Home Forums Bewegen Moe tijdens het sporten

Moe tijdens het sporten

Tijdens mijn sportwedstrijden word ik soms erg moe. Ik heb diabetes type 2, wat kan er gebeuren als ik gewoon door speel?

 • Vermoeidheid tijdens beweging kan meerdere oorzaken hebben.
  Het kan natuurlijk zijn de sport zelf het lichaam uitput.
  Als de vermoeidheid een gevolg is van diabetes, zijn er verschillende verklaringen mogelijk:

  1. De bloedsuiker is te laag. In dat geval kan het lichaam niet beschikken over de energie die het nodig heeft, glucose, die is er namelijk niet. U voelt vermoeidheid omdat er geen energie aanwezig is; dat heeft u reeds verbrandt.
  2. De bloedsuiker is te hoog. In dat geval heeft u te weinig insuline in uw lichaam om de energie (glucose) die in het bloed zit, daar te brengen waar het eigenlijk nodig is. De glucose blijft dan in het bloed in plaats van als brandstof te kunnen dienen. Omdat u niet over de energie kan beschikken wordt u moe.
  In het eerste geval (te lage bloedsuiker) zult u een hypo krijgen; na de vermoeidheid kunt u last krijgen van duizelingen, concentratiestoornissen en uiteindelijk bewusteloosheid. De oplossing is in dit geval om iets te eten met koolhydraten (suiker); bijvoorbeeld Dextran of AA drink.
  In het tweede geval (te hoge bloedsuiker) gaat u vetten verbranden om de energie te krijgen die nu niet gebruikt kan worden door het gebrek aan insuline. Gevolg: u gaat verzuren en raakt uitgeput. Het advies is om niet te gaan sporten met een hoge bloedglucosewaarde 15 mmol).

  Overigens is lichaamsbeweging zeer positief voor mensen met diabetes. Het verhoogt namelijk de insuline-gevoeligheid, en dat is buitengewoon gunstig voor onder andere de vetstofwisseling.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.