Home Forums Nieuw met diabetes Nieuw met LADA

Nieuw met LADA

Hoi allemaal,

Sinds april 2021 is er bij mij diabetes geconstateerd. Ik ben een man van 53 jaar, 1m79, 82 kg. Na een valpartij kreeg ik een infectie aan mijn been. De wond ging maar langzaam dicht. De wijkverpleegkundige vroeg nog: heeft u diabetes? Ik dacht toen van niet, maar na een blaasontsteking bleek mijn bloedsuikerspiegel niet in orde. Diagnose LADA…
Inmiddels slik ik 2x1000mg metformine en 60mg gliclazide. In de morgen meet ik wisselende waarden, maar tussen de 7 en 10. Ik doe rustig aan met koolhydraten, niks extreems.
Het lijkt voorlopig(?) stabiel zo.
Heeft iemand hier ervaring mee? Hoe lang zou dit kunnen duren en wanneer moet ik overstappen op andere medicijnen en/of spuiten? Ik begrijp dat andere mensen met LADA meteen aan de insuline gezet worden. Het wordt tenslotte ook type 1.5 genoemd…

Alvast bedankt voor de reacties.

 • Hoi Bas,

  Lada is gewoon diabetes type 1 wat zich pas op latere leeftijd openbaart. De volledige benaming is dan ook type 1-lada. Weet je al vanaf het begin dat je LADA hebt of is dat pas recent onderzocht?

  In ieder geval fijn en knap dat de suikerwaarden in de morgen al Ok zijn.

  • Ik kreeg vrijwel meteen te horen dat het LADA zou zijn en dat ze met medicijnen de bloedwaarden konden proberen te verbeteren. Dat is dus gelukt. Kennelijk werkt mijn alvleesklier daarvoor nog voldoende.

 • Lada is een traag ontwikkelende vorm van diabetes type 1. Dat betekend dat de alvleesklier inderdaad nog lang (tot op zekere hoogte) werkzaam is en je mogelijk nog lang zonder insulinetherapie kan. Zo ben ikzelf wel direct op insuline gezet maar gebruik daar zo weinig van dat mijn alvleesklier (die ik niet ontzie vwb koolhydraten) nog het meeste zelf doet na 4 jaar. Als dit naar tevredenheid verloopt, zeker met een ‘verstandige’ koolhydraat inname, dan kan je dit best lang volhouden denk ik. Heel interessant om te lezen!

  • BertR

  Dag Bas,
  Ook ik wordt gerekend tot de Lada-groep. Bij mij duurde het zes jaar voordat ik over moest op insuline. Dat is de volgende stap als je op de maximum dosis van 120 mg glicazide per dag zit.
  Dat moment kun je trachten uit te stellen door koolhydraat arm te eten.
  Verwacht daar echter geen wonderen van want de restfunctie van de beta-cellen in de alvleesklier zijn bepalend. Bij mij doen die vrijwel niets meer.
  Voorts bleek ik niet goed op metformine te reageren zodat dit medicijn moest worden gestopt.

  Met groet,
  Bert

 • Ik werd vandaag gewezen op:

  https://www.healio.com/news/endocrinology/20220308/40-of-newonset-diabetes-during-covid19-remitted-at-1-year

  Ik ga maar eens navragen of ik wel 1/LADA heb…
  Ik heb namelijk 2x Covid gehad. Na de eerste keer bleek mijn bloedsuikerspiegel te hoog.

  Misschien valse hoop, maar ik heb geen uitgebreide testen gehad (autoimmuunziekte).

  • Bij het officieel vaststellen van 1-lada worden er antistoffen aangetroffen. Ik zie er nu niet direct staan dat covid die ook creëert of faked. Verder lees ik over prediabetes een term behorende bij type 2.

  • Maikie

  Hoi Bas, ik ben 51 en heb twee jaar gedacht dat ik diabetes 2 had. Ik ben gezond gaan leven en sporten. Ik zou diabetes 2 wel eventjes omkeren. Nadat ik 26 kilo ben afgevallen en tegen ondergewicht aan zat, kwam ook bij mij diabetes 1 – lada diagnose eruit. Ik ben (mede door mijn gewicht en eetgewoontes) direct op insuline overgestapt. Ook omdat de metformine en glyclazide bij te weinig uithaalde ondanks mijn goede eetgewoontes.

  Nu heb ik sinds een paar weken ook maaltijd insuline en heb ik gisteren voor het eerst een pannekoek met spek en stroop gegeten in bijna twee jaar en een ijsje gehaald. Ik kon wel janken van geluk. Het is ok, om hard je best te doen. Maar een beetje leven is ook fijn. Enige wat ik wil zeggen laat je niet afschrikken door het feit dat je misschien insuline moet spuiten. Als de alvleesklier geen zin meer heeft moeten we hem een beetje helpen ;-)

  Dat hij onder de tien blijft met medicijnen is mooi! Prachtige waardes. Dat lukte mij dus op een gegeven moment niet meer. Houden zo, zeg ik. Gezonder leven wordt niemand slechter van.

 • Hoi Bas,

  Ook ik kwam laat bij de type 1 club. Met een sensor op je arm en een alvleesklier die nog een beetje mee doet, is insuline spuiten best te doen vind ik. Als dat nodig is om je suikerwaarde binnen de perken te houden, dan zou ik daar niet bang voor zijn.

  Even een testje voor antistoffen lijkt me verstandig. Weet je tenminste waar je aan toe bent. Even bloed prikken klaar.

  • Hee Samuel123,

   Deze week kreeg ik te horen dat mijn HBa1c op 44 uitkwam. Ik hoef pas in februari weer op controle. Het staat nog steeds als type 2 in mijn dossier maar nu met de toevoeging “mogelijk LADA”. Ik laat het extra bloed prikken op antistoffen nog even zitten.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.