Home Forums Nieuw met diabetes Nieuw

Nieuw

Hallo,
Mijn man (40 jaar) weet sinds vorige week officeel dat hij dm2 heeft.
Hij kwam hier bij toeval achter bij zijn medische keuring. Ivm hij beroepschauffeur is. Hij heeft uitstel gekregen tot juni 2022 dan moeten waardes acceptabel zijn voor verlenging van zijn rijbewijs.
Nuchter heeft hij waarde van 17. Verder nooit klachten gehad. En weten ook niet of hij hier al langer mee rond heeft gelopen.
Bij de praktijkondersteuner geweest en heeft metformine 500 mg voor geschreven gekregen. Nu 2 weken 1x daags (ochtend) en daarna 2 weken 2x per dag (ochtend en avond). Daarna terug op controle. Verder als advies stoppen met suiker in de koffie en frisdranken en sappen. Eind van de maand moet hij naar diëtiste. Ik merk dat ik er meer last van heb dan hij zelf. Sinds het officieel is maak ik me erg druk en zie de slechtste scenario’s voorbij komen. Heeft iemand tips dat ik rust in mijn hoofd krijg?

 • Niet. Het wordt jezelf informeren en leren accepteren. Met een goed behandelde dm2 dmv medicatie/(evt)insuline/combinaties, genoeg bewegen, voldoende rust, afvallen ( niet met shakes en smoothies, eten moet je kauwen), goede keuzes maken vwb eten kun je gelukkig oud worden met dm2.
  Richt je op een diëtiste en leer over de benodigde voeding en wat er nu precies gebeurt met langdurig hoge waardes, dan komt de ontspanning in je hoofd vanzelf, want: kennis is macht, meten is weten.

  Maar ter geruststelling: je ligt met dm2 niet zomaar ineens onder de zoden. Een jaar zou met medicatie en voeding/afvallen/beweging genoeg moeten kunnen zijn om de boel naar acceptabele waardes te krijgen. Sterkte

 • Het wordt een nieuwe wereld voor jullie. Je man zal zijn gewoontes moeten aanpassen en ook onderweg zorgen voor voldoende beweging en gezonder eten. Met zo’n hoge nuchtere ochtendwaarde heeft hij de diabetes al langere tijd, maar gelukkig is het nu aan het licht gekomen. Met medicatie en aanpassing van leefstijl kan verdere schade voorkomen worden en kan hij na volgend jaar zijn werk blijven doen. Dat is de motivatie voor hem. Verder jezelf informeren over goede vetten en de langzame koolhydraten. Verpakkingen gaan lezen; het is ongelooflijk waarin allemaal suiker zit.

 • Gelukkig het werk wat hij heeft beweegt hij veel, veel lopen op een dag. Hij neemt zelf eten van thuis mee voor overdag. Als hij een overnachting heeft in een hotel is hij afhankelijk wat ze daar serveren.
  Gelukkig gaat het veranderen van drinken hem goed af en hopen dat de waardes eind van de maand toch wel een daling laten zien

  • tony64

  geen paniek DM2 is goed onder controle te houden ,sommige zelfs met alleen dieet en of bewegen, jij wil toch niet ziek worden van zijn DM2 ? even diepe adem halen even geen controle missen en de waarde goed in de gat houden .En moge je hart willen luchten kan altijd
  hier.

 • Hoi! Dat is even schrikken he… Er komt een hoop op hem en jou af. Als je man inzicht wilt in hoe het gaat, wat voor effect bepaald eten, soorten beweging en misschien andere factoren hebben op zijn bloedsuiker, zou je een paar keer een FreeStyle Libre sensor kunnen aanschaffen, om de curves te zien. Met een bloedsuikermeter meet je vaak momentopnames. De curves die je met de sensor krijgt kunnen motiveren om bepaalde dingen meer te doen en andere dingen eventueel te laten, omdat je meer direct kunt zien wat het effect is. Metformine gaat effect hebben op de darmen, vooral in het begin. Dus misschien als hij daar aan gewend is, eens nadenken over die aanschaf! Helaas wordt deze sensor in zijn geval niet vergoed. Ik gebruik hem zelf sinds januari (type 1, intensieve insulinetherapie, sinds 2003) en ik heb er veel inzicht door gekregen, en weer het gevoel dat de boel enigszins onder controle te houden is.

  • Den T

  En die Freestyle Libre Sensoren zijn nu tijdelijk gratis te proberen, zie https://www.freestyle.abbott/nl-nl/home.html

  Zorg ervoor dat je veel van diabetes afweet en geinformeerd blijft. Lid worden van de DVN en regelmatig het blaadje thuisontvangen is een goed begin. Veel op internet rondspeuren is een goede, maar pas op voor alle onzin die er te lezen is.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.