Home Forums Nieuw met diabetes Nieuw met diabetes, ongerust

Nieuw met diabetes, ongerust

Beste leden,

Sinds een maand weet ik dat ik diabetes type 2 heb. Dat was even schrikken, want ik had geen klachten. Ik slik 1x per dag in de avond metformine 500. Diagnose is gesteld bij niet nuchtere waarde, 1e keer 12.2 en 2e keer 10.8. Bij diagnose was mijn hba1c 59, inmiddels is die 52.
Echter maak ik mij ongerust en hoop ik dat jullie mij een beetje gerust kunnen stellen.
De diabetes zit de hele dag in mijn hoofd. Constant ben ik bang voor hoge of lage waardes. Ik heb daarom een apparaatje aangeschaft zodat ik zelf kan meten thuis. Dit had ik nooit moeten doen, ik meet soms wel 25 X per dag. Hebben meer mensen deze vorm van onrust (gehad) net na diagnose? En wat hebben jullie gedaan om er vanaf te komen of het los te kunnen laten? Of is er iemand met type 2 die af en toe eens wil praten over de diabetes, misschien vinden we herkenning. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen. Binnenkort moet ik ook naar de POH diabetes en ga daar uiteraard ook mijn zorgen bespreken.

 • Ja, het is schrikken na zo’n diagnose. Belangrijk is om veel informatie op te doen. Kijk eens bij de andere topics die vallen onder het onderwerp: nieuw met diabetes. Voor type II is met veel bewegen en de snelle suikers dan wel koolhydraten te vermijden vaak veel te bereiken. En een hba1c van 52 is al een mooi resultaat.

  • Helaas kan ik vanwege andere problemen koolhydraatproducten zoals brood en aardappels niet vermijden. Dat maakt het wat lastig. Ik lees veel info op internet, maar dat maakt me ook onzeker dat overal wat anders staat. Omdat ik van de POH diabetes in principe niet zelf hoef te meten wil ik er eigenlijk vanaf.
   Maargoed, vind het lastig om het meten achterwege te laten…

 • Hoi @fleur90

  Allemaal stress door die ziekte en alles wat erbij komt daar hebben heel veel mensen mee te maken als ze dit bericht krijgen.

  Bij mensen met diabetes kan stress ervoor zorgen dat het bloedsuikergehalte flink stijgt of juist flink daalt. Bij stress komen er extra hormonen in het lichaam die dit veroorzaken en het 25 maal per dag meten geeft nog meer stress.

  Volgende keer bij de POH afspreken hoe een dagcurve te maken door 3/5/7 metingen per dag voor/na de maaltijd te meten om zo inzicht te krijgen en om zo tot rust te komen en de medicatie beter kan gaan werken.

  Het kan wel 1/2/3 maand duren voordat je de “juiste” dosering medicatie hebt.

  Tevens heeft een (eventueel) dieet of extra bewegen/sporten veel invloed op je bloedglucose.
  Overleg dit alles met de POH en sterkte.

  Groet 6feet10

  • Dank je wel voor je reactie. Ik heb het met de POH al gehad over een curve, zij vind dit niet nodig omdat mijn hba1c al mooi van 59 naar 52 gezakt is. Toch meet ik zelf meestal waardes boven de 10. Gisteren bijvoorbeeld meerdere keren rond de 12 en zelfs een keer 14.2. Is dit normaal? Of zijn dit echt al waardes die direct gevaarlijk zijn? Zo las ik iets over flauwvallen of in coma raken bij een hyper… is die kans er al met deze waardes of moet je dan veel hoger zitten?
   Wat dat betreft vind ik het toch jammer dat je veel “zelf” moet uitzoeken via internet, daar lees je zoveel tegenstrijdige berichten dat ik niet weet wat klopt.

 • Je krijgt zoveel info en je leest vlug (te)veel omdat je de komende tijd nog zoveel moet leren.
  De invloed van je eten/tussendoortjes e.d.

  Tevens hoe lager de glycemische index van een voedingsmiddel is, hoe langzamer het wordt omgezet in glucose. Alle koolhydraten hebben een bepaalde(hoog, laag of gemiddelde) waarde in de glycemische index. Voedsel met een hoge glycemische index heeft snel effect op de bloedsuikerspiegel.
  Eenvoudig gezegd snelle/langzame suikers.

  Vet eten verhoogt de bloedsuiker bij mensen met diabetes, dus zoveel info ……
  #tip : gebruik zoekbalk boven in dit forum om dingen optezoeken.

  Denk om een ding, wij zijn geen arts e.d. maar “mede” diabeten die onze ervaringen en gedachten delen.
  Maar net als internet niet alles is waar voor jou ! Ieder mens/diabeet reageert anders en het is geen exacte wetenschap dus (2 + 3 = soms ook 4 :-(

  6feet10

 • Flauwvallen gebeurt niet zo snel, dan moet je nog veel hoger zitten. Boven de 25 of 30 zo iets, maar dat kan per persoon verschillen. Je slikt Metformine en daar kan je in principe geen hypo’s (te lage bloedsuikerwaarden) van krijgen. Metformine verlaagt niet actief je bloedsuikerwaarden, maar zorgt dat er geen extra glucose vrij wordt gegeven in je lichaam. Volkoren brood kan je rustig eten, alleen niet te veel. Kijk eens op
  https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/eten-met-diabetes/koolhydraten

 • ben zelf net nieuw met diabetes 2,64 jaar en maak me er niet erg ongerust over,wil wel zo nuen dan kontakt om ervaringen uit te wisselen.gr.bep

 • Ik heb sinds begin oktober de diagnose diabetes type 2 gekregen. Mijn medicatie bestaat uit 2x daags 1000mg Metformine en 1x daags 30mg Gliclazide. Ook ik prikte me in het begin helemaal lek om mijn bloedwaardes in de gaten te houden. Ik was toen nog niet geïnformeerd over wat ik moest veranderen in mijn eetpatroon, en wat ik dus anders moest doen of waarop ik moest letten. Van de huisarts heb ik ook een verwijzing gekregen naar een diëtiste, en die is opgestart vanuit de ketenzorg waardoor dit geen invloed heeft op het eigen risico en dat je dan ook langer in behandeling kunt blijven dan wat vanuit de basis zorgverzekering vergoed wordt. Ik heb tot nu al veel van de diëtiste geleerd. Alle witbrood komt het huis niet meer in, en alle producten waar toegevoegde suikers in zitten laat ik in de schappen van de supermarkt staan. Ik was helemaal blij toen ik suikervrije chocolade heb gevonden…want ja ik houd nog steeds op z’n tijd van zoetigheid. Ik maak nu bijvoorbeeld zelf mijn bounty repen, deze zijn lekker zoet maar hebben alleen natuurlijke suikers die in de kokos en zelf gemaakte gecondenseerde kokosmelk zitten (heel weinig suiker dus). Ik ben iemand die nagenoeg geen aardappels at, maar spaghetti en rijst zijn meer mijn ding. Daar moet ik nu dus de volkoren/zilvervlies varianten van gebruiken. Als ik zin heb in cake o.i.d dan maak ik het zelf en gebruik ik alternatieve zoetstoffen in plaats van de bergen suiker die normaal gebruikt worden. En dit is allemaal goed te doen. Verder maak ik gebruik van de app ‘Fatsecret’. Daar kun je alles wat je op een dag naar binnen werk invoeren en zie je precies wat je dagelijks binnen krijgt aan koolhydraten, suiker, vet, eiwitten etc. Zo krijg ik ook een goed inzicht in wat mijn voeding voor invloed heeft op mijn glucosewaarden. En als je daar op een gegeven moment mee gewend raakt wordt dat het ‘nieuwe normaal’. Ik kan de combinatie van een glucosemeter met die ‘FatSecret’ app dus van harte aanbevelen. Van andere gebruikers zijn er ook recepten te vinden, en het mooie is dat daar ook alle voedingswaarden bij vermeld staan. (officieel is FatSecret eigenlijk opgezet om af te vallen).
  Ondanks dat ik veel gemeten heb in het begin zat ik na een maand op een nette gemiddelde waarde van 6.5. Mijn huisarts vond dat ik dit snel voor elkaar had gekregen, en was daar heel blij mee. Diabetes kan namelijk de nodige schade aanrichten aan bepaalde inwendige organen (naar wat ik heb begrepen). Ik heb het nu dus gelukkig redelijk op de rit, maar kan gelukkig nog wel van lekkere dingen genieten. Ook op internet zijn er veel lekkere recepten te vinden waar weinig suiker in zit, of waar een koolhydraat arme variant in een recept is beschreven. Door alle toegevoegde suikers te mijden, en ik ook kijk naar het aantal koolhydraten in de producten, ben ik ook nog eens 7kg af gevallen in die 2 maanden dat ik nu de diagnose heb. Dit zou mijn diabetes ook ten goede komen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.