Home Forums Nieuw met diabetes Nieuw en last van warm weer, moet ik me zorgen maken?

Nieuw en last van warm weer, moet ik me zorgen maken?

Hallo allemaal!

Ik ben begin mei naar de huisarts geweest. Ik had “voor de lol” mijn suikerwaarde thuis een keer geprikt (suikerziekte zit in de familie) en deze bleek na het eten 8.5 te zijn. Ik moest toch naar de huisarts voor iets anders dus vroeg of ze gelijk kon testen.
Een dag erna kreeg ik de uitslag, de HbA1c was 42 en nuchter was mijn suiker 7.0, te hoog dus. Ze stelde voor om gelijk met medicatie te beginnen dus kreeg metformine 500.

Twee weken later moest ik terugkomen om opnieuw bloed te prikken. Mijn nuchtere waarde was toen 5.6 en die andere waarde 40.

Nu meet ik het zelf regelmatig thuis (geeft me een gevoel van zekerheid) en heb ik nuchter eigenlijk bijna altijd een waarde van rond de 5.0, soms 4.8 en soms 5.3. Mijn gemiddelde van de laatste weken is volgens de meter 5.4. Eigenlijk allemaal prima lijkt het zo. Laatst ben ik wel een keer uiteten gegaan en heb ik meer koolhydraten gehad en toen was mijn suikerwaarde 8.0 (is dit heel erg?).

Ik merk dat op een dag mijn suiker altijd tussen de 4.8 en 6.5 zit (ook na de eetmomenten). Alleen nu met het warme weer is het ineens hoog? Niet te hoog, maar wel hoger dan normaal.

Als ik naar werk ga zit ik bijvoorbeeld op 5.3 (dit is na ontbijt van twee boterhammen). Dan werk ik, loop ik door de zon naar huis dus ben ik eigenlijk best actief. Dan meet ik bij thuiskomst en zit ik rond de 6.8-7.0. Dit is alleen bij warmer weer of als ik fysiek heel actief ben.

Misschien zeur ik of stel ik me aan, dat kan, maar ik vind ‘t vreemd dat het zo stijgt en dan ben ik ook bang om daarna te gaan eten. Ook heb ik wel angst voor de zomer, wat nou als die écht hoge temperaturen komen?

Sorry voor het lange verhaal en misschien klaag ik wel wat, maar heb veel last van angst en onzekerheid.

 • Je bloedsuikerwaarden doen het prima, je zit tussen de 4 en de 8. Dat zijn normale waarden voor mensen met diabetes. Je HbA1c is zelfs aan de lage kant en valt binnen de range voor mensen zonder diabetes. Een gemiddeld hogere temperatuur heeft wel effect op je instelling. Meestal hebben mensen die insuline spuiten minder nodig, maar individueel kan dat altijd anders zijn. Geen mens en dus ook eentje met diabetes is hetzelfde.

 • Oké, bedankt voor je berichtje Yvonne. Ik las op internet vooral veel dat de suikerwaarde lager wordt met warm weer en merk dat ook bij familieleden, maar bij mij niet haha.

  Ik weet ook niet of de diagnose nu gesteld is of niet. Ik ga er zelf maar even vanuit van wel. Ik heb ook geen vervolgafspraken gekregen of iets dergelijks. Ik was wel voor iets anders bij de cardioloog en die vond het bijzonder dat ik met deze waarden direct medicatie kreeg. Maar ik wil niemand tegenspreken dus ik neem de metformine maar gewoon in.

  • AeneA

  Eerlijk gezegd, vraag ik me af waarom je *de metformine maar gewoon blijft innemen” als je Hba1c op 40 staat en de cardioloog hier ook al vraagtekens bij zet.
  Het is inderdaad zeer vreemd dat je bij deze stand al meteen op de Metformine wordt gezet en je zonder doorverwijzing naar praktijkondersteuner of vervolg-afspraken voor controles naar huis wordt gestuurd met pillen.
  Verder schrijf je dat er nog geen diagnose is gesteld; hoe kan de arts je dan medicatie voorschrijven? Gaat het om DM type 1 of gaat het bij jou om type 2, gaat het om DM in combinatie met overgewicht, hoge cholesterol en/of verhoogde bloeddruk? Zijn al die waardes ook gecontroleerd dmv bloedprikken in het lab? Heb je urine in moeten leveren?

  Overigens is het niet gebruikelijk dat mensen met metformine-gebruik dmv vingerprikken bloedglucose-waarden gaan vaststellen, je kunt er nl. niets mee, het is een moment-opname waar je helemaal niets aan kunt veranderen, je kunt er niet op inspelen, het maakt je alleen maar zeer onrustig en zoals uit je bericht al blijkt: bang om te eten. Daarom krijg je het ook niet vergoed van de zorgverzekering, het heeft geen enkele zin.
  De vraag is ook: doe je die vingerprik en het meten op de juiste manier, het juiste tijdstip? heb je een goede meter die geijkt is? Schone handen, zijn de stripjes niet over de datum? Heb je schone prikkers? zo niet, dan geeft het zeker al een verkeerd beeld.

  Een HbA1c van 40 wijst in het moment zeker niet op diabetes, de familie-perikelen wijzen wel op geboden alertheid en 1 x per jaar een uitgebreide controle.
  Wil je je toch al voorbereiden om de DM binnen de perken te houden, zou ik me laten doorverwijzen naar een diëtiste, die je kan leren hoe je dmv koolhydraat-beperkt eten en veel sporten je conditie en je gewicht kunt verbeteren, waardoor je minder kans loopt om DM daadwerkelijk te ontwikkelen (programma: keer diabetes om).

  En bloedwaarden schommelen, bij iedereen, dus ook bij jou. We zijn geen robot; een bord pasta met wat groente en veel saus zorgt voor heel andere waarde dan een bakje skyr zonder suiker met verse frambozen. Een uur flink wandelen of fietsen in de buitenlucht geeft hele andere waardes aan dan een uurtje bank hangen met een goed boek…

 • Hoi AeneA,

  Bedankt voor je uitgebreide antwoord, dankjewel. Staat zeker punten in waar ik nog naar moet kijken of iets mee kan.

  Het is een nieuwe huisarts en ik was er voor het eerst. Ze zei “je nuchtere waarde is te hoog” en vervolgens zei ze “we beginnen met 1 tablet metformine, lage dosering” en moest ik twee weken later weer terugkomen om bloed te prikken. Toen belde ik maar ik kreeg de assistente aan de lijn en die mocht het doorgeven. “Waardes zijn goed, goedzo.” Het zou dan gaan om type 2. Ik heb wel overgewicht. Had dit niet maar door opnames met heel veel medicatie waar ik erg van aankwam nu dus wel. Nu de medicatie eraf is gaat het afvallen langzaam omdat mijn metabolisme nog traag werkt.
  Ze hebben alles wel via het lab laten prikken en cholesterol en bloeddruk waren goed. Urine heb ik niet moeten inleveren.

  De meter is – voor zover ik het weet – helemaal prima. Het is een vrij nieuwe meter, inclusief cassettes en naalden. Normaal zou mijn vader hiermee moeten meten maar hij heeft nu zo’n ding in zijn arm en heeft dit niet nodig.

  Ik zorg dat ik schone handen heb (wassen met zeep, goed afspoelen en daarna goed drogen, liefst met keukenrol omdat handdoeken soms smerig kunnen zijn). Het eerste druppeltje bloed veeg ik dan nog af met een tissue en de tweede gebruik ik. Ik houd de meetmomenten aan die ik op een site vond. Nuchter en dan voor het eten en dan 1-2 uur na het eten en voor het slapen gaan nog een keer.

  Een diëtist heb ik pas nog gehad en toen ging het ook over koolhydraadarm eten, dit om toch weer af te vallen. Ik kan haar nu nog eens vragen of ze nog nieuwe tips heeft, maar op zich heb ik voeding nu prima in balans.

  En ja, je hebt helemaal gelijk dat deze schommelen. Dat is misschien wel mijn autisme die het allemaal wil begrijpen. Waarom het de ene dag meer stijgt dan de ander terwijl ik hetzelfde eet. Maar er zijn inderdaad zoveel factoren die nog meespelen.

  Maar het lastige vind ik dat als ik ga wandelen ofzo dat mijn waarden dan omhoog schieten. Ik zou verwachten van niet.

  Maargoed, beetje angst hier dus die misschien wel ongegrond is.

 • Natuurlijk ken ik jouw situatie niet van A tot Z en ben ik geen arts :)

  Als ik jouw verhaal lees vraag ik me wel een beetje af wat de beweegredenen van deze huisarts zijn. Een nuchtere waarde van 7.0 is te hoog, en het is mooi dat dat serieus genomen wordt. Dat moet ook. Mijn huisarts heeft mij twee jaar laten rondlopen met nuchtere waarden van 6.5 en was er toen ingegrepen had ik in april dit jaar geen nuchtere waarde van 17.7 gehad.

  Bij DM type 2 is er een heel duidelijk behandeladvies. Starten met leefstijlaanpassing en als dat niet werkt dan starten met metformine enzovoort. Je leeftijd speelt ook wel mee, ik weet niet hoe jong/oud je bent. Mijn huisarts heeft mij direct doorverwezen naar internist omdat ik op een leeftijd zit (27) waarbij het ook nog wel type 1 kan zijn. Als ik bijv. 50+ was geweest had hij zelf de behandeling opgepakt.

  Jouw waarden lijken me heel mooi zoals je ze beschrijft. Zolang je alleen metformine gebruikt heb je geen kans op een hypo dus is er niet zoveel aan de hand met warm weer. Ik zou zeggen: “maak je geen zorgen en laat het los”, maar ik heb zelf ook autisme en wil zelf ook de controle graag houden, dus ik kan me wel enigszins voorstellen hoe je het ervaart.

  PS is morsmordre Harry Potter gerelateerd? :D

 • Hoi Zorua,

  Het is inderdaad Harry Potter gerelateerd! Wat leuk dat je het herkend.

  Wat slecht dat je huisarts niet heeft ingegrepen toen. Ik ben zelf nog best jong, paar jaar ouder dan jou.

  Bij mij was er geen advies of iets verder, behalve “we starten we met medicatie”.

  Het koolhydraatarme eten gaat me goed en gemakkelijk af. Ik ben al best wat afgevallen, bijna 10 kilo. In augustus zal ik vragen om bloed te prikken, dan zijn we zo’n 3 maanden verder. Vind het nog steeds bijzonder dat de huisarts hier zelf niets voor heeft voorgesteld oid, gaat nu op mijn initiatief.

  Ik meet thuis zo’n 5 a 6 keer per dag, de gemiddelde waarde op mijn meter is 5.2. Prima dus!

  Vandaag heb ik voor het eerst sinds lange tijd iets lekkers gehad. Een beetje chips, hooguit een schaaltje vol. Voor die tijd had ik een waarde van 4.3 en een uur/anderhalf uur na de chips 7.2. Opzich is het niet te hoog, maar ik vind een stijging van bijna 3 punten wel veel. Misschien ligt dat aan mij hoor. Ik ga dan doemdenken; wat als ik met een hogere waarde was “gestart”, wat als ik een keer pasta of pizza wil eten? Nu heb ik het bij chips gelaten terwijl ik eerder ook nog wel een toastje of een paar stukjes stokbrood had genomen.

  Ik vind het ingewikkeld dat ik me zo druk maak, wou dat ik het uit mijn hoofd kon zetten.

  Eten is ook echt niet leuk meer. Niet dat ik er hiervoor veel plezier aan beleefde, maar dan kon ik soms wel genieten van iets lekkers. Nu levert dat alleen maar spanning op. Wordt echt gek van mezelf.

  Sorry voor mijn “gedram”.

 • Ik ben een groot Harry Potter fan :)

  Ik herken me verder wel in jouw verhaal. Vooral de eerste weken was ik er ook zo, bijna obsessief, mee bezig. Het is wel fijn dat je dan je verhaal ook even ergens kwijt kunt (ik doe dat op het autisme forum waar ik lid van ben, Autsider).

  Fijn dat het koolhydraatarme eten je goed af gaat. Ik vind je waarden best netjes, vooral na zo’n schaaltje chips ook. Zelf ervaar ik een stijging van 3 ook als mega veel, maar op zich valt dat dan wel weer mee. Vooral na chips en zulke dingen.

  Ik vind het ook wel heel bijzonder dat je zelf initiatief moet nemen zodat er bloed wordt geprikt. Ik ben zelf onder controle in het ziekenhuis bij de internist en diabetesverpleegkundige en die zitten er bovenop. Ik merk ook dat zij veel meer kennis in huis hebben en mij beter kunnen begeleiden. Wellicht is het voor jou ook nog een optie dat je een verwijzing krijgt van je huisarts naar het ziekenhuis?

 • Ah, leuk, nog een groot Harry Potter fan! En ook autistisch?

  Ik ben deze week bij de huisarts geweest. Zij heeft de metingen doorgenomen die ik had gemeten (had meter meegenomen). De waardes waren goed en stabiel volgens haar. Ik vroeg naar een diabetesverpleegkundige en een doorverwijzing maar zij zegt dat het niet nodig is. Dat ze wel elk kwartaal een uitnodiging willen sturen voor bloedonderzoek maar verder niet. Ze wilde ook dat ik zou stoppen met zelf meten.

  Ik moest vandaag de HbA1c laten prikken en nuchter, ben benieuwd wat eruit komt.

  Kijk, mijn waardes blijven prima als ik gezond/beperkt eet. Dan neem ik de koolhydraatbommen zoals pasta, aardappels, lasagna, bami niet. En als ik gewoon mijn stuk vlees met extra groente neem dan stijgt de waarde niet eens, soms wel maar met 0,2/0,3. Dus daar heb ik geen zorgen over.

  Want ik had vandaag een kwart schaaltje kroepoek. Ik stond daarvoor op waarde 4.5, dus at dat, daarna 6.4. Flinke stijging. Moet je voorstellen als je er dan nog bami en saté bij neemt. Dan kom ik te hoog uit denk ik. En dat is niet fijn, want nu mijdt ik echt ALLE lekkere dingen. Ik heb er geen moeite mee, maar soms heb ik ook zin in bami. Of een patatje. Maar dat durf ik dus allemaal niet te eten en als ik het wel eet dan voel ik me daar schuldig over.

  Als je “beginwaarde” lager is, dus bijvoorbeeld 4.3 en je gaat dan eten, gaat de stijging dan sneller omhoog dan wanneer je met een iets hogere 5.4 beginstand begin?

  Ik ben benieuwd, het is zo’n puzzel in mijn hoofd. Zit nu op 6.1 terwijl ik normaal tussen de 4.6-5.2 de nacht in ga. Alleen ik heb zo’n honger want door alle drukte heb ik niets gegeten en nu wil ik graag twee koolhydraatarme boterhammen met mager beleg. Met een volle maag slaap ik beter. Ik denk niet dat t heel veel verder stijgt. Pff.

  Wat een gedoe en wat fijn dat jullie er zijn

 • Je komt er alleen achter door het uit te proberen. Dus eet die twee boterhammen en kijk hoe hoog je ‘s-ochtends wakker wordt. Misschien een mooie waarde, misschien te hoog. Dan de volgende keer één boterham en weer meten. Dan komt er nog bij dat niet alleen medicijnen, eten en bewegen je bloedsuikerwaarden bepalen. Temperatuur en stress doen ook wat. Of je met 4 punt zoveel of 5 punt zoveel start doet er niet veel toe. Alles achter de komma tel ik niet mee, daar zijn de meters niet nauwkeurig genoeg voor. Je mag trouwens schommelen tussen de 4 en de 8 en met een keertje hoger vergaat je wereld niet.

 • Gewoon proberen die boterhammen. Met honger naar bed gaan is ook niet goed.

  Je hoeft inderdaad ook niet alle dagen je waardes bij te houden. Ik deed dat eerst ook want dat gaf mij een gevoel van controle. Omdat ik het moeilijk vond de controle los te laten, ben ik begonnen met afbouwen: eerst naar max. 2x daags prikken en één dag in de week een volledige curve. Daarna nog alleen nuchter prikken met 1x per week curve en nu doe ik nog 2x per week curve en zo nodig prikken als ik me niet lekker voel. Dat is ook ivm insuline-gebruik en kans op hypo’s daarbij.

  Pasta, patat en aardappelen kun je prima eten! Kies voor een volkoren pasta, dat wordt minder snel opgenomen. Kleinere porties, bijv. 1 aardappel bij je groenten en vlees.
  Patat alleen eten als hoofdmaaltijd (lunch, avondeten) en dan een kleine portie en geen koolhydraatrijke snack erbij. Als je patat met een salade eet bijvoorbeeld is dat beter dan patat met een kroket. En als je dat niet te vaak doet dan hoef je je echt niet schuldig te voelen. Als ik grote zin heb in patat, dan houd ik daar met ontbijt en lunch wel rekening mee, door tijdens die maaltijden niet teveel koolhydraten te nemen. Of ik ga na het eten nog een stuk wandelen (door beweging wordt de glucose sneller opgenomen). Dan stijgt het minder.

 • Bedankt voor jullie reacties. Ik heb de boterhammen gegeten en het ging goed.

  Ik heb nog geen pasta of patat gehad, wel eten besteld. Waaronder een soort wrap en nacho’s (geen chips nacho’s maar huisgemaakte, van bladerdeeg denk ik. Die zijn ook iets groter dan chipjes). Ik heb zondag een halve wrap gehad en tien nacho’s en een beetje vlees. Toen bleef mijn suikerwaarde 5.7 na het eten, die dag erna at ik de andere halve wrap en nog tien nacho’s en steeg het naar 7.1. Opzich beide prima waarden!

  Vandaag de uitslag van het bloed gehad. Mijn nuchtere waarde was 5.4 en HbA1c was 37. Goede cijfers wel!

 • Mooie uitslagen. Ik vermoed dat je in het beginstadium zit van diabetes type 2 en alleen ‘s-nachts je bloedsuikerwaarden medicatie nodig hebben om ze onder controle te houden. Houd vol met bewegen en beperkte koolhydrateninname om zo lang mogelijk in dit stadium te blijven.

 • Klinkt goed!

 • Bedankt allebei!

  Moet ik de metformine dan ‘s avonds innemen Yvonne? Ik neem het nu ‘s ochtends in (op advies van de HA). Stijgt het ‘s nachts? Ik heb sinds tijden, echt al sinds ergens in mei goede nuchtere waardes gehad. Gelukkig maar!

  Ze zei vanmorgen zelfs dat als dit de waarden zijn en volgende keer ook zo zijn dat de Metformine er wel af kan. Zo gek, eerst wilde ik niets liever dan die medicatie eraf en nu denk ik; ojee, straks gaan de waarden weer omhoog. Maar het gaat in ieder geval dus al een stuk beter!

  Ik hoop ook weer terug te kunnen komen op mijn oude gewicht, nouja, niet helemaal want toen had ik ondergewicht, maar in ieder geval weer naar een gezond gewicht. Dat zou ook al schelen denk ik.
  Ik wandelde toen elke dag zo’n 10km en liep daarnaast nog 5km hard, plus heel lichamelijk actief en intensief werk. Door ziekte is dat allemaal weggevallen. Helaas is de ziekte chronisch, maar hoop ik wel het wandelen steeds verder op te kunnen bouwen.

 • Als het nu goed werkt met een goede bloedsuikerwaarde in de ochtend, zie ik geen reden voor verandering. Anders eerst overleggen met de huisarts. Beginnende type 2 mensen kunnen de nachtelijke produktie van glucose niet goed meer verwerken, vandaar de hogere waarde in de ochtend. Die nachtelijke produktie is een automatisme van het lichaam om de hersenen van glucose te voorzien. Hersenen en zenuwen kunnen zelfstandig glucose uit het bloed opnemen, spieren hebben daar insuline voor nodig.

 • Bedankt voor je antwoord! Ik hou t wel in de gaten 😊

  Vanmiddag gezondigd. Mocht eigenlijk niet van m’n hoofd; ongezond, slecht voor de suiker blabla… werd een beetje gepusht en toen was ik ook wel nieuwsgierig wat er zou gebeuren. Pitabroodje met kipdoner gegeten en wat aardappelschijfjes. Waarde van 6.7, valt me heel erg mee.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.