Home Forums Nieuw met diabetes Mody, Lada, type 1 of type 2 ?

 • dorien

Mody, Lada, type 1 of type 2 ?

Begin januari heb ik hier ook iets geplaatst. Mijn dochter (12) had suikers verhoogd. 2x nuchter boven de 7 (hba1c van 45) doorverwijzing kinderarts. Diagnose type 1 gekregen. Haar zusje (9) ook ff geprikt Nuchter 6.4 (hba1c 41) Tja dachten wij.
We dachten dat diabetes niet in fam voorkwam. Nu mijn man (48) geprikt. Nuchter ook boven de 7 en 6.5. Hba1c krijgen we nog uitslag van. Mijn suikerwaarden zijn goed. Mijn schoonvaders suikers ook iets verhoogd. Maar geen medicatie en met gezond eten goed onder controle. Mijn man en zijn vader zijn super slank.
Op uitslag antistoffen van mijn dochter moeten we nog 2 weken wachten. Nu hopen dat het negatief is. Ik zit zelf aan Mody te denken. Of zou Lada ook nog kunnen? Wat zitten we momenteel in een gekke soap. Mijn man nooit klachten en misschien heeft hij dit ook zijn hele leven al.

  • Ben42

  Let Op!
  Voor zover ik weet zijn er geen sluitende definities van en tussen de verschillende soorten diabetes. Ook de begrippen worden nogal eens door elkaar gebruikt. Vaak worden er definities gegeven die afhankelijk zijn van de diagnose (een diagnose bepaalt natuurlijk nooit de ziekte).

  Type 1. De alvleesklier produceert te weinig insuline. Meestal veroorzaakt door een autoimmume reactie. (Ook worden andere alvleesklier trauma’s, zoals een tumor, het verlies van hieronder wel gegroepeerd).

  Type 2. Cellen reageren niet meer goed op de insuline. (Insuline resistentie).

  (De type’s 1 en 2 sluiten elkaar niet uit).

  LADA (Latent Auto-immune Diabetes in Adults), een variant van type 1. Omdat het om je dochter die nog niet volwassen is kan het geen LADA zijn.

  Mody (Mature Onset of Diabetes in Young). Dit type diabetes ligt deels tussen type 1 (uitgeputte alvleesklier) en type 2 (de behandeling kan vaak als type 2, met orale medicatie). Deze vorm van diabetes heeft vaak een grote erfelijke component.

  3C Een niet gezonde alvleesklier. Hierbij wordt niet alleen te weinig insuline geproduceert, maar ook te weinig spijsverteringsenzymen. Wat diabetes betreft lijkt deze vorm van diabetes zeer sterk op type 1.

  (Type 3 (???) Hersenen maken geen herseninsuline meer aan. Dit kan leiden tot de ziekte Alzheimer.)

  Zwangerschapsdiabetes. Een type 2 diabetes die zich tijdens de zwangerschap bij de moeder voordoet.

  (Lada, zwangerschapsdiabetes en type 3 zou ik uitsluiten. 3C lijkt mij niet waarschijnlijk.)

  Zie ook :
  https://www.dvn.nl/wat-is-diabetes/andere-typen-diabetes

  Sterkte in de komende tijd,
  Ben

 • Ik zou vragen om een DNA test voor MODY. Mijn moeder, zusje en ik hebben alle drie diabetes. Bij mijn zusje is op haar 8e diabetes geconstateerd, maar ze kon dat tot haar 13e volhouden op dieet, zonder medicatie. Daarna is ze overgegaan op insuline. Vorig jaar (25 jaar later) is na een DNA test gebleken dat ze MODY had.
  Ik heb daarna ook een test laten doen, en ook ik blijk MODY te hebben. Dat betekent na 20 jaar 5x per dag spuiten, nu twee tabletjes en 1x spuiten per dag.

  Succes!

  • Paula

  Herkenbaar verhaal. Zelfde gekke soap. Ik word nu getest op mody, en wellicht heb ik dit ook mijn hele leven al. En meerderen in de familie…
  Ik ben benieuwd hoe het jullie verlopen is.

  • dorien

  Inmiddels zijn we een half jaar verder
  Mijn beide dochters en mijn man hebben Mody 2 (milde vorm)
  Is ook weer voor iedereen verschillend. Mody 2 kun je ook weer onderverdelen.
  Mijn man is 48 en heeft ook helemaal geen klachten.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.