Home Forums Verzekering en vergoeding Mogen mensen met Diabetes 1 niet meer jaarlijks naar de oogarts van verzekeraar?

Mogen mensen met Diabetes 1 niet meer jaarlijks naar de oogarts van verzekeraar?

Vorige maand moest ik met spoed naar de huisartsenpost wegens lichtflitsen in het oog, werd met spoed doorgestuurd naar de oogarts waar ik pas 10 dagen later terecht kon, gelukkig liep het met een sisser af.

Wel kreeg ik te horen van de oogarts dat mensen met diabetes, ook met type 1, niet meer jaarlijks naar de oogarts mogen, dit indien er tot nu toe geen afwijkingen op de fundusfoto’s te zien waren.
Ik ben wel heel erg moeilijk instelbaar, resistentie voor langwerkende insuline, zou eigenlijk aan de sensoren moeten, dat wordt echter door de Noord-West Ziekenhuisgroep (Alkmaar-Den Helder) niet ondersteund.

Ik krijg in het vervolg om de 2 jaar een oproep van een medisch bureau om me te melden voor het maken van oogfoto’s, die foto’s worden opgestuurd naar een oogarts ter beoordeling.
Dus geen oogdrukmeting meer, geen controle van zichtveld, sterkte brillenglazen en het belangrijkste….geen gesprek meer met een oogarts over diabetesregulatie, waarde van de bloedsuikers e.d.

De patiënt moet zelf maar in de gaten houden of alles goed gaat, mag als er problemen zijn eerst contact opnemen met huisarts.
Hoe merk je dat je een bloeding in je oog hebt als die niet binnen het zichtveld zit?
En als je wel kunt zien dat er een bloeding in je oog zit, heb je dan de tijd om eerst langs de huisarts(enpost) te gaan en misschien pas 10 dagen daarna gezien te worden door een oogarts?

Kan een zorgverzekeraar deze regel zomaar invoeren?
Bestaat er verschil qua risico op oogproblemen tussen Type 2 en Type 1?
Er bestaat toch nog zo iets als een behandelprotocol voor Diabetes Type 1, of zie ik dat verkeerd.

Groetjes, Lieke N.

 • Jee, Lieke, dat wist ik ook niet.
  Ik kon er dit over vinden:

  Nee. Geen vergoedingen dus voor een oogarts.

  Welke behandelingen van de oogarts worden vergoed vanuit de zorgverzekering?
  Onder bepaalde voorwaarden ontvangt u een vergoeding vanuit de basisverzekering. Voor deze vergoeding geldt het eigen risico. Medicijnen worden vergoed vanuit de basisverzekering. De zorgverzekeraar is niet verplicht om alle medicijnen te vergoeden, er kan voor worden gekozen om alleen de voordeligste variant te vergoeden. Voor een aantal medicijnen betaalt u een eigen bijdrage. Enkele zorgverzekeraars bieden de mogelijkheid de eigen bijdrage te verzekeren. De vergoeding van een eigen bijdrage is aan een maximum bedrag per verzekerde per jaar gesteld. In de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering worden alle vergoedingen waar u recht op heeft vermeld. Tevens wordt vermeld wanneer er sprake is van een eigen risico of eigen bijdrage.

 • Bijzonder verhaal. Ik ga 3 keer per jaar voor controle naar het ziekenhuis (internist) en 1 van die 3 keer is dat in combinatie met de dvk, diëtiste en oogarts (en de oogarts controleert dan alles wat nodig is en laat het niet bij alleen een foto).
  En ik heb in al die jaren dat het al zo gaat nog nooit iets van een rekening gehad voor de oogarts. En wanneer het nodig is bestaat de mogelijkheid er bij mij om extra controles bij de oogarts af te spreken (maar 1 keer per jaar vind ik wel genoeg)

 • Beetje merkwaardig verhaal.

  “Oproep van een medisch buro” ?

  Wat vind de verzekeringsmij. daar van?

  • Jaapie

  Foto’s maken? Ik ben een keer bij de oogarts geweest en toen kreeg ik druppels en ging de oogarts met een apparaat in mijn oog kijken. En dat was het. Waren geen foto’s gemaakt bij mijn weten. Heb ik het hele foto’s maken gemist? Of is de arts het vergeten?

 • Die foto’s dat zijn z.g. “Fundus foto’s”.
  Mijn vrouw moet die ook 1x per jaar maken via de huisarts. Maar mijn vrouw heeft type 2.

  Ik met type 1, al 35 jaar, ga gewoon naar de oogarts. En die “kijkt” met een lampje in m’n ogen naar zoals dat in de volksmond heet “suiker”.

  Maar ja, foto’s maken en dan die weer naar de oogarts sturen, wat kost die extra stap wel niet?

  En met deze verkiezingsuitslag wordt het voor mensen met bijv. diabetes er ook niet goedkoper op……….
  De marktwerking blijft gewoon of wordt nog erger.

 • De regels schijnen per 01-01-2017 veranderd te zijn, Fundusfoto’s worden hier voor de mensen met Diabetes 2 ook door dit medische bureau gemaakt, onderdeel van de zogenaamde “diabetescarrousel”.
  Dat bureau heeft, sinds een jaar of 5, hier in de Kop van Noord-Holland alle prikposten overgenomen en ook het laboratorium in het ziekenhuis, marktwerking….

  Kijk nog maar even naar deze site, geen enkele zorgverzekeraar die standaard de oogarts vergoed.

  Je moet nu dus eerst een verwijsbrief hebben voordat je naar de oogarts mag, hele verandering, zeker als je net als ik al bijna 40 jaar type 1 hebt.

 • Beste LiekeN.

  Dat is schrikken zeg, ineens lichtflitsen.
  Het is dan belangrijk om op korte termijn bij een oogarts langs te gaan.
  Bij je zorgverzekeraar kan je vragen bij welk ziekenhuis de wachttijd het kortst is.

  Wat betreft jaarlijkse controle van het netvlies bij diabetes, door een oogarts.
  Het is inderdaad zo dat als er geen of nauwelijks afwijkingen in het oog zijn, een foto van het netvlies voldoende is om het oog in de gaten te houden. Als een gekwalificeerde zorgverlener op die fundusfoto afwijkingen ziet, zal die doorverwijzen naar een oogarts.

  Groeten van Belangenbehartiger Eglantine

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.