Home Forums Lichamelijke complicaties Neuropathie of niet

Neuropathie of niet

Sinds 1989 ben ik DB type 1 patiënt. Ik ben nu 35 en heb sinds begin dit jaar af en toe klachten die na eigen onderzoek sterk op neuropathie lijken. Eerst ben ik naar de huisarts gegaan in mei, toen bleek ik een vitamine D3 tekort te hebben die volgens haar de klachten zouden veroorzaken. Nu heb ik geen D3 tekort meer, maar lijken de klachten weer toe te nemen. De internist zei in eerste instantie dat ik te jong ben (35) voor dit soort klachten maar ben toch doorverwezen naar een neuroloog waar ik in november dus een afspraak heb. Ik weet dus niet waar ik echt aan toe ben. Heb ik wel neuropathie en kan dat van de een op de andere dag opkomen of toch iets anders. Ik heb een drukke baan waar ik veel loop en het lijkt wel of er betonblokken aan mijn voeten hangen. Zijn er mede patiënten die ook rond mijn leeftijd (35) al klachten hebben en zijn er lotgenoten die ook dit soort klachten hadden maar dat niet de diagnose neuropathie is gesteld? Ik heb een zeer stressvol jaar achter de rug wat werk en privé betreft dus de huisarts denkt dat het ook mogelijk is dat het door stress veroorzaakt wordt, de neuroloog moet dus uiteindelijk uitsluitsel geven in november.

  • jeroen

  Hoi Danny,

  Zo te horen is jouw probleem niet eenvoudig! Vitamine D3 gebrek levert lichamelijke problemen op, onder andere vermoeidheid. Stress levert hogere bloedsuikers op en uitputting van je lijf. Diabetes op zich levert dan ook nog eens een keer vermoeidheid en stress op, dus dat allemaal samen….
  Onregelmatige ,ontregelde, of hoge bloedglucosewaarden (door bijvoorbeeld stress) kunnen de oorzaak zijn van diabetes gerelateerde complicaties zoals diabetische perifere neuropathie zoal in de onderbenen en/of voeten. Maar jouw beschrijving van de klachten (“het lijkt wel of er betonblokken aan mijn voeten hangen”) kunnen ook duiden op vaatproblemen: wellicht kun je aan je arts vragen of daar ook naar gekeken kan worden. Slechte doorbloeding kan leiden tot zuurstofgebrek, slechte aan- en afvoer van respectievelijk voedingsstoffen en afvalstoffen, en daardoor kunnen de spieren niet goed functioneren (en zal er ook zenuwschade plaatsvinden).
  Heb je dit gevoel alleen in je voeten of ook in je onderbenen? en heb je alleen dat zware gevoel of heb je ook last van andere klachten, zoals onverklaarbare pijnscheuten of restless legs? Allemaal zaken die een neuroloog (of andere behandelaar) zal moeten weten om een juiste diagnose te stellen…..

  Veel succes!

 • De neuropathie heeft zich bij mij ontwikkeld in een zeer snelle tijd. Je moet dan denken aan een paar maanden. Dit kwam door een zware burn-out in combinatie net diabetes.
  De klachten die ik had waren enorme brandende voeten. Dit werd steeds minder en toen was het gevoel weg.
  Het is verstandig dat je dit bespreek met een neuroloog.
  Je kunt natuurlijk ook zelf het eea controleren. Laat bv iemand anders heel zachtjes over je voeten strijken en kijk of je dit voelt. Zijn je voeten lekker warm en hebben ze een normale kleur. Neem je bevindingen mee naar de neuroloog of bespreek dit met je huisarts.
  Ik herken het wel. Als ik soms de trap oploop heb ik enorme last van moeheid in de benen. Ga daarna een uur wandelen of een uur fietsen is er niets aan de hand.
  Laat het wel uitzoek. Beter voor je rust en je diabetes.

 • Goedenavond,

  Hoe is het afgelopen?

  Groetjes

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.