Home Forums Hulpmiddelen Nieuwste systeem

Nieuwste systeem

Dag allemaal,

Ik begreep dat er een nieuw systeem op de markt is waarbij alles zelf wordt geregeld. Waar je hoog begint te worden corrigeert deze en andersom. Heeft iemand hier ervaring mee en weet iemand de benaming van deze nieuwe systemen??

 • Er zijn verschillende systemen: voor de handige doe het zelfvers zie closed loop systemen, ook op deze site en die van https://www.diabetestype1.nl/ Een officiële via het ziekenhuis is deze https://www.medtronic-diabetes.nl/producten-insulinetherapie/minimed-780g-systeem
  Zelf houd ik het op de FSL en de pennen.

 • Hoi Yvonne, bedankt. Dit is dus eigenlijk het nieuwste systeem? Waarom kies jij hier niet voor?

   • Ben42

   Voor een aantal systemen kun je wel kiezen, maar niet alles wordt vergoed.

   Ondertussen zijn er een aantal systemen in gebruik die nog of in ontwikkeling zijn of door mensen zelf worden samengesteld. Closed loop systemen worden vooral door de mensen zelf toegepast zonder dat dit kant en klaar leverbaar is. Hierbij wordt de hoeveelheid insuline aangestuurd door een app, die de gegevens (meestal middels een omweg) binnenkrijgt van vaak de FLS. Vervolgens wordt de pomp aangestuurd. **)

   Er is ook een Nederlandse ontwikkeling waarbij zowel insuline als Glucagon kan worden toegedient. Insuline om de bloedsuikers te verlagen, Glucagon om de daling te stoppen of zelfs de bloedsuikers te verhogen. Nu nog experimenteel, maar het huidige systeem gebruikt eigenlijk een dubbele pomp en twee continu sensors. Zelf vermoed ik dat dit een duur systeem is/wordt en dat voor dit systeem gezien de prijs vaak geen vergoeding zal zijn.

   Fabrikanten betreden zo langzamerhand voorzichtig de markt van closed loop systemen, hierbij vermoed ik dat de closed loop systemen wat meer op ‘veiligheid’ ****) gebaseerd zullen zijn. De kans op hypo’s zal vermoedelijk kleiner zijn dan bij de ‘eigen’ ontworpen closed loop systemen, maar hierdoor zullen er wat vaker hogere bloedsuikers optreden. Weinig mensen zullen dit systeem ook vergoed krijgen.

   Vriendelijke groet,
   Ben

   **)
   FLS/Maiomaio/App en een wat oudere pomp die nog met een mobiele telefoon aangestuurd kan worden. (De meeste nieuwe pompen zijn te sterk beveiligd).
   ***)
   Dubbele infuusset en dubbele Continu meter maken het systeem momenteel heel erg duur.
   Infuussets zijn een belangrijk onderdeel van de kosten van een pomp.
   CGM sensoren zijn ook weer een stuk duurder dan FLS sensoren.
   ****)
   Begonnen is er eerst met een pomp die aan de hand van een sensor alleen de insuline toediening kon stoppen. Nu zitten ook verminderen en (zeer waarschijnlijk het voorzichtig) vermeerderen in de mogelijkheden.
   Vergoeding voor een dergelijk systeem is slechts voorbehouden aan een beperkte groep.

   Kosten pomp per jaar is ongeveer 4000 Euro.
   Kosten FLS per jaar is ongeveer 1600 Euro. (Waarschijnlijk 27*70 + strips)
   CGM is ongeveer 1.5 a 2 keer zo duur als de FLS.

  • amr

  Er zijn verschillende systemen op de markt, maar dat alles zelf wordt geregeld door het systeem is niet helemaal waar.
  Wel scheelt het een hoop en haalt het de grote pieken en dalen eraf.
  Ik gebruik zelf de Tandem pomp i.c.m. met de Dexcom G6 sensor.
  De pomp stopt wanneer je een hypo dreigt te krijgen en geeft extra insuline wanneer je waarde te hoog is.
  Dit op basis van de sensormetingen.

 • Met de Tresiba, Humalog en de FSL ben ik nu goed ingesteld en met een hypo af en toe kan ik leven.

 • De Minimed 780 met Smartguard functie is een van de nieuwe systemen.

  • Sinds 7 april 2021 gebruik ik de minimed 780 G. Ik heb type 2 diabetes en absuluut niet in te stellen middels pen. Ik zat gemiddeld 10-15 % in de goede waardes. De eerste week moet je de pomp in de manuele modus gebruiken om hem te leren kennen en de pomp gegevens over je insulinegebruik te laten verzamelen. Gisteren is de smartguard functie aangezet en vandaag zit ik al voor 76% binnen de gewenste waarden. De smartguard dient insuline toe indien nodig, kan de basaal aanpassen en zelfs kleine bolussen toedienen. Indien nodig zet hij toediening stop. Ik voel mij nu al zoveel beter dan vorige week, een metamorfose. Het enige nadeel is dat de maximale bolus 25 eenheden is. Ik gebruikte regelmatig het dubbele en meer snelle insuline. Ik dien nu twee maal achter elkaar een bolus toe met steeds de helft van de koolhydraten. Het insulinegebruik met de pomp neemt ook af omdat je minder insuline gebruikt naarmate je beter bent ingesteld.

    • Wima

    Wat fijn dat er mensen zijn die de SmartGuard 780G goed bevalt. Helaas hoor ik daar niet bij.
    Sinds december 2020 heb ik deze pomp ook. Vanaf het begin had ik er problemen mee dat ik vaak veel te hoge bloedsuikers had. En ik voerde nauwkeurig alle KH in en deed alles netjes volgens de regels. De zorgverleners zeiden dat ik geduld moest hebben en dat de pomp m’n algoritme moest vinden en dat dit wel een maand kon duren. Maar als de pomp bij elke bolus een boluscorrectie geeft waardoor ik slechts bijna de helft krijg van wat ik eigenlijk nodig heb is het logisch dat ik na elke maaltijd veel te hoog uitkom. En zelf iets bijregelen kan niet.
    Tja, ik ben al 50 jaar diabeet, heb al 30 jaar een pomp en al 12 jaar een sensor. En ik ben altijd een moeilijk instelbare diabeet geweest, dus had ik hoop dat deze nieuwste SmartGuard voor mij ideaal zou zijn. Niet meer elke dag kijken hoe het gisteren en eergisteren ging en daar m’n bolus op aanpassen en ook daarbij werken met tijdelijk basaal. Daarmee kon ik het voor de SmartGuard 780G trouwens aardig redden met redelijke bloedsuikers.
    Wel een positief ding van deze nieuwe pomp is dat de pomp het in de nacht wel goed deed. Daar was ik ook heel blij mee.
    Half juli had ik na het ontbijt een bloedsuiker van 19 en dat was voor mij de druppel. Vanaf dat moment zet ik overdag de SmartGuard uit en regel ik zelf de bolussen en basaal zoals voorheen. En het gaat stukken beter nu!!!!
    De diabetesverpleegkundigen begrijpen uiteindelijk mijn besluit en respecteren mijn keuze. Van de internist weet ik nog niet wat hij er van denkt.
    En ik ben erg benieuwd hoe andere diabeten de SmartGuard 780G bevalt.
    Ik kijk uit naar reacties.

  • Toya

  Naast de Medtronic en de Tandem komt Accu-Chek Insight in combinatie met de DBLG1 van het Franse Diabeloop en de Dexcom G6 sensor op de markt. De Accu-Chek Insight heeft een voordeel, voorgevulde 1,6 ml ampullen en ook een nadeel, de DBLG1 ter grootte van een smartphone hoor je er altijd bij te hebben omdat deze, i.t.t. de Medtronic 780G (in september ook met een kalibratievrije sensor de Zeuss/G4) en de Tandem die de software in de pomp hebben, deze unit nodig heeft. De self-learning Algorithm onthoudt en stuurt veel zelf. https://www.accu-chek.nl/insight-loop
  Groeten, Kees

  • BertR

  Kalibratievrij is in mijn ogen een fabel. Elke nieuwe sensor die ik plaats wijkt gemiddeld 1 mmol/l af. IJken is dus noodzaak als je je pomp met een sensor regelt.
  Ik gebruik al meer dan 3 jaar AndroidAps in combinatie met een Accu Chek Insight pomp. Die stap heb ik destijds helaas moeten zetten omdat mijn bloedsuiker alle kanten op vloog en ik nog wel een aantal jaren in redelijke gezondheid verder wilde.
  Zat ik met een insulinepomp gemiddeld 50% van de tijd in de band, tegenwoordig is dat om mijn sloffen meer dan 90% in combinatie met een koolhydraatarm dieet, dat dan wel.
  Persoonlijk ben ik van mening, dat AndroidAps een heel goed alternatief is voor ouders van kinderen met DM1 omdat het dan ook mogelijk is om op afstand aanvullende actie te ondernemen.
  Mijn hoop voor alle, insuline afhankelijke, diabetici is dat pompen zoals die van Inreda (insuline en glucagon inspuiting) zo spoedig mogelijk beschikbaar gaan komen. Ik ben ervan overtuigd, dat hiermee een enorme verlichting van de diabeet en zijn ondersteuner(s) zal worden bereikt.

  Mvg,
  Bert

   • Toya

   De Dexcom G6, binnenkort komt de G7, is kalibratievrij. Dexcom geeft aan dat als je de waardes niet vertrouwt je altijd kunt kalibreren. Zelf heb ik een Medtronic 640G met de Enlite G3 die 2x per dag gekalibreerd moet worden. Deze sensor wordt in september, volgens Medtronic, door de kalibratievrije opvolger Zeus/G4 opgevolgd die alleen de eerste dag een kalibratie vereist. Bij de Hybrid Closed-Loop systemen kan er van afstand meegekeken worden en kan het kalibreren met vingerprikken tot een minimum beperkt worden wat zeker bij kinderen een pre is. Het Inreda-systeem, ik heb aan de pilot meegewerkt, is duur en niet voor iedereen bedoeld. De Accu-Chek Insight/Diabeloop/Dexcom G6 en de Tandem t:slim X2 werken beiden met de Dexcom G6, de Medtronic 780G nog met de G3 binnenkort met de G4 corrigeren zowel hoge als lage SG-waardes. Glucagon toediening is onder ‘normale’ omstandigheden niet nodig. Voor sommige diabetici zal dit onvoldoende werken en kan Inreda uitkomst bieden. Een vergelijkbaar Inreda-systeem wordt in de VS alleen in ziekenhuizen gebruikt.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.