Home Forums Nieuw met diabetes Diabetes en neuropathie: hoe accepteer ik dat?

Diabetes en neuropathie: hoe accepteer ik dat?

Beste leden,

Ik ben Tim, 25 jaar en sinds augustus is bij mij diabetes type 1 geconstateerd.

Erg onfortuinlijk, maar daar komt bij dat ik door de insulinetherapie sinds september ontstoken zenuwbanen heb. Hierdoor ervaar ik acute neuropathie in mijn benen en zijn mijn organen ontstoken.

Aangezien ik al vanaf september op bed lig. Is mijn lichaam erg achteruit gegaan. Voorheen sportte ik 6 tot 7 keer in de week intensief, waar dat nu beperkt wordt door de wandeling van het bed naar de bank en terug.

De toestand met mijn lichaam tezamen met de vele pillen, spuiten, ziekenhuis bezoeken/opname hebben er voor gezorgd dat ik er mentaal toch wel een beetje doorheen zit.

Nu wilde ik vragen, hoe iedereen mentaal door zijn eerste periode met diabetes is heen gekomen?

Alvast bedankt,

 • Hoi Tim,
  ‘Je hebt diabetes, een aandoening die nooit meer over gaat.’ Dat is een confronterende boodschap. Sommige mensen kunnen zich daar vrij snel bij neerleggen; misschien is het wel een opluchting om te weten waar uw klachten vandaan komen. De meesten hebben er in het begin echter veel moeite mee. Wellicht ben je een tijdlang boos, somber of verdrietig en slaagt u er even niet meer in de positieve kanten van het leven te zien. Of misschien wil je niet geloven dat u diabetes hebt.

  Uiteindelijk heb je helaas niet veel keus: je moet met de behandeling beginnen en zult moeten accepteren dat je diabetes hebt. Gelukkig is er met diabetes prima te leven, leren en werken en kun je er zelf veel aan doen om een prettig leven te hebben. Acceptatie helpt daarbij enorm: het is bepalend voor uw gezondheid en verhoogt de kans op een prettig leven.

  Adviezen
  Maar hoe doe je dat, accepteren dat je een ziekte hebt voor de rest van je leven? Een ziekte die bovendien kan leiden tot ernstige complicaties? Acceptatie heeft grotendeels te maken met flexibiliteit. En daarbij spelen karakter, geslacht of leeftijd een rol. Iedereen heeft bovendien zijn eigen angsten, zorgen en beperkingen. Wat de één als een belemmering ervaart – bijvoorbeeld insuline spuiten in aanwezigheid van anderen – is voor de ander geen enkel probleem. Daarom zijn er veel verschillende wegen die naar acceptatie leiden. Maar met de volgende adviezen kun je een heel eind komen:

  * Gun jezelf de tijd om te wennen aan het leven met diabetes. Er moet ineens veel gebeuren – meten, prikken, koolhydraten tellen, anders koken en eten. U moet een nieuw evenwicht vinden en je diabetes een plek geven in uw leven. Dat alles kost tijd.
  * Voel je niet schuldig over negatieve emoties en ervaringen. Stemmingswisselingen, sombere gevoelens, vermoeidheid, slaapproblemen, minder energie, minder of juist meer eetlust en een slechte concentratie – het kan allemaal komen door de diabetes.
  * Leven met diabetes betekent verantwoordelijkheid nemen, voor jezelf en voor de behandeling. Probeer daarom zo snel mogelijk controle te krijgen over je diabetes, dat geeft zelfvertrouwen. En als je bloedglucose goed geregeld is, voel je je fitter, sterker en gezonder, zowel lichamelijk als geestelijk.
  * Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk te weten komt over diabetes, dan is het makkelijker om met uw diabetes om te gaan. Lees daarom over diabetes, stel vragen aan je diabetesverpleegkundige en behandelaar, of hier op DiabetesTrefpunt.
  * Wie begrip en steun krijgt van zijn dierbaren, ervaart de diabetes vaak als minder zwaar. Betrek je partner, familie, vrienden en collega’s dus bij je diabetes, dan begrijpen ze je beter. Vertel het ze als je eens niet zo lekker in je vel zit. Leg hen uit wat ze moeten doen bij een hypo en betrek ze bij het zoeken naar oplossingen.
  * Wissel ervaringen uit met mensen die net als u diabetes hebben. Via activiteiten en DiabetesTrefpunt, of meld je aan voor de besloten Facebookgroep van Jong met diabetes
  * Laat je diabetes niet de overhand nemen. Zorg voor ontspanning en afleiding. Doe leuke dingen die je energie geven.
  * Vermijd negatieve stress en probeer negatieve gedachten niet toe te laten. Probeer te genieten van de dingen die dicht bij je staan.

  Heel veel succes gewenst in deze lastige periode.

 • Op de Facebookpagina van Jong met diabetes reageerden meerdere mensen:
  Anne:
  De eerste dagen heb ik veel gehuild. Ik heb er veel over gesproken met m’n familie en vriendinnen en ben er eigenlijk heel positief mee om gegaan. Ik sta er nog steeds heel positief in en ik kon gelukkig al m’n sporten weer doen. Door het verdriet ben ik mentaal sterker geworden en ga ik door.
  Nick:
  Net zoals nike. Just do it
  Marijke:
  Wow heftig verhaal, balen dat je allerlei complicaties er nu al van hebt. Ik heb er lang over gedaan om het te accepteren, maar uiteindelijk moet je toch gewoon door gaan en het gewoon doen. Ik vind het nog steeds moeilijk soms, maar ik probeer positief te blijven, te kijken naar de dingen die ik wel kan doen en ook mezelf de ruimte geven om een stapje terug te doen af en toe (ookal wil ik dat niet). Dus niet mezelf vergelijken met de energie levels die ik eerst had of wat anderen hebben, maar gewoon kijken hoe het nu is en daar op proberen te verbeteren. Hoop dat het lukt, wens je veel succes en zoals Nick zegt…just do it.
  Soetje:
  Neuropathie is ronduit klote! Ik heb het helaas ook. In het begin had ik het er heel moeilijk mee. Vooral de slapeloosheid viel me zwaar! Na het starten van medicatie, een paar goede gesprekken met mijn diabetesverpleegkundige en wat emotionele steun van dierbaren ging het beter. Nu sport ik weer zoals daarvoor, alleen ben ik wat sneller moe. Het feit dat het niet meer over gaat blijft moeilijk… Het is hoe dan ook een last die je diabetes nóg zwaarder maakt!

 • Diabetes aanvaarden duurt lang, althans bij mij. Ik heb het lang ontkent maar wel mee geleefd. Soms is het echt te zwaar dus ik snap je. Als je acute neuropathie over is, maar even langzaam op je in laten werken. Dit wat jij hebt komt me heel heftig over. Je moet wel extreem goed voor jezelf zorgen, ik vond dat minder belangrijk…. Zorg dat je complicaties voorkomt door een goede instelling! Dat is wat telt, goede hba1c

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.