtend 500 mg metformine en 0.12 spuiten en in de avond 500 mg en simvastitine. gaat wel veel beter nu ik spuit en heb meer energie. ben wel vroeg wakker en sport wel een of twee keer in de week. Heb daar wel wat meer spierpijn van en last van de aanhechting naar mn heup gekregen. Ook een poosje gestopt met simvastitine maar toch maar weer begonnen. het blijft zoeken en heb ook al een paar keer speldbrood gehaald

 • Ik zit hetzelfde schuitje.
  Mijn suikerpeil is veel beter geworden sinds ik geen snelle koolhydraten meer eet. Snelle koolhydraten zijn verbindingen die snel worden afgebroken bij de spijsvertering. Je glucosepeil gaat dan heel snel omhoog.
  Die snelle koolhydraten vind je in brood, pasta, rijst, aardappelen. Ik eet nu havermout en peulvruchten want deze bevatten veel langzame koolhydraten. De glucose komt dan in een veel lager tempo vrij en je hebt dan minder kans op suikerpieken. Op die manier probeer ik mijn neuropathie af te remmen.
  Ik kook veel volgens het Kookboek van het Zandloperdieet. Dat is een boek speciaal voor mensen die willen afvallen, maar voor mensen met type 2 staan er veel goede voedingstips en leuke recepten in.

 • Voor mensen die meer willen weten over bewegen en diabetes type 2, organiseert Diabetesvereniging Nederland op 13 oktober een cursusavond over diabetes en bewegen. Het is nog ver weg, maar aanmelden kan wel al en het is gratis.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.