Home Forums Nieuw met diabetes nieuw hier en diverse vragen

nieuw hier en diverse vragen

goedeavond allemaal,

ik ben 5 maanden geleden geopereerd aan de alvleesklier waarbij 2/3 verwijderd is (waaronder de staart) en ik weet sinds 3 weken dat ik geen insuline meer produceer. ik spuit nu 4x per dag insuline en heb een ipoort hiervoor wat fijn werkt, deze moet ik elke 3 dagen vervangen maar dan kan ik wel 3 dagen alle insuline hierin spuiten. ook heb ik sinds vorige week een fsl2. Ik heb een aantal vragen:
– kan ik naar de sauna met de fsl2 en met de ipoort en plakken jullie deze dan extra vast met iets? en heeft de hoge temperatuur en het snelle afkoelen invloed op de bloedsuikers?
– ik heb thuis een jacuzzi, kan ik hier gewoon in met de fsl2 en de ipoort?
-de app op mijn gsm blijft zeggen alarmen niet beschikbaar mbt fsl2, alle instellingen zijn goed geloof ik maar hij geeft geen alarm als mijn waardes te hoog of te laag schieten, kan dit zijn omdat ik dit pas heb ingesteld na het scannen van de sensor? dit is pas de eerste sensor.
– is er een vuistregel of richtlijn hoeveel eenheden novarapid in verhouding tot hoeveelheid gram koolhydraten? of is dit erg verschillend per persoon?
bedankt alvast voor jullie tips!
groetjes Rianne

 • Geen ervaring met de sauna, maar wel met zwemmen in warme zeeën. Dan plak ik een stuk pleister over de sensor. Een rol kynesiologytape bij de Action kostte iets van € 5. Een stuk van 10 cm en de hoekjes afgerond. Die gebruik ik ook als een sensor loslaat van de pleister of de pleister zelf laat wel eens los. In het algemeen is het zo dat bij langdurig hogere temperaturen je minder insuline nodig hebt, het werkt dan efficienter. Maar of dat ook voor jou geldt, zal je moeten ondervinden. Net zo als de sauna. Wel heeft het invloed op de werking van de sensor, die kan op zo’n moment niet goed werken. Hij komt later wel weer bij.

  Je kan met een sensor 30 minuten in het water blijven, tenminste dat garandeert Abbott.

  Het maakt niet uit of je de alarmen uitschakelt en later weer inschakelt, die zouden het moeten doen. Je krijgt de alarmen op het eerste apparaat waarmee je de sensor activeert. Ik gebruik bijv de reader en mijn telefoon als backup, maar de alarmen heb ik alleen op de reader, niet op mijn telefoon.

  De verhouding koolhydraten en insuline is per persoon verschillend. je diabetesverpleegkundige kan je helpen bij het berekenen ervan en die ook instellen op het meetapparaat. Dan krijg je nog advies ook wat je moet spuiten.

  Sterkte en blijf vooral veel vragen stellen, er verandert nogal veel als je een vorm van diabetes krijgt.

 • Hey rianne
  Insuline hoeveelheden is voor iedereen anders dus dat moet je rustig aan uitvinden.
  Wat betreft de fsl2, de alarmen heb je alleen op het apparaat waarmee je hem opstart, bij snel stijgende of dalende waarden geeft die “probeer het over 10min” melding. Gebruik zelf “skin tac wipes” voor betere hechting.sauna is een lastig verhaal , die heeft zowel invloed op je lichaamsvocht als de sensor (bedrijfstemperatuur van de sensor zelf en overmatig zweten )
  Mvg steff

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.