Home Forums Nieuw met diabetes Nieuwe diabeet type 1

 • MK23

Nieuwe diabeet type 1

Hallo,
Ik heb 5 dagen geleden de diagnose diabetes gekregen, vermoeden type 1. Ik ben 42 dus het kwam nogal als een verrassing dit. Ik merk dat ik behoefte heb aan ervaringen van lotgenoten dus heb ik me net aangemeld op dit forum. Zijn er hier meer mensen met type 1 die die dit op ‘latere leeftijd’ hebben gekregen? Weet iemand of er praatgroepen in het land georganiseerd worden of beperkt het zich tot online fora? (Wat natuurlijk ook prima is).
Bedankt alvast voor de reacties!

  • Antje

  Hoi MK23,
  Ik heb eind vorig jaar mijn diagnose gekregen en ik ben nu 40. Ik heb nog steeds vermoedelijk type1 (LADA). Omdat ik toch al een insulineregime volg wat past bij type1 lijkt het me niet nodig te proberen uit te zoeken of ik nou type1 of 2 heb. Over praatgroepen ed buiten het internet om weet ik niks, maar als je goed uit de voeten kan in het Engels kan ik je het forum op diabetes.co.uk aanraden. Dat is groter en dus drukker bezocht dan dit forum, dus dingen worden er vaak van meerdere kanten bekeken. En er zitten vriendelijke mensen op.
  Succes met alle informatie die op je af komt en het wennen aan de veranderingen in je leven!
  Groet, Antje.

 • Dat zijn geen fijne verassingen. Als je idd een type 1 hebt zal dat ws een zogenoemde Lada zijn. Geen paniek, als je het goed aanpakt kun je er best mee leven. Nadeel is ( in mijn geval iig) dat je alvleesklier nog af en toe goede momenten heeft. Denk je net dat je weet hoe t moet, raak je plotseling weer ontregeld. Een handige app is de Eetmeter. Staan heel veel producten in, vul in hoeveel je ervan gaat eten en je ziet meteen hoeveel koolhydraten je binnenkrijgt. En zoek op internet, je kunt heel veel vinden. En als je vragen hebt, stel ze gerust. Frustrerend is soms wel dat iedere diabeet andere ervaringen heeft.

 • Hoi MK23,

  Bij mij is 2 weken geleden ook de diagnose diabetes gesteld. Ook bij mij compleet onverwacht. Ik ben 41 jaar, leef gezond en heb een slank postuur. Ik ben nu gestart met Metformine, 3x per dag. Dit lijkt iets te helpen. Toch ben ik doorverwezen naar een internist om uit te zoeken of het niet LADA of MODY is.
  Het blijft vreemd. Ik voel me prima, heb ondanks de hoge suikerwaarden geen klachten.
  Sterkte.

  Groetjes,

  Leonore

 • Hallo nieuwe diabeet,
  Ik noem mezelf geen diabeet, maar een persoon die diabetes heeft.
  Je bent niet je ziekte, je hebt een ziekte.
  En het is hier al vaker genoemd, op latere leeftijd type 1 krijgen, dan is het meestal LADA.
  Zelf was ik 45 toen ik de diagnose diabetes kreeg. (had het achteraf waarschijnlijk al 10 jaar)
  (eerst behandeld alsof ik type 2 zou hebben, maar ik paste niet in het profiel)
  Een nadeel is dat mensen met LADA vaak onverklaarbare hypo’s kunnen hebben (zie ook stukje van WimdeRoon). Dat er toch nog door het lichaam insuline kan worden aangemaakt.
  Antje heeft zich niet laten testen op antistoffen, zelf was ik wel blij met de diagnose, omdat ik vind dat als je weet wat je hebt kan je er ook naar handelen.
  Beste MK23, strekte (vooral op slechte momenten), maak er het beste van en kijk op het forumoverzicht naar topics over LADA, misschien heb je daar iets aan.
  Groeten, M van Hoorn

 • Helaas kreeg ik ook type 1 op de leeftijd van 43 jaar .meteen aan de insuline gegaan .ik had al 2 broers met type 1 dus had het snel door .
  IK ben 71 jaar en ben nog steeds “gezond” .het blijft moeilijk om mooie bloedsuikers te houden ,maar niet getreurd probeer zo veel mogelijk uit het leven te halen! Geen van mijn kinderen en kleinkinderen heeft nog diabetes ,dat is een zegen !
  Veel sterkte .

 • Ik kreeg mijn diagnose 1 week voor mijn 41e verjaardag. Dat was 3 dagen voor kerst 2013.
  Vanwege de heftigheid van de symptomen (reden voor spoedopname ziekenhuis + een week IC) was het na het achterhalen van de oorzaak meteen duidelijk dat het om type 1 ging.
  In een paar dagen tijd werd ik letterlijk doodziek met als resultaat dat ik met spoed moest worden afgevoerd naar het ziekenhuis. Een griepvirus heeft de boel waarschijnlijk in alle hevigheid aangewakkerd…. Uiteindelijk ben ik er gelukkig goed uitgekomen en ben ik redelijk voorspelbaar en meestal netjes “binnen de lijntjes” ingesteld. Gelukkig nog geen complicaties, behalve lichte nierschade.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.