Home Forums Voeding Nieuwe diagnose en eetprobleempjes

 • Vanny

Nieuwe diagnose en eetprobleempjes

Hoi-hoi,
Ik heb pas een paar maanden geleden de diagnose type 1 diabetes gekregen en het is een beetje een struggle geworden met eten.
Ik was precies een half jaar voor mijn diagnose genezen verklaard van mijn (8 jaar lange) eetstoornis (bulimia/binge-eating disorder) en ik was er compleet vanaf. Het enige is dat de theorie die mij daarvan heeft genezen gebaseerd is op het voorkomen van uithongering en de “oer”-honger die daar bij komt kijken.
Ik was helemaal dolgelukkig dat ik er na 8 vreselijke jaren eindelijk vanaf was. Maar een half jaar daarna kreeg ik dus deze diagnose. En nu dat ik insuline gebruik en ook veel hypo’s ervaar (die ook deze “oer” honger creëren) merk ik dat ik heel erg veel moeite heb met eten. Ik eet mijn hele koelkast leeg en voel me daarna zo schuldig dat ik niet durf te spuiten – wat natuurlijk hartstikke ongezond en dom is om te doen.
Mijn suikers zitten nu dagelijks boven de 25 omdat ik me niet kan inhouden en ik weet niet goed wat ik moet doen. Ik heb een heleboel tools om met eetproblemen om te gaan, maar ik was niet voorbereid op een leven met diabetes toen ik van de eetstoornis genas. Ik ben doodsbang dat ik er nooit vanaf kom.
Zijn er mensen die dit soort problemen met eten – niet per se een eetstoornis, maar wel de “oer”honger – ervaren? Heeft er iemand tips over hoe je jezelf rustig kunt houden na een hypo zonder drie repen chocolade achter mekaar naar binnen te werken?

  • daven

  Hoi Vanny ,
  Bij het woord genezen leg je de lat voor jezelf al erg hoog ,ik zou liever het woord onder controle gebruiken .In deze maatschappij heb je nu eenmaal ups en downs in het leven en door de lat zo hoog te leggen voel je je ook meteen schuldig als het mis gaat .(wat weer als valkuil heeft ,dat het je niets meer kan schelen en het van kwaad tot erger kan gaan .) Ik heb ook nog steeds vreetbuien (heb niet voor de niets de bijnaam kliko op het werk ,wahahaha lol ),maar noem het eerder lekkere trek dan oerhonger . Denk trouwens dat wisselende bloedsuikers hiermee te maken hebben . Voel ik me schuldig ,nee niet meer (ook dit moet je leren en komt met de jaren ) Is het gezond ,nee dat weten we allemaal wel ! Je mindset moet anders na een vreetbui !!! oke ik heb een vreetbui gehad ,maar dat houdt wel in dat ik op zijn minst insuline moet spuiten ! Moet dat meteen perfect tussen de 6 en de 8 zijn ? Nee de ene keer is het 15 de andere keer 10 ,als het maar lager is dan 25 . Je hoeft niet meteen de perfecte diabeet te zijn ,wil je dit toch werk in stappen hier naar toe en stel doelen voor jezelf ! Geloof mij maar de perfecte diabeet bestaat niet en ook diabeten zonder vreetbuien ,zitten wel eens hoog . Neem je normaal 3 repen chocolade bij een hypo ,start met 2 en meet daarna je bloedsuikers en als je ziet dat je geen hypo meer hebt ,laat dat een gerustelling voor je zijn om die 3de reep te laten en kun je die 3de reep niet laten ,morgen is weer een nieuwe dag !Voel je niet meteen schuldig en wissel”slechte “dagen af met betere dagen !(rome en paris zijn ook niet in 1 dag gebouwd ) Verder denk ik nog aan profesionele hulp (psycholoog en dietiste )

  Note: Hier zullen een hoop mensen zijn die anders denken en dat mag ! Op mijn vreetbuien af en toe na ,beschouw ik mezelf niet als iemand die een eetstoornis heeft en ik vind het al verdomd moeilijk om al dat lekkers soms te laten staan(zeker als ik eenmaal begin lol) ,laat staan voor iemand die echt een eetstoornis heeft !

  Succes ermee !👊😎😎😎

  • daven

  Denk verder dat het voor jou belangrijk is om je aan 3 vaste eetmomenten te houden en niet 5 of 6 (of meer 😜😉) omdat wisselende bloedsuikers weer triggers kunnen zijn voor eetbuien ! Zo werkt dat bij mij althans ,maar ik ben type 2 (dus kan bij jou of type 1 best anders werken )

  ik ben ook geen perfect voorbeeld ,ik heb soms maar 1 of 2 eetmomenten per dag (maar werk als vaste nachtdienst ,dus ik heb een totaal ander ritme ) en ja ik heb er ook wel eens meer ,als ik met snoepen begin (mijn hele nachtdienst door lol)

  Thuis hou ik mij er beter aan dan op werk ,koop zo min mogelijk snoep of lekkers in huis (ook een tip voor jou ) want dan moet dat ook in 1 keer op !😜

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.