Home Forums Nieuw met diabetes Newbie Diabetes Type 2

Newbie Diabetes Type 2

Hallo allemaal,

ik ben een man van 42 jaar. Nooit echt problemen met gezondheid gehad, echter ben ik vorige week gediagnoseerd met DM Type 2.

Ik had al een aantal maanden last van gevoelige benen/voeten bij slapen en kramp in beenspieren na het opstaan.
Andere symptomen zoals veel drinken en plassen had ik al een aantal jaren, maar ik ben een aantal jaren geleden begonnen met dagelijks veel water (3 tot 4 liter) te drinken om mijn constitutioneel eczeem onder controle te houden. Dus ik dacht dat het regelmatig plassen normaal gevolg is bij het vele water drinken. Echter begon ik wat probleempjes te krijgen met mijn zicht in 2020. Ik had moeite met het lezen (focussen) van tekst of gezichten identificeren op een afstand.
Dus ben naar een opticien gegaan, metingen gedaan en daar een bril meegekregen. Na een tijdje de bril gedragen te hebben, zag ik dat ik op bepaalde momenten geen verbetering zag. Voornamelijk wanneer ik stress ervaar kon ik niet scherp zien, maar ook op niet stressvolle momenten. Het ging dus met pieken en dalen.
Heb daarom een tijdje geleden (tijdens een van de corona lock down periode) een online test gedaan om te checken of de klachten die ik heb, een link hebben met diabetes. Ik wist al wel dat ik een verhoogde kans heb, omdat er in mijn familie een aantal mensen diabetes type 2 hebben (waaronder mijn moeder).
Resultaat van de test gaf aan dat een aantal van mijn klachten overeenkwamen met symptomen van diabetes.
Echter was ik toen nog niet helemaal overtuigd. Wellicht moeite met acceptatie ivm leeftijd etc en ik dacht toen ook dat de klachten tijdelijke symptomen zouden kunnen zijn ivm erg stressvolle periode.
Echter kreeg ik in de loop der tijd meer klachten die allemaal symptomen waren van diabetes en pas red flags voor mij vormden.
Uiteindelijk twee weken geleden bloed laten testen en de huisarts had mij direct na het zien van de resultaten opgebeld of ik kon komen voor een gesprek. Bloedsuiker waarde nuchter was rond de 15 mmol/l. Flink geschrokken dus!
We direct begonnen met 1 x daags metformine pillen en afspraak gemaakt met opticien voor fundoscopie.
Aangezien ik geen gewichtsproblemen heb en gebalanceerd eet, hoefde ik nog niet direct maatregelen te nemen met betrekking tot voeding. Echter ben ik wel nu dagelijks aan het checken hoeveel en wat voor koolhydraten ik eet. Heb ook een bloedsuiker meter gekocht (met de gedachte meten is weten), echter werd ik soms zo stressed out door bepaalde waardes dat ik gestopt ben met 2 keer per dag te meten (heeft toch geen zin).

Vandaag foto’s gemaakt en nu blijkt dat er meerdere lekkende bloedvaatjes (bloedingen) zijn in mijn ogen, heb nu een verwijzing meegekregen voor een afspraak met de oogarts.
Mijn wereld staat nu werkelijk op zijn kop, voornamelijk als ik alle complicaties lees op het internet.
Anderzijds ben ik heel erg positief ingesteld, omdat ik ook lees dat retinopathie goed te behandelen met de huidige technieken. Daarnaast moet de oogarts natuurlijk mijn ogen nog onderzoeken, voordat ik conclusies kan gaan trekken.
En heel lang verhaal, maar ik ben echt blij dat ik hier ervaringen kan lezen van anderen!
Het beste allemaal!
Raymond

 • Hoi, dat is uiteraard even schrikken, al zijn er vwb waardes schrikbarender waardes te vinden hoor, dus raak niet meteen volledig de kluts kwijt.
  Op welke momenten meet je?
  Als dag stress geeft ( en dus invloed heeft op je waardes!!), stop dan even met meten, de behandelaar zal je zeker in het begin regelmatig controleren geef dat ook uit handen.
  Succes met je ontdekkingstocht, de mijne duurt ook al even, verwacht geen snelle fix.

  • Hoi Cruella :-)!

   Bedankt voor je bericht.

   Ik meet(te) in de ochtend – nuchter, dus 10 uur niet gegeten en 2 uren na het avondeten.
   Had zelf een paar keer rond de 5 gehad (nuchter en 2 uren na het avondeten). Echter waren dat op dagen dat ik vrij had en voelde ik me relaxed.
   Wanneer ik stress ervaar en niet goed heb geslapen komen de waardes niet onder de 15 (nuchter).

   Ik heb idd weer een afspraak over 1.5 weken met de behandelaar om te checken of de metformine al wat meer balans heeft gebracht. Moet ook spoedig de oogarts ‘zien’ :-).

   Verwacht idd geen snelle fix, maar een reis met pieken en dalen….

 • Lees ook even over DM en dageraadfenomeen, en verder vooral: ontspan, neem je rust, beweeg op een manier die prettig is, maak je niet te druk over zaken, want niet alleen voor je DM maar ook voor je bloeddruk is dat niet goed. Is er iets voorhanden voor jou wat je heel fijn en rustgevend vindt in een stresssituatie? Denk aan zee, bos, tuin, struinen in de natuur, bad nemen, mediteren, muziek luisteren of maken, sport enz? Dit zijn maar wat voorbeelden en hoeven niet bij je te passen, maar wie weet heb je uitstekend om de stress af te laten glijden.

  • BertR

  Dag Raymond,
  De symptomen die jij beschrijft zijn goed herkenbaar. In mijn geval moest ik soms het bed uit om mijn kuitspier te belasten nadat die door kramp tot een bal was samen gekrompen.
  Had alles te maken met oplopende waarde van de bloedsuiker spiegel in de nacht.
  Laat je niet gek makend door alle complicaties die worden beschreven, maar probeer zicht te krijgen op de soort voeding die jouw bloedsuikers omhoog jagen.Bij mij lukte dat pas na gebruik van een Freestyle Libre meter en momenteel gebruik ik een Dexcom sensor. Onderschat niet wat voor vervelende gevolgen diabetes kan hebben voor je ogen. Een goede regulatie van de glucose kan je veel problemen besparen.

  Met groet,
  Bert

  • Hi Bert, bedankt voor jouw bericht!

   Ik heb inmiddels ook Freestyle Libre 2 Sensors aangeschaft en het is echt geweldig!
   Ik ben nu bijna 3 maanden verder sinds de diagnose en sinds een paar weken de glucose levels meer stabieler.
   Gelukkig geen uitschieters tot 18 mmol meer gehad.
   Ik slik nu 3 x metformine 500 mg en 1 x gliclazide 60 mg.
   Sinds ik de gliclazide slikt zijn mijn gemiddelde waardes flink gezakt en moet ik nu ook uitkijken voor hypos.
   Ben heel erg blij en dankbaar dat dit medicijn goed aanslaat, dit natuurlijk naast monitoren van inname koolhydraten icm regelmatig sporten/beweging.
   Gelukkig ben ik op tijd naar de oogarts gegaan! De kleine bloedvaatjes waren over de jaren dat ik niet wist dat ik diabetes had al gaan lekken en hebben beschadigingen aan mijn netvlies veroorzaakt. Gelukkig geen ernstige beschadigingen waardoor ik (gedeeltelijk) mijn zicht verlies. Maar het had niet veel langer moeten duren.
   Ik moest wel direct een intensieve laserbehandeling starten.
   Ben nu momenteel 6 laserbehandelingen verder voor beide ogen en moet nog een keer. Verwacht wel dat ik 1 of 2 keer per jaar terug moet komen voor controle. De laserbehandeling zelf vind ik goed te doen, het zijn de na effecten waar ik niet zo vrolijk van wordt (nachtblindheid, oogmigraines/auras).
   Hoop dat ik hier snel van af ben.
   Kramp in mijn benen en voeten probeer ik met voetenmassage apparaat enigszins te verminderen. Echter heb ik af en toe ook last van kramp in mijn handen/vingers..
   Hebben jullie hier tips voor?

 • Bij helpt een extra laag over mijn voeten en onderbenen tijdens de nacht. Thuis heb ik een deken of dekbed. Vroeger op reis was het zoeken en behelpen met mijn jas of een handdoek als er geen extra deken te krijgen was. Geen extra laagje kramp, laagje geen kramp. Voor handen en voeten is dat lastiger. Als je het aankan om nog een behandelaar erbij te krijgen wellicht een fysiotherapeut of ergotherapeut voor extra oefeningen?

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.