Home Forums Bloedsuikerwaarden Na uren ineens stijging glucosewaarden

Na uren ineens stijging glucosewaarden

Hallo allemaal,

Ik ben sinds 6 weken diabetes type 1 patient. Ik probeer een beetje te achterhalen wat het effect is van mijn insuline (Novorapid i.c.m. Toujeo) en koolhydraten op mijn glucosewaarden.

Zo heb ik sinds vrijdag de FSL en dit geeft een stuk meer inzicht, maar het roept ook wat vragen op. Zo heb ik vanmorgen als ontbijt 2 krentenbollen met boter op (+/- 60 g KH). Hiervoor heb ik dus 4 EH NovoRapid ingespoten. Mijn nuchtere waarde (7 uur ‘s morgens) was 8,9 mmol/L en was na twee uur gezakt naar 5,1 mmol/L. Daarna ging het snel stijgen en zat ik om 11:30 op 9,8 mmol/L en nu 20 minuten later weer op 8,8 mmol/L.

Zijn deze schommelingen ok of is het gewenst dat dit een wat vlakkere trendlijn is? Ik ben nog vrij nieuw en weet dus nog niet wat er gewenst en ongewenst is.

Graag jullie mening en ervaringen.

 • Beste Rikkert,

  Het blijft bijzonder om de verschillen tussen personen te zien. Met twee krentenbollen eten en dan maar 4 eenheden kortwerkend spuiten, zou je bij mij niet aan moeten komen. Dat zou toch minstens 12 moeten zijn om al die suiker in de krentenbollen weg te werken. Ik vind dat je daar keurig netjes op reageert. Met de FSL kan je er goed achter komen, hoe in diverse situaties je bloedsuikers reageren. Maar ook dan blijf je verrassingen houden.

  Wellicht kan je je ook eens verdiepen in het verschil tussen snelle- en langzame koolhydraten, bijv op de site van het voedingscentrum https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/glycemische-index.aspx Op deze site staan wel meer nuttige zaken over de koolhydraten, zoals de onverteerbare polyolen in suikervrije produkten.

  Sterkte en succes.

  Met vr. groet,
  Yvonne

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.