Home Forums Medicijnen Noodsituatie, wekenlang zonder stroom: hoe hou je insuline koel

 • he5ter

Noodsituatie, wekenlang zonder stroom: hoe hou je insuline koel

Dag,

Misschien hebben meerdere mensen al eens over nagedacht. Wat als er een Blackout is in Europa, een langdurige stroomuitval. Naast alle andere problemen, hebben we nog een belangrijk probleem:
Hoe hou je dan je insuline tussen de 2-8 graden. Heeft iemand hier een oplossing voor?

groet Hester

  • amr

  Insuline blijft op kamertemperatuur ook prima een poos goed, hoor.
  Plekken zoeken die een vrij constante temperatuur hebben, dat is het belangrijkst, een kelderkast zou bijvoorbeeld een mooie plek kunnen zijn.

  • Eef

  He5ter, geen paniek, ik heb mijn novorapid nog
  nooit in een koelkast bewaard.
  (sinds februari 2000)
  Dus ik kan de uitspraak van Amr bevestigen.

 • De natte washandjes truc, zo reis ik met de insuline door de tropen. Insuline in een dicht plastic zakje. Dan in een vochtig washandje stoppen en daar weer een plastic zakje omheen, dat je open laat. Door het langzame verdampen blijft de inhoud redelijk koel en wordt de rest van je bagage niet nat. Als ik na een paar weken terug ben, kan ik de insuline gewoon opmaken, die werkt dan nog normaal.

  • Eef

  Schitterend Yvonne !!
  Groot compliment !

  • he5ter

  Bedankt voor al jullie reacties! Alleen al fijn om te weten dat jullie meedenk, is fijn! In de bijsluiter lees ik dat de insuline bewaard moet worden bij 2-8 graden. Op kamertemperatuur zou de insuline maar een maand kan bewaren. Insuline die niet meer goed zou zijn, wordt troebel? Nog nooit meegemaakt, met al jullie alternatieve bewaarmethodes?

 • het is winter… met onze temperaturen kun je de insuline in principe gewoon buiten bewaren, als het gaat vriezen in een koude ruimte binnen, of vorstvrije berging.

  • amr

  Je moet het zo zien; in de bijsluiter staan de bewaartemperaturen waarbij de insuline optimaal en gegarandeerd goed zal blijven, en wat onderzocht is.
  Dat wil niet zeggen dat het in andere omstandigheden persé niet goed blijft of mis zal gaan.
  Ik heb in 24 jaar diabetes slechts 1 keer troebele insuline gehad, er was iets mis met de betreffende ampul.

  • amr

  Ik bewaar mijn insuline overigens gewoon keurig in de koelkast, want ik heb toegang tot een koelkast en electra, dus dat is het beste ;)

 • Pas ook al jaren de natte washandjes truc toe
  werkt voortreffelijk.

   • Ben42

   De natte washadjes truc werkt inderdaad.
   Een frio bag heeft dezelfde functie.

   Het stabilizeer effect van de frio bag (en het natte washandje) is goed. Maar het koel effect is maar zeer beperkt. Zelfs in warme en droge klimaten koelt een frio bag nauwelijks **). Maar als er koud water gebruikt wordt, blijft het wel lang koud.

   Insuline verliest wel heel langzaam de potentie bij hoge temperaturen, maar dit gaat langzaam, bij kamertemperatuur gaat dit extreem langzaam. Onder een washandje met koud water uit de kraan, blijft het maanden goed. (Wel regelmatig het water vervangen zodat het ‘kouder’ blijft).

   Bij stroom uitval van weken is het insuline probleem, maar een extreem klein deel van onze problemen.
   Ben

   **)
   Getest in Griekenland bij een droge atmosfeer en hoge temperaturen. Als de Frio bag de temperatuur al met 2 graden naar beneden weet te krijgen is het veel. In het algemeen werd er minder dan 1 graad afgekoeld.
   De omstandigheden waren ideaal (droge atmosfeer en over de 30 graden) voor het afkoelend effect.

 • Dure pure massa van min voorraad (365dagen+) in een “piepschuim” container overbrugt zonder probleem 3-5 dagen. De koelbox met accu/oplader en diverse stroom opwekkers maken het een goede permanente oplossing. Belangrijker is weten waar in NL, BE en DE de voorraden zijn opgeslagen. En niet alleen de insu maar meer medicijnen.

Wil je reageren op dit bericht, dan moet je ingelogd zijn met je account.