Home Forums Lichamelijke complicaties Neuropatische pijn en sufheid door medicatie?

Neuropatische pijn en sufheid door medicatie?

Neuropathie is een vervelende diabetescomplicatie. Ongeveer 40% van de mensen met diabetes krijgt hiermee te maken. Meestal begint het met minder gevoel in je voeten. Ook kun je last hebben van stekende of brandende pijn, tintelingen, kramp of krachtverlies in andere delen van je lichaam. Het belangrijkste wapen tegen neuropathie is een stabiele bloedglucosewaarde. Dit vertraagt en voorkomt soms het ernstiger worden van de neuropathie. Ook zijn er medicijnen en hulpmiddelen die pijn kunnen verminderen.
Bij DVN komt de opmerking binnen dat medicatie tegen neuropatische pijnen zo suf maakt. Wij zijn benieuwd of meer mensen uit onze achterban daar last van hebben. Welke ervaring heb jij? Heb jij ook last van een suf gevoel door medicatie tegen neuropatische pijn of juist niet? En heb je tips?
We horen jouw ervaringen graag!

 • Ik heb, al heel lang geleden, de medicatie geprobeerd en het enige wat ik deed was slapen.Dus gestopt en nooit meer geslikt.
  Ik heb nu al jaren acupunctuur van een specialist op neuropathie gebied, wat uitstekend werkt voor mij.

 • Een half jaar geleden had ik door gordelroos veel fantoompijn in mijn ribben. Een middel gekregen dat ook wordt gebruikt tegen neuropatisch pijn. Werkte prima tegen de pijn, maar op mijn geest had het een rare uitwerking. Vlak aan de ene kant, maar ook zaken te optimistisch inschatten. Na 14 dagen maar weer snel afgebouwd. De pijn was dragelijk geworden en is geleidelijk verdwenen. Maar blijer was ik met het idee mezelf weer te zijn en normaal te reageren.

  • Yogi

  Nu 5 jaar geleden was ik bekaf, kon mijn ene been niet meer voor de andere krijgen, en had ’s nachts een ventilator,in de winter, op mijn voeten gericht staan omdat ze het verschrikkelijke gevoel van brandende voeten gaven. Ik kon mijn werk nauwelijks meer volhouden, werk in de zorg, wat me erg verdrietig maakte.
  Na de diagnose neuropathie kreeg ik eerst Lyrica. Kreeg hiervan zoveel bijwerkingen dat ik daar acuut mee moest stoppen. Vervolgens Amitriptyline gekregen. Dit moest langzaam opgebouwd worden, maar toen voor mij de juiste dosering was bereikt ging er weer een wereld open. De klachten op af en toe een venijnige steek in mijn tenen na, zijn verdwenen, en ik voel me weer prima. Gelukkig heb ik totaal geen last van bijwerkingen, of het moet zijn dat ik er heerlijk op kan slapen😉.
  Ik kan mijn werk, met onregelmatige diensten, weer doen en heb dit jaar zelfs nog een hogere functie aangeboden gekregen.

  Ik wil tegen iedereen zeggen hou vol, er is voor iedereen op de een of andere manier iets te vinden wat helpt. Het kan in het zogenaamde ” alternatieve” circuit zijn, of zoals voor mij medicatie uit de reguliere hoek zijn.

  • KleijP

  Nu sinds een jaar of 4 neuropathie. Gebruik 2xdd duloxetine 50mg, 3xdd Gabapentine 900mg en 1xdd amitriptyline 30mg. Dit haalt voor mij de scherpe kantjes van de pijn eraf.
  Vooral’s nachts last van hete branderige voeten en handen. Verder de hele dag pijn en krachtverlies in armen en benen.

 • Ik moet nog beginnen met een test van het middel pregabaline. Van de bijsluiter word ik al niet blij. Gelukkig ben ik nu bij mijn oude ziekenhuis weg. Het Gelre ziekenhuis wou mij als eerste prozac voorschrijven. Dat blijkt dus een antidepressiva te zijn…

 • Ik ben al heel lang bij een arts/acupuncturist die een pijnbestrijding praktijk heeft en wat heel erg goed werkt voor mij.
  Ooit begonnen met Alfa Liponzuur, jammer genoeg in Nederland nog steeds een supplement, en nu al sinds 2004 met regelmaat acupunctuur (zie DVN site of neuropathie.nu) En sinds augustus vorig jaar heb ik een Tens er bij tegen de ergste pijn.
  Ik slik de pillen niet die voorgeschreven worden, ik word ook helemaal niet blij van al die bijsluiters. Heb ooit 1 pil geslikt, heb een dag geslapen en wist toen dat ik dat dus niet wilde.

  Ik heb nu, met spierziekte erbij, Neuropathie sinds 1985. En nu nog meer complicaties zoals ogen en oren. Maar, net verhuist, ik kan traplopen. In mijn oude huis lukte dat niet meer. Dit is een huis voor ouderen en gehandicapten, ik val in beide categorieën, en het huis voldoet prima.

 • Beste leden
  Eerst een stukje voorgeschiedenis van mij. Ik sukkelde al een jaar met neuropathische klachten van mijn tenen. Verschillende x naar dokter geweest daarvoor, hele resem pijnstillers voorgeschreven, niks werkte.De pijn werd bij mij zelfs zo hevig dat ik dacht aan amputatie. Ten einde raad naar een andere huisdokter gegaan, uitleg gedaan, Die prikte mij, resultaat 476 mg/dl… ofte een mmol/l van 26… Voor de zekerheid nog een bloedstaal genomen, en 2 dagen later was ik dus zeker en vast dm2. amitriptyline gekregen, daardoor droge mond en wat suffig zijnde. Verderzoekende in de alternatieve geneeskunde, vitaminen, mineralen, kruiden, voeding.Nu voor 2 weken geleden uitgekomen op gelatine of ook gekend als collageen. Nuja dacht ik, dat is toch iets wat de dames gebruiken tegen rimpeltjes..Maar goed, lees me daar verder over in.Nu moet ik zeggen, de zenuwpijnen in tenen, vingers zijn zo goed als weg,jicht in rechtse grote teen is zo goed als weg, maagzuur, nu eens om de 3 dagen een pantomed, pijn in de ogen veel minder, beter zien, van leesbrilletje +1 naar bijna geen meer. links hieronder verwijzende naar relatie zenuwen/collageen.
  https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/alternatief/146445-collageen-gelatine-voor-gewrichten-darmen-en-huid.html
  https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/129341-bindweefsel-in-het-zenuwstelsel.html

  • pierre

  Mischien is een ketamine infuus iets. Ik wil geen pillen waar ik verslaaft aan kan worden. Na lang zoeken heb ik bij dc klenieken een ketamine infuus gekregen tegen de pijn. Werkt bij mij prima.

  • Rodia1

  Ik heb al sinds dat ik met diabetes begon neuropathie, daar is alles mee begonnen.
  Achteraf had ik dus al een zeer lange tijd diabetes zonder dat ik dit wist, maar kwam dit dus pas later aan het licht toen ik met klachten over die pijnlijke voeten bij de huisarts terecht kwam, die in eerste instantie zelf nog niet eens aan diabetes dacht, maar eerder het idee had dat ik eens voor steunzolen naar een orthopedische schoenmaker moest gaan.

  Nu dit gedaan, en deze man zei al heeft u soms diabetes dat ik beantwoorde met nee niet dat ik weet, nou oké probeer maar eens 1 maand uit en dan hoor ik het wel, maar inderdaad na 1 maand geen verbetering.
  Dus ik weer terug en toen moest ik een nader onderzoek ondergaan en toen vertelde deze man mij, nou dat ziet er niet best uit, ga maar eens terug naar de huisarts en leg dit dan maar aan hem voor. Zo dus ook gedaan, en toen bleek dat ik een nuchtere waarde van 18 had.

  Dus diabetes type 2, was de uitslag.

  Maar om nu terug te komen op de neuropathie, welke pas later werd vastgesteld door de antwoorden die ik gaf, werd mij toen verteld dat hier dus niets aan te doen was en moest ik maar mee leren leven.
  Nou leven is dit dus niet, heb er dagelijks last van, de ene dag meer dan de andere dag, ondanks dat de laatste tijd mijn bs redelijk stabiel is.

  Tot op heden heb ik mij er maar bij neergelegd en probeer er het beste van te maken, want al die middeltjes geloof ik niet echt in, kosten handen vol met geld en de enige die er baat bij hebben zijn de fabrikanten van die middelen.

  • daven

  Interessant filmpje voor mensen met diabetische neuropathie !
  slik 600 mg alfa liponzuur per dag !

  Ik slik zelf een capsule van 240 mg en ook nog een multivitaminen waar nog 50 mg in zit .
  Ik heb (gelukkig ) nog nergens last van ,maar slik het meer preventief als breedspectrum antioxidant en om mijn bloedsuikerspiegel beter te reguleren .

  • pierre

  ik krijg 1x per 3 maanden een ketamine infuus tegen de pijn ,deceerste 2 x hielp het een klein beetje ,maar nu ik het al meerdere xen heb gehad is mijn pijn met 80% vermindert .mij help het erg goed

 • Neuropathieklachten komen inderdaad erg veel voor en behalve medicatie is er weinig aan te doen.. alleen je bloedsuikerspiegels zo goed mogelijk houden, maar dan geeft geen verlichting van de al bestaande klachten.

  Er is een studie waar ze kijken of het opheffen van een zenuwbeklemming zinvol is, dan is mogelijk een behandeling waar mensen baat bij kunnen hebben. Decompressie-studie : https://diabetestrefpunt.nl/bericht/gezocht-patienten-met-diabetes-en-klachten-van-neuropathie-in-de-voeten-benen/

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.