Home Forums Nieuw met diabetes Misselijk & diabetes

 • iris99

Misselijk & diabetes

Ik ben de gehele dag erg misselijk en soms licht in mn hoofd. Mijn waardes zijn “normaal” gedurende de dag. Op dit moment 5.6 maar nog steeds erg misselijk. Iemand een idee waardoor dit komt of wat ik er aan kan doen?

  • Elly

  Het zou kunnen dat je vit. B12 tekort komt. Vraag aan je huisarts of je daar op getest mag worden zodat je het zeker weet.

 • Dat zou inderdaad wel kunnen, maar er zijn nog wel 1000+ medische redenen voor misselijkheid en licht in het hoofd. Stress/hormonen/chemische stoffen enz. enz.

  Duurt dit langere tijd dan altijd de dokter raadplegen !

  Groet 6feet10

  • Abisko

  Er zijn 1000 redenen om misselijk te zijn, diabetes en ingebeelde ziektes zijn daar een onderdeel van

  Je kan de basis medicatie proberen tegen misselijkheid of naar je huisdokter gaan.

  Ik ben geen voorstanden van die vitamine tekort hype. B12 kan je tekort krijgen door metformine of geen dierlijke producten te eten. Normaal heeft je lever een voorraadje liggen van 3 jaar.

  • Chaim

  Er zijn 1000 redenen om misselijk te zijn, diabetes en ingebeelde ziektes zijn daar een onderdeel van

  Dat is een hard oordeel. Ben blij dat jij mijn arts niet bent.

  Er zijn inderdaad heel veel redenen waarom iemand misselijk is en licht in het hoofd.
  De topicstarter vermeldt niet welke medicatie ze gebruikt, waar dit bijvoorbeeld een bijwerking van kan zijn.
  Het probleem is dat misselijk en licht in het hoofd van die klachten zijn waar een huisarts weinig mee kan, tenzij het een duidelijke bijwerking is van medicatie die je gebruikt of een stofwisselingsafwijking.

  Vergeet met diabetes ook niet dat je stofwisseling kuren vertoont. Dat kan ook misselijkheid en licht in het hoofd veroorzaken.

  Het blijft gissen. Heb je het dagelijks en wil het niet over gaan, leg het dan inderdaad voor aan de huisarts, of beter nog, de diabetesverpleegkundige. Die kan sneller het verband leggen tussen jouw symptomen en de diabetes.

  • Ben42

  Een arts hoort met zoveel mogelijk zaken rekening te houden. Het aantal symptomen *) is slechts een fractie van het aantal zaken dat mis kan zijn. Verbanden leggen tussen symptomen en kwalen die we al kennen dat is iets voor op een verjaardag. Daar zijn altijd wel mensen die een symptoom kunnen verbinden aan een ziekte waar ze toevallig mee bekend zijn.

  Van mijn artsen hoop ik (en verwacht ik ook min of meer) dat ze met zoveel mogelijk zaken rekening houden, dat is inclusief mijn diabetes, maar ook inclusief mijn ingebeelde ziektes.

  Aan de hand van de topic starter haar twee zinnen is een diagnose stellen is niet realistisch, dat kun je van een arts niet verwachten en hier in het forum ook niet. Aan de hand van zo weinig informatie een diagnose stellen is meer het werk van een helderziende. Natuurlijk kun je dergelijke vragen hier stellen, vaak worden er best wel goede antwoorden gegeven en soms zijn er ook duidelijke verbanden.

  Hierin ga ik met Abisco mee, dat de oorzaken een zeer breed spectrum kunnen bestrijken, van een voor de hand liggende relatie met diabetes helemaal tot en met dat het tussen de oren kan zitten. Abisco’s tekst was (volgens mij) helemaal niet hard bedoelt.

  Vriendelijke groet,
  Ben

  *)
  Het aantal kwalen is veel groter dan het aantal symptomen dat we kunnen hebben. Zo zijn er rond de 5000 huidziekten, waarbij er maar relatief weinig symptomen zijn zoals: pijn, jeuk, verkleuring (in verschillende kleuren), zwelling, beschadiging van de huid. Maar veel kwalen lijken op elkaar. Dat is ook zo voor allerlei symptomen die we kunnen hebben.

  • Chaim

  @Ben…dit forum is sowieso niet de plaats om een diagnose te stellen. En inderdaad is de informatie heel beperkt. Maar zelfs met een kamerbreed bericht, kunnen wij hier niet bepalen wat de oorzaak is van de symptomen.
  Ik ageer tegen de optie ingebeeld. Omdat het “tussen de oren” verhaal er zo dankbaar wordt bijgehaald als er niet direct een oorzaak voor symptomen kan worden gevonden door behandelaars.
  Symptomen worden ervaren, ook al is er niet direct een medische oorzaak te vinden.

  We moeten mensen hier serieus nemen, zo lang we duidelijk maken dat we geen diagnose of oorzaak kunnen bepalen. Maar het minste wat iemand hier kan verwachten is (h)erkenning. Het betoog van Abisko is voor mij een diagnose. Dat is mijn beleving, die niet de juiste hoeft te zijn.

  • Ben42

  Hallo Chaim,

  In je bericht spreek je een waarde oordeel uit over Abisco.
  Over een zin die Abisco waarschijnlijk alleen maar bedoelt heeft om de range van ziekten aan te geven. Volgens mij geen hard oordeel. Daarnaast volgens mij helemaal waar.

  Volgens mij het het forum niet de plaats om een waarde oordeel uit te spreken. Abisco deed dat volgens mijn interpretatie niet. In je zin: “Dat is een hard oordeel. Ben blij dat jij mijn arts niet bent.” lees ik heel duidelijk een zeer negatief waarde oordeel.

  Daarbij heb ik liever een arts die een brede scope aanhoud, dan een arts die een smalle scope aanhoud. Het oordeel dat je uitspreekt vind ik nog ‘onjuist’ ook. (Let op mijn mening).

  Ben

 • Hoi Iris99

  Hoe gaat het nu met je? Fijn dat je waardes goed zijn. Ik heb ook altijd de neiging om bij klachten meteen aan mijn diabetes te denken. ‘Hoofdpijn? Ik ben ook wel snel van 20 naar 5 gezakt.’ enz. En vaak klopt dat ook wel. Maar naast je diabetes kun je natuurlijk ook ‘gewoon’ niet lekker zijn. Is er niks veranderd aan je eetpatroon, medicijnen en ben je niet zwanger;-)? Dan zou ik ff naar je huisarts bellen. Of bij een goede drogist/apotheker vragen of er iets is wat je van dit nare gevoel af kan helpen.
  Sterkte!
  Groetjes Nadien

  • Chaim

  OK, Ben. We kunnen beiden onze mening hebben. Zullen we weer teruggaan naar het oorpsronkelijke topic? :-)

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.