Home Forums Lichamelijke complicaties Niet proliferatieve diabetische retinopathie / Angst

Niet proliferatieve diabetische retinopathie / Angst

Goedemorgen ,

Mijn naam is Kristy , ik ben bijna 27 jaar , heb 3 gezonde kids en heb nu 20 jaar diabetes type 1.
Ik heb naast mijn diabetes een paniek/angst stoornis ,
De laatste keer dat ik mijn grote check kreeg , kreeg ik het woord en diagnose niet proliferatieve diabetische retinopathie voor me. In mijn rechter oog zijn de adertjes vlak bij waar ik scherp mee zie broos.

Zijn er mensen met ervaring van Retinopathie ? En hoe dit nu verder gaat..
En als dit aanwezig is , hoe gaan jullie hiermee om ?
En de vraag nemen jullie vitamine (Foliumzuur,b6/b12) en helpt dit of is dit een fabeltje ?
Ik ben ik denk 10 jaar geleden 1x gelazerd , en daarna was er niks aan de hand.
Ik moet nu om het half jaar komen , maar heb enorme angst (En door mijn paniek stoornis dus ook om blind te worden en check letterlijk elke dag het oogwit en adertjes in mijn ogen kortom ik maak mezelf gek).

, Kristy

 • Ruim 42 jaar heb ik diabetes type 1 en inmiddels staaroperaties gehad agv de diabetes. In eerst instantie goed geholpen, maar er blijkt ook lidtekenweefsel op de gele vlek in mijn rechteroog te zitten. Deze maculapucker vervormt het beeld een beetje en daar is voorlopig niets aan te doen. De angst om niets meer te kunnen zien, begrijp ik. Maar retinopathie daarentegen is goed te behandelen, zeker als je er tijdig bij bent. Dat zijn de artsen bij jou. Vraag een consult aan en laat je de risico’s goed uitleggen. Neem desnoods iemand mee als ondersteuning. Je kan ook met je huisarts je angsten bespreken en hulp zoeken. Zo doorgaan lijkt me niet handig, niet voor je zelf en niet voor je omgeving.

 • Ik heb hier ervaring mee. Ik heb nu anderhalf jaar diabetes type 1 en bleek vanaf het begin al macula oedeem te hebben. Door mijn goede metabole instelling ging de oogarts er van uit dat het uit zichzelf weg zou trekken. Helaas bleek dit niet het geval en was bij de controle 3 maanden later mijn gezichtsvermogen behoorlijk gedaald. Visus links en rechts waren 0.48 en 0.75. De oogarts stelde voor om met avastin injecties in het oog te starten. Dit klinkt een stuk enger dan dat het is. Je oog wordt goed verdoofd met druppels en de hele behandeling duurt 5 minuten. Daarna zie je voor een dagje wat wazig. Deze injecties helpen heel goed en ondertussen is mijn oedeem wat minder geworden en visus sterk verbeterd. Links en rechts zijn nu 0.86 en 0.96.

  Wees niet bang, er zijn dus behandelingen. Probeer er voor open te staan en pluk de vruchten ervan.

  • Jasper

  Hoi Kristy,

  Met een angststoornis heb ik geen ervaring, wie weet zelfs wel te weinig…
  Met Retinopathie best wel veel!
  Ik heb al heel wat laserbehandelingen (ik schat rond de 40) en Avastin injecties gehad.
  Mijn zicht is nog niet heel veel slechter geworden wel wat minder als vroeger, maar dat kan ook aan mijn leeftijd liggen ondertussen (45) ;)
  Mijn jongere broer heeft al wel een brilletje, ik nog niet.
  De oogarts heeft bijna mijn hele ogen gelaserd, behalve de gele vlek.
  Zodat er geen nieuwe broze vaatjes meer bij kunnen komen. De laatste keren kreeg ik in de zelfde periode van het laseren ook Avastin injecties erbij (daardoor groeien die broze vaatjes niet meer aan begreep ik).
  Ja en laseren is niet fijn en die injectie vond ik de eerste keer ook een eng idee (maar dat valt best mee zoals Rikkert zegt).

  Ondertussen ik ben nu al ruim een jaar laservrij en over een maandje of 2 weer controle.

  Van die vitamines heb ik geen idee, dat weet de oogarts waarschijnlijk het beste.
  *edit: Ik denk niet dat je die adertjes zelf kunt zien, die zitten binnenin aan de achterkant van je oog.
  Ik ben ook bang dat je van veel je oogwit controleren juist droge/rode ogen en daarvan dan juist bang word dat het niet goed is (makkelijk getypt natuurlijk)

  Ik zou zeggen maak een afspraak bij de oogarts en neem de eerste keer eventueel iemand mee zoals Yvonne al aangeeft.

 • Hoi Kristy,

  Zeker ervaring.
  Na ruim 30 jaar diabetes toch oogproblemen. Ik heb proliferatieve retinopathie. Ik heb vorig jaar een viertal laserbehandelingen gehad aan beide ogen (2500 lasers per oog totaal). Daarna nog meerdere keren bij de oogarts geweest omdat ik twijfels had/dingen zag waarvan ik dacht dat het niet klopte. Ik ben intussen een jaar verder na behandelingen en begin nu langzaamaan wat meer vertrouwen te krijgen…
  Ik zie af en toe een doorzichtige waas door m’n gezichtsveld als ik an links naar rechts kijk en vice versa…maar dat verdwijnt ook weer…ik denk dat dat een restant is van de bloedingen die ik heb gehad / laser behandeling.
  Het is wat het is…
  Ik sta er nu een stuk positiever in. M’n zicht is niet afgenomen. Helemaal niet. Sterker, mn brilsterkte is zelfs afgenomen!

  Wat iedereen zegt en zijn tegenwoordig goede behandelingen beschikbaar :)

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.