Home Forums Nieuw met diabetes Mix van type 1 en 2?

 • Rambo

Mix van type 1 en 2?

Hallo iedereen,

Begin mei ben ik met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Ik had ongeveer een maand erg last van dorst, dorst, dorst en veel plassen. Ook was ik ongeveer een maand al erg moe, ik moest vaak aan het einde van de dag een dutje doen. Bij de huisarts bleek ik een glucosewaarde van 28 te hebben. In het ziekenhuis bleek dat ik helemaal verzuurd was (ketoacidose). Na 5 dagen aan infusen mocht ik weer naar huis.

Door de verzuring werd gelijk gezegd dat men 99% zeker was dat er sprake was van type 1. Nu ben ik afgelopen week bij de internist geweest en nu blijk ik geen antistoffen te hebben in m’n bloed waardoor ze aan het type twijfelen. Ik heb metformine 1000g mee naar huis gekregen. Nu veranderd er niet veel aan de behandeling, maar voor mezelf zou ik toch graag willen weten wat het nou is. Zijn er mensen die hier ervaring mee hebben? Of hetzelfde hebben meegemaakt?

Op een rijtje:
– Maar ongeveer 1-2 maanden klachten gehad (dorst, plassen, moe) (1)
– In 5 maanden tijd 25 kg afgevallen (1) (Ik dacht eerst dat dit door stress kwam, de eerste maand ging mijn relatie uit. De laatste twee maanden toen de andere klachten begonnen ging er 15 kg af.)
– Ik heb op dit moment nog steeds overgewicht (2)
– Geen antilichamen (2)
– Ik heb PCOS (hormoonstoornis) en psoriasis (auto-immuun)
– Ik ben volgens mijn internist net te oud voor type 1, te jong voor type 2 (24 jaar)
– Geen diabetes in de familie
– Glucose is goed te managen, zit 99% binnen doelbereik met een gemiddelde waarde van 6.9.
– Voor m’n gevoel spuit ik niet veel insuline, maar ik eet ook niet veel koolhydraten. Ongeveer 20 lang, 15 kort per dag. Koolhydraten eet ik rond de 80-100 per dag.
– Verder bloedonderzoek was goed. Geen eiwitten in m’n urine, nier functioneert dus goed. Cholesterol was heel goed, gezien m’n gewicht (88 kg) hadden ze dit erger verwacht.
– Ik leef verder gezond. Volgens de diëtist zou ik veel slanker moeten zijn, dit wordt alleen bemoeilijkt door m’n hormoonstoornis, afvallen is lastig, ik ben onder begeleiding.

Ik ben zeer benieuwd of er mensen zijn met soortgelijke ervaringen of dat iemand een idee heeft welk type dit nou is.

  • Ytsma

  Als je zegt mix dan denk ik direct aan type 1,5 maar omdat er geen antistoffen zijn gevonden is het logischer dat het type 2 is.
  En je kunt op elke leeftijd type 2 krijgen, omdat type 2 voorkomt uit insuline resistentie van je cellen.
  Zitten ze vol vet dan kan de insuline moeilijk in de cellen komen en zal er meer insuline nodig zijn toch in de cellen te komen, waardoor je betacellen overwerkt raken zelfmoord kunnen plegen waardoor je bloedsuiker omhoog gaat en je dus problemen krijgt.

  Maar het kan ook best zijn dat je in de honeymoon fase zit. Alles normaliseert doordat je cellen even rust hebben gehad en ze kunnen weer lekker inuline produceren, ook het gewicht verliezen kan hierbij een positief effect hebben.
  Maar zeker weten is lastig en misschien wel afwachten.

  Mooi dat het goed te managen is dat scheelt een hoop kopzorgen.
  Op de onderstaande link kun je meer vinden over het bepalen van je diabetes type
  https://www.masteringdiabetes.org/c-peptide-diabetes-test/

  Persoonlijk vind ik dat je wel veel insuline gebruikt in verhouding met het aantal koolhydraten.

  Zelf eet ik rond de 450 gram koolhydraten en spuit 10 nacht en 18 dag

  Een fijne avond en succes naar de zoektocht

 • Vervelende situatie maar fijn dat je het goed kunt managen. Wel vreemd dat jouw internist dit zegt. Ik ben een half jaar geleden met type 1 gediagnosticeerd en ik was toen 32 jaar oud. Ook wist hij mij te vertellen dat ze op antistoffen gingen onderzoeken maar dat die niet altijd gevonden worden omdat ze volgens hem nog niet allemaal bekend zijn. Bij mij werd er dan wel anti-GAD65 in grote getale aangetoond. Verder reageert iedereen anders op insuline dus ik zou me verder niet aantrekken van wat een ander zegt. Ik zit op ongeveer 180 tot 200 g koolhydraten per dag met 20 EH nachtinsuline en 12 tot 15 kortwerkend. Omdat er nog geen nierschade is en (waarschijnlijk) nog geen schade aan je ogen mag je er vanuit gaan dat je nog niet lang met de ziekte rondloopt. Type 2 ontstaat niet zo plotseling als type 1, dus het feit dat je geen complicaties hebt geeft mij het gevoel dat je type 1 hebt.

  Bij mij was het trouwens omgekeerd. Ik heb de LADA vorm, dat is wel type 1 maar die komt sluipend opzetten. De inschatting is dat dat bij mij meerdere jaren heeft gekost want in heb dus al wel microvasculaire schade aan mijn ogen helaas.

  • Ben42

  Hallo,
  Als je een bot gebroken hebt, kun je b.v. een gebroken arm hebben. Je kunt ook een gebroken been hebben. En je kunt ook en een gebroken arm en een gebroken been hebben. Of je dit dan een mix noemt, dat weet ik niet.

  Diabetes type 1 en Diabetes type 2 zijn twee verschillende ziekten, waarbij de symptomen en de behandeling soms grote overlap vertonen. Meestal type 1 op jonge leeftijd, meestal type 2 op hogere leeftijd. Maar beiden komen zowel voor op hoge als op lage leeftijd. De meeste types 1 krijgen voor hun 20ste diabetes, maar het wordt ook wel gediagnosticeerd bij hogere leeftijden. (Wel minder vaak).
  Type 1 heeft te maken met een zeer slechte of geen insuline productie van de pancreas. Meestal is dit een auto-immuun ziekte, maar er zijn ook nog wat andere oorzaken.
  Type 2 heeft te maken met insuline resistentie van de cellen die de insuline kunnen/moeten gebruiken.

  Beiden kun je ook hebben, je hebt dan geen anderhalf, maar je hebt twee ziekten tegelijkertijd. Maar een type 1 behandeling (insuline) kan ook altijd toegepast worden bij type 2. Eenmaal als type 1 gediagnosticeerd, volgt er meestal geen diagnose voor type 2.
  En omdat type 1 vaker jong ontstaat, blijft type 1 dus altijd type 1.
  Als type 2 dan ook nog gevolgd wordt door type 1 (zeer zelden), dan wordt de behandeling van de type 2 opgeschroefd en wordt er geen diagnose voor type 1 meer gedaan.

  Dus hoewel je beiden tegelijkertijd kunt hebben zal dat zelden worden gediagnostiseerd.

  Op een leeftijd van 24 en in combinatie met al een auto immuun, zou ik (maar ik ben geen arts) allereerst uitgaan van type 1.

  Vriendelijke groet,
  Ben

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.