Home Forums Bloedsuikerwaarden Niet werkende free style libre

Niet werkende free style libre

Hallo,

Zijn er meer mensen die ervaringen hebben met niet werkende sensoren? Mijn partner heeft van de laatste 4 sensoren 3 (!) die na het aanbrengen niet werken. Hij had af en toe weleens een niet werkende sensor maar sinds december zijn er meer die het niet doen dan wel. Buiten het feit dat het zeer frustrerend is, is het ook pijnlijk om de net opgeplakte sensor weer te moeten verwijderen. Hoor graag ervaringen.

  • Momo

  @yvon128 dat lijkt me erg vervelend als de sensors het zo vaak niet doen.
  Ik heb daar zelf gelukkig geen ervaring mee, maar ik weet wel dat Abbott over het algemeen heel goed omgaat met dit soort meldingen en voor vervangende producten zorgt. Ik neem aan dat jullie dit probleem direct hebben gemeld?

  • Abisko

  @yvon128 De makkelijkste manier om de sensor te verwijderen is met alcohol en wattenstaafjes. Dan laat de lijm vanzelf los.

 • Bedankt voor de reactie. Hij krijgt wel steeds een nieuwe sensor maar je wilt natuurlijk gewoon een goed werkende. Hij gebruikt ook skintac vandaar dat ze zo enorm vastzitten.
  Maar we kunnen het proberen met alcohol.

  • elleke

  Even de fohn op de sensor laten blazen en de lijm laat makkelijk(er) los. Werkt echt goed. Overigens ook als je ergens een sticker netjes vanaf wilt halen:)

  Ik ben op dit moment ook niet zo tevreden over de sensoren, werken naar mijn idee niet zoals een paar maanden geleden. Gekke waarden. Maar inderdaad Abbott doet niet moeilijk en stuurt wel een nieuwe maar ondertussen kun je niet op de waardes aan en prik je dus weer 8x per dag wat nou net niet de bedoeling was. Helemaal niet werken herken ik niet. Sterkte

  • Pedro

  Voor het verwijderen van de sensors kan ik aanraden eens Limisan “pijnloze pleister en tape verwijderaar” te proberen. Even spuiten op de sensor/pleister en de sensor kan je er zo afhalen, niet wachten maar meteen eraf halen.
  Limisan

  Zo’n € 10 voor 200ml

  • yvon128

  Vandaag heeft mijn man in totaal 2 sensors geplakt. Allebei niet werkend!!! Hij wordt er moedeloos van en heeft besloten te stoppen met de sensor. Vanuit de leverancier krijgt hij wel netjes een nieuwe maar dit houdt ook een x op. Ik kan zeggen dat er 2 van de 3 sensoren niet werken. We vragen ons af wat hij dan fout doet maar volgen gewoon de procedure. Het is jammer want als het werkt is het wel een uitkomst. Afgelopen 2 weken heeft hij er veel plezier van gehad maar ze werken meer niet dan wel.

  We hadden al voorgesteld dat er een keer een consulent kwam kijken want zoveel niet werkend is niet normaal. Maar dat doen ze niet.

  Helaas gaat mijn man dus weer terug naar vingerprikken. Ik baal, vind t zo rot dat dit voor hem niet werkt maar de frustratie is gewoon te groot.

  • Bizar dat je aangeeft dat ze aangeven dat er geen consulent langs komt. Bij mij is hier namelijk mee “gedreigd” omdat ik zo vaak niet goed werkende sensoren heb. Ik had te vaak voor een nieuwe gebeld en ze zeiden dat als ik er nog een keer achteraan bel ze iemand sturen om mijn manier van inbrengen te controleren. Dus ik zou het gewoon nogmaals vragen!

  • Pedro

  Maar wat werkt er niet dan? Doet ie het helemaal niet, wat geeft de reader aan etc.

   • yvon128

   Oo de reader staat: plaats nieuwe sensor

  • Momo

  Is de reader zelf wel in orde? Ik heb in het verleden bij herhaalde foutmeldingen een nieuwe reader van Abbott gekregen.

  • yvon128

  Dat hadden we ook al nagevraagd bij de leverancier of de reader wel Ok was. Er werd toen gezegd dat dat t probleem niet was maar ik ga er ook aan twijfelen. Maar ik denk dat we dat nogmaals moeten aangeven dat wellicht de reader t probleem is.

  • yvon128

  Mn man heeft het meerdere keren gevraagd of iemand kon komen. Hij wil niets liever dan dat het werkt. Nu zijn we zelfs zover dat de sensoren niet meer vervangen worden door de leverancier omdat ze bij hem te vaak kapot zijn gegaan. Dus afgelopen weekend is er even 130 euro weggegooid. Het is al vreselijk duur maar op deze manier onbetaalbaar. Hij durft er gewoon geen 1 meer te proberen omdat ze bij hem dus echtbijna allemaal kapot zijn… zo jammer dit want hij heeft een hele lange periode de sensoren wel goed kunnen gebruiken en dan is t absoluut een uitvinding. Maar vanuit de leverancier wordt dus niet meegewerkt en dan houdt t dus eigenlijk wel op.

  • m@rtin

  hier als zeker meer dan een jaarb geen uitval gehad ,ze gaan altijd twee weken mee . vreeemd uw probleem

  • yvon128

  Gelukkig werden de laatste 2 niet werkende alsnog vergoed terwijl eerst gezegd werd van niet. Hij heeft er nu weer 1 geplakt en die doet het gelukkig dus hij heeft er weer 2 weken geen omkijken naar. Wij vinden het ook vreemd en vervelend. Je vraagt je af, doet hij iets niet goed maar hij doet alles gewoon volgens instructies.

  • Gusma

  Vandaag eveneens geconfronteerd met 2 niet werkende sensoren.
  Plaats deze sinds enkele maanden zonder enig probleem, doch krijg nu na de melding “sensor gereed voor gebruik” de 1é melding “fout, probeer binnen 10′ opnieuw” om na een aantal pogingen de melding te krijgen van “vervang sensor”.

  Graag mededelen van soortgelijke ervaringen.

  • elleke

  Wat naar om te horen. Ik gebruik nu al paar jaar de FSL (continue) en heb dit nog nooit meegemaakt.
  Ik schrik er wel van.
  Sterkte en sorry dat ik je hier niet in kan ondersteunen.

  • stevkee

  Gusma,
  Vandaag ook deze fout op mijn iphone.
  Daggrafiek is ook nietvolledig veel ondebrekingen. Abbot gebeld en gaan nieuwe opsturen
  Error 373 is oorzaak maar aan de telefoon konden ze niet zeggen wat deze fout betekend

   • KarelP

   Daggrafiek niet volledig en 373? Dan heb je waarschijnlijk een aantal keren het bericht “Glucose niet beschikbaar, probeer na 10 minunten nog een keer”. Kan zijn dat de glucose op die momenten te sterk aan stijgen of dalen was. In de eerste plaats hoeft de oorzaak niet in de sensor worden gezocht.

  • stevkee

  Karel,

  Vanaf gisteren weer zelfde verhaal. Zeer vreemd 2 sensors die exact na 6 dagen dezelfde fout geven. Voorheen had ik geen problemen.
  Snap niet goed waarom de daggrafiek niet volledig kan zijn als de glucose te snel stijgt of daalt.
  Ga het eventjes bekijken en als ik vanacht ook geen voldige grafiek heb terug een vervangsensor vragen.

  ZOu het kunnen dat er een slechte batch sensoren gemaakt is?
  De vorige set sensoren waren allemaal in orde nu reeds 2maal een sensor beginnend met hetzelfde serienummer.

   • KarelP

   Zeer vreemd, inderdaad. Al kan het toevallig zo zijn natuurlijk, de uitdaging nu is zien uit te vinden waar het misgaat.

   Snap niet goed waarom de daggrafiek niet volledig kan zijn als de glucose te snel stijgt of daalt.

   Dat is op zich goed uit te leggen: In de meeste gevallen wanneer de melding ” Glucose niet beschikbaar, probeer na 10 minunten nog een keer” dan is er op dat moment vaak sprake van sterke stijging en/of daling van de glucosewaarden. Zo sterk dat de sensor dat niet bij kan houden. Maar het is ook nog eens zo wanneer er sprake is van dergelijk instabiele momenten, de gebruiker moet gaan bloedprikken. Het is een voorzorgsmaatregel die ingebouwd moet worden. Uiteindelijk is een bloedprik altijd nog de meest accurate waarde. Door de reader op zo´n moment geen reading te laten maken forceer je de gebruiker om te gaan prikken.

   Op de momenten dat je zo´n 10 minunten melding krijgt, leggen de sensor/reader ook niets vast. Gegevens worden dan niet opgeslagen. Dat verklaart dan ook de gaten in de grafiek en dat voor de duur van de 10-minuten melding. In de meeste gevallen zal dat niet voor al te lange periodes zo zijn.. Als de melding zich meerdere uren achtereen blijft voordoen, dan ligt het probleem wellicht in de sensor zelf.

   De 10 minunten melding komt dus in de meeste gevallen voor wanneer de glucosewaarden minder stabiel zijn. Heel theoretisch kan het natuurlijk zijn dat je ´s nachts minder stabiel bent… door wat voor reden dan ook. Misschien in het geval je iets bijzonders eet, of juist niet, of bij een bepaalde inspanning, spanning etc.. Een sensor kan soms dingen vertellen die wij ons zelf nooit hebben gerealisseerd zonder de sensor. Het is een monitoringssysteem tenslotte.

   Maar bovenstaande hoeft natuurlijk niet perse de oorzaak te zijn: Andere mogelijke oorzaken: Sensor heeft iets losgelaten.., niet voldoende vocht aanwezig onder de huid om goede meting te doen, te veel druk op de sensor (bijvoorbeeld door er op te liggen)… Maar er kan natuurlijk sprake zijn van een slecht functionerende sensor. Uiteindelijk kun je waarschijnlijk zelf het beste een inschatting maken waar het misgaat. Vooral als je alles overzichtelijk in kaart hebt gebracht. Je kent jouw eigen lichaam ook nog eens als geen ander. Door alles in kaart te hebben kun je waarschijnlijk sneller conclusies trekken, eventueel in overleg met jouw DVK en wellicht Abbott.

   NB: ik ben geen expert o.i.d. maar heb mij wel enigzins verdiept. Ik hoop dat je iets aan deze info hebt. Maar voor de echte expertise moet je natuurlijk bij de specialisten in het ziekenhuis zijn en bij Abbott.

   • Bedankt Karel dat je meedenkt en stevkee helpt!

 • Welk serienummer of houdbaarheidsdatum?

  • Ben42

  Vermoeden:

  Gebaseerd op :
  1 Persoonlijke ervaringen (aangevuld met wat ervaringen gedeeld op het internet).
  2 De FreeStyle Libre wordt in de Amerikaanse versie pas na 24 uur naar aanbrengen geactiveer en is daar maar 10 dagen actief.

  Zelf heb ik niet het idee dat ze een andere FreeStyle Libre hebben in de US, ze hebben daar wel een ander legaal systeem en ze nemen daar bij de Libre minder risico op meetfouten. Kost wat meer, is wat lastiger, maar in een systeem waar nogal snel met rechtzaken wordt gedreigt misschien wel noodzaak.

  Daarbij en uit ervaring heb ik wel het idee dat bij het aanbrengen het een aantal uren Kan duren voordat er een redelijk betrouwbare meting uit komt. (Met nadruk op kan). Ook de laatste dagen (bij mij soms de laatste 2 of 3 dagen) wordt de meting iets minder betrouwbaar (bij mij meestal te laag) en wordt de kans op ‘uitvallen’ groter. De plastic naald kan wat bewogen hebben of misschien beginnen de chemicalien op de naald in verhouding te zwak te worden. Kans op meldingen van 10 minuten wachten is dan ook groter.

  Liggen op de sensor geeft bij mij ook nog wel eens een lage meting, in combinatie met een sensor die al bijna vervangen moet worden is de kans hierop nog groter. Bij hoge bloedsuikers heb ik weinig last van uitval, ook de waarde is dan nog wel redelijk in vergelijking met een bloedsuiker meter. Bij lage bloedsuikers wil de Libre meter nog wel eens flatlijnen of uitvallen. (Zonder dat je echt extreem laag zit).

  Bij hogere waarden gebeurd dit (niet) of minder, maar daar vervalt de trendpijl dan in een aantal van die situaties.

  Als je de mededeling krijgt van over 10 minuten nog eens proberen, dan ervaar ik dat als vervelend. Want soms gebeurd het dat de Libre daarna volledig uitvalt en je de sensor moet vervangen.

  Ondertussen gebruik ik de Libre Sensor nu meer dan 5 jaar. En in het begin had ik meer uitval dan nu. Ben geroutineerder in het goed plaatsen van de sensor en gebruik tegaderm en skintag bij het bevestigen.
  (schoonmaken, Skintag, tegaderm met gaatje, Skintag en dan de sensor).

  Perfect is de sensor zeker niet. Maar voor mij momenteel het beste alternatief dat er is.

  Ben

   • KarelP

   De FreeStyle Libre wordt in de Amerikaanse versie pas na 24 uur naar aanbrengen geactiveer en is daar maar 10 dagen actief.

   Dat was bij de introductie het geval. Ondertussen is daar ook de 14-dagen sensor (en reader) geintroduceerd. En kan ook gewoon in de 1e 12 uur worden gebruikt.

   Daarbij en uit ervaring heb ik wel het idee dat bij het aanbrengen het een aantal uren Kan duren voordat er een redelijk betrouwbare meting uit komt. (Met nadruk op kan). Ook de laatste dagen (bij mij soms de laatste 2 of 3 dagen) wordt de meting iets minder betrouwbaar (bij mij meestal te laag) en wordt de kans op ‘uitvallen’ groter. De plastic naald kan wat bewogen hebben of misschien beginnen de chemicalien op de naald in verhouding te zwak te worden. Kans op meldingen van 10 minuten wachten is dan ook groter.

   Ben ik wel met jou eens. Soms heb ik het gevoel dat bij het inschieten het wondje groter is. Het heeft dan tijd nodig om te herstellen en geeft daarna betere waarden. Of, zoals jij schrijft, stopt de sensor er helemaal mee.

  • stevkee

  Een kleine update.
  Nadat ik maandag de hele dag error 373 had ben ik overgaan naar de vingerprik om mijn bloedwaarden te meten. Ik liet de sensor evenwel steken.
  Midden in de nacht wakker geworden en sensor gemeten, rond 23.30 is hij terug opgestart en gaf een mooie rechte grafiek.
  bij het ontwaken terug gemeten en ja ik had een waarde, als ik naar de grafiek keek zag ik een onderbreking ongeveer op het moment van ontwaken.
  Na deze meting (tijdens actieve dag) geen enkele waarde kunnen registreren.
  Om 21.36 heeft hij er helemaal de geest aangegeven met fout 366 sensor stuk.
  Ik heb een nieuwe geprikt en pas 12 uur later geactiveerd. Fingers crossed.

  Gebeld naar Abbot met de melding dat dit de 2e sensor was die na 6 dagen de geest gaf. En beide beginnend met hetzelfde serienummer.
  Schoorvoetend gaf de telefoniste toe dat het nog niet 100% op punt stond en dat sommige sensors gevoelig waren voor bewegingen en temperatuurverschillen.
  Gaan een nieuwe opsturen dus geen klachten over de service.

  Ik vind dit een superproduct en had gedurende de 1 ste 2 maanden een vrij gevoel. Regelmatig eens scannen en dat was het. Nu ben ik wat onzeker over dit product en zal steeds m’n oude metertje met vingerprik bij de hand houden.
  Stilletjes hoop ik dat ze de oorzaak vinden en dit in de nabije toekomst kunnen verhelpen.

  Ook ga ik vanaf nu de sensor eerst activeren met Abbot metertje i.p.v. met de iPhone.

  • Lin86

  Hallo.

  Toevallig had ik vandaag problemen. Sensor die aangaf op het scan kastje “ geen actieve sensor”. S morgens deed hij het nog gewoon. Heel bijzonder. Hopelijk vergoed de verzekering ivm kwartaal levering een nieuwe sensor.
  Tijdens mijn zwangerschap ook twee x meegemaakt dat sensoren het niet doen. Lastig. Het moet je gemak geven. Maar als het niet werkt is het niet fijn zeg maar.

  Lin86

  • Gewoon ff bellen, dan heb je binnen een week een nieuwe.
   Maar idd heel lastig ja

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.