Home Forums Nieuw met diabetes Nieuw en last van warm weer, moet ik me zorgen maken?

Nieuw en last van warm weer, moet ik me zorgen maken?

Hallo allemaal!

Ik ben begin mei naar de huisarts geweest. Ik had “voor de lol” mijn suikerwaarde thuis een keer geprikt (suikerziekte zit in de familie) en deze bleek na het eten 8.5 te zijn. Ik moest toch naar de huisarts voor iets anders dus vroeg of ze gelijk kon testen.
Een dag erna kreeg ik de uitslag, de HbA1c was 42 en nuchter was mijn suiker 7.0, te hoog dus. Ze stelde voor om gelijk met medicatie te beginnen dus kreeg metformine 500.

Twee weken later moest ik terugkomen om opnieuw bloed te prikken. Mijn nuchtere waarde was toen 5.6 en die andere waarde 40.

Nu meet ik het zelf regelmatig thuis (geeft me een gevoel van zekerheid) en heb ik nuchter eigenlijk bijna altijd een waarde van rond de 5.0, soms 4.8 en soms 5.3. Mijn gemiddelde van de laatste weken is volgens de meter 5.4. Eigenlijk allemaal prima lijkt het zo. Laatst ben ik wel een keer uiteten gegaan en heb ik meer koolhydraten gehad en toen was mijn suikerwaarde 8.0 (is dit heel erg?).

Ik merk dat op een dag mijn suiker altijd tussen de 4.8 en 6.5 zit (ook na de eetmomenten). Alleen nu met het warme weer is het ineens hoog? Niet te hoog, maar wel hoger dan normaal.

Als ik naar werk ga zit ik bijvoorbeeld op 5.3 (dit is na ontbijt van twee boterhammen). Dan werk ik, loop ik door de zon naar huis dus ben ik eigenlijk best actief. Dan meet ik bij thuiskomst en zit ik rond de 6.8-7.0. Dit is alleen bij warmer weer of als ik fysiek heel actief ben.

Misschien zeur ik of stel ik me aan, dat kan, maar ik vind ‘t vreemd dat het zo stijgt en dan ben ik ook bang om daarna te gaan eten. Ook heb ik wel angst voor de zomer, wat nou als die écht hoge temperaturen komen?

Sorry voor het lange verhaal en misschien klaag ik wel wat, maar heb veel last van angst en onzekerheid.

 • Je bloedsuikerwaarden doen het prima, je zit tussen de 4 en de 8. Dat zijn normale waarden voor mensen met diabetes. Je HbA1c is zelfs aan de lage kant en valt binnen de range voor mensen zonder diabetes. Een gemiddeld hogere temperatuur heeft wel effect op je instelling. Meestal hebben mensen die insuline spuiten minder nodig, maar individueel kan dat altijd anders zijn. Geen mens en dus ook eentje met diabetes is hetzelfde.

 • Oké, bedankt voor je berichtje Yvonne. Ik las op internet vooral veel dat de suikerwaarde lager wordt met warm weer en merk dat ook bij familieleden, maar bij mij niet haha.

  Ik weet ook niet of de diagnose nu gesteld is of niet. Ik ga er zelf maar even vanuit van wel. Ik heb ook geen vervolgafspraken gekregen of iets dergelijks. Ik was wel voor iets anders bij de cardioloog en die vond het bijzonder dat ik met deze waarden direct medicatie kreeg. Maar ik wil niemand tegenspreken dus ik neem de metformine maar gewoon in.

  • AeneA

  Eerlijk gezegd, vraag ik me af waarom je *de metformine maar gewoon blijft innemen” als je Hba1c op 40 staat en de cardioloog hier ook al vraagtekens bij zet.
  Het is inderdaad zeer vreemd dat je bij deze stand al meteen op de Metformine wordt gezet en je zonder doorverwijzing naar praktijkondersteuner of vervolg-afspraken voor controles naar huis wordt gestuurd met pillen.
  Verder schrijf je dat er nog geen diagnose is gesteld; hoe kan de arts je dan medicatie voorschrijven? Gaat het om DM type 1 of gaat het bij jou om type 2, gaat het om DM in combinatie met overgewicht, hoge cholesterol en/of verhoogde bloeddruk? Zijn al die waardes ook gecontroleerd dmv bloedprikken in het lab? Heb je urine in moeten leveren?

  Overigens is het niet gebruikelijk dat mensen met metformine-gebruik dmv vingerprikken bloedglucose-waarden gaan vaststellen, je kunt er nl. niets mee, het is een moment-opname waar je helemaal niets aan kunt veranderen, je kunt er niet op inspelen, het maakt je alleen maar zeer onrustig en zoals uit je bericht al blijkt: bang om te eten. Daarom krijg je het ook niet vergoed van de zorgverzekering, het heeft geen enkele zin.
  De vraag is ook: doe je die vingerprik en het meten op de juiste manier, het juiste tijdstip? heb je een goede meter die geijkt is? Schone handen, zijn de stripjes niet over de datum? Heb je schone prikkers? zo niet, dan geeft het zeker al een verkeerd beeld.

  Een HbA1c van 40 wijst in het moment zeker niet op diabetes, de familie-perikelen wijzen wel op geboden alertheid en 1 x per jaar een uitgebreide controle.
  Wil je je toch al voorbereiden om de DM binnen de perken te houden, zou ik me laten doorverwijzen naar een diëtiste, die je kan leren hoe je dmv koolhydraat-beperkt eten en veel sporten je conditie en je gewicht kunt verbeteren, waardoor je minder kans loopt om DM daadwerkelijk te ontwikkelen (programma: keer diabetes om).

  En bloedwaarden schommelen, bij iedereen, dus ook bij jou. We zijn geen robot; een bord pasta met wat groente en veel saus zorgt voor heel andere waarde dan een bakje skyr zonder suiker met verse frambozen. Een uur flink wandelen of fietsen in de buitenlucht geeft hele andere waardes aan dan een uurtje bank hangen met een goed boek…

 • Hoi AeneA,

  Bedankt voor je uitgebreide antwoord, dankjewel. Staat zeker punten in waar ik nog naar moet kijken of iets mee kan.

  Het is een nieuwe huisarts en ik was er voor het eerst. Ze zei “je nuchtere waarde is te hoog” en vervolgens zei ze “we beginnen met 1 tablet metformine, lage dosering” en moest ik twee weken later weer terugkomen om bloed te prikken. Toen belde ik maar ik kreeg de assistente aan de lijn en die mocht het doorgeven. “Waardes zijn goed, goedzo.” Het zou dan gaan om type 2. Ik heb wel overgewicht. Had dit niet maar door opnames met heel veel medicatie waar ik erg van aankwam nu dus wel. Nu de medicatie eraf is gaat het afvallen langzaam omdat mijn metabolisme nog traag werkt.
  Ze hebben alles wel via het lab laten prikken en cholesterol en bloeddruk waren goed. Urine heb ik niet moeten inleveren.

  De meter is – voor zover ik het weet – helemaal prima. Het is een vrij nieuwe meter, inclusief cassettes en naalden. Normaal zou mijn vader hiermee moeten meten maar hij heeft nu zo’n ding in zijn arm en heeft dit niet nodig.

  Ik zorg dat ik schone handen heb (wassen met zeep, goed afspoelen en daarna goed drogen, liefst met keukenrol omdat handdoeken soms smerig kunnen zijn). Het eerste druppeltje bloed veeg ik dan nog af met een tissue en de tweede gebruik ik. Ik houd de meetmomenten aan die ik op een site vond. Nuchter en dan voor het eten en dan 1-2 uur na het eten en voor het slapen gaan nog een keer.

  Een diëtist heb ik pas nog gehad en toen ging het ook over koolhydraadarm eten, dit om toch weer af te vallen. Ik kan haar nu nog eens vragen of ze nog nieuwe tips heeft, maar op zich heb ik voeding nu prima in balans.

  En ja, je hebt helemaal gelijk dat deze schommelen. Dat is misschien wel mijn autisme die het allemaal wil begrijpen. Waarom het de ene dag meer stijgt dan de ander terwijl ik hetzelfde eet. Maar er zijn inderdaad zoveel factoren die nog meespelen.

  Maar het lastige vind ik dat als ik ga wandelen ofzo dat mijn waarden dan omhoog schieten. Ik zou verwachten van niet.

  Maargoed, beetje angst hier dus die misschien wel ongegrond is.

 • Natuurlijk ken ik jouw situatie niet van A tot Z en ben ik geen arts :)

  Als ik jouw verhaal lees vraag ik me wel een beetje af wat de beweegredenen van deze huisarts zijn. Een nuchtere waarde van 7.0 is te hoog, en het is mooi dat dat serieus genomen wordt. Dat moet ook. Mijn huisarts heeft mij twee jaar laten rondlopen met nuchtere waarden van 6.5 en was er toen ingegrepen had ik in april dit jaar geen nuchtere waarde van 17.7 gehad.

  Bij DM type 2 is er een heel duidelijk behandeladvies. Starten met leefstijlaanpassing en als dat niet werkt dan starten met metformine enzovoort. Je leeftijd speelt ook wel mee, ik weet niet hoe jong/oud je bent. Mijn huisarts heeft mij direct doorverwezen naar internist omdat ik op een leeftijd zit (27) waarbij het ook nog wel type 1 kan zijn. Als ik bijv. 50+ was geweest had hij zelf de behandeling opgepakt.

  Jouw waarden lijken me heel mooi zoals je ze beschrijft. Zolang je alleen metformine gebruikt heb je geen kans op een hypo dus is er niet zoveel aan de hand met warm weer. Ik zou zeggen: “maak je geen zorgen en laat het los”, maar ik heb zelf ook autisme en wil zelf ook de controle graag houden, dus ik kan me wel enigszins voorstellen hoe je het ervaart.

  PS is morsmordre Harry Potter gerelateerd? :D

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.