Home Forums Medicijnen Moe

Moe

Beste allemaal,
Eind 2018 de diagnose DM2 gekregen, niet al te schokkende waardes ( 14.8 bij hba1c 51).
Begonnen met metformine, dat verdroeg ik niet, daarna januvia, dat deed te weinig, toen gliclazide, dat deed ook te weinig plus kwam ik snel van aan.
Overgestapt op een wekelijkse injectie ozempic 0.5 mg en ik begon af te vallen ( min 10 kg) waardes prima ( 7.0 en hba1c 46!). Na een jaar verhoogd naar 1.0 mg omdat de waardes stegen en ik aan begon te komen, dag gewichtsverlies…
Omdat mijn hba1c eigenlijk best mooi bleef , dachten poh en huisarts in hun overleg dat het misschien teveel medicatie was. Ik ging terug naar 0.5 mg ozempic.
Ik steeg na de maaltijd nog steeds zo 5 punten op alleen een vegetarisch soepje al..dat ging heel traag naar beneden om ineens in 10 minuten te duiken van een 9 naar een 3 bij elke maaltijd.
Nog steeds hetzelfde effect, ik stijg…zak hel traag en vlieg dan een hypo in.
Ik hang dus steeds tussen hyper en hypo.
Daarnaast met name in de avond onweerstaanbare suikerhonger. En dat terwijl ik hartige klant ben, ik houd helemaal niet van zoet.
Ik voel me slap, val na elke maaltijd in slaap, heb geen energie, slechte focus, kortom: ik kom aan, voel me down, uitgeput en moe, echt ontzettend moe. Zo moe dat te jezelf niet wakker kunt houden. Daarnaast een omgekeerd bioritme gekregen waarbij ik snachts maar enkele uren slaap pak.
Ik ben ook door het begin van de menopauze aan het gaan.
Vlg week vrijdag naar de poh, ze zei al dat als het niet zou helpen ( zit nu op 0.25 mg ozempic) , ik misschien door moest naar de internist.
Maar die moet misschien vast grinniken om mijn waardes en zal zeggen: val jij eerst maar ff af.
Lang verhaal kort: het afgelopen jaar moe, maar de afgelopen 6 maanden zo moe dat het me beperkt, waar kan dat door komen?
Bedankt voor het lezen.

 • Knap ellendig allemaal. Er lijkt duidelijk iets mis te zijn, maar een eenduidige oorzaak ligt niet voor het oprapen. Internist en uitgebreid bloedonderzoek is wellicht geen gekke optie of begeleiding bij de menopauze?

 • Dank je voor je reactie, je hebt gelijk.
  Ik heb voor de menopauze en begeleiding geïnformeerd, maar het wordt en niet vergoed en ik mag geen hormonen krijgen ivm depressies.

  De internist zou idd misschien toch en optie zijn. De waardes zijn niet schokkend, maar ik voel me of ik een zoutzak ben😄
  Ik zit nu op 0.25 mg ozempic, dat is de instapdosering maar.

  Vandaag een dagcurve maken voor de poh.

 • Oké, ik ben vanmiddag geweest, ik ga weer terug naar Ozempic 0.5 mg, evt aangevuld met metformine als 2e stap. Hopelijk val ik daar weer mee af.
  Daarnaast eet ik te weinig, dus meer en vaker eten om de suikerdrang te beperken. Bloeddruk was wat hoger en wordt in de gaten gehouden. ( al eerder medicatie voor gehad)
  En anders evt weer kijken of iets anders dan ozempic ook werkt, maar ben daar juist zo blij mee doordat je er mee kunt afvallen.
  In elk geval, kijken of de tips helpen, dus we gaan de schouders er weer onder zetten.

 • Lastige combinatie: meer eten en hogere dosis Ozempic. Kleine porties met langzaam werkende koolhydraten, maar dat zal je wel weten. Sterkte en hopelijk verdwijnt de vermoeidheid.

 • Daar was ze niet helemaal helder over, de diëtist had eerst gezegd 3x eten, geen tussendoor. Diëtiste erna 6x klein. Zij alleen:meer eten ook meer koolhydraten, dus jouw tip neem ik mee, klinkt zinniger dan bovenstaande. Ervaringsdeskundigen heb je soms meer aan, die zijn inventiever😉.
  Dank voor je meedenken!

 • Moeheid kan vele oorzaken hebben ,dus is vaak moeilijk te achterhalen .
  Je kan het supplement d ribose proberen om wat meer energie te krijgen (doe dit maar in overleg ) Het is een natuurlijke suiker maar kan bloesuikerverlagend werken ( persoonlijk neem ik het ook ,maar ik prik me nooit en zit toch altijd te hoog )

  https://www.verywellhealth.com/health-benefits-of-ribose-supplements-89505

 • 5 Maanden later, ik heb afgelopen week weer een aanval gehad dankzij de ozempic van hevige buikpijn, overgeven, diarree enz die niet 6-8 uur duurde maar 42 uur. Nu op dag 6 nog steeds veel druk/pijn op de maag en darmen.
  Had vandaag opnieuw moeten prikken maar moet stoppen met ozempic; iets dat ik zelf al bedacht had.
  De POH zou terugbellen en heeft dat nog niet gedaan.
  Ik eet weinig, maar na 1 volkoren boterham zat ik na 1.5 uur op de 11.3 en na 2 uur op de 8.8. Ik moet m’n eetmomenten halen maar kan tegelijk met een 11.3 niet aan m’n fruit beginnen.
  Ik probeer meer te drinken en hoopt dat het helpt.
  Frustrerend, het voelt als terug naar af. Nu weer afwachten wat evt nieuwe medicatie gaat doen en wanneer ik kan starten.

  • daven

  Beterschap ermee !!🤗🤗🤗 Ik blijf er bij dit middel is vergif ,je kunt er zelfs alvleesklierontsteking van krijgen (wat dodelijk kan zijn ) en de eerste dode (staat ergens op dit forum is al gevallen hierdoor ) Tuurlijk zullen er mensen zijn die er geen last van hebben en waarbij het prima werkt ! Maar het gros van de mensen heeft als ze eerlijk zijn last van de bijwerkingen ! Mensen moeten het zelf weten wat ze in hun lijf pompen ,maar er is zoveel meer voor diabetes (wat minder schadelijk is )

  Ik wil ook niemand aanvallen die het gebruikt , ik ga niet over iemand anders zijn keuze !
  Maar mag wel mijn persoonlijke mening geven over dit middel !(en ik snap dat mensen in wanhoop alles proberen )

  Waarom moet jij je eetmomenten halen als je te hoog zit ? (ben je te mager of zo ?) je hebt ook koolhydraatarme crackers ,meer eiwitten probeer dat eens ipv volkoren boterham (dit valt ook niet zo zwaar )en blauwe besssen hebben niet veel koolhydraten en kan zelfs insuline bevorderend werken .

  Positief blijven blijven ,er zijn wel meer middelen dan ozempic (die zelfs een stuk gezonder zijn ) Ik moet ook weer eraan beginnen met een hba1c van 95 (doe het zelfs zonder medicijnen ) Komt goed ,je kunt dit !! Wat betekend poh en je kunt maandag toch gewoon een afspraak maken en meteen starten met een nieuw middel ? Ik eet momenteel maar 1 x per dag (let op ben type 2 ,bij type 1 zou ik dit niet aanraden )

  Sterkte ermee !🤗🤗🤗

 • Hoi dank je voor je reactie! POH is Praktijk Ondersteuner Huisarts.
  Als ik regelmatig kleine beetjes eet blijft mijn glucosespiegel het meest gelijk. Ik moet dus weer op voedselontdekkingstocht denk ik.
  Nee ik ben niet te mager, maar heb wel vaak echt honger bij wat voor waarde ook, daarnaast duizelig. Met regelmatig iets eten houd ik dat gevoel ietwat onder controle. Maar als zelfs op zo weinig eten de glucose hoog blijft, valt er weinig te eten is wat ik bedoel. Nog minder eten, waardoor m’n systeem op standje reserve gaat, ik energie verlies en me slap voel en mijn stand is al op reserve dankzij de menopauze. Dat balanceren en de wisselende resultaten maken soms wel moedeloos, maar we gaan er weer tegenaan.

  • daven

  Regematig kleine beetjes eten zijn de meningen ook over verdeeld ,hierdoor onstaan constant bloedsuiker pieken en dalingen (waardoor je net honger kunt krijgen ) 1 of 2x per dag meer eten ( de benodigde calorieen per dag )schijnt gezonder te zijn ! Wil je toch 3x per dag eten laat dan die tussendoortjes alles ,(dus ook geen appel of wat )Hoe minder schommelingen hoe beter !
  je lever heeft nog genoeg reserve opgeslagen ,dus ook al zou je niets eten dan nog kun je te hoog zitten ! 3 dagen geleden at ik 1 dag niets en zat nog op 12,8 Nu eet ik weinig en zakt het al naar 7 waarschijnlijk heb jij nog genoeg gluscose opgeslagen ,wat vrij komt als je minder eet (koolhydraten ) Net als bij mij Ik eet maar 1x per dag en koolhydraatarm en zit nog op 7
  ik zit begin ketose ,dus mijn voorraad glucose lever zal bijna op zijn en dan ga je zien dat de bloedsuiker zich gaat normaliseren ! Ik eet ook nog groenten en beetje blauwe bessen per dag(dus beetje koolhydraten ) ,dus eer dat wij diabeten rond de 5 dan zitten duurt even ! Als ik zo door ga voorspel ik dat ik binnen 1 week onder de 7 ben !(nu eet ik ook minder calorieeen per dag ) ,maar wil het hba1c weer(snel ) normaal krijgen !Doe je dit zonder medicatie dan zal je ook je claorieen intake moeten minderen ! (mag ook best nog 6 kg vanaf )

  Je duizeligheid zal een andere oorzaak hebben en kan niet van je suiker komen als je te hoog zit ,misschien je bloedruk of iets anders?(kan trouwens ook bij menopauze voorkomen las ik net )

 • Ik heb overgewicht ( 27 jaar antidepressiva). Van de diëtiste mag ik niet minder dan 1600 ckal per dag gaan eten liefst 3 maaltijden en geen tussendoor. 3 Maaltijden red ik niet, wel evt als 3e een cracker einde avond.
  Ik eet 2 maaltijden per dag ( ivm slaapstoornis pak ik smorgens iets extra uren slaap). Daarnaast 2x wat fruit ( met moeite want hartige klant), koffie, thee, slimpie, koolhydraat lage cracker (2 gr) ze willen me aan de zuivel maar dat valt niet altijd goed.
  Als ik langer dan 5 uur niet eet kelder ik in 15 min tijd van bv een 9 naar onder de 4 richting de 3.2. Meestal einde middag.
  Soms heb ik zoveel trek om juist die koolhydraten te eten😄

  Ik lasdat hypers en hypo’s beide duizeligheid kunnen geven. Het is meer lichthoofdig als bij honger.
  “veel plassen en dorst.
  zich vermoeid en zwak voelen.
  zich ziek en beroerd voelen.
  overgeven.
  minder eetlust, of juist honger.
  buikpijn.
  wazig zicht.
  duizeligheid.
  een diabetisch coma: verliezen van bewustzijn.”
  Bedankt voor je info

  • daven

  Zal morgen nog reageren hierop ,moet zo gaan werken ,op naar de hel vol lekkers 🤪🤣🤣🤣🤣

  Hoop dat de rijstevlaai met slagroom ondertussen op is 😜😂😂😂

  maar kan dingen nu beter laten staan ,nu ik weer in ketose begin te raken ,ik ben ook een zoetekauw ,heb niet voor niets de bijnaam kliko op het werk 😎😎😎😋😋😋😋

 • Werkze en eetsmakelijk😆

  • daven

  Dank u ,was weer een heerlijk nachtje met water en geen eten !😉

  Tja dat vind ik persoonlijk het nadeel van medicijnen tegen de suiker ,je moet dan wat eten 😉 anders heb je een hypo .Nu ben ik een type die dat zelf zou regelen ,dus geen eten dan ook geen medicatie !(en heb je een hypo dan krijg je weer trek in suikers ,wat je ook even moet nemen dan 😜)en je antidepressiva helpen ook niet mee tegen je eetlust !
  Waarom zuivel? (zeker in melk zitten veel verorgen suikers)
  Misschien wat meer vetten zoals roomboter( is ook wel zuivel ,maar geeft een langer verzadigd gevoel )en is nog lekker ook 😋😋😋 Als je nu nu alles zou eten tijdens je 2 eetmomenten dus ook meteen je fruit ?Zou dat niet beter werken en dan wat spelen met je medicatie en wat extra prikken in het begin? Daarom heb ik ook vriendelijk bedankt voor een diabetesverplegkundige (ben zelf ook verpleegkundige ,dus ik weet wel wat goed of slecht voor me is )

  Mijn voorspelling begint aardig uit te komen ,begin van de nacht 6,2 ,halverwege de nacht 6,1 en tegen de ochtend 5,7 (heb ook wel veel water en koffie gedronken en niets gegeten ) Maar mijn suikers beginnen zich nu al te stabiliseren (ben ook in ketose ,meteen ff urine gestick op werk lol) Tja en veel verleidingen op werk vlaai met slagroom /cake /snoep chips/chocolade /pudding /tig soorten koeken/frisdrank etc etc (erg fijn voor een diabeet 🤪)

  Hoe gaat het nu met je suikers ?

 • Ah, ik moest veel drinken om ketose tegen te gaan zei de huisarts.
  Het gekke is, ik ben ( enkele tijd afgekeurd helaas) doktersassistente. Maar DM2 zit in de ketenzorg of bij de specialist, dus kreeg daar veel minder van mee. Soms is het een zegen meer te weten, soms is dezelfde kennis een vloek.
  Plus ik ben mijn leven al uitzondering der uitzonderingen, de standaardriedel werkt vaak niet. ( moeilijk te verdoven, duurt iets standaard 3 dagen dan bij mij toch 7, zelden een diagnose maar wel het klachtenplaatje overduidelijk. Een medisch mysterie op 2 benen)
  Pas een kennis van de familie verloren aan de gevolgen van DM2; nierfalen na 9 jaar dialyse, voorvoetamputatie; wel met een slechte levensstijl. Misschien veroorzaakte dat even wat onrust.

  Wat een feestje qua eten op je werk, wij kwamen niet verder dan cup a soup😄

  Ik startte nuchter met een 8.0 vanmorgen. Zit nu aan de koffie, hond uitlaten en dan eten. Ik zal eens een dagcurve maken vandaag.
  PS: de antidepressiva heb ik 4 jaar geleden afgebouwd.
  Bedankt weer👊

  • daven

  hoi ,hoi 😉
  Tja ieder mens is anders en ik zeg atijd je moet doen waar je jezelf het beste bij voeld (dan werkt het ook )
  je bedoeld misschien ketoacidose waar je huisarts bang voor was ?https://www.dvn.nl/wat-is-diabetes/bloedglucosewaarden/ketoacidose Dit is wat anders als ketose !
  Een type 2 zonder medicijnen heeft daar geen kans op .
  Tja ook type 2 het kan vervelende gevolgen hebben ,mijn nieren zijn ook al matig slecht ,hartinfact op 45 jarige leeftijd met stent en de laatste keer had ik ook 1 schildklier waarde wat verhoogd ,weer wat nieuws ?(weet niet of dat ook door de suiker kan komen ,maar je krijgt vanalles 😜) Maar ik ben net een virus ,niet kapot te krijgen wahahaha 😂😂😂 Gelukkig schrik ik niet zo snel ,het is vervelend maar het is niet anders ! Het enige wat ik weer kan doen is op mijn suikers letten en zorgen dat mijn hba1c weer normaal wordt !

  Redelijk die nuchtere 8 (ja ik bekijk altijd iets van de positieve kant ,het kan altijd slechter he 🤗) ben benieuwd naar je 4pts dagcurve !😉
  Netjes geen antidepressiva meer !👊😎( maar als iets nodig is ,is het nodig he 😉)Werk zelf in de psychiatrie ,dus ik kom genoeg tegen😜 Het leven is niet makkelijk en soms moet je kiezen tussen 2 kwade !Ik haat medicijnen (ben meer van de supplementen ) ,maar voor mijn hart en bloedruk slik ik nu toch maar medicijnen en dan krijg je meteen last van je maag,dus een maagbeschermer als bonus erbij 🤣

  Heb je al een afspraak gemaakt bij de poh ,of heb je nog iets gehoord ? (zal wel niet he ,in een weekend ) ben benieuwd wat je nu krijgt ?

  wahahahaha cup of soup ,was ik nog vergeten die hebben wij ook in tig smaken 😂😂😂😂

 • Ik ben ook benieuwd, als ze morgen niet belt bel ik dinsdag zelf.( hba1c was 3 mnd terug 53)
  Waardes vandaag waren best prima. Heb ook een week bijna niet kunnen eten, dat helpt vast (8-7.4-9.3-7.8)
  Maar dan heb ik wel honger af en toe, met name de avonden.

  Ja, starten met medicatie is vaak een domino-effect. Wat een pech heb je met een hartinfarct zo jong.

  • daven

  woww niet slecht je waardes 👌

  pfff ik snap je hongergevoel,ik eet 1xper dag 2 crackers koolhydratenvrij met kaas en roomboter en handje vol blauwe bessen en had begin vande nacht nog 7,8 ,in de ochtend wel 5,7 na 1,5 liter water en koffie 😜 vanaag nog een cracker dag en morgen weer wat wokgroenten met een eitje ! en hand blauwe bessen ik eet momenteel maar 1x per dag en wil het hba1c binnen 6 mnd normaal hebben (the hard way ,zonder medicatie ) denk dat ik de enigste gek ben van het forum die een hba1c van 95 zonder medicatie wil normaliseren ! Ben wel al 5 kg kwijt binnen 1 week Van 78 naar 73 voor 173m ,weet uit ervaring dat 68 kg het beste is voor mijn suikers ! niet gemakkelijk als je de hele nacht wat lekkers heb staan voor je snuffel !🤪
  ben benieuwd naar je nieuwe medicatie ,hopenlijk bellen ze je vandaag al ?!🤗🤗🤗

  • daven

  En woensdag weer een verjaardag (moeder wordt 81) ,maar dat is het leven he je kunt je niet verstoppen voor allerlei lekkere dingen 😉 Maar als ik eenmaal ervoor ga dan heb ik ook weer de discipline !😎😎😎

  Damn soms kan ik wel eens (positief) jaloers(ik gun niemand diabetes ) zijn op mensen die kunnen eten wat ze willen en dan nog een suiker onder de 5 hebben ! 😜

  Heb trouwens al een week geen vlees of vis gehad ,wahahaha zelfs de dieren profiteren mee !😂😂 Maar let altijd wel op dat ik iets koop van dieren meestal biologisch die goed verzorgt worden !

  waarschijnlijk hebben ze je niet gebeld he (heel normaal tegenwoordig in deze maatschappij) en zul je morgen er zelf achteraan moeten gaan ?

  Ben benieuwd!!😉😊

 • Nou, daar zijn we nog een keer. Opnieuw Januvia geprobeerd, binnen 24 uur kon ik m’n ringen niet meer om, schoenen enz., na 10 dagen nog steeds te hoge waardes. Ik vertelde dat ik altijd meewerk en veel bijwerkingen accepteer, maar deze niet. Dat vocht zit ook rond je hart ( vlgs apotheek).
  Gebeld, lichte irritatie bij poh dat ze het ook niet meer wist.
  Huisarts maakte videocall met internist.
  Die willen me niet eens zien, dat dacht ik al wel.
  2 opties: 1.afvallen ( die had ik nog niet bedacht!!…zucht) En dan onder begeleiding gedurende 2 jaar…alsof ik een malloot ben die er niets van snapt. Ik ben al zolang met eten bezig🙈 en loop me de tandjes met de hond.
  of
  2.insuline ( waardoor ik vlgs de poh dus weer flink kan aankomen, die neiging heb ik waarschijnlijk overgehouden aan de antidepressiva)
  Schiet mij maar lek, ik weet het niet meer.
  Morgen weer overleg, ik kom er niet uit. Bedankt voor het lezen, als iemand nog raad heeft, graag.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.