Home Forums Ouder van een kind Niet willen spuiten

 • DvBeel

Niet willen spuiten

Beste ouders,

Mijn zoon (8) heeft sinds maart 2016 diabetes. Deed tot voor kort alles zelf. De laatste twee weken zat hij te hoog. Door de hypers had hij veel last van woede aanvallen.

Nu is hij weer stabiel in z’n waardes maar z’n gedrag blijft hetzelfde. Met name de ochtend rond de vingerprik 2 uur na het ontbijt. Hij is boos en kan zich niet concentreren, zegt hij.
En sinds vanavond heeft hij bedacht geen koolhydraten te willen eten, en dus ook geen insuline te hoeven spuiten.

Wie oh wie heeft hier ook mee te maken gehad? Wat is jullie ervaring? En hoe hebben jullie dit opgelost?

Groet,
D.

 • wat herkenbaar heb zelf ook de periode gehad van ik eet wel niet hoef ik ook niet te spuiten en ik ben al 40 Mijn ervaring met het spuiten is wel dat als ik hoog zit het af en toe pijnlijker is dan anders miss dat u hier iets mee kunt
  Veel succes

  • DvBeel

  Bedankt voor de reactie.
  Kon ik maar in t hoofd van mn kind kijken. Hij heeft vanavond net zo lang gewacht met eten tot hij zijn “gratis” koolhydraten mocht.

  Hoop dat het morgen beter gaat. Maar stiekem weet ik t antwoord al.

  • Frankvo

  Je moet hem uitleggen waarom je moet spuiten en dat dit niet alleen om koolhydraten gaat maar dat je ook een basaal (langwerkende) moet spuiten voor energie.

  Als oplossing zou je kunnen kiezen om met een pomp te gaan werken en eventueel een CGM erbij om de suikers te meten(= minder vinger prikken).

  • DvBeel

  Je maakt een punt wat betreft de pomp. Dit maakt t misschien interessant voor hem. Hij is heel slim. Soms te slim. Misschien prikkelt deze optie hem om iets erbij te leren.

  Bedankt voor je reactie.

  • jako

  Ik zou ook proberen psychische hulp voor hem te krijgen. Misschien als speltherapie. En bespreken in je behandelteam, hij is vast niet de enige

  • DvBeel

  Bedankt.
  Wij hebben inmiddels t ziekenhuis gebeld. Morgen een gesprek. Met kinderpsycholoog. Duim voor ons

  • Frankvo

  Succes!

 • Wat naar voor jullie zoon :(
  Ik vind het lullig voor hem.

  Misschien wordt het inderdaad tijd voor een pomp. Blijf zeggen waarom je bepaalde medische handelingen moet doen en blijf gewoon begrip en een beetje liefde tonen.

  Sterkte!

 • miss is de fsl al iets voor jullie zoon je kunt er ook een spel van maken bv door de tijd binnen doelbereik bij te gaan houden

 • Heel erg herkenbaar…. ik heb een soort beloningssysteem in die periodes voor.mijn dochter ingevoerd. Voor elke keer spuiten of prikken een sticker en bij zoveel stickers een uitje of cadeautje…. tis ook zo naar voor de kids. Mag best wat tegenover staan…
  En verder. Haar ruimte gegeven af te reageren op kussens, luchtte op. En begrip tonen. Uitleggen waarom het moet? Dat weten ze. Dus dat werkte niet bij mijn dochter. Sterkte!

  • DvBeel

  Yvettedr,

  Hoe zou ik het boze gedrag op school kunnen stoppen?
  Mijn zoon is in de ochtend het meest boos, verdrietig, het lijkt of alles keihard bij hem binnenkomt.
  Hij geeft al een paar toetsen niet kunnen maken, terwijl hij in een plusklas zit.

  Hoop zo dat ze ons morgen kunnen helpen.

  Mn man en ik zijn zo moe van het denken. Het is nu 2036 uur en we liggen al op bed. Klaar met deze dag.

  • AnkeBe

  Hallo,
  Onze zoon (9 jaar) heeft sinds de zomer diabetes. Het vele finger prikken was voor hem het meest irritant.
  4x op een dag insuline gaat tot nu toe oké.
  Wij zijn snel overgestapt tot de freestyle libre. Nu kan hij op elk moment waar dan ook makkelijk zijn bloedsuikerspiegel controleren. Vooral met sporten en op school is dit echt een uitkomst. En wij ouders meten altijd nog even voordat wij zelf gaan slapen.
  Succes

 • @dvbeel; hoe is het gesprek met de psycholoog afgelopen? Kan mij voorstellen dat het keihard aankomt bij jullie zoon. Vroeger kon hij van alles doen, eten en drinken wat en wanneer hij dat wilde. Zijn lichaam ving alles op.
  Die vrijheid is hem in één keer finaal afgepakt. En dat doet pijn. Zeker wanneer hij zijn klasgenootjes ziet eten en drinken wanneer hen dat uitkomt.

  Vragen zoals “waarom ik,” “wat heb ik verkeerd gedaan” schieten door zijn hoofd. Diabetes is een keiharde “meester”. Zitten je bloedjes te hoog, je krijgt later andere problemen erbij.
  De hevige dorst laten we maar eventjes in het midden.

  Concentratieproblemen, etc. Dan kunnen er gedachtes opkomen zoals ” de arts zei dat wanneer ik ging spuiten de bloedjes beter zouden gaan liggen, en ik zou mij beter voelen…”
  Alleen, ik spuit nu en ik voel mij (nog steeds) niet lekker. Kan mij niet concentreren. Dus waarom nog gaan spuiten?

  Ook ik heb bij een psycholoog rondgelopen omdat ik “vast” zat. Op een gegeven moment had ik bedacht “als ik niet eet, hoef ik dus ook niet te spuiten. ” Dit heb ik nauwelijks 3 uur volgehouden, maar voelde mij wel beroerder en beroerder worden.

  Je lichaam heeft insuline nodig om de “motor” draaiende te houden. Uiteindelijk toch gespoten en wat gegeten.
  Dat “avontuur” leidde ertoe dat ik bij een psycholoog terecht kwam. Die gesprekken hebben mij geholpen.

  Mijn ouders hadden het ook niet echt gemakkelijk. Een kind met Diabetes, daar komt zoveel extra zorg en aandacht bij kijken. Wellicht dat jullie eens apart bij de psycholoog kunnen langskomen. Jullie moeten de ellende die Diabetes met zich meebrengt ook kwijt.
  Praat met elkaar er over.

  Soms heb ik nog wel eens periode dat mijn bloedjes letterlijk en figuurlijk alle kanten op vliegen, (behalve de kant die ik voor ogen heb.) Gelukkig gaat het controleren via de FSL vele malen gemakkelijker dan vroeger.
  En kan je tijdig ingrijpen, zodat de bloedjes geen kans krijgen om te hoog te gaan zitten. Wat weer bijdraagt aan een algemeen welbevinden.

  De FSL kan voor jullie ook een geruststellend gevoel geven. Je scant eerder dan dat je een vingertop / muis van je hand opoffert om het bloedje te controleren.

  Zelfs wanneer jullie kind slaapt, en toevallig ligt zijn arm waar de sensor opzit boven de dekens, een scan en jullie weten het.

  Mijn man vindt de FSL ook een uitkomst. Een scan en hij weet genoeg, afgelopen zaterdag kon ik gelijk weer mijn niet gekochte aandelen Coca Cola spekken.

  Succes, en bij vragen / opmerkingen, altijd stellen. Wij zijn er om elkaar te helpen.

  • DvBeel

  Bedankt voor de reacties. Prettig om te weten hoe anderen er mee omgaan.

  Voor mn zoon gaan we aan de slag. Beloningssysteem wordt weer gehanteerd en op school wordt de meester erbij betrokken. Na een week staat er wat leuks tegenover.

  We krijgen hulp van een psycholoog.

  Op school voor de boze aanvallen (die hij meest voor toetst heeft) krijgt hij een spiekbriefje. Vb:ben je boos? Vraag een time out aan, bel of app je ouders, even praten en dan weer door. Geen boze aanvallen meer in de klas.

  Maandag de vuurdoop. Dan is het Sinterklaasfeest op school.

  Zal mij benieuwen…. 💪

 • @dvbeel; graag gedaan.

  Als ouders wordt je voor het blok geplaatst. De grootste klap is voor jullie zoon, zijn vrijheid is zonder opgaaf van reden ingeperkt. En dat geen spanningen en stress.

  Sinterklaas is geen probleem (althans dat is mijn ervaring). Ik deed altijd mee, maar lette wel op wat ik at en hoeveel.
  Spuit nu ruim 30 jaar minimaal 4x per jaar, maar je hebt er wel meer vrijheid door.

  Mijn zwak is de yoghurt kruidnoten van de AH. Gisteravond het restantje opgegeten en letterlijk en figuurlijk genoten van de noten.

  Ik weet niet of het mogelijk is dat een van jullie bij het schoolfeest, op de achtergrond, aanwezig kan zijn?
  Bespreek het anders met de school en later met jullie zoon. In de trant van dat je nieuwsgierig bent hoe zo’n schoolfeest gaat.
  Het is belangrijk dat je jullie zoon niet het idee geeft dat hij strak wordt gecontroleerd, dit bewerkstelligt het tegenovergesteld effect.

  Heel veel plezier en suc6!

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.