Home Forums Nieuw met diabetes Nieuw in Diabetesland

 • OJF1976

Nieuw in Diabetesland

Goedemorgen,

16 augustus voelde ik me niet echt lekker, het was dat warme weekend en ik zou die dag moeten gaan werken… deze “vage” klachten had ik al langer… maar toch gaan werken, uiteindelijk huiswaarts en ziek gemeld…
De volgende dag de huisarts gebeld, en omdat de “vage” klachten eerst werden gezien als misschien Corona, dit laten uitsluiten ook al was ik al direct van mening dat dit niet het geval was.
Anyway de volgende stap was het bloedprikken en een algemene test zeg maar, daar bleek al uit dat de suiker te hoog was (niet nuchter) verder waren de andere waardes ok.
Dus vervolg was dat er een nuchtere meting moest plaatsvinden; en jawel de waarde nuchter was 14 en die over de langere termijn 93….. dus beide veel te hoog en hiermee wandelde ik dan ook het land der Diabetes type 2 binnen.

Tuurlijk schrok ik, en eigenlijk had ik altijd het standaard beeld van een persoon met Diabetes die overgewicht heeft, veel snoept, weinig beweging heeft, kortom iemand die een redelijk tot zeer ongezonde levensstijl heeft… WANT juist alle voorgaande zijn niet van toepassing op mijn gestel… MAAR wat dan wel van toepassing blijkt te zijn is juist een verstoord slaap en eetritme, werk namelijk al jaren in de logistiek en beveiliging, dus juist altijd in de onregelmatigheid. Daarbij zit ik sinds een aantal jaar nog steeds in een soort van (vecht)scheiding wat dan ook de nodige stress met zich meebrengt… en draagt…

Dus nu aan de pillen, het begon met 2x 500 metformine, gisteren een check gehad op nuchtere toestand en nog steeds te hoog 9.7 en de D.verpleegkundige adviseerde om te gaan verhogen tot 3×500… dit kwam wederom als een schok, waarom omdat ik sinds thuiszit en mijn slaap en eetritme zodanig heb aangepast dat ik me wel beter begin te voelen… buiten dat ik me erg apart voel in mijn lichaam, omdat ik met alle waarschijnlijkheid al een geruime tijd “gewend” ben op deze hogere waardes en dat ze nu afnemen… maar dat er enige verbetering, bepaalde “vage” klachten zijn minder, is zegt mij dan toch genoeg, neemt niet weg dat ik nu nog steeds moeite heb met de acceptatie.

De laatste tijd ben ik dan ook erg bezig met waar het dan vandaan komt en wat ik hieraan moet doen… als ik zo terug kijk en het bovenstaande lees is dat het voornamelijk in het werk gezocht moet worden.. zorgdragen voor een zo goed als mogelijk slaap en eetritme… dat dit voor mij de grootste aanpassing maar tevens uitdaging is.. is nu zonder twijfel!

Momenteel werk ik in de beveiliging van een luchthaven in Nederland en heb hierin dan ook zeer grillige werktijden, binnen de onregelmatige diensten bestaat geen regelmaat, voorheen werkzaam in een 5 ploegendienst ook onregelmatig maar wel regelmaat omdat je weet voor zeker een jaar wat je rooster is en in mijn huidige werk hoor ik de donderdag ervoor wat de komende week gaat inhouden… nooit een probleem mee gehad tot nu toe zal ik maar zeggen..
En eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat ik het gevoel heb niet serieus te worden genomen, zowel leiding als in de bedrijfsarts ik zit nu in de ziektewet, en zal binnenkort moeten re integreren dus wordt er een plan van aanpak gemaakt met de start in regelmatige diensten, en boven de sterkte (wil zeggen dat Ik weg kan lopen zonder te informeren om te gaan eten) dat is natuurlijk voor nu heel fijn, maar ik maak me terdege zeker zorgen over de periode hierna, ben ik genoeg hersteld, is mijn ritme ok etc etc… maar ik ben er ook dan juist erg bang voor dat het dan allemaal weer bij het oude terugkomt, met alle “risico” van dien….

En eerlijk daar maak ik mij ernstig zorgen over, dat wat nu “goed” gaat dat dadelijk bij een volgende meting over 4 weken de langetermijn terugloopt en dat er winst is in de dagelijkse nuchter prik.. helemaal weer fout gaat…

Dus mijn vraag, zijn er mensen hier ook mee bezig? Wat voor hen heeft gewerkt, hoeft niet persé voor mij te werken maar kan wel meer inzicht verschaffen…

Alvast bedankt voor jullie tijd om dit verhaal gelezen te hebben, en voor alle input die nog hopelijk komt ben ik ook zeer erkentelijk!

Met vriendelijke groet,

Een vriend,
O.

  • Yvonne

  Neem de tijd en doe zaken stapje voor stapje. Diabetes is een lastige aandoening met veel effect op je dagelijks leven en je lichaam blijft voor verrassingen zorgen. Lees veel over de aandoening en struin rond hier op het trefpunt. Hoe meer je weet, hoe beter je er mee om kunt gaan. Verdiep je ook in langzame en snelle koolhydraten. Voor mensen met diabetes zijn er algemene regels, maar er zijn altijd uitzonderingen. In principe verlagen medicijnen, beweging en warmte je bloedsuikerwaarden. Koolhydraten, stress en koorts verhogen je bloedsuikerwaarden. Hoe onregelmatig werken bij jou uit zal pakken, kom je alleen achter door het uit te proberen. Toen ik nog werkte, was dat in principe op kantooruren. Maar dan is er al een verschil tussen werkdagen en weekend. Als type 1 kan je dan makkelijker je insuline aanpassen dan met tabletten, maar dat was ook puzzelen.

  • Dank je Yvonne, zeker doe ik het stap voor stap, en wat je zegt hoe meer informatie ik vergaar hoe beter ik ermee kan “dealen” en er een gevoel bij krijg ook al is het nog niet zo lang geleden geconstateerd. Er is in ieder geval wel erg veel informatie over te vinden en soms moet men wel even dus de regels doorlezen of met een snuf(je) zout nemen…

 • Het is trial and error. Ik ben nu komende maand een jaar bezig en nog steeds niet goed ingesteld. Ik kijk wat voedsel enz voor mij doet en of dat elke keer zo is ( nee). Ik heb meetapperatuur aangeschaft om thuis te testen. Heb ook in ploegendienst gewerkt, maar toen had ik nog geen diabetes2. Wel mijn hele slaapritme naar de haaien tot de dag van vandaag. Kortom: DM2 wordt vaak erg onderschat in mijn ervaring. “Ff afvallen joh, eigen schuld-ziekte “.
  Het enige dat ik je kan aanraden: gaat het fout, ga de ziektewet weer in totdat het verantwoord kan ( ik bedoel daarmee uiteraard geen misbruik mee, maar ik weet wat doorwerken terwijl het eigenlijk niet kan met een mens doet). Kies altijd voor je gezondheid.

  • Dank je voor je reactie, ik weet niet hoelang ik hier al mee rond loop.. althans niet precies, maar na enige analyse zijn de “vage klachten” wel verergerd sinds ik in de deze nieuwe functie aan het werk ben. Voorheen had ik regelmaat in de onregelmatigheid als ook in ploegen werken en nu helemaal geen enkele vorm van regelmaat…

   En ik kan ook beamen dat DM2 ook onderschat wordt, eigenlijk kan ik eerder zeggen (of schrijven in dit geval ;-) niet eens serieus wordt genomen door mijn leidinggevenden..

  • daven

  pffffffff valt me weer op hoe gemakkelijk diabetesverpleegkundige met metformine smijten (let op van een bepaalde firma schijnen kankerverwekkende stoffen in te zitten !!!)
  Mn nachtdienst schijnt slecht te zijn voor diabetes ,vraag of je dit mag laten hoe minder omschakelingen hoe beter ! Verder neem je voeding/drinken eens onder de loep evt met een diëtiste die gespecialiseerd is in diabetes (mn koolhydraten arm ) Bewegen en water drinken verlaagd ook je bloedsuiker .
  Oke stress verminderen is makkelijker gezegd dan gedaan ,maar let erop ;-)

  Sterkte ermee;-)

  • Thanks Daven, inmiddels alweer een paar weken verder sinds mijn bericht en met een diëtiste gesproken en een plan van eerste aanpak opgesteld… ikzelf heb er tevens ook voor gekozen om naast het vele sporten wat ik al deed, ter stressreductie za’k maar zeggen meer vegetarisch te gaan eten, en dit voelt al een stukje beter.

   En ja wat werk betreft hoef ik eerlijkheidshalve niet erg te rekenen op enige sympathie vanuit mijn werkgever… daar ben ik helaas nu ook wel achter; ik zit nu in een zogenaamde opbouwplan en daar houden ze nog net rekening mee, maar komt de dag dat ik weer vol in de sterkte mee mag of eerder moet gaan draaien zal ik alle grillige diensten moeten gaan draaien…

  • daven

  Op de eerste plaats ben je super bezig ,mijn complimenten !
  Merk je dit ook al in je suikers ?
  Jammer dat je werk geen rekening met je houdt ,ik draai alleen maar nachtdiensten , ook niet top voor diabetes maar heb wel die omschakelingen niet steeds )
  Terwijl ik ook beveiligers ken die alleen maar in de nacht werken .
  Mochten je suikers beter worden dan kun je nog altijd proberen om je medicatie af te bouwen (evt supplementen nemen ) Langdurig metformine nemen kan een vitamine b12 te kort opleveren ;-)

  Ga zo door !!!

  • Beste Daven,

   Thanks again!

   Over twee weken mag ik weer een bezoek brengen aan het ZH om mijn waardes te checken, ikzelf check thuis niet (eerlijk zou het me dan nog meer bezig houden) verder merk ik wel dat bepaalde klachten verminderen. Daarentegen merk ik dan ook juist weer omdat (waarschijnlijk) de waarden aan het dalen zijn dat ik me met regelmaat ietwat flauw voel, beginnende hypo?? Eet dan iets en gaat het wel weer ok.. ben me steeds meer bewust, maar wil het niet dat het leidend is en wordt.

   Tja wat werk betreft; laat ik het zo zeggen dat ik zelf heb aangedragen om met regelmaat te werken en eventueel overgeplaatst wilde worden naar een functie met meer regelmaat, de reactie was (vanuit de werkgever) “zover zijn wij niet, en daar kunnen we dadelijk ook geen rekening meehouden want het is een kwestie van vraag en aanbod” komt daarbij dat ik niet ben ziek gemeld vanwege Diabetes maar vanwege “ziekte”, dus ook het traject via de bedrijfsarts loopt ook niet zoals het zou moeten, althans dat is mijn persoonlijke mening… heb zelfs het gevoel dat ik het hoog (met risico? De mens mag best wat risico nemen zolang het niet ten koste gaat van “mijn” gezondheid ) op moet laten lopen totdat er daadwerkelijk geluisterd wordt. Dit alles voelt bewust als een keerpunt in mijn leven en met de dag groeit ook het besef om iets anders te gaan ondernemen, richting wat ik altijd met plezier maar meer uit soort van hobby heb gedaan coachen op (natuur)voeding en sport… dus wie weet dat dit alles een nieuwe deur gaat openen!

   Anyway; zolang wat ik nu onderneem goed voelt zal ik voortzetten, en zie het positief tegemoet dadelijk bij de check! En zeker is dat mijn wil daar is om te zijner tijd afscheid te nemen van de pillen, ben niet zo van de chemie za’k maar zeggen en ja ook dit kan niet gezond zijn op termijn, ben ik met je eens! Ik vertrouw meer op de natuur, gezond eten en bewegen is nu meest voornaam en dat voelt goed!

  • daven

  Ben benieuwd hoe je waardes zijn over 2 weken ,kan niet anders dat ze zijn verbeterd :-)
  ik ben ook niet van de pillen (tenzij het niet anders kan )en help me goed met supplementen Ondanks dat ik de laatste tijd niet goed bezig ben ,veel snoepen en ongezonde dingen .
  Weet niet hoe dat komt (stress ? ) Gelukkig blijf mijn haba1c wel binnen de perken (48)

  ik prik me ook nooit (af en toe op het werk hihi ),dus voor mij is het ook telkens weer een verassing wat mijn hba1c is .

  Ik heb wel geleerd om me niet meer zo druk te maken als ik eens zondigt ,ik weet dat ik dan te hoog zit en dat dit ongezond ,maar is mijn keuze en ik geniet hier ook van .

  groet daven

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.