Home Forums Corona Mondkapje…..wat is zinvol

Mondkapje…..wat is zinvol

Behorende tot de risicogroep ben ik op internet gaan zoeken wat ik kan doen om mezelf te beschermen.
Alle info over het dragen van de nu verplichte niet-medische mondkapjes leert dat die enkel bedoelt zijn om anderen te beschermen. Maar wat ik wil is juist ook mezelf beschermen. Dan komt naar voren dat je het beste FFP2 en FFP3 mondmaskers kan gebruiken, daarmee bescherm je niet alleen anderen maar ook jezelf. Waarom lees ik nergens dat advies aan risicogroepen?? Misschien heb ik iets gemist, dan hoor ik dat graag.
En wat is waarheid???? Dat vraag ik me af als ik de volgende site bekijk icare4u.eu waar wordt beweert dat er een mondkapje bestaat die zelfs het coronavirus onschadelijk maakt. Als dat waarheid blijkt te zijn zouden risicogroepen werkelijk beter zichzelf kunnen beschermen. Maar hoe kom je daar achter??

Waarom ik dit schrijf is natuurlijk om te achterhalen hoe risicogroepen, met oog op de toekomst, zichzelf het beste kan beschermen. Juist ook omdat nog maar moet blijken of het huidige vaccinatieprogramma duurzaam oplossing biedt.

Benieuwd naar de reacties.

  • Zorua

  De medische mondkapjes die ook jezelf beschermen zijn alleen voor de zorg. Waarom ze dat niet adviseren aan risicogroepen is waarschijnlijk zodat er in de zorg voldoende over blijft.
  Mondkapjes worden in de zorg naast corona ook voor andere doeleinden gebruikt, bijv. de bescherming tegen MRSA en Noro virus. Dat moet ook gewoon doorgaan.
  Zelf vind ik het onzin dat we niet-medische mondkapjes dragen, want dat helpt niet. Dat zie je wel aan de corona cijfers die niet daalden na de mondkapjesplicht.

  • Thx voor je reactie. Op moment is er geen tekort meer aan medische mondkapjes, dat zie ik in recente berichten daarover. Dus als je het aanbod ziekenhuisopnames wilt verminderen zouden risicogroepen nu het advies moeten krijgen FFP2 of FFP3 maskers te gebruiken, dan bescherm je ook jezelf. En dat advies zie ik nergens staan. Zie alleen dan men zich concentreert op toediening van het vaccin waarvan men weer niet weet hoe lang het zal gaan werken. Dus als je vooruit kijkt en niet wederom achteraf gaat handelen moet er naar mijn mening nu al advies aan risicogroepen uitgaan. Want ook al werkt het vaccin een x periode, de uitbraken zullen blijven terugkeren tot het virus over de hele wereld tot een beheersbaar minimum is beperkt.

   En een ontwikkeling die op icare4u.eu wordt gesuggereerd is het waard om nader onderzocht te worden.

   • Ben42

   want dat helpt niet. Dat zie je wel aan de corona cijfers die niet daalden na de mondkapjesplicht.

   Heb je hier wetenschappelijk onderbouwd bewijs voor. De getallen van de corona cijfers zijn dusdanig variabel dat de invloed van mondkapjes hieruit niet is af te leiden.

   Onder gelijke omstandigheden helpen mondkapjes, dit omdat de verspreiding van kleine druppeltjes in afstand wat wordt beperkt. Maar de situatie is complexer, mensen komen soms dichter bij elkaar als ze een mondkapje op hebben dan als ze geen mondkapje dragen. Ook moet je vrij zorgvuldig omgaan met het dragen van mondkapjes, wat ik in het begin b.v. zag dat mensen extreem veel friemelden aan mondkapjes, dus meer hand gezicht contact maakten en ook dat mensen de mondkapjes afzetten om iemand vriendelijk te begroeten.

   En bij gelijke omstandigheden en zorgvuldig gebruik van mondkapjes, hoeveel helpen ze dan?
   Het zou best zo kunnen zijn dat de mondkapjes maar beperkte invloed hebben, b.v. ze hebben hetzelfde effect als 25 cm extra afstand van de persoon. Hoe groot het effect is weet ik niet, maar dat er een (klein) effect is, is wel zeker.

   Vriendelijke groet,
   Ben

 • Oh jee, gaan we die hele discussie hier dan ook volgen?………………………………

  Gewoon doen!

   • Ben42

   Oh jee, gaan we die hele discussie hier dan ook volgen?

   Dit zal ik even behandelen als een serieuze vraag. Ja er zijn veel mensen hier die discussie volgen. Daarnaast zijn er serieuze vragen van een aantal mensen hier, deze worden gesteld en serieus beantwoord. Dit is namelijk een forum, waarbij de meeste informatie die gedeeld wordt ook al op andere plekken op het internet te vinden is.

   Als de vraag niet serieus is gesteld, verontschuldig ik me aan de anderen die deze draad lezen, want gebruikelijk op het internet (en daar probeer ik met aan te houden) : “Don’t feed the trolls”.

   Vriendelijke groet,
   Ben

 • Er was gisteravond een uitzending op tv over onderzoek van de universiteit Twente. Die hadden zichtbaar gemaakt wat het effect is van een mondkapje. Is wel degelijk aanwezig. Als je op onderzoek UT mondkapje googelt, kan je meer vinden.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.