Home Forums Autorijden en CBR Motorrijbewijs en diabetes type 1

Motorrijbewijs en diabetes type 1

Hallo allemaal,

Mijn naam is Nick, diabetes type 1 patiënt sinds juni 2010 en loop al een tijdje met een vraag.

Ik ben momenteel bezig met het halen van mijn motor rijbewijs. Theorie en bijzondere verrichtingen zijn al binnen, dus eerdaags nog mijn praktijk examen halen en dan kan ik de weg op.

Nu is het natuurlijk zo dat ik voor mijn praktijk examen een eigen verklaring af moet geven. Mijn rijbewijs is van 2003, en dit wordt dus een nieuwe categorie die bijgeschreven gaat worden.

Mijn vraag in deze is: ben ik verplicht om te melden dat ik diabetes heb, of is dit alleen een morele verplichting? Ik neig er namelijk heel sterk naar om het niet te melden. Mijn zichtvermogen met bril is 130 %, bloedsuiker technisch is er nog wel wat winst te behalen, maar hypo’s voel ik heel goed ( bij een bloedsuiker waarde van 4,5 voel ik het ) aankomen, en lichamelijk functioneer ik prima.

Ik ben benieuwd naar jullie tips / adviezen!

Alvast dank!

Vriendelijke groet,
Nick

 • Het CBR vindt dat je dit verplicht bent, maar er staat nergens in de wet dat je dit moet melden… Ik zou zeggen: mondje dicht en neem zelf je verantwoordelijkheden als je gaat rijden. Zo te lezen doe je dat ook. Het kost alleen maar veel geld en er is voor zover ik weet nergens bewezen dat deze gekke regels ongelukken voorkomen hebben. Eventueel kun je overleggen met je artsen, maar volgens mij weet je zelf heel goed wanneer het wel en niet veilig kan.

  Jouw verhaal is voor mij erg herkenbaar. Zelf heb ik mijn auto- en motorrijbewijs al sinds lang voordat ik diabetes kreeg, en ik rij nu al sinds een paar jaar rond met diabetes type 1 en een geldig rijbewijs A en B. Het moet over niet al te lange tijd verlengd worden, en ik zit met dezelfde twijfels als jij: wel of niet melden? Ik neig ook heeeeel erg naar niet melden…
  Net als jij voel ik mijn hypo’s goed aankomen, zorg ik dat mijn suiker lekker op niveau is en dat ik zonodig wat eet voordat ik ga rijden. Ik heb ook altijd mijn diabetesspullen bij met meter, koeken, dextro, enz. Ik stop ook geregeld zodat ik kan meten/eten/enz. Nu ik de Freestyle Libre gebruik is het nog makkelijker om mijn bloedsuiker in de gaten te houden en weet ik nog beter in te schatten of ik veilig kan rijden.

   • Kloas

   Ik ben zo dom geweest dit (30 jaar geleden) wel te melden.
   Mijn broer daarentegen heeft dit niet gedaan (ook diabetes)

   Beide rijden we al 30 jaar zonder een enkel probleem auto en motor.
   Mij kost het iedere keer veel energie, moeite, geld en vooral frustratie.

   Ik zou het nooit weer melden.
   Mits…
   Je weet dat je hypo’s aan voelt komen en de juiste akties kunt nemen.
   Eigen verantwoordelijkheid heet dat.
   Maar dat is iets uit het verleden?

  • Pedro

  Als je een eigen verklaring moet invullen kan je eigenlijk niet anders als het wel te melden, je verklaart ook deze naar waarheid in te vullen geloof ik.
  Als je geen eigen verklaring hoeft in te vullen dan zou ik het niet melden.

  Als je wel een eigen verklaring invult en je vermeld het niet kan je later in de problemen komen mocht het ooit uitkomen (zeker ook verzekeringstechnisch kan je een probleem hebben)

 • @ Nick; je rijbewijs is van 2003. Is deze al een keer verlengd?

  Ik heb ook rijbewijs A+B. Heb zelf helaas al ruim 45 jaar op de teller staan dat ik Diabetes heb.
  Het CBR vindt dat je het een morele verplichting om het wel te vermelden. Alleen als je dit doet dan wordt je gelijk in de categorie gestopt dat je rijbewijs maar 5 jaar geldig is.

  En ieder vijf jaar (als je geluk hebt) kan je opnieuw komen opdraven voor de overbekende geldklopperij.

  Zolang je een geldig rijbewijs hebt zal een verzekeringsmaatschappij niet moeilijk gaan doen. Je voelt hypo’s goed aankomen en met hulpmiddelen is je gezichtsvermogen 130%. Wat willen ze nog meer?

  • Pedro

  Het probleem is dat hij voor zijn nieuwe te behalen rijbewijs een Eigen Verklaring moet invullen en deze moet naar waarheid ingevuld worden. Buiten het feit dat het strafbaar is om niet de waarheid in te vullen (art. 114 Wegenverkeerswet), heb je een groot probleem dat mocht er ooit iets gebeuren en het mocht uitkomen dat ten tijde van het invullen je wel al type 1 diabetes had je rijbewijs ongeldig wordt verklaard en je daardoor dan ook onverzekerd bent omdat je zonder geldig rijbewijs rond rijdt en een ongeluk hebt gekregen of zelfs veroorzaakt hebt.
  Het zal zo’n vaart allemaal niet lopen maar je moet je goed de gevolgen voor ogen houden.

  Voor mij zou het b.v. een reden kunnen zijn om dan maar niet dat motorrijbewijs te halen om niet het risico te lopen iedere 5 jaar de martelgang van het rijbewijs verlengen te moeten doorlopen.

  Aanvulling:
  Hier teken je voor op de Eigen Verklaring

  Het opzettelijk doen van onjuiste opgaven is strafbaar ingevolge artikel 114 van de Wegenverkeerswet 1994. Ondergetekende verklaart bovenstaande vragen naar waarheid te hebben beantwoord.

 • Tja het cbr stelt dat je het naar waarheid in moet vullen maar er bestaat geen wettelijke verplichting dat je het moet melden, aangezien het cbr een particuliere instantie is vraag ik me af in hoe verre zij zich op de wet kunnen beroepen want zij zijn geen overheidsinstantie.

   • Pedro

   Markpompje schreef:

   Tja het cbr stelt dat je het naar waarheid in moet vullen maar er bestaat geen wettelijke verplichting dat je het moet melden, aangezien het cbr een particuliere instantie is vraag ik me af in hoe verre zij zich op de wet kunnen beroepen want zij zijn geen overheidsinstantie.

   Die wettelijke verplichting is er dus wel als je een Eigen Verklaring moet invullen.
   Het uitgeven van rijbewijzen is gedelegeerd aan het CBR en is niet zo maar een particuliere instantie want waarom zou je dan überhaupt een rijbewijs gaan halen bij die particulier als ze toch geen overheidsinstantie zijn?

   De wet is er helder over, art. 114 Wegenverkeerswet zegt:
   art114WvW<br />

   strafbaarstelling

   Lijkt mij dus duidelijk

 • @ racingbike: mijn rijbewijs is van 2003, en in 2008 tussentijds verlengd ivm het behalen van categorie BE.

  Categorie A zal dus nu bijgeschreven gaan worden, en ik ben bang dat ik dus niet onder een eigen verklaring uit kom. Echter, zoals jij reeds beschrijft, heb ik momenteel 0 complicaties van van de diabetes. Ik vraag me dus af of en hoe groot het risico is, dat dit uit komt. Volgens mij hebben mijn artsen een medische geheimhoudingsplicht, en ik zie het CBR nog niet naar mijn zorgverzekering bellen voor informatie. Zelfs al zouden ze dit doen, dan lijkt het mij toch dat die ook geen gegevens door mogen spelen?

  Daarnaast let ik altijd heel goed op m’n bloedsuiker waardes, ook op de weg.

  @ Pedro: ik begrijp volkomen wat je zegt, en als ik al complicaties zou hebben zou ik het ook zeer zeker melden. Kan het CBR er al achter komen als ik me alleen maar meldt met dit formulier dan? Nee toch?

 • maar hoe kan een particuliere organisatie iets eisen wat niet wettelijk verplicht is, ze kunnen ook wel neerzetten dat hun vinden dat je moet melden of je lange teennagels hebt, maar daar is ook geen enkele wettelijke verplichting voor.

  • Momo

  Bij het aanvragen van een verlenging van je rijbewijs ben je moreel verplicht om te melden dat je diabetes hebt.
  Bij het invullen van je Eigen Verklaring ben je dit wettelijk verplicht. Nick zal in dit geval dus wel degelijk moeten melden dat hij diabetes heeft, want anders begaat hij een strafbaar feit!

  • rikf

  Je gebruikt “particuliere organisatie” alsof het CBR daarmee gelijk is met het klussenbedrijf van de neef van de buurvrouw. Het CBR is een publiekrechtelijk zelfstandig bestuursorgaan (ZBO) aldus wikipedia en volgens een andere wikipediapagina: “Publiekrechtelijke ZBO’s worden ingesteld bij wet. Dat betekent dat er een wet is, die bepaalt wat de taken en bevoegdheden van het bestuursorgaan zijn, en hoe het orgaan wordt samengesteld.” en “Door deze examens uit te laten voeren door het CBR, een zelfstandig bestuursorgaan, wordt de verantwoordelijkheid gelegd bij onafhankelijke deskundigen.”. Eén van de bevoegdheden die ze bij wet hebben is de bepaling van rijvaardigheid.
  Dus ja, als ze teennagellengte als eis hebben, dan moet je dat melden… al is het onwaarschijnlijk dat ze dat als eis zullen stellen vermoed ik, ze zijn niet compleet achterlijk (maar ook niet perfect).

  • Pedro

  @markpompje

  Lees nou gewoon even artikel 114 van de Wegenverkeerswet, dat moet genoeg zeggen.
  Dat is een wet en geen verzinseltje van een “particuliere organisatie”

  Snap je het echt niet of wil je het niet snappen omdat je dat beter uitkomt?

 • Is het dan bewezen dat mensen die Diabetes hebben daadwerkelijk slechter rijden etc. dan mensen zonder diabetes?
  Je doet al je uiterste best om dag in dag uit je bloedjes onder controle te krijgen en te houden. En als “beloning” mag je om de vijf jaar je rijbewijs gaan verlengen tegen additionele kosten.

  Hoe langer je met het “Pretpakket” opgescheept zit hoe meer ervaring je hebt opgebouwd.

  Waarom zijn er dan artsen, die gebaseerd op hun actuele bevindingen, 10 jaar aankruisen, maar het CBR geeft maar 5 jaar af, vanwege het feit dat je chronisch ziek bent. Als enige “verklaring” krijg je dan dat zij zich houden aan de Europese richtlijnen.

  Dit lijkt mij toch een vorm van discriminatie wat eveneens bij wet is verboden.

  • @racingbike, dat is precies het punt, ik heb nog nergens een onderzoek gezien dat mensen met diabetes slechter zouden rijden, sterker nog ze worden door de medische wereld vaak gecontroleerd en zien regelmatig een oogarts, daarnaast hoef je als je al een rijbewijs hebt het bij het verlengen niet te melden, wij vormen denk ik zo een kleiner gevaar dan mensen die ineens onwel worden of ene hartaanval achter het stuur krijgen, de regel dat wij het zouden moeten melden is dus nergens op gebaseerd, ik heb al 30 jaar mijn rijbewijs, waarvan pak hem beet 25 jaar als diabeet, aantal ongelukken 0, ja nul, en dat terwijl ik zowel auto als motor rijdt.

   ik vind dan ook dat de diabetesvereniging zich hard moet maken deze discriminerende regel weg te krijgen.
   ze kunnen wel zeggen dat alle mensen met rood haar of blond haar meer kans op ongelukken hebben, dat heeft net zo weinig grond als iemand met diabetes extra eisen stellen.

   iemand met een oog mag ook nog auto rijden, die kan niet eens diepte meer zien…

 • @racingbike Mensen met diabetes rijden niet slechter. Het gaat om de kans op hypo’s en gevaarlijke situaties in het verkeer die daaruit kunnen voortkomen. Discriminatie is alleen in ‘gelijke gevallen’ verboden. Diabetes maakt dat we geen ‘gelijke gevallen’ meer zijn.

 • @DrentscheAa; dat is mij bekend. Echter mensen met Diabetes staan onder regelmatige controle en doen zelf al het mogelijke om de bloedjes zo optimaal mogelijk te houden.

  Behalve dat, door het “Pretpakket” ben je juist bedachtzamer op de signalen die je lichaam geeft. En zul je, wanneer je een signaal krijgt dat je niet kan rijmen, eerder naar de dokter stappen.

  Daar in tegen zullen mensen zonder het “Pretpakket” signalen eerder negeren en doorgaan. De seintjes van hun lichaam komt door de stress of wat dan ook. Doorgaan tot het te laat is… En soms letterlijk te laat.

  Om het verkeer zo veilig mogelijk te maken zal iedereen met een geldig rijbewijs dan om de 10 jaar gekeurd moeten worden. En niet alleen de mensen met het “Pretpakket.”

  Waarom de mensen met het “Pretpakket” op extra kosten jagen terwijl de uitslag van te voren al vast staat?

  Tijd dat de DVN op dit heikele punt dringend actie onderneemt.

  • @racingbike De meeste diabetici doen er inderdaad alles aan om de bloedjes optimaal te houden, maar de wetgever kan er niet van uitgaan dat alle diabetici dat doen en evenmin dat iedereen er ook in slaagt om de bloedjes optimaal te houden.
   De overheid heeft geen zicht op de regelmatige controle waaronder wij staan (gelukkig niet!), dus de overheid krijgt geen signaal als er uit de controle blijkt dat er iets mis is. Voor de bepaling van de rijgeschiktheid heeft het CBR dus aparte keuringen nodig.
   Ik vind het wel vervelend, maar in het belang van de verkeersveiligheid niet onbegrijpelijk.

   De overheid wil voorkomen dat mensen met hypo unawareness op de weg gaan:


   Regeling eisen geschiktheid 2000

   Geldend van 07-07-2016 t/m heden

   5.2.1. Algemeen

   Voor alle vormen van diabetes mellitus geldt:

   Personen bij wie plotseling en onverwacht bewustzijnsdaling of bewustzijnsverlies door hypoglycemie optreedt (‘unawareness’) zijn ongeschikt voor alle rijbewijzen. Iemand kan weer geschikt worden verklaard als de waarschuwingssignalen weer aanwezig zijn en het zelfzorggedrag door een diabetesdeskundige als adequaat wordt ingeschat.

   Personen met ernstige hypoglycemieën zijn ongeschikt voor alle rijbewijzen. Iemand kan weer geschikt worden verklaard op basis van een specialistisch rapport, opgesteld door een internist.

   In dezelfde regeling wordt de termijn van vijf jaar gesteld. Daarom kan het CBR ondanks verklaring van een arts alleen rijbewijzen voor vijf jaar uitgeven:

   5.2.3. Diabetes mellitus met middelen die hypoglycemieën kunnen veroorzaken

   a. groep 1: Personen met diabetes mellitus die behandeld worden met middelen die hypoglycemieën kunnen veroorzaken en die de hypoglycemieën goed voelen aankomen, in staat zijn hiermee adequaat om te gaan en geregeld worden gecontroleerd door een diabetesdeskundige, kunnen op basis van de aantekening van de keurend arts worden goedgekeurd voor een termijn van maximaal vijf jaar.

   Bij een ernstige functiestoornis, na een positieve rijtest, voor maximaal drie jaar.

   Ten minste iedere tien jaar is een rapport van een oogarts noodzakelijk.

   • Ik ben wel benieuwd of deze regeling effectief is. Hoeveel rijbewijzen worden jaarlijks geweigerd vanwege diabetes? Hoeveel ongelukken worden door hypo’s veroorzaakt?

 • @nick, ik heb sinds 1978 diabetes, sinds 1988 mijn rijbewijs B en sinds 1995 rijbewijs A. Iedere 5 jaar moet ik mijn rijbewijs verlengen met alle extra kosten en rompslomp van dien. Ik denk dat je dit beter kunt doen dan te proberen eronderuit te komen, want zoals eerder gezegd als er iets gebeurd en ze komen er later achter dat je gelogen hebt ben je de klos. Verzekeringsmaatschappijen doen er alles aan om het liefst niet te betalen bij een ongeval en als jij ze dit op een presenteerblaadje aanlevert zeggen zij bedankt. Ik zou het melden als ik jou was, eerlijkheid duurt het langst ….
  Veel succes met het behalen van je rijbewijs en veel veilige kilometers toegewenst! Motorrijden is echt een aanrader :-)

 • @robert1970: ik begrijp absoluut wat je bedoelt, en ben het er in zoverre ook helemaal mee eens.

  Alleen, wat ik me afvraag: er van uitgaande ( en aannames zijn natuurlijk het slechtste wat je doen kunt ) dat er dus niks gebeurt, hoe zou een CBR of verzekering er dan achter moeten / kunnen komen? Mijn artsen hebben, voor zover mij bekend, een medische geheimhoudingsplicht, en mijn zorgverzekering zal neem ik aan toch ook niet zomaar ongevraagd / zonder mij te raadplegen gegevens aan het CBR oid gaan verstrekken?

  Sorry voor deze misschien domme vragen, maar voor mij is alles nieuw / onbekend in deze.

  • @nick0307 Nee, je arts of zorgverzekering verstrekt deze gegevens niet aan het CBR. Artsen hebben een geheimhoudingsplicht die ze alleen bij hoge uitzondering mogen verbreken. Als je door zeer ernstige complicaties een gevaar op de weg vormt en de arts ervan op de hoogte is dat je nog steeds auto of motor rijdt zou een arts dat misschien doen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.