Home Forums Behandelaren Moeder met zeer onstabiele diabetes type2

Moeder met zeer onstabiele diabetes type2

Mijn moeder van 86 heeft al jaren een onstabiele diabetes type 2, spuit 4 x per dag en wordt begeleid door een dvk. Ze heeft regelmatig een hypo, de waardes zijn iedere keer weer een verrassing. Ze worstelt hiermee, emotioneel en fysiek. Past haar levensritme aan, een dagje uit is soms al teveel belasting. Ze weet wat ze moet doen als de waarde erg laag of erg hoog is, maar maakt zich zorgen over ‘wat als ik dit niet meer zelf kan en het moet overlaten aan een ander’. De dvk zegt dat ze goed meet en spuit maar ik wil zo graag weten: is er met alle onderzoek, kennis en ervaring op dit gebied en met zoveel mensen die kampen met deze ziekte, iemand die haar stabiel kan krijgen en haar een stapje vooruit helpt?

 • Ik heb bij mijn moeder een kh-ratio en een insuline gevoeligheid uitgerekend. En daarmee is het gelukt om haar Hba1c goed naar beneden te krijgen (lager dan bij mij) en dat allemaal zonder dat ze ooit een hypo heeft gehad.

  Met andere woorden ik heb haar op koolhydraten uitrekenen gezet.

  • Maye

  Wordt ze ook door een internist endocrinoloog gezien (endocrinoloog wil zeggen: gespecialiseerd in kennis van de hormonen/het endocriene stelsel, waartoe ook insuline en de glucose stofwisseling behoort). Ik heb ervaren dat een internist meer weet dan een huisarts en een endocrinoloog daarin de meest toegespitste kennis heeft. Doe eens een belronde (eerst naar haar verzekeraar welke hulpverleners/ziekenhuizen vergoede worden voor je moeder, natuurlijk) en kijk waar ze haar het beste kunnen en willen helpen. Het kan zomaar de evt afstand waard zijn, heb ik ook gemerkt voor mezelf.

  • Chaim

  Ik ben ook zo iemand met instabiele waarden.
  Het is al beter dan het was en mijn Hb1Ac zakt gestaag. In een jaar van 92 naar 63, maar ik blijf instabiel.
  Een verklaring is er nog niet voor gevonden en hoge waarden of hypo’s zijn niet aan maaltijden gekoppeld.
  Zowel de internist als de dvk zeggen dat er nu eenmaal mensen zijn waarbij het verloop in waarden onverklaarbaar blijft.

  Ik zou me wel kunnen voorstellen dat je moeder zich zorgen maakt omdat er misschien niemand is als ze te laag zit. Dat kan ze het beste met haar huisarts overleggen.

  • iris

  Welke langwerkende insuline gebruikt ze? Als het lantus of vergelijkbaar is heb ik geen tips, als ze insulatard spuit zou ze haar arts eens om lantus kunnen vragen. Ik heb zelf 25 jaar geleden veel last met die insuline gehad met steeds wisselende waardes en al verschillende mensen met dit advies aan een beter leven geholpen. insulatad werkt bij verschillende mensen goed, maar de hulpverlening vergeet dat het bij sommige mensen heel onregelmatig en onvoorspelbaar vrij komt.
  Veel sterkte voor haar. Misschien woont er wel een diabeet dicht bij haar die haar zou willen helpen als ze erg onzeker wordt?
  Als die samen met haar met haar arts overlegt en de adviezen snapt heeft ze steun dichtbij, ervan uitgaand dat jij zelf verder weg woont.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.